çay nedir

Türkiye’de yaşıyorsanız, çay nedir diye sorgulamak pek de anlamlı gelmiyor olabilir. Fakat aslında çay hakkında bilinmeyen birçok şey var. Çay, Türk kültürünün geçmişten bugüne gelen en geleneksel içecekleri arasında yer alır. Çay tüketiminde ise dünya ülkeleri sıralamasında zirveyi daima koruyan Türkiye'nin bu başarısı pek de tesadüf değildir.

Peki siz Karadeniz'in bereketli topraklarında yetişen, en güvenilir tesislerde içime hazırlanan ve her yudumda damak tadınızı şenlendiren çay hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak size en kaliteli sunmakla kalmıyor, çay nedir sorusuna cevaplar arayarak bu kıymetli içeceğimiz hakkında en güncel bilgileri derliyoruz.

Çay Nedir?

çay tarlası ve ön planda bardakta çay

Çay, dünyanın birçok yerinde tüketilen ve çeşitli bitkilerin farklı bölümlerinden kaynatılarak elde edilen bir içecek türüdür. Çay nedir sorusuna Latince adıyla "Camellia Sinensis" olarak bilinen bir bitkidir şeklinde de yanıt verebileceğimiz bu bitki, pişirme ve kurutma şekillerine göre de farklılıklar gösterir.

Sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilen bu özel içecek dünyanın farklı yerlerinde farklı ritüeller ile hazırlanır. Daha çok ince belli bir bardakta ya da porselen bir fincanda sunulan çay, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar tüm öğünlerde, yemek yanında ya da sonrasında tüketilebilir. Türkiye'de daha çok siyah çay tercih ediliyor olsa da farklı çay çeşitlerini bulmak ve deneyimlemek de mümkün.

Çay Nerede Yetişir?

Bu soruya hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştirilebilir şeklinde cevap verebilmek mümkün olsa da en iyi çayı yetiştirmenin her coğrafyaya özgü bir özellik olmadığını belirtmemiz gerekiyor. İyi bir çay üretimi için ekim yapılan toprağın asit oranının yüksek olması ve bölgenin çok yağış alması gerekir.

çay tarlası

Çünkü çay bitkisi soğuk havayı hiç sevmez ve bu sebeple yoğun kar ya da don yaşanan yerlerde yetiştiricilik yapmak risklidir. Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen siyah çay için en kaliteli üretimi sunan diğer ülkeler arasında Hindistan, Çin ve Sri Lanka yer alır. Beyaz ve yeşil çay türleri ise daha çok Uzak Doğu topraklarında geleneksel olarak yetiştirilir.

Çay İçecek Haline Nasıl Getirilir?

Çay, hasat işleminden sonra bardaklara dolup masanıza gelene kadarki süreç içerisinde bir dizi uygulamadan geçirilir. Bu uygulamalar genel olarak soldurma, kıvırma, fermantasyon, kurutma ve paketleme olarak bilinir.

Bitkinin içindeki fazla su miktarını atmak için öncelikle soldurma uygulaması gerçekleştirilir. Bu sayede yumuşayan bitki, öz suyunun hücreden çıkarılıp yapraklara bulaşması için kıvırma işlemine tabi tutulur.

Fermantasyon aşaması ise bu öz suyun oksijen ile birlikte yanmasını sağlar ve hava ile temas eden bitki asıl aromasını bu sayede hızlıca kazanır. Son aşamada bitkinin kazandığı bu yeni özellikleri içine hapsetmek ve varsa fazla nemden kurtulmak için kurutma işlemi uygulanır.

Çay Çeşitleri Nelerdir?

çay nedir

Tüm çay çeşitleri Camellia Sinensis bitkisinden elde ediliyor olsa da bu bitkinin yetiştiği bölgenin iklim şartları ve yetiştiriciliğin ardından uygulanan kurutma yöntemleri farklı çay türlerinin oluşmasına sebep olur. Dünyada en çok bilinen ve tüketilen çay çeşitlerinin başında siyah, yeşil ve beyaz çay gelir. Ancak bu ana akım çay çeşitleri de kendi içlerinde farklı türler barındırır.

Bunların yanı sıra öne çıkan bir başka çay türü ise Wu Long ya da bilinen diğer adı ile Oolang çayıdır. "Kara Ejderha" anlamına gelen bu isimden de anlaşılacağı üzere Wu Long çayı daha çok Çin'de yetiştirilir ve tüketilir. Çay türleri hakkında daha fazla bilgiyi ve çay çeşitlerinin faydalarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Siyah Çay Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Siyah çay en çok fermantasyon işlemine maruz bırakılan ve fazlaca oksitlenen çay türüdür. Zaten mükemmel koyu rengini de bu uygulamalar sonucu kazanır. Türkiye'de siyah çay olarak biliniyor olsa da dünyanın farklı ülkelerinde kırmızı çay ismiyle de tanınır.

siyah çay

Oksitleme ve fermantasyon işlemleri sayesinde siyah çay türünün raf ömrü de diğer çaylara göre çok daha uzundur. Kuru bir ortamda yıllarca saklanabilen siyah çay tazeliğini de kolay kolay kaybetmeme özelliği ile tanınır.

Siyah çayın fazla tüketildiği takdirde demir eksikliğine sebep olduğunu söyleyen araştırmaların yanı sıra faydalı yanlarını işaret eden çalışmalar da bulunuyor. Bu çalışmalara göre konsantrasyonu yüksek oranda artıran siyah çayın kalp ve damar sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor.

Türkiye'de üretilen siyah çay ise kalitesi ile tüm dünya tarafından tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Siz de siyah çayın en iyi ürünlerini ve zengin çeşitlerini Kuruyemiş Borsası'nın geniş ürün yelpazesinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Diyet Yapanların Vazgeçilmezi: Yeşil Çay Nedir?

yeşil çay

Son yıllarda diyet programlarında kendine sık sık yer bulan yeşil çay, Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir ve tarihi bir hayli eskiye dayanır. Milattan önce 3000 yılında bile tüketildiği bilinen bu tür tıbbi olarak da kullanılan çay çeşitleri arasında yer alır.

Oksitleme işlemi uygulanmadığı için bitkinin açık rengi mükemmel bir şekilde korunur. Yeşil çayın anavatanı Çin olarak bilinir. Kurutma işlemine göre tadında büyük farklılıklar gösteren bu türü ateşte, fırında, tavada ya da buharda kurutmak mümkündür.

Sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunan yeşil çay tüm vücut dolaşımını düzenleme işlevi görür. Özellikle kolesterol ve yüksek tansiyon gibi yaygın sağlık problemleri yaşayanlar tarafından sık sık tüketilir. Yapılan bilimsel araştırmalar yeşil çayın kanser karşıtı bir çeşit olduğunu ortaya koyarken, kadınlarda görülen yumurtalık kanserine yakalanma riskini de azalttığı bilinir.

Çay Çeşitlerinin En Özeli: Beyaz Çay Nedir?

beyaz çay

Beyaz çay, diğer çeşitler ile kıyaslandığında en pahalı ve kıymetli çay türü olarak öne çıkar. Üretim ve toplama aşamaları büyük bir titizlikle gerçekleştirilir ve yılın yalnızca birkaç günü için içinde hasat edilebilir.

Hasat sonrası neredeyse hiçbir işleme maruz bırakılmayan beyaz çay Camellia Sinensis bitkisinin taze tomurcuklarından elde edilir. Diğer çay türlerine göre daha az kafein ve tanen içeren beyaz çayın sağlık üzerinde de birçok olumlu etkisi bulunur.

Beyaz çay yüksek antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığını düzenler ve bu sebeple cilt bakım ürünlerinde de sık sık kullanılır. Yağ hücrelerini yaktığı için diyet programlarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bunların yanı sıra bağışıklık güçlendirir, kemik ve diş yapısını destekler. Yeşil çay ile benzer olarak kolesterol ve tansiyon düzenleyici olarak da kullanıldığı görülür.

Çin'in Kara Ejderhası Oolong Çayı

oolong tea

Daha çok Çin ve Tayvan'da yetiştirilen Oolong çayı en geniş aromayı sunan çay çeşidi olarak da bilinir. Bitkinin en olgun ve büyük yapraklarının toplanması ile elde edilen bu tür hasat işleminin ardından hemen soldurulur ve sonrasında bir dizi işleme daha tabi tutulur.

Tadının aromatik ve kendine özgü olmasının sebebi de bu karmaşık işlemlerdir. Siyah çay kadar olmasa da yüksek oksitleme işlemi Oolong çayına da uygulanır.

Oolong'un sağlık üzerindeki en güçlü etkisi kan şekerini düzenlemesi olarak bilinir. Antioksidan içeren yapısı da bu ilk özelliğe eklenince kilo verme dönemlerine de katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Düzenli olarak tüketildiğinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve bu sayede özellikle cilt sağlığına olumlu bir etki yapar.

Bunlara ek olarak seylan çayı hakkında detaylı bilgi edinmek için de buraya tıklayabilirsiniz.

Kahvaltıda, akşam yemeğinin sonrasında ya da gün içinde canınız ne zaman isterse tüketebileceğiniz lezzetli ve kaliteli çay çeşitlerini Kuruyemiş Borsası'nda bulabilirsiniz. Ofisiniz ya da iş yeriniz için vereceğiniz toplu çay ve kahve siparişlerinde de birçok avantaj elde edebilir ve ekonomik bir alışveriş gerçekleştirme fırsatı bulabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)