çuvalda ay çekirdeği

Çayın en güzel eşlikçilerinden ay çekirdeği veya kısaca çekirdek, en gözde çerez çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Çiğ hali ile de tüketilen çekirdeğin en popüler formu ise hiç şüphesiz ki kavrulmuş hali. Peki çekirdek nasıl kavrulur?

Kuruyemişçilerin en çok rağbet gören ürün seçeneklerinden ay çekirdeğini kavurmanın birkaç farklı yolu olduğunu söylemek mümkün. Üstelik kuruyemişçilerden çiğ halde satın alınan çekirdekler, dilendiği takdirde ev ortamında da pratik bir şekilde kavrulabiliyor. Hatta tuzlu çekirdek tüketmek isteyenler, çekirdek kavurma yöntemleri ile hem tuzlu hem de kavrulmuş çekirdek elde edebiliyorlar.

Biz de çiğ ve kavrulmuş tüm kuruyemiş çeşitlerini güvenle satın alabildiğiniz Kuruyemiş Borsası platformu olarak çekirdek nasıl kavrulur sorusunu bu içeriğimizde sizin için yanıtlamak istedik. Böylece siz de ister kuruyemiş dükkanınızda isterseniz de evinizde çekirdekleri kavurmak için sıraladığımız yöntemleri deneyebilirsiniz.

Çekirdek Nasıl Kavrulur? 

ahşap kase içinde kavrulmuş çekirdek

Eğlenceli bir atıştırmalık türü olarak niteleyebileceğimiz ay çekirdeği, bilindiği üzere ayçiçeği adlı bitkinin meyvesidir. Ülkemizde özellikle Trakya bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen ayçiçeğinin bu leziz meyvesi, besleyici özellikleri ile de dikkat çekmektedir.

Ülkemizde sevmeyeni neredeyse olmayan bu favori çerezi kavrulmuş halde tüketmeyi tercih edenlerin oranı ise yadsınamayacak kadar fazla. Bu nedenle çekirdek kavurmak için ne tür metotlar izlenebileceği de büyük bir konusu. Bu doğrultuda birkaç farklı ay çekirdeği kavurma yöntemi olduğunu rahatlıkla savunabiliriz. Peki sizin için en uygun çekirdek kavurma yöntemi hangisi?

1. Çekirdek Kavurma Makinesi ile Ay Çekirdeği Kavurma

çekirdek nasıl kavrulur

Kuruyemişçilerin vazgeçilmez parçalarından biri olan çekirdek kavurma makinesi, kavrulmuş çekirdek elde etmek için başvurulan en yaygın yöntemlerden. Seri üretim için mutlaka gerekli olan çekirdek kavurma makinesi ile ay çekirdek kavurmak ise elbette ev tüketimi için uygun bir yöntem olmayacaktır.

Çekirdeklerin kavrulması için gerekli ısıyı ve ortamı sağlayan çekirdek kavurma makinesinde ay çekirdeklerini kavurmak için tek yapılması gereken, makinenin haznesine çiğ çekirdekleri boşaltmak. Daha sonra makine aralıksız olarak çalışmaya başlayacak ve kavrulan çekirdekleri de makinenin önünde yer alan tepsiye dökecektir.

Büyük miktarlarda çekirdeği tek seferde ve ideal koşullarda kavurmak için en elverişli yöntemin çekirdek kavurma makinesi olduğunu iddia etmek mümkün. Diğer yöntemler için ise içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Çiğ çekirdek ihtiyacınızı internet üzerinden hızlı bir şekilde karşılamak için buraya tıklayabilirsiniz.

2. Fırında Ay Çekirdeği Kavurma

Ay çekirdeği içi dolusu kase

Çekirdek kavurma makinesi yerine ev tipi fırın da çekirdek nasıl kavrulur sorusuna yanıt olarak verilebilir. Fakat elbette çekirdek kavurma makinesi ile ev tipi fırında kavrulacak çekirdeklerin miktarının aynı olmayacağını da belirtmekte fayda var. Yine de eğer fırın ile kavurma yöntemini denemek isterseniz, tek seferde ortalama 1 kilo çekirdeği kavurabileceğinizi söyleyebiliriz.

Bunun için tüm çekirdekleri fırın tepsisine serpmek ve tepsiyi de fırına yerleştirip fırın ısısını 170-180 dereceye ayarlamanız yeterli. Ardından çekirdeklerin istediğiniz kadar kavrulduğuna karar verdiğiniz anda fırını kapatıp çekirdeklerinizi servis etmeden önce soğumaya bırakabilirsiniz. Fırında çekirdek kavurma yöntemi uygulandığında, pişirme süresinin ortalama 15-20 dakika olduğu bilgisini de vermeden geçmeyelim.

Ek olarak, eğer kavrulmuş tuzlu çekirdekler elde etmek istiyorsanız ilk olarak fırın tepsisine serpiştirdiğiniz çekirdeklerin üzerine 1 yemek kaşığı un serpmeniz gerektiğini söylememiz gerekiyor. Bunun ardından bir avuç tuzu bir bardak su ile iyice karıştırmalı ve tuzlu suyu da tepsideki çekirdeklerin üzerine dökmelisiniz.

Son olarak tüm çekirdeklerin tuzlu suya bulandığından emin olmak için çekirdekleri karıştırıp fırına verebilirsiniz. Böylece ay çekirdeği nasıl tuzlanır sorusuna da yanıt bulduğumuza göre bir diğer çekirdek kavurma yöntemine geçebiliriz.

3. Tavada Ay Çekirdeği Kavurma

ahşap kaşık içinde ay çekirdeği

Ay çekirdeği kavurma makinesi ve ev tipi fırın dışında da çekirdek kavurmak için başvurabileceğiniz başka pratik yöntemler de mevcut. Bunun için örneğin bir tavadan destek alabilirsiniz. Evet, bildiğiniz tavaya koyduğunuz çiğ çekirdekleri ocakta orta ateş sertleşene kadar kavurarak kavrulmuş ay çekirdeği elde edebilirsiniz.

Eğer tercihiniz kavrulmuş tuzlu çekirdeklerden yana ise kavurmadan önce çekirdekleri bir önceki başlıkta belirtilen miktarlardaki un ve tuzlu su ile karıştırmanız yeterli olacaktır. Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim; çekirdeklerinizin ideal şekilde kavrulması ve yanmaması için kavrulma süreci boyunca ocağın başında ayrılmamalısınız.

4. Mikrodalga Fırında Ay Çekirdeği Kavurma

kavrulmuş çekirdek

Çekirdek nasıl kavrulur sorusunun bir diğer yanıtı ise kullanması oldukça pratik olan mikrodalga fırında saklı. Kısa sürede kavrulmuş çekirdekler elde etmek için en uygun yöntem olan mikrodalga fırında ay çekirdeği kavurma yöntemi, diğer 3 seçeneğe benzer şekilde az miktardaki çekirdek için ideal.

Buna göre yine dilediğiniz gibi tuzlu veya tuzsuz olarak hazırladığınız çekirdekleri mikrodalga fırında 800 watt gücünde 4-5 dakika kadar kavurarak sonuca süratle ulaşabilmeniz mümkün. Fırından çıkan kavrulmuş çekirdekleri ise artık keyifle tüketebilirsiniz.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra, sıraladığımız yöntemleri denemek yerine uygun fiyatlı ve kaliteli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası üzerinden siparişinizi oluşturabilir ve en hızlı şekilde kavrulmuş çekirdeklerinize kavuşabileceğinizi de belirtmiş olalım.

Kavrulmuş Ay Çekirdeği Nasıl Saklanır?

çuval dolusu çekirdek

Diğer kuruyemişler gibi kavrulmuş çekirdek de uzun süre hava ile temas ettiği takdirde bir süre sonra tazeliğini kaybeder. Bunun önüne geçmek ve çekirdekleri olabildiğince taze tüketmek için ise uygun koşulları sağlamakta fayda var.

Örneğin kavrulmuş çekirdekleri uzun bir süre tazeliğini kaybetmeden saklamak için hava ile temas etmeyecek bir kap veya poşet tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ağzı açık bir kap veya poşet içerisinde bekleyen çekirdek ise kısa sürede nemlenecek ve bozulacaktır.

Diğer yandan kuruyemişlerin ağzı kapalı bir kapta muhafaza edilmesi, tozlanmalarını da önleyecektir. Bunlara ek olarak, çekirdekleri serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz de bir diğer önemli detay olarak vurgulanabilir.

Ay çekirdeğinin yanı sıra kabak çekirdeğinin nasıl kavrulduğunu öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)