kuru meyveler

Tatlı krizlerinin tuttuğu anlarda bir kurtarıcıdır kuru kayısı… Şöyle arası güzelce açılıp bir de içine ceviz koyulunca, en güzel tatlılardan daha lezzetli hale gelir. Gün boyu enerjisini korumayı başaranların küçük sırrı olan kayısı, aslında sık sık tüketmemiz gereken bir besin. Sadece bağırsak tembelliği yaşanan anlarda ya da tatlı krizlerinde değil, sağlık için düzenli olarak tüketilmesi önerilen kuru kayısı, faydaları ile ilgi çekmeyi başarıyor.

Kayısının kurutulması konusunda kafaları karıştıran bir soru var: Kurutulurken besin değeri kaybolur mu? Bu çok yanlış bir değerlendirmedir. Kayısı kurutulurken sadece suyu alınır, yani tadında ve besin değerlerinde bir bozulma olmaz. Suyu tamamen alındığı için 1 kilo kayısı kurusu, ancak 5 kilo kayısıdan elde edilebilir.

Diğer kuru meyveler düşünüldüğünde kayısı daha fazla besleyici özellikte bir meyvedir. Beta-karoten yönünden zengin olan kayısı, kalsiyum, silisyum, fosfor gibi mineralleri de içerisinde barındırır. Sadece sabah kahvaltınıza 3 kuru kayısı ekleyerek sağlığınıza etkisini gözlemlemeye başlayabilirsiniz.

Hangi Renk Kuru Kayısı Alınmalı?

Aslında kuru kayısının rengine bakmaksızın her türlüsü faydalı, ancak istisnai durumlar için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Turuncu ve kahverengi renk kayısı arasındaki en temel fark birinde kükürt kullanılıyor olması. Turuncu kayısılarda sahip olduğu rengi koruyabilmesi açısından kükürt dioksit uygulaması yapılır. Bu da özellikle astımı olan kişiler için sorun teşkil eden bir durumdur.

gün kurusu kayısı

Alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Bunun dışında herhangi bir problem yaratmayacağı için, astım problemi olmayanlar rahatlıkla turuncu kuru kayısıları tüketebilir. Tabi ki organik kuru meyveleri tüketmeyi tercih edenler için önerimiz günkurusu kayısı tüketmeniz olacaktır.

5 Mucizevi Faydasıyla Kuru Kayısı

Sindirim sisteminiz için bir iyilik yapın…

Kuru kayısı faydaları denince birçok kişinin aklına gelen ilk konu kabızlığa iyi geliyor olmasıdır. İçeriğinde bulunan selüloz ve pektik sayesinde bağırsakların çalışmasını ve metabolizmanın hız kazanmasını sağlayan kuru kayısı, kabızlık tedavisi için de uzmanların önerdiği bir besindir.

Kronik bir bağırsak tembelliği problemi yaşıyorsanız, bu besini daha fazla tüketmeye özen göstermeniz yararlı olacaktır. Günde 8-10 kayısı tüketerek kabızlık sorunundan kurtulabileceğiniz gibi, yemeklerden önce 2-3 kayısı kurusu tüketip üzerine su içmeye özen gösterdiğinizde hazımsızlık sorununa da çözüm getirebilirsiniz.

Aşırı iştahlıysanız ve yemek yerken kendinizi biraz olsun durdurmak istiyorsanız, öğünlerden önce kayısı kurusu tüketmeniz işinizi kolaylaştırabilir.

Demir eksikliği pek çok sağlık problemine zemin hazırlayabilir…

Kuru kayısı tüketiminin etkilediği unsurlardan biri de anemidir. Eğer kırmızı kan hücrelerinizin seviyesi düşükse ve ilaçlarla buna çözüm üretmek istemiyorsanız, daha fazla kayısı kurusu tüketmenizi öneririz. Uzmanların da demir eksikliğini gidermek için önerdiği besinlerden biri olan kuru kayısı, anemi tedavisi sırasında da destekleyici bir besin maddesi olacaktır.

kuru kayısı

Ateşli hastalıklar için bir önlem…

Özellikle çocukluk çağında ve gelişim çağında geçirilen ateşli hastalıkların ciddi sorunları beraberinde getirdiğini biliyor olmalısınız. Tam da bu konuda bir kurtarıcı olan kuru kayısı, vücut ısısının düşmesini sağlar.

Vücut ısınız yükseldiğinde 3-4 adet kuru kayısı tüketmeyi deneyin. Yavaş yavaş ısının düştüğünü fark edeceksiniz. Mide, karaciğer, kalp ve sinir hastalıkları için de destekleyici olan kayısı, sofranızdan eksik etmemeniz gereken bir besin kaynağıdır.

Daha güzel bir cilt için…

Cildinizin güzelliğine önem veriyor ve her daim kusursuz bir görüntüye sahip olmak istiyorsanız, kayısı favori besinleriniz arasındaki yerini almalı! Hücre yenilenmesini desteklediği için cilt yapısında oluşan bozuklukların giderilmesi konusunda etkili olan kuru kayısı, egzama ya da güneş yanığı gibi problemlerle başa çıkmak zorunda kaldığınız anlarda da yardımcınız olacaktır. Özendiğiniz pürüzsüz ciltlerin altında yatan sebep kayısı olabilir mi?

Kayısı yaprakları da egzama, uyuz, güneş yanığı gibi cilt problemlerinin tedavisi için kullanılabilir.

Formunuzu koruyabilirsiniz…

Kayısı kurusu diyet listelerinin en başında yer alıyor. Bu yalnızca bir tesadüften ibaret değil! Düşük kalorili bir besin olmasından ziyade, onu listenin başına taşıyan şey yağ depolanmasını engellemesi. Eğer kilo vermek istiyor ya da formunuzu korumak için bir çaba gösteriyorsanız, kayısı kurusu gün içerisinde tüketmeniz gereken temel besinlerden biri olmalıdır.

Düzenli olarak kuru kayısı tüketmeye başladığınızda daha az acıktığınızı, kendinizi daha enerjik ve tok hissettiğinizi fark edeceksiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri en iyi şekilde, en az kalorili besinden almasını sağlarken, kilo alımının önüne geçmek mümkün! Üstelik oldukça lezzetli bir şekilde…

Kuru Kayısı Nasıl Tüketilebilir?

granola

Kayısı kurusu tüketiminde bu durum tamamen sizin damak tadınıza göre şekillenmelidir. Eğer yoğurt sevdiğiniz besinlerden biriyse, kayısı ile birlikte tüketmek hiç de fena bir fikir olmayacaktır. Ayrıca meyve salatası yaparak da içerisinde kayısı kurusunu dâhil edebilirsiniz.

Bu salata için taze kayısı kullanmak da tamamen size kalmış. Ancak taze kayısı her mevsim bulunamayacağı için, kuru kayısıya biraz daha fazla yönelim göstermelisiniz. Ceviz ve badem gibi kuruyemişlerle birlikte tüketmek tadını güzelleştirirken, besin değerinin de yükselmesine olanak sağlar. Dilerseniz yulaflı salatalar içerisinde de kuru kayısı için yer açabilirsiniz.

Kuru Kayısı Seçerken Neye Dikkat Etmeli?

kuru kayısı

Kavun koklanır, karpuza vurulur, balığın gözlerinden anlaşılır, peki ya kayısı kurusunun iyisi nasıl anlaşılır? Kuru kayısı alırken en doğru seçimi yapmak isteyenler için birkaç önerimiz var:

Öncelikle yüzeyinin yumuşak olmasına dikkat edin. Sert kayısı kurusunun tüketimi hem zor olur hem de zevk vermez. Dolgun olması da iyi bir kuru kayısı olduğunun göstergesidir. Ayrıca üzerine hafifçe bastırıp yumuşaklığına bakabilirsiniz. Kayısının kokusu da bir fikir verebilir. Olgun kayısının kokusu diğerlerine göre daha tatlı olacaktır.

Kayısı ne kadar iyi olursa olsun, zirai ilaç kullanılmış olması ihtimaline karşı tüketmeden önce mutlaka yıkamanızı öneririz. Güvenle tüketebileceğiniz lezzetli ve sağlıklı kuru kayısı seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)