kabuklu badem

Son zamanlarda, kuruyemişin insan bedenine olan faydalarına yönelik çalışmalar gündemde. Kuruyemişlerin özellikle de riskli hastalıklara karşı sağlık yararları ortaya çıkıyor. 

Yapılan bir çalışma, en sağlıklı yemişlerden bazılarının daha düzenli olarak tüketilmesinin daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Diğer çalışmalar da etkileyici sonuçlar doğurmuştur, bu da daha fazla yemiş yemenin vücudu kansere karşı koruyabileceğini göstermektedir. 

Sağlıklı bir hayat için tüketmeniz gereken kuruyemişler mutfağımızın çeşitli bölümlerinde yer alarak damak tadımıza da uygun karışımlarda yer alır. Özel günlerin için hazırlanan masaların vazgeçilmezi olduğu gibi günlük hayatın atıştırmalıkları arasında da çok tercih edilir. Peki bu çok faydalı kuruyemişlerden en çok hangileri satılıyor? Ayrıntıları sizin için derledik!

1. Ay Çekirdeği

ay çekirdeği

En çok satan kuruyemişlerin başında hepimizin tüketmekten keyif aldığı ay çekirdeği gelir. Sohbet koyulaştıkça çekirdek çitlememiz de hızlanır. Bir kuruyemişçinin en çok sattığı ürünlerden olan ay çekirdeğinin etkileri ise saymakla bitmez. Açlığınız bastırmak ve aynı zamanda zengin bir beslenmeye sahip olmak için sert kabuklu yumuşak çekirdekli ay çekirdeğini tüketebilirsiniz.

Mutfaktaki başlıca kullanım alanları

  • Salatalarınızı süsleyebilirsiniz.
  • Çırpılmış yumurtalara eklenecek ay çekirdeği içi onlara eşsiz bir tat sağlar.
  • Evde ekmek yapıyorsanız ekmeklerinize de ay çekirdeği için ekleyebilirsiniz.
  • Kek ve çörek gibi pişmiş ürünlerin üzerine serpebilirsiniz.

2. Badem

badem

Badem yalnızca ülkemizin değil dünyanın da en popüler kuruyemişlerinden biridir. Gerek tadı gerek sağlığa faydası gerekse farklı gıda ürünlerinin ham maddesi olarak kullanılması onu en çok tercih edilen kuruyemişlerden biri yapar. Yüksek oranda besleyici ve sağlıklı yağlar, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından da zengindir.

Mutfaktaki başlıca kullanım alanları

  • Bademlerinizi çikolata sosu ile karıştırarak yiyebilirsiniz.
  • Salata gibi atıştırmalıklara ekleyerek yeni tatlar deneyebilirsiniz.
  • Pek yaygın olmamakla birlikte yeşil fasulyeye ekleyerek tüketebileceğinizi öneren tarifler de vardır.

3. Antep Fıstığı

antep fıstığı

Antep fıstığı yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda çok sağlıklı bir yemiştir. Türkiye, İran, Hindistan, Meksika gibi ülkeler Antep fıstığını en iyi yetiştiren iklim koşullarına sahiptir. Bununla beraber Antep fıstığı tüm dünyaca bilinir ve tüketilir. Sağlıkla ilişkili etkilerini bakacak olursak; Hücre hasarını önler ve kanser gibi hastalık risklerini azaltmada önemli bir rol oynar. Dahası, Antep fıstığında bulunan polifenoller ve tokoferoller bileşikleri kansere ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Mutfaktaki başlıca kullanım alanları

  • Hepimizin bildiği gibi Antep fıstığı en çok baklavalarda kullanılır.
  • Keşkül, kadayıf gibi yöresel tatlarda da Antep fıstığı çok tercih edilir.

4. Ceviz

ceviz

Ceviz belki de sağlığa faydaları yemişlerin en bilineni, en güven vericisidir. Her gün bir avuç ceviz yeme üzerine yapılan sayısız çalışma da bunu gösteriyor. Aile bireyleri arasında da en çok önerilen yemişlerin başında geliyor. Bu da cevizi çok tüketilen ve kuruyemişçiden en çok alınan yemişlerin başında olmasını sağlıyor. Cevizlerin olası sağlık faydaları arasında kalp ve damar sistemi ile kemik sağlığının artırılması, safra kesesi hastalığı riskinin azaltılması ve epilepsinin tedavi edilmesi sayılabilir.

Mutfaktaki başlıca kullanım alanları

  • Cevizin iki popüler kullanım alanı vardır. Bunlardan biri baklavalardır.
  • İkincisi ise ceviz yağıdır. Ceviz yağı pek çok sıcak ve soğuk yemekte kullanılıyor. Zeytinyağı koyduğunuz yemekler için ceviz yağı iyi bir alternatif olabilir. Pasta, salata gibi gıdalar da ceviz yağıyla şenlenecek ürünlerdir.

5. Fındık

fındık

En besleyici, zengin ve özellikle diyet listesine de eklenebilecek atıştırmalıklar biri de fındıktır. Yağ ve kalorilerinden korkulduğu için fındık yemeye karşı bir önyargı olsa da uygun porsiyonlarda kullanıldığı takdirde fındıklar protein, lif, doymamış yağlar ve diğer birçok önemli vitamin ve mineralleri sağlayabilir.

Mutfaktaki başlıca kullanım alanları

  • Fındık daha çok tatlılarda kullanılır. En bilineni elbette fındık ezmesidir. Bunun yanı sıra şekerpare, çeşitli kurabiyeler, milföy, aşure gibi gıdalar fındıktan faydalanabileceğiniz gıdalardır.

6. Yer Fıstığı

fıstık

Yer fıstığı on parmağında on marifet diyebileceğimiz kuruyemişlerden biridir; çünkü hem sağlığımızla ilgili birbirinden farklı rahatsızlıklara önlem olabilir hem de mutfağımızın çok çeşitli alanlarında yer fıstığını ana malzememiz yapabiliriz. Sağlık boyutuna bakarsak; yer fıstığı düşük karbonhidrat değerlerine sahip olduğundan özellikle diyabetli insanlar için iyi bir seçimdir. Yer fıstığı birçok vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır. Bunlar; bakır, folat, manganez, fosfor ve magnezyumdur. Mutfağımızdaki yeri de oldukça zengindir. Yer fıstığından yapılan diğer ürünler arasında yer fıstığı yağı, yerfıstığı unu ve yer fıstığı ezmesi bulunur. Çeşitli gıdalarda da kullanılmaktadır; tatlılar, kekler, şekerlemeler, atıştırmalıklar ve soslar bu gıdaların başını çeker.

Mutfaktaki başlıca kullanım alanları

  • Yer fıstığı ezmesi yapabilirsiniz.
  • Sandviçlerinize ekleyebilirsiniz.
  • Kek, baklava ve kurabiye gibi tatlı gıdalar da yer fıstığıyla uyumlu bir lezzet oluşturur.

7 yorum

Berkay Ören

Berkay Ören

İmkanımız yok canımızı çektiriyonuz 🙁

Mevlüt Tokmak

Mevlüt Tokmak

Güzel liste. Her kuruyemişçide en çok gidecek ürünler bunlar.

Batuhan Cegger

Batuhan Cegger

son yıllarda kaju da çok tüketilmeye başladnı. böreklerde de kullanılıyor.

Ömer Gergin

Ömer Gergin

Kuruyemişle ilgili adan zye bilgiler içeren güzel yazılarınız var. Yazdığınız yazılardaki bilgilerin çoğu parça parça farklı yerlerde de var ama hepsini bir araya toplamaya çabalıyorsunuz anlaşılan. Ceviz yetiştiriciliğine bakıyordum internette, konuyla alakalı buradaki yazıyı okudum ama sonra diğerlerine de bakmaya başladım. İyi bilgiler var, elinize sağlık

Hidayet

Hidayet

neye göre en çok satılan kuruyemişler bunlar? Türkiyenin başka bölgelerine giderseniz başka kuruyemişlerde çok tüketilidiğini görürsünüz. Mesela leblebi de çok yeniyor.

bahar selvii

bahar selvii

valal görseller çok canımı çektirdi ama diyetteyim 😀

Hayati Durgunoglu

Hayati Durgunoglu

Giresun fındığının üstüne lezzetine fındık tanımam

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)