Badem sütü artık ulaşılması oldukça kolay bir ürün. Birçok süpermarket, hayvansal sütlere alternatif olarak reyonlarında badem sütü gibi bitkisel süt seçenekleri bulunduruyor. Fakat isterseniz evde kendi badem sütünüzü de yapabilirsiniz. Hatta kim bilir, belki çok daha lezzetli olur ve hatta yapım aşamasından keyif alabilirsiniz. Peki badem sütü nasıl yapılır?
Dahası, kendiniz yaptığınızda badem sütünüzün aroma ve şeker miktarında damak zevkinize göre değişiklikler yapabilmeniz de mümkün.
Toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak, bu içeriğimizde badem sütü nasıl yapılır sorunuza oldukça basit, ama enfes bir tarifle yanıt veriyoruz. Üstelik ihtiyacınız olan yalnızca 2 malzeme ve blender. Ne dersiniz, hiç zaman kaybetmeden badem sütü yapımına geçelim mi?
Hazırlaması Çok Kolay: Badem Sütü Nasıl Yapılır?
1. Ana Malzeme Temin Edilir
Evde badem sütü yapımı için ilk olarak elbette gerekli miktarda badem temin etmeniz gerekiyor. Örneğin 1 litre badem sütü hazırlamak için yaklaşık 200 gram çiğ bademe ihtiyacınız olacak. En taze ve lezzetli bademler için ise buraya tıklamanız yeterli!
2. Bademler Soğuk Suda Islatılır
Badem sütü nasıl yapılır konusunda sıra, bademleri bir kabın içerisine koyup soğuk suda bekletmede. Bu aşamada, bademleri bu şekilde en az 8 saat suda bekletmek işin püf noktasını oluşturuyor.
Hatta gece yatmadan önce bademleri suya koyarsanız, sabaha badem sütü yapımı için malzemeniz yeterince yumuşamış olacaktır. Bunun haricinde, dilerseniz bademlerin kabuklarını soyabilir veya kabuklu çiğ badem de kullanabilirsiniz.
3. Islanmış Bademler Blender’dan Geçirilir
Badem sütü yapımı için geceden ıslattığınız bademleri bir blender içerisine koyun ve cihazı çalıştırın. Bademlerin yeterince parçalandığından ve koyu bir kıvam aldığından emin olduğunuzda, badem sütü nasıl yapılır konusunda bir diğer aşamaya hazırsınız demektir.
4. Bademler Süzülür
Blender ile öğütülen bademleri süzmek için öncelikle genişçe bir kaba ihtiyaç var. Sonrasında kabın üzerine bir süzgeç oturtun ve badem tanelerini suyundan ayırın. Süzme işleminin daha etkili olması için süzgece ek olarak tülbent de kullanabilirsiniz.
Tülbenti, süzgecin içine yerleştirerek kullanabilirsiniz. Daha sonra öğütülmüş bademleri tülbent üzerine boşaltılıp suyunun bir kaşık yardımıyla da alttaki kaba akmasını sağlayabilirsiniz.
5. Tülbent Yardımıyla Karışım İyice Sıkılır
Geldik badem sütü nasıl yapılır konusunda bir diğer aşamaya. Bu aşamada kaşıkla süzülmesini sağladığınız karışımdan tülbent üzerinde kalanları elle güzelce sıkarak süzmek gerekiyor. Bunun için de tülbenti bir bohça veya sıkma aparatı gibi içinde karışım kalacak şekilde toplayın ve elinizle iyice sıkın.
Bu sıkma işlemi sonrasında tülbentin içinde yalnızca posa kalmış olacak. Badem sütü yapımı sonucunda kalan posa çöpe mi atılıyor? Hayır, posayı çöpe atmadan değerlendirebileceğiniz bir yöntem var.
Kalan posa kurutularak badem unu yapılabilir ya da badem tozu olarak tatlılarınızın üstünü süslemek için kullanabilir. Bunlara ek olarak badem tozunu badem ezmesi yapımı ile de değerlendirebilirsiniz.
6. Arzu Edilen Aroma ile Tatlandırılır
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki badem sütü nasıl yapılır konusunun bu aşaması tamamen sizin zevkinize kalmış. Dilerseniz badem sütünüzü sade tüketebilir ya da muzlu, kakaolu, meyveli, vanilyalı gibi çeşitli aroma ve tatlarla renklendirebilirsiniz.
Badem Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?
Badem sütü nasıl yapılır sorusunun yanıtını öğrendikten sonra sıra geldi badem sütünü taze bir şekilde saklamaya. Ev yapımı badem sütleri genel olarak oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta kadar dayanabilir. Buzdolabında muhafaza edildiğinde ise ortalama üç haftaya kadar dayanabilir.
Badem Sütünü Kimler Tüketebilir?
İnek sütüne kıyasla badem sütünde bulunan D vitamini oranı çok daha azdır. Bu sebeple badem sütü, 2 yaşının altındaki çocukların sağlıklı gelişimi için D vitamini kaynağı olarak görülmemelidir.
Badem sütü, laktoz intoleransı olan kişiler için ise oldukça ideal bir alternatiftir. Bunun yanı sıra bitkisel kaynaklı bir içecek olduğu için veganlar için de en uygun seçeneklerden biridir.
Saydıklarımızın dışında badem sütünü elbette tadını sevdiğiniz için de tüketebilirsiniz. Hatta badem sütü kullanarak puding, kurabiye, kek ve muffin gibi çoğu tarifinizi yapabilmeniz de mümkün.
Sağlığınız için birebir olan bademi yalnızca süt olarak değil, kuruyemiş olarak da ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Badem tüketmek için daha fazla neden arıyorsanız, bademin faydaları ile ilgili içeriğimize gözmanızı tavsiye ederiz.
1 yorum
Funda Minak
Eksik tarif malesef
Blendera su eklenecegini yazmamissiniz