Papaya Meyvesi Hakkında Çok Şaşıracağınız İlginç Bilgiler

Papaya meyvesi, anavatanı Güney Amerika olan hoş kokulu, lezzetli bir egzotik meyvedir. Christopher Colombus’un deyimiyle “meleklerin meyvesi” olarak bilinen papaya asırlardır severek tüketilir. Doğal vitamin ve mineral bileşenleri ile sağlığımız için gerekli maddeleri de içinde taşır. Çok yönlü bir meyve olan papaya meyvesi ile ilgili sıra dışı onlarca bilgiyi sizin için bir araya getirdik!

Papaya Meyvesi Nerede Yetişir?

Çıkış noktası Meksika olan papaya meyvesi, ilk olarak Amerika ve Meksika’nın tropikal bölgelerinde yetişir. Carica papaya bitkisinin meyvesi ve Carica cinsinin bir üyesidir. Günümüzde ise çoğu tropikal iklim bölgelerinde yetiştirilerek yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

Türkiye’de ise tropikal iklime en müsait bölge olan Muğla’nın Datça ilçesinde yetiştirilmesi ile ülke sınırlarına girmesine ön ayak olunmuştur. Meyve ve sebze olarak tüketilebilmektedir. Kabuğunun sarı, içinin ise portakal renginde olması kavun ağacı olarak bilinmesini de sağlamıştır.

Papaya, hızla gelişen ve meyve alabildiğiniz bir bitkidir. Ekimlerden sonra yaklaşık 3 yıl içerisinde meyvesini alabilirsiniz. 25 ile 30 derece sıcaklıklar papaya meyvesi için en idealidir ve özellikle de nemli ortamlarda yetişir.

Ekileceği toprağın bol güneş alan, sıcak, humuslu ve bol sulu olmasına özen gösterilmelidir. Bireysel yetiştiricileri, papaya meyvesini evlerinin bahçelerinde ya da saksılarda yetiştirebilmektedir. Saksıda yetişenleri biraz bodur kalsa da meyve verir.

papaya meyvesi

Papaya Meyvesi Besin Değerleri

Papaya meyvesinin 1 adedi, yaklaşık olarak 150 gram ve 65 kaloridir. Ancak parça parça da tüketilebilmektedir. 100 gramının içinde; 42 kalori, 0.3 gram yağ, 8 miligram sodyum, 182 miligram potasyum, 11 gram karbonhidrat, 0.5 gram protein ve 8 gram şeker bulunur.

Ayrıca; A vitamini, C vitamini, D vitamini, B 12 ve B 6 vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum gibi elementleri içerir. Bileşenleri, papayanın zengin bir meyve olduğunu gözler önüne seriyor. Bu vitamin ve mineraller ile beraber papaya meyvesi sağlığa çok iyi gelen bir enerjiyi içinde taşıyor.

Papaya Meyvesinin Faydaları

Peki gelelim işin en can alıcı noktasına. Meleklerin meyvesi, olarak bilinen papayanın sağlığa ne gibi etkileri var? Ne oranda tüketirsek vücudumuza yararlı olur? İşte ayrıntılar!

1. Zincirleme Faydalar

Enzim, hücrelerimiz içerisinde meydana gelen sayısız tepkimeyi düzenlemekle görevli bir maddedir. Papaya da, papain adında bir tür enzim içermektedir. Bu madde, proteinlerin sindirimini düzenleyen ve sağlayan pankreas enzimlerine çok benzer.

Bilindiği üzere pankreas hastalıklarının önlenmesi için protein tüketimi olmazsa olmazdır. Proteinlerin sindiriminde yer alan bu enzimler, kanser hücrelerinin çevresinde oluşan çok katmanlı proteinlerin çözünmesine de yardımcı olurlar. Vücudumuzdaki tüm hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemimiz de böylece kanser hücrelerini çok daha kolayca yok etmeye başlar. Papaya meyvesi, bir taşla iki kuş vurmak gibi bir şey!

papaya-meyvesi

2. Olası Kalp Hastalıklarını Önleyici Gücü Vardır

Papaya meyvesi, kalp sağlığınıza en yararlı meyvelerden biridir. Vücudumuzda bulunan antioksidan maddesi, beslenme yolu ile de alınarak kalp sağlığını düzenleyebilir.

İşte papaya meyvesi, içinde bolca bulunan A, C ve E vitaminleri sayesinde bir antioksidan hazinesidir. Peki antioksidanlar ne yapar? Hücrelere zarar veren serbest radikaller ile savaşır ve yaşlanmanın getirdiği olumsuz etkileri önlemeye yardımcı olur.

3. Güçlü Antioksidanlara Sahiptir!

Papaya meyvesi, pembe ve turuncu arasında bir renge sahiptir. Bunun nedeni ise içerdiği karotenoit, beta-karoten ve likopendir. Bunlar kansere karşı savaşan güçlü antioksidanlardır. Özellikle de likopen, prostat kanseri riskini ciddi ölçüde azaltır. Dahası kanserli hücrelerin yok edilmesi ve koruyucu enzimlerin güçlenmesine de sahip olduğu antioksidanlar sayesinde katkı sağlayabilir.

4. Kansere Karşı Önemli Bir Bileşen: İzotiyosiyanat

Papaya meyvesi, izotiyosiyanat denilen bir diğer bileşene de sahiptir. Yapılan çalışmalar ile bu bileşenin kanser hücrelerinin oluşumunu ve gelişimini yavaşlattığı tespit edilmiştir. Özellikle de göğüs, akciğer, prostat, kolon, pankreas ve kan kanserlerine karşı oldukça etkili olduğu yapılan deneylerde gözlemlenmiştir.

5. Metabolizma ve Enerjinizin Dostu Papaya Meyvesi!

Lif, magnezyum, potasyum ve papaya meyvesinde bulunan diğer tüm vitamin ve mineraller güçlü metabolizma oluşuma katkıda bulunur. Düzenli ve ölçülü tüketimi ile metabolizma hızlanır ve enerji üretimi için yağların yakılmasını sağlar. Yağlarınızın yakılması ise size daha fit ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.

6. Kilo Vermek İçin Papaya Yiyebilirsiniz!

Bilindiği üzere aşırı kiloların en önemli nedenlerinin başında sık sık yaşanan açlık hissi gelmektedir. Vücudun bu nöbetleri, yeterince tok tutmayan besinlerin tüketilmesinden kaynaklı olabilir.

Bunun için uygulanabilecek en iyi yöntem yüksek lif içeren gıdaları ölçülü olarak yemektir. Papaya meyvesi, bol lif içermesi ile bilinir ve yediğiniz takdirde açlık hissiniz azalmaya başlar. Bu anlamda fazla kilo derdi olanların da yeme listesine katabilecekleri bir meyvedir.

dilimlenmiş papaya meyvesi

7. Sağlıklı ve Parlak Bir Cildin Dostu

Papayada bulunan çeşitli vitaminler cildinizin sağlığını korumak ve vücudunuzun hastalıklara karşı direncini güçlendirmek için çok gereklidir. Parlak ve sorunlar yaşamayan bir cildin en doğal yöntemlerinden biri papaya meyvesi tüketmektir.

Kuru meyve seçeneklerini incelemek için Kuruyemiş Borsası’nı ziyaret etmeyi unutmayın!

8. Kabızlığa da Çare Olabilir

Kabızlık genellikle lif açısından zengin yiyecekler ve bol sıvı ile giderilecek bir rahatsızlıktır. Bu yaygın sindirim sorununa karşı yoğun lif içeren papayanın düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki toksinleri atmaya da yardımcı olur.

9. İnmeye Yönelik Doğal Bir Antibiyotiktir

Kolesterol ile inme arasında ciddi bir ilişki vardır. İnmenin en önemli nedenlerinin başında kolesterol oksidasyonu gelir. Kolesterol oksidasyonu yaşandığı zaman, vücutta kan damarlarının çevresinde birikmeye başlar.

Bu birikim beyindeki kan akımının kesilmesine ya da azalmasına neden olan plaklara sebep olur ve bu da ciddi boyutlarda felce neden olabilir. Papaya, antioksidanlar açısından zengin olduğundan dolayı, kolesterolün oksidasyonunu engelleyici özelliğe sahiptir.

10. Akciğer Kanserine Yatkın Olanlar İçin Bir Nimet!

A vitamini açısından zengin olan papaya meyvesi, akciğer sorunlarını engellemeye de yardımcı olur. Akciğer kanserine yatkınlığı olan insanların günlük beslenme programlarına bu meyveyi eklemeleri önleyici tedavi yöntemlerinden biri olabilir.

11. Göz Sağlığınızı Koruyan Bir Meyve

Papayada bulunan A, C ve E maddeleri, göz sağlığına da çok faydalı maddelerdir. Ayrıca mavi – mor ışığın enerjisi, ultraviyole ışığa oranla gözden daha az geçse de retinaya ulaşırken hemen hemen hiç filtrelenmez. Papaya meyvesi, retinada oluşabilecek bu gibi sorunların önleyici özelliklere sahiptir.

papaya meyvesi

12. Kireçlenme Tedavisinde Papaya Tüketebilirsiniz!

En iyi iltihap sökücü maddelerin başında gelen papaya bunu yüksek antioksidan içermesine borçludur. Kireçlenmenin yol açacağı vücut ağrılarını gidermede papaya size destek verir. Araştırmalara göre papaya gibi yeterli miktarda C vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketenlerin kireçlenmeye karşı daha dirençli oldukları tespit edilmiştir.

13. Yüksek Tansiyon ve Kan Basıncına Çözüm Olabilir

Yüksek tansiyon, özellikle çok tuz tüketmenin yol açtığı rahatsızlıklardan biridir. Aşırı tuz ile beraber vücutta artış gösteren sodyum, yüksek tansiyona neden olabiliyor.

Bunu önlemek adına midenizden potasyum içeren besinler girmesi gerekir. Papaya meyvesi, aşırı sodyumun neden olduğu yüksek tansiyonu engelleyen potasyumu bol miktarda içermektedir. Düzenli tükettiğiniz takdirde savaşı potasyum kazanacaktır.

14. Saçlarınızı Papaya ile Güzelleştirebilirsiniz!

Zengin mineral ve vitaminleri ile sağlık deposu olan papaya meyvesi, tüm bu umut veren özelliklerinin yanı sıra saç bakımı içim de tüketilebilir. Böylece saçlarınız daha hızlı uzayabilir, saç kökleriniz daha iyi beslenebilir. Ayrıca kepekli saçlar için de doğal bir çözümdür.

Papaya Meyvesini Nasıl Saklamak Gerekir?

Diyelim ki bunca faydasını öğrendikten sonra gidip papaya meyvesi aldınız. Peki ama elma, armut, erik gibi mi saklayacağız bu meyveyi? Plastik bir kutu içerisinde ve diğer sebzelerden uzak olarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. 3 ya da 4 günden fazla bekletmeniz tavsiye edilmez.

Papayanın Çekirdeklerinden de Faydalanın!

Çekirdeklerini de tüketerek sağlık hanenize bir artı daha katabilirsiniz! Papayanın çekirdekleri, böbrek yetmezliği gibi ciddi bir hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Eğer hastalık baş gösterdiyse bile tedavi yönteminde size papaya tavsiye edilebilir.

Günde çiğneyeceğiniz 40 – 50 adet papaya çekirdeği size bu hastalığın tedavisinde de yardımcı olabilir. Ayrıca karaciğer sirozuna da papaya çekirdeklerini çiğneyerek engel olabilirsiniz. Bu amaçla beş adet çekirdeği ezip limonlayarak içebilirsiniz.

Çekirdeklerinin faydaları bununla da sınırlı değil. Yağ yakıcı özelliğe de sahip. Salata, greyfurt ya da limon suyu gibi gıdalara karıştırarak tüketebileceğiniz papaya çekirdekleri, en az meyvesi kadar ciddi hastalıklara deva niteliğinde!

Siz de papaya gibi tropikal meyvelere ilgi duyuyorsanız, Kuruyemiş Borsası’nda alışveriş yapabilirsiniz. 2009 yılında piyasaya giren, kalite ve rekabetten ödün vermeyen Kuruyemiş Borsası, sektöründe yaptığı şehirler arası satışları ile önemli gıda toptancıları arasındadır.

13 yorum

Emine Türker

Emine Türker

6, 7 ay önce seraya diktiğim parmak kalınlığında fide şu an boyumu geçti. Hızla uzuyor ve az önce yapraklarının arasında çiçeklerini gördüm. Bu kadar hızlı büyümesine çok şaşırdım. Bakalım meyve verecek mi. Bu arada Antalya Gazipaşa ya diktim

Turgut Barın

Turgut Barın

Taze 12 ay meyve temin edebilirim . İletişim 05439235988

Adem Utebay

Adem Utebay

ortalama bir insanın her gün bir adet yemesi oldukça fayda sağlayıcı olur. özel bir şikayetiniz hastalığınız varsa tabi doktora danışmanız lazım önce. aslında diğer meyve ve kuruyemişler içinde geçerli bu durum. her gün bir avuş ceviz yenirse o zaman faydasını görürsünüz ama bir rahatsızlığını varsa yemeden önce bir uzmana sormanız gerekir. ben papaya meyvesi tüketen biriyim ama fazla aldığım için saklamakta zorlanıyorum. dediğiniz gibi plastik bir kaba koyarak dolapta saklayacağım. teşekkürler. güzel yazı

Cem

Cem

Papaya meyvesini kendi bahçemizde evlerimizde yetiştirmemiz mümkünmü acaba? Mümkünse nasıl bir süreç var onu da belirten bir yazı yazar mısınız teşekkürler

Beyza Korap

Beyza Korap

papayayı kışın özleyeceğim

Fatih Kalın

Fatih Kalın

Türkiye’De papaya meyve yetiştiriciliği yapılan bir yer var mı bildiğiniz? Yoksa yalnızca ithal mi ediyoruz bu meyveyi?

İrem Ateş

İrem Ateş

Papaya’yı seviyorum! Güne başlamak için harika bir yiyecek

Tuğba Zorlu

Tuğba Zorlu

bu meyve bir çok büyük bir nimet. kemoterapi gören kanser hastalarına da çok iyi geliyor. tek sıkıntısı adet olarak satılması

Nurettin Ersoy

Nurettin Ersoy

merhaba toptan alımlarda indirim yapıyormusunuz acaba

 Rustem aksoy

Rustem aksoy

Bunu turkiye de nasil buluruz ve yetişiyor mu turkiye ‘de

Samet Çakır

Samet Çakır

Merhaba canım Türkiyem papaya fidesi ve meyvesi yetiştiriyoruz size yardımcı olabilirim biz her hafta yiyoruz papaya evimizin maskotu oldu resmen:))) bu numaradan ulaşabilirsiniz 05392640695

Nuray

Nuray

Papaya bulamıyorum hiç bir markette

 Nuray

Nuray

Papaya bulamıyorum hiç bir markette

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)