İncir Nasıl Kurutulur? İster Evde İster Satışta Kullanabileceğiniz Tarifler

Mutfağımızın en lezzetli yemişlerinden bir tanesi olan incir, hem yemeklerin iç malzemesi hem de atıştırmalık olarak kullanılan nefis bir ürün. Üstelik adeta ülkemizin medar-ı iftarı, dünya piyasasına sunduğu en lezzetli ve en kaliteli ürünlerden bir tanesi…

Dalından koparılmış tazecik incirleri değerlendirmenin ise pek çok yolu var. İster meyve olarak mevsiminde tüketin, ister bu taze meyvelerinizi tatlılara ekleyin, isterseniz de reçelini yapın. Başka bir alternatif de inciri kurutmak ve kuru olarak tüketmektir.

İncir nasıl kurutulur merak ediyorsanız, bu yazı tam size göre! Farklı yöntemlere incirin nasıl kurutulcağına ve kurutulduktan sonra nasıl bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğine göz atacağız.

İncir Neden Kurutulur?

kuru incir, incir nasıl kurutu

Aslında bütün meyveleri kurutmak mümkün, ancak bizler pek çoğunu kurutmadan meyve şeklinde tüketiyoruz. Peki, incirde durum neden farklı? Neden incirin kurutulmuş hali daha çok karşımıza çıkıyor? Bunun için incirin içerisine yakından bakmamız gerek…

İncir meyvesi yapı itibariyle oldukça lifli ve suludur. Olgunlaşmış bir incirin içerisinden süzülen bal, onu hem lezzetli hem de hassas kılıyor. Fazlaca lifli bir yapısı olan incirin çok çabuk bir şekilde bozumlasını engellemek için onu kurutmak gerekiyor. Üstelik içerisindeki fazlaca sıvı nedeni ile beklediği zaman bozulabiliyor.

Bir incir ağacından elde edilen hasatın tamamen meyve olarak tüketilmesi elbette mümkün. Ancak pek de olası değil! Bu meyvelerin olgunlaşma zamanının, taze meyve bolluğunun olduğu yaz aylarına geldiği düşünülürse; incirde sıra gelene kadar pek çok farklı meyveyi yiyebilme imkanımız olduğunu unutmamak gerek. Bu nedenle üreticiler elde ettikleri ürünün bir kısmını kurutarak ürünlerinden tam anlamıyla kar elde edebilirler.

Kurutulacak İncir Nasıl Seçilir?

taze ve kuru incir, incir nasıl kurutulur

İncir kurutmaya karar verdiniz. Elinizde bir kasa dolusu incir var. Peki, hangilerini kurutmak için seçeceksiniz? Hepsi kurutulabilir mi yoksa elemek mi gerekiyor?

Ne yazık ki incirlerin tamamı kurutmaya uygun olmuyor. Bu nedenle de kurutma işlemi için doğru şekildeki incirleri seçmek gerekiyor. Seçeceğiniz incirlerin içerisinin dolgun olduğundan emin olun. Bu sayede kuruduğunuda lezzetini koruyacaktır.

Bunun yanı sıra kurutulmak için seçilen incirlerin kabukları da ince olmalıdır. Elbette incir meyvesinin tam olarak olgunlaşmış olması gerektiğini de belirtmek gerek. Bunu anlayabilmek için ağaçtan kendi ağırlığının sonucunda düşmüş ve bu düşme esnasında fazla zarar görmemiş olan incirleri seçip kurutabilirsiniz.

İncir Nasıl Kurutulur? İki Farklı Yöntem

İncir seçimini gerçekleştirdiğimize göre gelelim incir nasıl kurutulur sorusunun cevabına… Bunun için sizin imkanlarınızı değerlendirmeniz gerek. Elbette bir de ticari amaçla ya da evde kendiniz için mi kurutuyorsunuz, bunu da bilmek gerekmektedir.

Çünkü incir kurutmanın temelde iki yöntemi vardır. Bunlardan ilki güneşte incir kurutma yöntemidir. Bu yöntem özellikle iklim şartlarının doğru olduğu yerlerde uygulanabilir. Öteki bir yöntem ise fırında incir kurutma yöntemidir. Endüstriyel olarak kullanılan bu yöntem ile çok daha fazla incir, hava şartlarından bağımız olarak kurutulabilir. İki yöntemin inceliklerini de sizler için değerlendirdik.

Güneşte İncir Nasıl Kurutulur?

İncirleri güneşte kurutmaya karar verdiyseniz, bu başlık altındaki önerileri değerlendirmelisiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu öneriler güneşli günlerde kullanılmalı ve güneş ışıklarını direkt olarak alacak bir yeri olan kişilerce değerlendirilmeli.

tabakta kuru incir, incir nasıl kurutulur

1. Adım: Yıkama

İşe ilk olarak incirleri yıkayarak başlayın. Özellikle yere düşmüş incirleri topladıysanız, temiz olduklarından emin olmak gerek. İkinci dikkat edilmesi gereken unsur ise böceklenme. İncirden sızan o nefis bal, insanlar kadar hayvanları ve özellikle de böcekleri çekiyor. Kurutmadan önce incirleri bu canlılardan da arındırmalısınız.

2. Adım: Kesme

İncirleri yıkadınız, suyunu süzdünüz. Şimdi her birini kesme tahtasına alın. Önce saplarını keserek işe başlamak gerekmekte. Bu işlemi yaparken inciri ziyan etmemeye özen gösterin ki ürününüzden en yüksek oranda verimi elde edebilesiniz. İncirlerin saplarını kestikten sonra bu sefer ortadan ikiye kesin. Artık incirleriniz kurumaya hazır.

3. Adım: Yerleştirme

Güneşte incir nasıl kurutulur sorusunun cevabı aslında bu soruda kilitleniyor. Bunun için bir fırın ızgarası ve iki tülbente ihtiyacınız var. Öncelile temiz bir fırın ızgarasını alın. Üzerine ya temiz bir tülbent ya da hava geçiren bir başka minik delikli örtü örtün.

Örtüyü ızgaranın altından tutturun ki incirleri koyduğunuzda kaymasın. Daha sonra üzerine incirleri yerleştirin. Tüm incirleri ızgaranın üzerine koyduktan sonra ikinci örtüyü de üzerine örtün ve fırın ızgarasına tutturun. Bu sayede kuruma esnasında incirlerinize böcekler gelmeyecektir. Bu şekilde incirleriz kurumaya hazır! Güneş gören bir yere yerleştirdiğiniz incirleri güneşin gelme açısına göre iki ila üç saatte bir çevirin.

İncirin Kuruduğu Nasıl Anlaşılır?

Güneşte incir nasıl kurutulur, bunun adımlarına tek tek baktık. İncirlerinizi güneşe bıraktıktan sonra işin sabırlı olma hışmı başlıyor. İncirlerin kuruması güneşin gelme adısı ve incirlerin yapısı gibi faktörler ile birleşerek üç ila beş gün kadar sürebilir.

Bu esnada incirlerinizi kontrol ederken sıktığınızda içinden şu çıkıyorsa kurumamış demektir. Ne zaman ki tamamen kuruduğuna emin olursunuz, o zaman güneşten alıp serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Fırında İncir Nasıl Kurutulur?

Elbette inciri güneşte kurutmak çok daha doğal ve çevreci bir yöntem. Ancak hepimizin incir tepsilerini yerleştirebileceği geniş, güneşli alanları yok. Kimilerimizin de vakit sıkıntısı var. Bu durumda fırında incir nasıl kurutulur sorusuna yanıt aramak en doğrusu olacaktır.

fırında incir nasıl kurutulur

1. Adım: Yıkama

Tıpkı güneşte incir nasıl kurutulur sorusuna yanıt ararken ettiğimiz ilk adım gibi, öncelikle incirleri yıkamak ve eğer varsa böceklerden arındırmak ile ise başlayın.

2. Adım: Kesme

Yine güneşte incir nasıl kurutulur dediğimizdeki gibi, ikinci adım olarak incirlerin saplarını kesin ve incirleri ortadan ikiye ayırın.

3. Adım: Yerleştirme

Bu sefer yerleştirme aşamasında işler biraz farklılaşıyor. Fırında incir kurutabilmek için öncelikle bir fırın tepsisine ihtiyacınız var. Bz temiz tepsinin üzerine incirleri, kesik kısımları aşağıya gelecek şekile yerleştirin. İncirleri yerleştirirken birbirleri ile temas etmemelerine dikkat etmeniz gerekmektedir.

4. Adım: Fırın Ayarlama

Sıra geldi fırınızımı incir kuruma işlemi için ayarlamaya. Bu noktada eğer ilk kez incir kurutacaksanız kendi fırınızı iyi tanımanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Kimi fırınlar çok kuvvetlidir, inciri bir anda kavuruverir. Bunun önüne geçebilmek için incir kurutacağınız fırının özelliklerini mutlaka dikkate almalısınız.

Fırını 46 dereceye ayarlayın ve önceden ısıtın. Daha sonra incir tepsisini fırına yerleştirin. Fırının kapağını tamamen kapatmayın. Bu sayede incirlerin nemlenmesinin önüne geçmiş olursunuz. Ancak elbette bu minik aralığı da iyi ayarlamak gerek ki incirler güzel bir şekilde kuruyabilsinler. İncirleri yerleştirdikten sonra saat başı kontrol etmeniz gerekmekte. Arada ters düz edin. İşlem 10 ila 12 saat sürebilir.

İncirin Kuruduğu Nasıl Anlaşılır?

kuru incir, incir nasıl kurutulur

Fırında incir nasıl kurutulur, bunun için gerekli adımları değerlendirdik. Sıra geldi incirin kurudunun nasıl anlaşılacağına. Aslında bu da güneşte incir nasıl kurutulur sorunda ele aldığımız durum ile tamamen aynı. İncirin kuruduğunu içerisindeki sıvı çıkışına göre anlayabilirsiniz. Eğer içinden sıvı çıkmıyorsa kurudu demektir!

İncir Kurutulduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Kendinize en uygun yöntemi tespit ettiniz ve incirlerinizi başarı ile kürttünüz. Tebrikler! Artık incir nasıl kurutulur biliyorsunuz. Sıra geldi kuru incirin nasıl saklanılacağına. İnciri kurutmak kadar doğru bir şekilde saklamak da önemli. Eğer incir doğru şekilde saklanmazsa, o zaman bütün emekleriniz boşa gidebilir.

  • Kuruttuğunuz incirleri serin ve kuru bir yerde saklamaya özen gösterin. Özellikle büyük miktarlarda kurutulan incirlerin bozulmasını engellemek için kurutma bölgesine dikkat etmek gerek.
  • Eğer incirleri küçük gruplar halinde paketleyip saklamak istiyorsanız, nefes alan birer torba içerisinde saklayabilirsiniz. Bu torbacıkların içerisine yerleştireceğiniz birer defne yaprağı, incirlerin ilk günkü formlarını uzun süreler boyunca korumasına yardımcı olacaktır.
  • İnciri kuruturken güneşten faydalandık, ancak saklarken güneş görmediğinden emin olmak gerek. Kuru incirleri kapalı bir yerde saklamak en iyisi olacaktır.
  • İncirin kuruşu da en az meyvesi kadar böcekleri çeken bir üründür. Bu nedenle inciri sakladığınız yerde böceklenme olmadığından emin olmalısınız.
  • Kuru inciri dilerseniz buzdolabında da saklayabilirsiniz. Eğer elde ettiğiniz kuru inciri 10 ila 15 gün içerisinde tüketecekseniz, buzdolabında durmalarında hiçbir sakınca yoktur. Eğer daha uzun süre kalırsa inciriniz taşlaşır ve tüketilemez bir hale gelir. İncir keyfini bozacak için buzdolabında kalma süresini 15 gün ile sınırlayın. Bunun yanısıra buzdolabında inciri cam bir kavanoz içerisinde saklamanızı öneririz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)