kabuklu ceviz

Ceviz, Türk toplumu olarak en sevdiğimiz kuruyemiş çeşitlerinin başında gelmektedir. Saymakla bitmeyecek olan cevizin faydalarından birçoğunu biliyor, fakat faydalarının da ceviz çeşitlerinin de tamamını bilmenin araştırmalarımızdan sonra çok da kolay olmadığınızı düşünüyoruz.

Çünkü araştırdığımız kadarıyla cevizin çeşitleri de yararları da son derece fazla. Küçüklüğümüzden bu yana ailelerimizin beyin gelişimine katkısının farkında olduğu ve bize yememizi ısrarla öğütlediği ceviz, hem yararları hem de geleneksel bir tat olmasıyla hiç eskimeyen, her yiyeceğe tatlı, tuzlu ayırt etmeksizin yakışan bir yiyecektir.

Ceviz bütün kuruyemiş çeşitleri arasında belki de en faydalı ve sağlık üzerinde etkili olan kuruyemiş çeşididir diyebiliriz. İnsana faydasının yanında da lezzeti olunca vazgeçemeyenlerin sayısı oldukça artıyor.Ceviz, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilen bir ağaçtır ve ona olan ilgi düşünülürse belki de lezzetinin ve yararlarının yanı sıra ulaşmanın da kolay oluşu oldukça etkilidir.

Ceviz içerisinde oldukça fazla yağ olduğunu bilirsiniz. Ya da şu anda belirtelim ki yağ oranı oldukça fazla fakat bu yağın içeriği insan sağlığına tahmin ettiğiniz gibi zarar vermemekte; aksine yarar sağlamaktadır.

Diyet yaparken kullananlara ya da yağ tüketmemesi gereken hastalara söylemeliyiz ki, ceviz yağı oldukça faydalı bir yağdır. Yaklaşık 90-100 gram ceviz içinde 10-15 gram civarı protein ve yaklaşık yüzde üçlük miktarda şeker bulunur. Ceviz oldukça besleyici bir gıda olup, halsizlik, çabuk yorulma ve benzeri gibi durumlar yaşayan insanların özellikle tüketmesi tavsiye edilir.

Bunu tüketen insanlar zamanla olması gereken dirençlerini tekrar kazanmak için ceviz tüketimine günlük küçük porsiyonlar halinde devam ederek o eski dirençli haline kavuşabilir.  Bunlar genel anlamda ceviz yemenin insan sağlığına en bilinen faydalarındandı. Şimdi biraz daha detaylara inerek ceviz ile ilgili birkaç bilgi vererek, ceviz yemenin çok da fazla bilinmeyen faydalarına değinelim.

Ceviz İçerisinde Hangi Elementler Bulunur, İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Cevizen bilinen haliyle bile besin değeri yüksek olan bir kuruyemiştir. Bilinenler arasında en sevilen ve en çok tüketilen kuruyemiş türlerindendir. Az önce de bahsettiğimiz gibi yaklaşık 90-100 gram ceviz içinde bulunan 10-15 gram civarı protein ve yaklaşık yüzde üçlük miktarda şeker dışında kalsiyum (Ca), omega 3, omega 6, oldukça fazla C, D, E vitaminlerini ve daha bunlar dışında da bu vitaminler kadar olmasa da birçok vitamin çeşidi içerir.

Ceviz Hangi Bakımından Zengin Bir Besindir?

Ceviz lif bakımından son derece zengindir ve yaklaşık yüz gram ceviz içerisinde yedi gram civarında lif bulunur.  Aynı zamanda kabızlık sorunu yaşayanlar için ceviz kurtarıcı bir besindir diyebiliriz. Bu sorundan şikayet eden biri 100 gram ceviz yiyerek kolaylıkla kurtulabilir.

Ceviz az önce bahsettiğimiz omega 3, yani alfa- lionelik asit içerir. Eskiden beri sabahları kahvaltıda tüketildiğinde zeka açtığına inandığımız ceviz gerçekten de bilimsel olarak zeka açtığı kanıtlanmış bir kuruyemiştir.

Bunun sebebi omega 3’ tür. Omega 3’ ün enerji ve güç verme ve toparlayabilme özellikleri bulunduğundan özellikle çocuklar üzerinde zeka gelişimine önemli bir etkisi vardır. Zihin algıların daha aktif olması, kolay adapte olma ve daha hızlı kavrama gibi yararları bulunur. Uzmanlara göre okul çağındaki çocukların çok aşırıya kaçmayacak şekilde günlük olarak  tüketmesi tavsiye ediliyor.

Cevizde bulunan bir diğer madde gama- tokoferol isimli maddedir ve bu madde folik asit, B1 ve B6’ yı içerir. Bu maddeler de zeka gelişimine oldukça fazla etki eden maddelerdir. B1 ve B6 vitaminleri özellikle hafızanın daha kuvvetli olmasında ve sinirsel rahatsızlıklarda son derece etkilidir.

İçerisinde lif bulunduğundan bahsetmiştik fakat tekrar değinelim ve ayrıca E, C, D, K vitaminleri bulundurduğunu da söyleyelim. Özellikle bilindiği üzere E vitamini cilt için oldukça yararlı bir vitamindir ve karaciğerin yağlanmasını önler. Dolaylı olarak ceviz de bu noktalardaki konularda etki maddesi olmuş oluyor.

Cevizin içinde bulunan maddeler bahsettiklerimiz de dâhil olmak üzere, kalsiyum, demir, protein, çinko, sodyum, demir, bakır elementleri sayesinde vücuttaki dinamizmi ve gücü arttırır. Ceviz, içinde bulunan saydığımız bu birçok madde sayesinde oldukça güçlü ve zengin bir besin kaynağıdır.

ceviz kıracağı

Sağlığımıza Yararlı Olan, Bildiğimiz Ya Da Hiç Duymadığımız Ceviz Türleri Nelerdir ve Nerelerden İthal Ediliyor?

Ceviz deyip geçmemekte fayda var desek herhalde doğru bir cümle kurmuş oluruz. Çünkü yediğimiz cevizlerin o kadar farklı türde olanları var ki, belki de hiç yemediğimiz, adını bile duymadığınız ceviz çeşitleri vardır, emin olabilirsiniz.

Özünde yine ceviz, bildiğiniz bir tat fakat ağaç olarak türleri olarak oldukça çeşitli ve geniş bir aileye sahiptir. Ayrıca Türkiye içerisindeki ceviz üretimi yeterli gelmediğinden yurtdışından da değişik ceviz türleri ithal edilmektedir. Ukrayna, Moldova, Özbekistan, Kırgızistan ve bunlardan daha ağırlıklı olarak ceviz ithalatını Şili ve Amerika’ dan oldukça fazla yapmaktayız.

Birkaç ceviz türünü sayacak olursak: Şili-Serr cevizi, Kelebek ceviz, Şili- Chandler ceviz, Ukrayna- Kırgız cevizi, Şili cevizi, US Chandler cevizi ve Harvard cevizi ithal edilen ceviz türlerinden bazılarıdır. Bu ceviz türleri az önce de bahsettiğimiz ve isimlerinden de anlayabileceğiniz gibi yurtdışından genellikle saydığımız ülkeler arasından ithal edilmektedir.

Ukrayna, Kırgızistan ve Özbekistan Cevizleri

Genel bir bilgi verecek olursak, Ukrayna, Kırgızistan ve Özbekistan’ dan ithal edilen ceviz türleri halk arasında deyimsel anlamıyla daha çok kullanılan, ama asıl anlamı sert ve zor kırılan “çetin ceviz” olarak bilinen ceviz türleridir. Bu ülkelerin cevizleri kabuğu çıktığında %30- %40 oranında ceviz verir ve dediğimiz gibi sert kabuklu cevizlerdendir.

California’ dan Gelen Ceviz Çeşitleri

Kış mevsimine yaklaştıkça, ithal edilen ceviz türleri Türkiye’ ye California’ dan giriş yapmaktadır. Bu ceviz çeşitleri az önce bahsettiğimizin aksine ince, yumuşak kabuklu ve hatta elle bile kırılabilecek cinsten cevizlerdir. %45- %50 oranında ceviz içerir. Harvard ve Chandler cevizleri bu türlere girerler. Birinci sınıf bir ceviz türü olup hem iç, hem kabuklu şekilde satılan türlerdir.

yeşil ceviz

Sıra Şili Cevizlerinde..

Şili cevizleri Türkiye’ye haziran aylarında girmeye başlar ve haziranın başlarında Serr isimli türü, hemen ardından da Chandler türü giriş yapar. Serr cinsi California’dan gelen Chandler’den biraz daha kalın kabukludur fakat yaklaşık %2 oranında daha çok ceviz içerir. Şili Chandler’ i hepsinden daha çok ceviz verir ve Şili’ de “lüks ceviz” olarak tezgahlarda yerini alır.

Yurtiçinden Niksar, Yalova, Kahramanmaraş, Şebin Cevizleri

Eylül ayı ile de kendi ülkemizin cevizleri yetişmeye ve hasat edilmeye başlanır. Türüne göre ince veya kalın kabuklu olabilir ve içleri beyaz değil daha koyu renklidir.

Bunlardan başka eylül ve ekim aylarında da yine yurtiçinde yetişen türlerden Chandler ve Fernor cinsi cevizlerin satışı başlar. Bu türler yurtdışından ithal ettiğimiz ceviz türlerinden daha çok yağ oranına sahip ve daha lezzetlidir.

Son Olarak Ceviz Kültürümüz ve Sağlığımız

Ceviz toplum olarak birçok yemek veya atıştırmalığımızda kullandığımız ve her yiyeceğin yanına tatlı- tuzlu ayırt etmeksizin yakıştırdığımız bir besindir. Öyle ki, özellikle kahvaltılarda, böreklerde ve mezelerde bolca kullanır, aslında farkında olmadan sofralarımızda bir yardımcı gibi görür ve tüketiriz.

Sağlığımız için cevizi her gün az da olsa tüketmeye özen göstermeli ve bu hem doğal hem de lezzetli besinden vücudumuzu mahrum bırakmamalıyız.

3 yorum

İsmail Ada

İsmail Ada

Ceviz sizi gün boyu tok tutabilir, kilo verebilirsiniz cevizle

 Halime SEZGİN

Halime SEZGİN

bir damar rahatsızlığım nedeniyle ilaç kullanırken bi yandan da ceviz yiyordum oldukça hızlı bir gelişme gösterdim doktorumda söylemişti. ceviz yiyin arkadaşlar mutlaka

Alper Ömür

Alper Ömür

Sizde ceviz ne kadar acaba? Kargo ücreti kaç kilodan sonra ücretsiz oluyor? Teşekkürler

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)