Ramazanda Sağlık için Kuruyemiş Tüketimi Artıyor!

11 Ayın Sultanı Ramazan geldi! Bu önemli ay hepimize nefse hakimiyet, kendinden talihsiz durumda olan kişileri anlama, sahip olduklarına şükretme için fırsat tanıyor. Yaz aylarına denk gelen Ramazan sürecinde, beslenmeye dikkat etmek daha da büyük bir önem kazanıyor.

Uzun süren açlık süreci, iftar ve sahurda dengeli bir menü oluşturmanın ehemmiyetini arttırıyor. Ramazan ayı boyunca beslenme düzeninize mutlaka kuruyemişleri de eklemelisiniz. İşte Ramazan ayında kuruyemiş tüketmenin faydaları.

1. En Lezzetli İftariyelikler

“Ramazan” ve “Kuruyemiş” sözcükleri bir araya geldi mi, akıllara gelen bir numaralı lezzet hiç şüphesiz hurma oluyor. Kutsal topraklardan iftar sofralarına gelen hurma çeşitleri, orucu açmak için tercih edilen favori iftariyelikler arasında. Dinin anavatanı olan coğrafya ile bağ kurmak için hurma harika bir araç.

Manevi yönü bir yanan, hurma aynı zamanda sağlık için de oldukça faydalı bir kuruyemiştir, İçerisindeki yüksek enerji miktarı, B5 ve B6 vitaminleri ile potasyum, magnezyum ve manganez vitaminleri sayesinde hurma; oldukça faydalı bir beşindir.

İftariyelikler arasına farklı seçenekler katmak isterseniz eğer, öteki kuruyemiş seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm; hem sofranızı kolayca zengin göstermenize yardımcı olacaktır, hem de hurmanın yanında iftariyelik alternatiflerini çoğaltacaktır.

hurma

2. Sağlıklı Yağlar

Doğru beslenme konusunda bugün artık hemen hemen hepimizin bir fikri var. Az çok nelerden uzan durcağız, nelere yer vereceğiz bunları biliyoruz. Ancak yağlar konusu, kafa karıştıran noktalardan birisi halinde hala. Bazılarımız yağ tüketimini tamamen kesmeye çalışıyor.

Bu durum özellike Türk mutfağında pek de mümkün olmuyor. Üstelik kimi vitaminlerin çözünmesi için yağlara ihtiyacımız var. Peki bu durumda ne yapacağız? Tabii ki sağlıklı yağlara yer vereceğiz!

Kuruyemişler sağlıklı yağlar açısından oldukça zengindir. Fındık, ceviz, badem, kaju gibi yemişlerin içerisinde sağlıklı yağlar bulunmaktadır. Bu yağlar hem vitaminlerin kana karışmasına yardımcı olurlar, hem de zararlı yağların yaptığı hasarlara neden olmazlar. Bu açıdan iftarda ve sahurda beslenme düzeninize mutlaka biraz kuruyemiş ekleyin.

3. Uzun Süren Tokluk Hissi

Gün boyu süren açlık üzerine sıcak hava da eklenince, çoğumuz iftarda hafif şeyler yemeyi tercih ediyoruz. Bunun yanısıra kimi zaman tatlı uykudan uyanıp sahura kalkmak zor geliyor, kimi zaman da iftar ve sahur arasındaki kısa zaman nedeni ile henüz acıkmamış oluyoruz. Bu da gün içerisinde açlık hissinin artmasına ve yorgunluğun çoğalmasına neden oluyor.

Eğer iftar ve sahurda fazla yemek yemek istemiyorsanız, sofradaki kuruyemiş mimarını arttırın. Toptan kuruyemişler hem büyük bir yemek gibi bunaltıcı bir tokluk hissi yaratmaz, hem de gün içerisinde acıkmanızı engeller. Üstelik iftar ve sahur arasında atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.

4. Ramazan Gecesi Sohbetleri

Ramazan ayının en sevilen yönlerinden bir tanesi de iftar ve sahur arasındaki zamana denk gelen sohbetlerdir. Hele ertesi gün tatilse, ve sahur sonrasında uzun bir uyku sizi bekliyorsa, iftardan sahura uyumadan bekleyebilirsiniz. Aileniz, akrabalarınız ve dostlarınızla bir araya geldiğiniz bu keyifli muhabbet ortamlarına bir eşikçi gerek! Hem sağlıklı hem lezzetli bir ortam yaratmak adine kuruyemişlere bir şans verin!

İftardan sahura kadar ailece film maratonu yapabilirsiniz. Bu hem sizi çok yormayacak bir aktivitedir hem de ailenin her yaştan üyelerinin hoşuna gider. Film maratonunuza taze çin mısırdan patlatılmış sıcacık ve tuzlu patlamış mısırları eklemeyi unutmayın!

İftar sonrası dinlenmek kadar hareket etmek de önemli. Gün boyu fazla enerji harcamaktan kaçınmak için rölantiye alınan bünyeler, iftar ile beraber harekete geçer. Hazmı kolaylaştırmak ve kan dolaşımını hızlandırmak için güzel bir yürüyüşe ne dersiniz? Yanınıza bir kase kabak ya da ay çekirdeği aldınız mı, yürüyüşün tadı bir başka olur.

5. Öğrenciler İçin Ceviz!

Oruç tutmanın her bünye için zorlukları vardır, ancak bu konuda en çok zorlanan gruplardan bir tanesi de öğrencilerdir. Öğrenciler için oruç tutmak, aç karna derslere konsantre olmaya çalışmak, uzun bir ders gününün ardından iftar yapıp tam uykuya daldığında, sahur için mecburen uyanmak zordur. Bu durumda öğrencilerin sahur ve iftarda beslenmesi çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.

Kuruyemişler işte tam da bu noktada idmadınıza yetişiyor. Anahtar kelime ise ceviz. “Ceviz beyne benzer bu yüzden beyni geliştirir” sözünü duymuşsunuzdur. Şekli yüzünden olmasa da içeriği açısından ceviz oldukça faydalıdır. Özellikle Omega-3 acısından zengin olması ile konsantrasyonu arttırır. Öğrencilere tavsiyemiz, sahurda mutlaka ceviz tüketmeleri yönünde.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)