karışık kuruyemiş

Toplum olarak kuruyemiş çeşitlerinin bizlerdeki yeri oldukça başkadır. Kuruyemişin eşlik ettiği sohbetlerimiz, dizilerimiz ya da sevdiklerimiz ile bir araya geldiğimiz vakitler her birimiz için oldukça değerlidir.

Neredeyse herkese hitap edecek kadar fazla sayıda kuruyemiş çeşidi bulunduğundan büyük çoğunluğun en azından birkaç kuruyemiş çeşidini sevdiğini söylesek yanılmış olmayız. Fakat en sevilen kuruyemiş türü hangisidir diye düşünürsek kuşkusuz antep fıstığı yanıtını vermemiz işten bile değildir.

Öyle ki, antep fıstığı mutfaklarımıza, yemeklerimizin içine kadar girebilmeyi yıllardır başarmaya devam etmiş ve kullanıldığı her bir yiyecek sayesinde farklı bir tatla karşımıza çıkmayı sürdürmüştür. Antep fıstığı bizlerin oldukça severek tükettiği bir kuruyemiş türüdür; bunun farkındayız fakat vücuda yararları hakkında neler biliyoruz, gelin birlikte bakalım.

Öncelikle bayanları yakından ilgilendirecek bir konu ile başlayalım. Antep fıstığı sayesinde kilo vermeniz ara öğünlerde az miktarda tüketerek mümkün hale gelebilir. Her zaman diyetlerin tatsız tuzsuz geçtiğini düşünür, enerji verecek ama kalorisi çok yüksek olmayan yiyecekler ararız fakat bu pek de kolay ve mümkün olmaz.

Ama antep fıstığı, içerdiği maddeler sayesinde size yeteri kadar enerji vererek kilo vermek amaçlı yaptığınız diyetinize oldukça olumlu bir katkı sağlayabilir. Ana öğünleriniz arasına sıkıştırdığınız ara öğünlerde birkaç adet antep fıstığı sayesinde hem zinde kalabilir hem de fazla kalori almadan kan şekerinizi düzenleyebilirsiniz.

Ayrıca antep fıstığının diyetinize katkısı olan bir başka yönünden de bahsedecek olursak, vücudunuzun ihtiyacı olan maddeleri karşılayabilir ve sağlıklı bir şekilde diyetinize antep fıstığı ile destek verebilirsiniz.

Antep Fıstığı İçerisinde Bulunan Yararlı Maddeler

Antep fıstığı ağacı

Antep Fıstığı hakkında verebileceğimiz ilk bilgi, sakızağacıgiller familyasından bir meyve olmasıdır. Ülkemiz içerisinde bulunan Gaziantep ilinde çok yetişen antep fıstığı adını bu ilimizden almıştır.

Türkiye dışında ise İran ve Şam’ da yetiştirilmektedir. Daha çok kavrulmuş halini kuruyemişçilerden temin ettiğimiz antep fıstığı taze halde de oldukça fazla tüketilmektedir. 

Antep Fıstığı içerisinde bulunan yararlı maddeler ve vitaminler ise B ve C grubu vitaminler, magnezyum, demir, kalsiyum fosfor ve manganez mineralleridir. Bu vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir kuruyemiş türü olan antep fıstığı lif ve protein açısından da oldukça zengindir.

Antep Fıstığının Vücudumuza Faydaları

Antep fıstığı için söylenebilecek ilk yarar kalp sağlığı ile yakından ilgilidir. Uzun bir süre boyunca antep fıstığı içerdiği yağ oranı yüzünden kalbe zararlı olarak bilinerek tüketimi kalp sorunu olan insanlar tarafından oldukça kontrol altında tutulmaya çalışıldı.

Ancak bunlara karşılık uzmanlar tarafından yapılan detaylı araştırmalara göre tam aksine antep fıstığı, içerdiği yağ oranına rağmen kalp ve damar hastalıkları açısından oldukça yararlı bir kuruyemiş çeşidi olup çok tüketilmesinin oldukça yararlı olduğu kanıtlandı.

Kalp krizi ve damar tıkanıklığının çözümüne birebir olan antep fıstığıfazla bir tüketim olmadıkça vücuda zarar değil tam tersine yarar sağlamaktadır. Diyet yapanlar için önerdiğimiz antep fıstığı kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur ve şeker hastalığı bulunanlar için de antep fıstığı tüketilmesi faydalı olan bir yiyecektir . Ayrıca antep fıstığı kötü kolesterolü de düşürmeye katkı sağlar. 

Antep fıstığı sadece yetişkinler değil, aynı zamanda çocuklar için de oldukça faydalıdır. Gelişme çağındaki çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri için de antep fıstığı tüketmeleri oldukça yararlıdır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için günde bir avuç antep fıstığı tüketmek protein açısından vücut ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.

İçerisinde bulunan lif miktarını da göz önünde bulundurursak antep fıstığı kas sağlığı ve kuvveti için çok önemlidir. Vücuttaki kasların yanı sıra kalp kaslarının gelişimi için de son derece etkilidir. Son olarak da anemi sorununa da tedbir almak isteyen herkesin günde bir avuç antep fıstığı tüketmesinin bu soruna bir çare olacağı söylenebilir.

Antep Fıstığı İle Yapılabilecek Yemekler

Antep fıstığı tatlı tuzlu demeden her şeye yakışan, mutfaklarımızda bolca kullanmayı sevdiğimiz, zengin lezzetlerimizi daha bir zengin yapan bir besindir. Antep fıstığı ile neler yapılabilir diye soracak olursanız eminiz ki onlarca yiyecek ile karşılaşacaksınız. 

Antep fıstığı kullanılarak yapılacak onlarca yiyecek var ve hepsi birbirinden leziz, fakat bizler sizin için ufak bir araştırma yaparak antep fıstığı yer alan güzel ve özel olanlar yemekleri birer öneri olarak seçtik. Bu yemekleri sizlere söylemeden önce antep fıstığının zengin lezzetinin bulunduğu yemeklerin de bir o kadar zengin olduğunu söyleyelim. Şimdi sizin için seçtiğimiz antep fıstığı kullanılarak yapılan yiyeceklere geçelim.

Baklava

baklava dilimi

İlk olarak antep fıstığı dendiğinde aklımıza gelen yiyecekten bahsedecek olursak kuşkusuz bu yiyecek antep fıstıklı baklava olur. Bazı yörelerde ceviz kullanılarak da yapılabilen baklavanın asıl orijinalinin antep fıstığı kullanıldığı halinin olduğunu söyleyelim. 

Antep fıstığı kullanılarak yapılmış baklavanın özelliği içinde bol miktarda antep fıstığı bulundurması ve yerken diğer tatlılar gibi içinizi baymamasıdır. Yedikçe yediğimiz ve karnımızı doyursa da gözümüzü doyurmayan antep fıstığı kullanılarak yapılmış baklavanın ait olduğu yöre, adını aldığı ilimiz Gaziantep’ tir.

Özellikle son dönemde popüler hale gelen baklava çeşitlerinden bir tanesi de soğuk baklava. Eğer daha önce hiç tatmadıysanız tatlı konusunda uzman Liva Pastacılık'ın tazecik Antep fıstıkları ile hazırlanan soğuk baklava ürününü mutlaka denemenizi tavsiye ederiz!

Simit Kebabı

simit kebabı

Simit kebabı adını çok fazla duymamış olabileceğiniz yöresel bir yemektir. Ama tadını tarif etmenin, anlatmaya çalışmanın imkansız olduğu bir lezzettir. Kebap diyarı Gaziantep’ in özel lezzetlerinden biri olan simit kebabı bu yörede vazgeçilmez yiyeceklerdendir.

Bulgur ve kıymanın güzel bir şekilde yoğurulması ve içinde soğan, çam fıstığı, antep fıstığı bulundurması simit kebabını diğer kebaplardan ayıran en önemli özelliklerdir. Tabi içinde antep fıstığı bulunduran simit kebabının en iyisini yemek isteyenler için önerimiz onu yerinde, yani Gaziantep’te yemeleri olacaktır.

Katmer

antep fıstıklı katmer

Yemeklerden sonra çok şekerli olmayan bir tatlı yemek isteyenler için içinde bol miktarda antep fıstığı bulunduran katmer sizler için en özel tavsiyelerimizden bir tanesi diyebiliriz. Öyle ki tadını bilenler zaten yemek sonrasını bile bekleyemeyebilirler.

İncecik açılmış hamurun içerisine bol miktarda antep fıstığı, kaymak ve şeker konularak fırınlanan katmer fırından çıktıktan sonra da isteğe bağlı olarak tekrar antep fıstığı ve kaymak eşliğinde tüketilebilir. Bu kadar bol miktarda antep fıstığı bulunduran bir yiyecek eminiz ki neredeyse hiç sevmeyeni olmayacak bir öneridir.

Cennet Çamuru

cennet çamuru

İşte antep fıstığı severler için mükemmel bir önerimiz daha var. Türk mutfağını zengin yapan lezzetlerden biri olan antep fıstığının en bol kullanıldığı tarifler arasından bulunan ve denediğinizde unutamayacağınız bir tat olan cennet çamuru tatlısı vazgeçilmezleriniz arasına girmeyi mutlaka başaracaktır.

Cennet çamuru tatlısı sadece kadayıf, tereyağı ve antep fıstığı içeriyor. İsteyenler ise şerbet ile şeker ilavesi yapabiliyor. O ilk çiğ halinin geçmesi için tereyağı ile kavrulan kadayıfın içerisine yavaş yavaş eklenen antep fıstığı içinin kadayıf ve tereyağı ile tekrar kavrulmasıyla ortaya çıkan bu enfes yiyecek eminiz ki okurken bile o an denemek isteyeceğiniz bir lezzet olacaktır.

Sizler için seçtiğimiz antep fıstığı içeren bu yemek ve tatlılar dışında antep fıstığı içeren onlarca yemek bulunuyor. Çay eşliğinde yemek için yapılan bir kurabiye içerisine eklenen ya da yemek sonrası yenen tatlıların en gözle süslemesi olarak kullanılan antep fıstığı lezzetlerinize lezzet katacaktır.

5 yorum

Fazlı Polat

Fazlı Polat

Bir Antepli olarak Antep fıstığını böyle tanıttığnız için teşekkür ederiz 🙂

ömer özcan

ömer özcan

Simit kebabı nedir yahu 😀 ilk kez duydum deneyeceğim evde merak ettim

HÜLAGÜ NECİP

HÜLAGÜ NECİP

ANTEP FISTIGI ÇOK FAYDALI BENN HERGÜN YİYORUM ELİNİZE SAĞLIK GÜZEL YAZI OOLMUŞ

Büşra

Büşra

Neden bu kadar pahalı? 🙁

 koray arslan

koray arslan

birkaç sene önce daha ucuza alırdık niye bu kadar pahalı şimdi. Antep fıstığı bizim Antebimizin fıstığı değilmi

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)