damla sakızı nedir

Geleneksel Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan damla sakızı, bugün hala çok sayıda insanın merak ettiği bir malzemedir. Peki damla sakızı nedir, nasıl kullanılır, ne gibi faydaları bulunmaktadır? Toptan kuruyemiş ve kuru meyvelerin adresi Kuruyemiş Borsası olarak bu içeriğimizde damla sakızına dair merak edilenleri yanıtlayacağız.

Damla Sakızı Nedir?

Damla sakızı, sakız ağacının kendisini korumak için geliştirdiği bir çeşit savunma mekanizması olan sıvı haldeki reçinenin katılaşması sonucu ortaya çıkan ve tüketilebilen bir gıda ürünüdür. Mitolojik dönemlerde şifalı olduğuna inanılan damla sakızı ağacından elde edilir ve tarih boyunca da farklı amaçlarla kullanıldığı bilinir.

sakız ağacı reçinesi
Reçine, yılın belli zamanlarında toplanmasının ardından çeşitli işlemlerden sonra güneş ışığında kurutularak katılaşır. Eğer üzerine yapışan herhangi bir madde varsa bunlar büyük bir özenle temizlenir ve damla sakızı elde edilmiş olur. Reçine halindeyken saydam bir renge sahip olan bu gıda, katılaştıkça açık sarımsı bir renge kavuşur.

Adını Ege Denizi’nde Yunanistan sınırları içinde kalan Sakız Adası’ndan alan bu ürün, dünyada en yaygın olarak burada üretilir. Çeşme dolayları dahil olmak üzere yer yer bütün Akdeniz kıyılarında da sakız ağaçlarına rastlamak mümkündür.

İnsanlığa sunduğu faydalar, geniş tüketim ve kullanım alanları, hoş kokusu ve tadı ile kadim zamanlardan günümüze dek hâlâ büyük bir keyifle kullanılmaya ve tüketilmeye devam edilen damla sakızının birbirinden önemli faydalarına gelin hep birlikte göz atalım.

Damla Sakızı Faydaları Nelerdir?

Damla sakızı dişlerden mideye, sindirimden ağız kokusuna kadar pek çok konuda faydası ve hayatı kolaylaştıran etkileri ile bilinir. İçerisindeki doğal etken maddeler sayesinde tek başına veya çeşitli gıda maddeleriyle karıştırılarak takviye amacıyla tüketilebilir.

İyileştirici gücü Orta Çağ’da keşfedilen ve enfeksiyonlara karşı etkili olan bu ürün, antiseptik içeriğe de sahiptir ve başlıca tıp, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanılır. Peki damla sakızının en önemli faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?

Mide ve Karaciğerin Düzenli Çalışmasına Katkıda Bulunur

kaşık içerisindeki damla sakızı taneleri

Türk Turizm Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan Damla Sakızının Türk Mutfağındaki Yeri, Önemi ve Kullanım Alanları’ başlıklı makaleye göre, damla sakızı yatıştırıcı ve antibakteriyel özellikleri sebebiyle mide ve karın ağrısı rahatsızlıklarına iyi gelir.

Osmanlı tarihine dair yapılan araştırmalarda ise macun haline getirildiğinde, mide ve bağırsak sindirimini kolaylaştırmaya destek olduğu tespit edilmiştir.

Sindirim sistemini düzenleyen damla sakızı, mide ve karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir. Ayrıca kadın hastalıkları, soğuk algınlığı gibi durumlar üzerinde damla sakızı reçinesinin olumlu etkilere sahip olduğu da yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir.

Solunum Yolu Rahatsızlıklarının Tedavisini Destekler

Damla sakızının üst ve alt solunum yollarını iyileştirmeye destek olduğu bilinir. Modern tıpta kullanılan tedavileri destekleyen bu gıdanın faydaları 15. yüzyılda yaşamış ünlü hekimlerin eserlerine de konu olmuştur.

Avrupa Tıp Ajansı Bitkisel Tıbbi Ürünler Komitesi damla sakızını geleneksel bitkisel tıbbi ürün kategorisinde değerlendirmektedir. Bu değerlendirme neticesinde damla sakızının faydaları uluslararası kuruluşlar tarafından da dile getirilmiştir.

Ağız ve Diş Sağlığına Olumlu Etki Eder

damla sakızı

Damla sakızı ağız hijyeninin sağlanması, dişlerin beyazlatılması ve nefesin tazelenmesi gibi birçok konuda etkin rol oynayabilir. Damla sakızı çiğnendiğinde, ağızda daha fazla tükürük salgılanır ve böylece ağız içerisinde ferahlık ve tazelik hissi oluşur. Sosyal yaşamı olumsuz etkileyen ağız kokusu problemi bu sayede büyük ölçüde önlenebilir.

Yemekten sonra damla sakızı çiğnemek diş etlerini güçlendirirken, antiseptik etkisi sayesinde ağız hijyenini de artırabilir. Ağız içi bakterilere karşı antibakteriyel etki göstererek dişlerde plak oluşumuna karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca yaşlı insanlarda zamanla görülen ağız kuruluğuna karşı damla sakızının sakinleştirici bir özelliğe sahip olduğu da bilinir.

Damla Sakızının Kullanım Alanları Nelerdir?

Damla sakızı yemekten kozmetiğe, ilaç sanayisinden ev bakımına kadar birçok yerde rastlanabilen bir gıda ürünü olarak dikkat çeker. Bu derece kapsamlı bir kullanım alanına sahip olması ürünü toplum için faydalı bir konuma taşır.

Yüzyıllar boyunca doğanın sunduğu nimetlerden faydalanan insanlık; hastalıkların şifasını, yemeklerin tadını veya güzelliğin anahtarını ararken damla sakızına mutlaka rast gelmiştir. Gelin damla sakızının nasıl kullanıldığına ve kullanım alanlarına birlikte göz atalım.

Türk Kahvesine Aroma ve Lezzet Katar

Türk kahvesi

Türk kahvesi keyfine farklı aromasıyla eşlik eden cazip bir seçenek olarak misafirlerinize damla sakızlı Türk kahvesi ikram edebilir, gününüzü daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bu nefis içeceği evde kendiniz yapabileceğiniz gibi, hazır paketlerde sunulan çeşitlerini de tercih edebilirsiniz.

Damla sakızlı Türk kahvesi, kahvenin sert ve acı tadını kırdığından klasik Türk kahvesine alternatif arayanlar için iyi bir seçenek olabilir. Dilerseniz bu nefis tadı kahvenin yanında servis edeceğiniz minik kurabiyeler ve çikolata parçalarıyla destekleyebilirsiniz.

Damla sakızlı Türk kahvesi çeşitleri, diğer kahve türleri, lokum, kuruyemiş ve şekerlemelere toptan ve perakende olarak Kuruyemiş Borsası ayrıcalığıyla ulaşabilirsiniz.

Tatlı ve Yemek Tariflerini Taçlandırır

Oldukça yoğun bir aromaya sahip olan bu gıdanın ufak bir parçası veya damlası bile yemeklere tat vermeye yeter. Özellikle tatlı tariflerine sihirli dokunuşlar yapan bir gıda ürünü olarak ev hanımlarının ve şeflerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Muhallebi, dondurma, kurabiye, kek ve pastalara eklendiğinde harikalar yaratır.

Tarihi oldukça eskilere dayanan damla sakızı Arap mutfağının da vazgeçilmez ürünleri arasında yer alır. Osmanlı tarihinden beri Türk mutfağında da pilav, etli yemekler, şerbet gibi sıklıkla menüde yeri olan yemeklerde damla sakızı kullanıldığı görülür.

muhallebi çeşitleri
Bu lezzetli ürünün keşfedilmesi ile birlikte dünyanın birçok yerindeki aşçı ve halk tarafından sofralara farklı bir lezzet kazandırmak amacıyla damla sakızından yararlanmaya günümüzde de büyük bir keyifle devam edilir.

Damla sakızı macunu ağız tadına önem verenlerin damaklarını şenlendirir. Damla sakızı reçeli ise hem kahvaltı sofralarının ilgi odağı haline gelir hem de tatlı tariflerine lezzet katar.

Ayrıca damla sakızlı lokma ve damla sakızlı ekmek çeşitleri de sıra dışı tatlar arayanların gönlünü fetheder. Uygun malzemelerle buluştuğunda yemeklere de eklenebilen bu lezzetli gıda Türk ve Dünya mutfağında kullanılır.

Kozmetik ve İlaç Sektöründe Kullanılır

Güzel kokusundan damla sakızı sabunu, parfüm, şampuan gibi kozmetik ürünlerde sıklıkla faydalanılır. Kişisel bakım ürünlerinin güzel kokması, bakım rutinleri sırasında motive olmanızı ve ferah hissetmenizi sağlar.

Cildinizi ve saçınızı temizlerken aynı zamanda yumuşak ve hoş bir koku duymak kendinizi daha temiz ve hijyenik hissetmeniz adına önemli bir rol oynar.

Organik şampuan ve saç bakım ürünlerinin içine girerek faydalı etkilerini cilt ve saç üzerinde de gösterir. Cilt bakımında her gün kullanılan kremleri bu harika gıda ile zenginleştirmek bakım rutinlerinin daha etkili sonuçlar vermesine yardımcı olur.

Ev Bakımında Önemli Rol Oynar

ahşap yüzey üzerinde duran damla sakızı taneleri

Kıyafet ve çamaşır dolaplarının içine yerleştirilen damla sakızı taneleri hem oluşan küf kokusunu giderir hem de ortamda tatlı bir koku bırakarak pozitif enerji yayar. Evinizin daha temiz ve hijyenik gözükmesine yardımcı olması bakımından fayda sağlayan bu ürün, bu anlamda tercih edilebilecek en uygun alternatiflerden birisi olarak dikkat çeker.

Damla sakızı fiyatı genellikle her bütçeye uygun olmasıyla geniş bir kitleye hitap eder. Ayrıca çok az bir miktarını kullanarak etkili sonuçlar elde etmek damla sakızını daha bereketli hale getirir. Siz de böylesine doğal ve etkin bir ürünü günlük yaşamınızın çoğu alanında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)