erik reçeli nasıl yapılır

Erik reçeli, damakta iz bırakan tadıyla kahvaltı sofrasının yıldızı olmayı kesinlikle hak ediyor. Siz de bu lezzete bir şans vermek istiyorsanız, yazın bol bulunan mürdüm eriği ile reçel yapabilir, buna alternatif olarak kışın da erik kurularıyla reçel yapmayı deneyebilirsiniz. Peki erik reçeli nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?

Erik Reçeli Nasıl Yapılır?

Erik reçeli tarifini vermeden önce malzemelerin miktarları ile ilgili bir açıklama yapmakta fayda var. Miktar konusunda asla kesin ve net kurallar yoktur. Sadece reçelin meyve/şeker oranını iyi dengelemek yeterli olacaktır.

Kimi sofralarda çok tatlı reçeller sevilmez, reçel lezzetinin içinde ekşilik de aranır. Kendi damak tadınıza en uygun reçeli kendiniz belirleyeceğinizden, meyveleri ve şeker oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

kuru erik
Bunun yanı sıra erik reçelini ne kadar yapacağınıza bağlı olarak tencereye koyacağınız eriğin kilogramı da değişir. İlk kez yapacaksanız daha az miktarlarla başlayabilirsiniz. Böylelikle hem el alışkanlığı kazanırsınız hem de deneme yanılma ile kendi damak tadınıza uygun reçeteyi elde edersiniz.

Tüm bu bilgilerden sonra gelelim “Erik reçeli nasıl yapılır?” sorusunun yanıtına. Aşağıda verilen miktarlarla yapılışı 30 ile 40 dakika arasında süren leziz bir reçel elde edebilirsiniz.

Erik Reçeli İçin Malzemeler:

350 g taze veya kuru erik
1,5 su bardağı toz şeker (yaklaşık 200 g)
Yarım limon suyu

Erik Reçeli Yapımı:

erik reçeli yapımı

1. Öncelikle, eriklerin saplarını ayıklayıp yıkamanız ve kurulayarak bir tencereye doğramanız gerekir. Tencerenin derin olması, reçeli kaynatırken işinizi kolaylaştırır.

2. Eriklerin boylarının ne kadar olacağı, reçelde ne kadar büyük ya da küçük görüneceğine bağlı olarak değişir. Erik reçelinin sofrada nasıl görünmesini isterseniz ona uygun büyüklükte parçalara bölmeniz yeterli olacaktır.

Çok küçük parçalanan erikler, kaynarken daha da küçülerek reçeli marmelat haline dönüştürebilir. Reçel yapılırken genellikle meyvenin de ayrı bir aroma ve damak tadı bırakması için meyveler biraz iri doğranır.

3. Genellikle çekirdekli meyvelerin reçellerinde çekirdekler çıkartılır. Eriklerin çekirdeklerini çıkarmak zor olduğundan, ikiye böldükten sonra bir çay kaşığı yardımı ile çıkartabilirsiniz. Eğer elinizdeki erik çok büyük değilse çekirdek çıkarmak için ortasından delmeyi deneyebilirsiniz.

Ancak bu erikleri parçalayabileceği için genellikle önerilmez. Bunun yerine ikiye bölüp çekirdeği çıkardıktan sonra daha fazla doğramadan tencereye koymanız yeterli olur. Çekirdeksiz erik kurusu ile de reçelinizi yapabilirsiniz.

4. Eriği tencereye koyduktan sonra toz şekeri, eriğin üzerini tamamen kaplayacak şekilde boşaltabilirsiniz. Böylelikle şeker meyve ile karışacaktır.

5. Tencerenin kapağını kapatarak bir akşam boyunca bekletmeniz gerekir. Meyvenin suyu kendini bırakır ve şekerle karışarak aromasını salar. Eğer bulunduğunuz yerde hava çok sıcaksa meyvenin suyunu salması daha hızlı gerçekleşir. Bu nedenle tencereyi serin bir ortamda bir gece bekletmek sıcak havalarda yapılan reçeller için daha idealdir.

erik reçeli

6. Ertesi gün, ocağın altını açıp şekerle karışmış meyveyi ısıtmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada ocağın altının çok açık olmaması gerekir. Kısık ateşte yavaş yavaş kaynatmaya başlayacağınız reçelin üzerinde köpükler birikmeye başlayacaktır. Bu köpükleri almanız, reçelinizin daha berrak görünmesini sağlar.

“Hem parlak hem de daha az köpüklü bir erik reçeli nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız, reçeliniz kaynarken içine bir parça tereyağı atmanız, istediğiniz sonucu yakalamanıza yardımcı olacaktır.

7. Isıtmaya başladığınız reçeli, bir tahta kaşıkla karıştırarak dibinin tutmasını engellemeniz önemlidir. Kaynatma süresi önem taşır. Erikler yumuşamaya başladıktan ve suları koyulaştıktan sonra ocağı kapatmalısınız. Böylelikle reçel soğuyunca katılaşmaz. Erik reçeli için kaynatma süresi yaklaşık 25 dakikadır.

8. Ocaktan indirmeden hemen önce limon suyunu da ekleyerek 5 dakika daha kaynamasını sağlamalısınız. Limon suyu reçelin yoğunlaşmasını sağlar ve mayhoş bir aroma katar.

9. Reçeli, cam kavanozlara sıcakken koymanız önemlidir. Kavanozların ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Soğumaya bırakılmadan önce kavanozlar ters çevrilip bekletilmelidir.

10. Reçeller tamamen soğuduktan sonra açılarak servis edilebilir. Kapağını açtığınız erik reçelini buzdolabında bekleterek servis etmeniz gerekir. Eğer henüz kapaklarını açmadığınız kavanozlar varsa bu kavanozları güneş görmeyen serin bir yerde de saklayabilirsiniz.

11. Reçelin üzerine damak tadınıza göre ceviz içi ya da badem içi ekleyerek servis yapabilirsiniz. Her türlü kuru meyve ve yemiş için Kuruyemiş Borsası'na göz atabilir ve kendi zevkinize göre seçenekleri çoğaltabilirsiniz.

Dilerseniz, benzersiz lezzetiyle bir tadanın asla vazgeçemediği ceviz reçeli yapımı ve faydaları hakkında da buraya tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.

Reçel Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

ekmek dilimine sürülmüş erik reçeli

Ev yapımı reçellerin uzun ömürlü olması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Şekerlenmemesi, küflenmemesi ve bozulmaması için pratik ipuçları bulunur. Uzun süre tüketebileceğiniz bir erik reçeli nasıl yapılır diye merak mı ediyorsunuz? O halde aşağıda yer alan püf noktalarını uygulayabilir, reçelinizi rahatlıkla uzun süre boyunca tüketebilirsiniz.

  • Cam kavanoz tercih edilmelidir. Reçel yapılırken plastik kavanozlar, sıcaklık ile deforme olabileceğinden çok tercih edilmez. Kapağı çelikten olan cam kavanozlar ile reçelleriniz uzun süre taze kalır.
  • Kavanozların tamamen steril olması önemlidir. Yeni aldığınız kavanozları bulaşık makinesinde ya da elde yıkadıktan sonra kaynar suda durulayıp kendi kendine kurumalarını sağlamak önem taşır. Eğer sterilizasyon yapabileceğiniz fırın benzeri bir imkanınız varsa kavanozları tamamen sterilize edebilirsiniz. Böylelikle dış etkenlerden tamamen kurtulmuş, hijyenik kavanozlara sahip olursunuz.
  • Reçel yaparken kullandığınız meyvelerin ezik ya da çürük olmaması gerekir. Meyvelerin olgun, taze olması önem taşır. Lekeli ve çürükleri bulunan meyveler ile yapılan reçellerin aroması tamamen değişir, meyvenin çürük kısımlarının tadı olduğu gibi reçelin aromasına karışır.
  • Reçellerin şekerlenmemesi için kaynamanın son evresinde limon suyu ya da limon tuzu katmanız önemlidir. Ancak limonun çok fazla katılması da reçeli katılaştırır. Bu nedenle oranlarda dikkatli olmak gerekir.
erik reçeli kavanozu
  • Reçel kaynatırken metal yerine tahta kaşık tercih etmek reçelin lezzetinin olduğu gibi kalmasını sağlar. Şeker, meyve ile sıcakta tepkimeye girerken, çelik tencereye değen metal kaşık elektriksel bir tepkime oluşturur ve bu reçelin aromasını tamamen bozar. Tahta kaşıkla karıştırılan reçellerde metalik tat olmaz; meyvenin, limonun ve şekerin birleşiminden oluşan saf aromayı ve kokusunu rahatlıkla hissedersiniz. Ayrıca tahta kaşık kullanmak, reçelin ömrünü uzatır ve erkenden küflenmesini engeller.
  • Reçel üzerindeki köpüklerin alınması gerekir. Eğer başında beklemek istemezseniz kaynama aşamasının sonlarına doğru bir kez köpükleri toplayabilirsiniz. Köpüklerin alınması, reçelinizin daha berrak olmasını sağlayacaktır.
  • Şeker oranını tarifteki gibi yapmak önem taşır. Meyve ve şeker oranını sabit tutmanız gerekir. Meyveniz azsa şekeri de ona göre koymalısınız. Reçel sulanmışsa şekeri az, çok katıysa fazla konulmuş anlamına gelir. Elinizde net bir tarif yoksa meyve/şeker oranını düzenlerken meyvenin tadı belirleyici olur. Meyveniz çok tatlıysa kullandığınız meyve oranıyla bire bir şeker ekleyebilirsiniz. Az tatlı meyvelerde meyve / şeker oranını 1/1,5 olarak belirleyebilirsiniz. Meyve çok ekşiyse şeker oranını iki katına çıkartmanız yeterli olacaktır.
  • Reçelin ne kadar zamanda piştiğini anlamak için en kolay yol, kaynatırken bir damlasını alarak cam bir tabak ya da mermer gibi düz bir yüzey üzerine damlatmaktır. Damla toplu şekilde duruyorsa reçeliniz olmuş demektir. Eğer dağılıyor ve akışkansa reçeliniz henüz pişmemiş anlamına gelir. Kıvama gelebilmesi için birkaç dakika daha kaynatmanız yeterli olacaktır.
  • Kavanozlara aktardığınız reçelleri soğumaya bırakırken, kavanozların ağzını kapatıp ters çevirmeniz önemlidir. Reçel soğurken hava kabarcıkları çıkabilir. Bu kabarcıklar, kavanozun kapağında hava giriş çıkışları sağlayarak reçelin daha hızlı bozulmasına neden olur. Reçeli kavanozlara koyarken, kavanozu ağzına kadar doldurmayıp biraz boşluk bırakmanız da içindeki genleşmiş havanın kapağı zorlamaması için önemlidir.

Pratik ve kolay reçel yapımı tarifi ile kahvaltı sofranızın yıldızı olacak erik reçelini pratik şekilde yapabilirsiniz. Kuruyemiş Borsası’nda bulunan erik kurusu ile yılın her mevsimi lezzetli erik reçelleri yapmanız mümkün. Hemen şimdi sipariş verebilir, reçelinizi afiyetle tüketebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi