Kahve çekirdekleri üzerinde siyah cezve

Dibek kahvesi nasıl yapılır, diye soran kahve tiryakilerinin sesini duyar gibiyiz. Son günlerde, işte verilen molaların ve keyifli sohbetlerin değişmeyen üyesi Türk kahvesi kadar popüler olmayı başaran ve yumuşak içimiyle beğeni kazanan Dibek kahvesine yakından bakalım istedik.

Gerek aromatik çeşitliliğiyle gerekse de hazırlanma ve öğütülme biçimiyle Türk kahvesinden farklı bir yere sahip olan ve kendine has bir hayran kitlesi kazanan Dibek kahvesini, toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası’nın bugünkü içeriğinde detaylıca ele alıyoruz.

Türk kültürünün en önemli motiflerinden ve vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Türk kahvesi ile ilgili detaylı bilgi için Türk Kahvesi Faydaları ve Türk Kahvesinin Kültürümüzdeki Yeri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Dibek Kahvesi Nedir?

Dibek kahvesi nasıl yapılır-Kahve çekirdekleri üzerinde içinde kahve çekirdeği bulunan beyaz fincan

Dibek kahvesi nasıl yapılır konusuna geçmeden önce, Dibek kahvesinin tarihine uzanan bir yolculuğa çıkalım ve bu lezzetli ve yumuşak içimli kahveyi daha yakından tanıyalım istedik.

Zannedildiği gibi Dibek kahvesi bir kahve çeşidi değil. Farklı bir biçimde öğütülüyor ve ismini bu özgün yöntemden alıyor. Kavrulmuş kahve çekirdekleri, dövülmek üzere taştan veya tahtadan yapılan ve “dibek” adı verilen büyük havanlara konuluyor. Dolayısıyla bugün sofralarımıza ulaşan Dibek kahvesinin macerası burada başlıyor.

Kahve kültüründeki zenginliklerin artmasıyla Dibek kahvesi ülkemizin her yanına ulaşmayı başarsa da aslen Diyarbakır ve İzmir yörelerinde ortaya çıkmıştır. Dibek ismi verilen havanlarda dövülerek elde edilme işlemi, kahve değirmenlerinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte sekteye uğrasa da Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi’nde hala bu geleneksel yönteme rastlamak mümkün.

Kendine has kavrulmuş lezzeti ile öne çıkan Dibek kahvesini Kuruyemiş Borsası kalitesiyle güvenle sipariş verebilirsiniz.

Dibek Kahvesinin İçinde Neler Var?

Şöhretini içindeki zengin ve çok çeşitli aromalara borçlu olduğunu düşündüğümüz Dibek kahvesi, hemen her damak zevkine hitap edebilmeyi bu eşsiz lezzetiyle başarıyor. Farklı markalarda farklı kombinasyonları bir arada görebilirsiniz ancak Dibek kahvesinin içindekiler genel olarak şunlardır:

  • Türk kahvesi
  • Menengiç
  • Damla sakızı
  • Salep
  • Keçiboynuzu
  • Kakao
  • Krema
  • Zahter (dağ kekiği)
  • Kakule

Dibek Kahvesinin Faydaları

Hafif içimi ve yoğun kıvamıyla kahve sevmeyenlere bile adından söz ettiren Dibek kahvesi, sağlığınıza da iyi gelmeyi ihmal etmiyor. Dibek kahvesi nasıl yapılır sorusunu yanıtlamadan önce gelin hep birlikte bu lezzetli kahvenin faydalarına bir göz atalım: 

  • Dibek kahvesi, her gün düzenli tüketildiği takdirde sindirim sisteminin çalışmasını destekler, hazmı kolaylaştırır.
  • İçinde bulunan aromatik bitkiler sayesinde Türk kahvesine nazaran daha uzun süre tok tutmayı başarıyor. Bu özelliği, formunu korumak isteyenler için oldukça işe yarar.
  • Parkinson hastaları için oldukça faydalıdır.
  • Safra kesesindeki taşların ortadan kalkması konusunda etkilidir.
  • Diyabet hastalığına iyi gelir, dolayısıyla şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.
  • Sosyal hayatı olumsuz etkileyebilecek rahatsızlıklardan bir tanesi olan ağız kokusu, Dibek kahvesinin faydalı olduğu konulardan bir tanesidir.
  • Dibek kahvesinin içerisinde bulunan bazı maddeler, stresle baş etmenizi sağlar ve ağrı kesici işlevi görür. Günde bir fincan Dibek kahvesiyle bu rahatsızlıkları azaltabilirsiniz.
  • Üzüm çekirdeği içeren Dibek kahvesinin hafızaya iyi geldiği de yine en bilinen faydalardan.
  • Türk kahvesinde olduğu gibi Dibek kahvesinin telvesini de peeling amacıyla yüzünüze uygulayabilirsiniz. Temiz ve kuru olan yüzünüze masaj yaparak uyguladıktan sonra (göz çevresinden kaçınmalısınız) birkaç dakika bekleyin. Ardından bol suyla durulayın. Cildinizi temizlemeniz ve ölü derilerden arındırmanız için oldukça sağlıklı bir yöntem diyebiliriz.

Ebette her şeyin fazlası zarar. Her ne kadar lezzetli ve faydalı da olsa Dibek kahvesinin günde 2 veya 3 fincandan fazla tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Çünkü aşırı kahve tüketimi, çarpıntı veya halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Dibek Kahvesinin Besin Değerleri ve Kalorisi

Beslenmenize ve sağlığınıza dikkat ediyorsanız, tükettiğiniz gıdaların içeriğine ve besin değerlerine bakmadan geçmiyorsanız, böyle buyurun. Bir fincan Dibek kahvesinin kalori ve besin değerleri: (15gr için)

  • 75 kcal kalori,
  • 0,91gr protein,
  • 3,81gr yağ,
  • 9,43gr karbonhidrat içerir.

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?

Geleneksel sunumuyla beyaz fincan içerisinde dibek kahvesi

Dibek kahvesi nedir, soframıza nerelerden gelir, içerisinde neler vardır, gibi pek çok soruyu yanıtladığımıza göre, şimdi bu lezzetli kahveyi pişirmenin ve keyfini çıkarmanın tam zamanı. İşte Dibek kahvesi nasıl yapılır sorusunun adım adım cevabı:

  1. Bir yemek kaşığı (15 gr) Dibek kahvesini cezveye koyuyoruz. Damak zevkinize göre yarım tatlı kaşığı Türk kahvesi de ilave edebilirsiniz.
  2. Üzerine bir kahve fincanı sıcak su ilave ediyoruz.
  3. Şeker kullanımınıza göre 1 ya da 2 adet şeker ekleyebilirsiniz. Dibek kahvesi Türk kahvesinden daha yumuşak ve hafif bir kahvedir ve içinde bulunan aromalar şekere olan ihtiyacınızı azaltacaktır. Bu sebeple şekersiz tüketmeyi de deneyebilirsiniz.
  4. Ocağın en küçük gözüne alarak kısık ateşte ağır bir şekilde pişirmek üzere karıştırıyoruz.
  5. Pişme esnasında cezvede oluşan köpükten bir miktar alarak fincanın dibine ekliyoruz.
  6. Kaynamaya başlayan ve köpüren kahveyi ocaktan alıp servis ediyoruz.

Kahveniz hazır, afiyet olsun!

Dibek Kahvesi ile Türk Kahvesi Arasındaki Farklar

sarı kırmızı ve turuncu fincan içerisinde Türk kahvesi ve Dibek kahvesi

Dibek kahvesi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık. Pişirme usulü Türk kahvesinden pek de farklı olmayan Dibek kahvesinin Türk kahvesi ile arasındaki farklara bir göz atıp hangisinin damak tadınıza daha uygun olduğundan emin olmak istiyorsanız bu bölümü de sizler için hazırladık. Hep birlikte bu farkları inceleyelim:

  • Dibek kahvesi sıcak su ile hazırlanır ve yapım aşamasında pişirme şekli açısından Türk kahvesinden ayrılır. Türk kahvesi soğuk suyla pişirilmektedir.
  • Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, öğütülme biçimi ve aromatik bitkilerle hazırlanışı Dibek kahvesinin en belirgin özelliğidir.
  • Dibek kahvesi renk olarak Türk kahvesinden çok daha açık bir renge, sütlü kahve bir görünüme sahiptir.
  • Dibek kahvesi içim olarak daha yoğun bir kıvama sahiptir ve havanda dövülerek hazırlanmasından ötürü Türk kahvesi gibi toz taneli değil daha iri tanelidir.
  • Türk kahvesi özellikle sade tüketildiğinde daha sert bir lezzete sahipken, Dibek kahvesi içindeki zengin aromalar sayesinde daha yumuşak içimlidir ve şekersiz de tüketilebilir. Tadı sütlü kahveyle oldukça benzerdir.

Bir fincan kahve yanında geleneksel Türk lokumu

Dibek kahvesi nasıl yapılır, Türk kahvesinden ne gibi farkları vardır, sorularını yanıtladık ve artık lezzetli bir keyif kahvesi içmenin vakti geldi. İster Dibek kahvesi olsun ister Türk kahvesi, bu keyfe eşlik edecek birbirinden taze ve kaliteli lokumlar veya kuru meyveler için Kuruyemiş Borsası’nı ziyaret edebilir, kahvenin kırk yıllık hatırına hoş bir tat katabilirsiniz.

Kahve saatlerinin biricik yoldaşı, Türk mutfağının gözde tatlısı lokumlar ile ilgili tarihi bir yolculuğa çıkmak için Türk Tatlılarının En Özeli: Lokum başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)