kabuklu fındık

Günlük hayatımızın sıkıntı ve stresini atmak istediğimiz zamanlarda evimize çekilmek, dinlenmek ve kendimize vakit ayırmak isteriz. Bu vakitlerde en çok yaptığımız şeylerden biri ise bir şeyler izlemektir.

Böyle yetiştiğimizden mi yoksa gerçekten çok sevdiğimizden midir bilemeyiz ama bir şeyler izlerken en çok yaptığımız şeylerden biri küçük atıştırmalıklar arasında yer alan kuruyemişlerden tüketmektir. Bunların en başında gelen çeşitler ise çekirdek, fındık, fıstık ve benzeri kuruyemiş türleridir. Hatta tabiri caizse bu türler bizler için en vazgeçilmez kuruyemiş çeşitlerindendir.

Bu kadar çok ve severek tükettiğimiz kuruyemişlerin elbette ki fazlası vücudumuz için her şey gibi zararlı olacaktır. Ama ölçülü ve doğru tüketildiğinde inanılmaz faydaları olan kuruyemişleri göz ardı etmemek sağlımız için adeta bir destek görevi üstlenecektir. Sizler için fındığın faydaları nelerdir, fındık içerisinde vücuda yararı olan hangi maddeler vardır, araştırdık ve inanılmaz şeyler ile karşılaştık. Dilerseniz fındık nasıl bir yiyecektir, biraz bunlardan söz ederek başlayalım.

Fındık ülkemizde daha çok Karadeniz Bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen, oranın toprak ve ikliminde yetiştirilmeye daha müsait olan bir ağaç türünden elde edilmektedir. Bu ağaç türü Huşgiller ailesinin bir üyesidir. Fındık ağacından elde edilen fındığın faydaları arasında sayabileceğimiz birçok etken madde bulunmaktadır.

Bu ağacın meyvesi olan fındık sert bir kabuk içerisinde büyür ve içerisinde bol miktarda nişasta ve yağ bulundurur. Az önce bahsettiklerimize ek olarak fındık içerisinde ayrıca bol miktarda demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve çinko bulunmaktadır. Ayrıca da E vitamini ve omega 3’ ü de içerisinde bol miktarda barındıran fındık, bulundurduğu bu maddeler ile vücuda sayısız faydalar sağlamaktadır.

Fındığın İnsan Sağlığına Faydaları

Sizlere fındığın faydaları ile ilgili söyleyebileceğimiz ilk şey, günlük olarak bir avuç fındık tüketildiği takdirde o gün içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm protein ihtiyacı karşılanabilmektedir. Bunun yanı sıra çocukların gelişimi için oldukça önemli olan fındık, yine aynı şekilde düzenli tüketimi sağlandığında vücut gelişimine oldukça olumlu bir şekilde etki etmektedir.

Fındık enerji vermesi ile bilinen bir kuruyemiş türüdür ve fındığın faydaları denince akla gelen bu özellik, zihinsel gelişime, zihinde canlılık ve tazeliğe de son derece büyük ölçüde destek olmaktadır. Fındığın faydalarıkonusunda konuşurken fındık yağının da vücut için oldukça birçok konuda yararlı ve etkili olduğunun altını çizelim.

1. Kalp ve Damar Sağlığı

kalp şekli yapan insan eli

Fındığın faydaları arasında sayabileceğimiz ilk özelliklerden bir tanesi, kalp ve damar sağlığına olan faydalarıdır. İçerisinde bulunan doymamış yağlar kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalıdır ve ileride oluşabilecek kalp krizi risklerinin önüne geçebilmemize yardımcı olur.

Düzenli tüketimi ile ise fındığın faydaları kendini kolesterolde de göstermektedir. Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolün yükselmesini destekleyerek çağımızda birçok kişinin yakındığı bu rahatsızlığa da etki etki etmektedir.

2. Kanseri Önleme

Her ne kadar çaresi bulunmuş ve tedavi edilebilen bir hastalık dahi olsa kanser son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Kanser hastalığına yakalanmadan önce tedbirlerin alınması ve sağlıklı beslenme de ileriki zamanlardaki sağlığımızı şüphesiz etkiliyor.

Fındığın içinde bulunan bol miktarda E vitamini özellikle mesane kanserini önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca içerdiği manganez sayesinde de diğer kanser türlerini önlemek amaçlı tüketilebilmektedir.

3. Kas Sağlığı

Magnezyum kas sağlığı için oldukça etkilidir ve fındığın faydaları arasında gösterebileceğimiz özelliklerden bir tanesi de kas sağlığı açısından çok önemli oluşudur. Fındık kaslarda oluşan kramp ve kasılmaları magnezyum sayesinde azaltarak kas yorgunluğu ve gerginliğini en aza indirir.

4. Sinir ve Sindirim Sistemi Sağlığı

Fındığın faydalarının saymakla bitmeyeceğini söylemekte hata etmediğimizi bu faydaları saydıkça daha iyi anlayabiliyoruz. İnsan vücudunda sinir sisteminin korunması için gerekli olan B6 vitamini aminoasitlerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve sinir sisteminin sağlığında büyük rol oynar. B6 vitaminin içerdiği aminoasitler sayesinde düzenli olarak tüketilen fındık sinir sistemi için son derece önemlidir.

Manganez sindirim sistemi için etkili bir madde olup enzim etkinleştiren, kolesterol,  kataliz ve yağ asitlerini aktifleştiren bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple de sindirim sistemi için oldukça önemli bir durumdadır. Fındığın faydaları denince akla gelen birçok durum gibi sindirim sisteminin aktif ve düzenli çalışması için fındık tüketimi ölçülü olunduğu takdirde tahmin edilemeyecek kadar yararlıdır.

5. Kemik Sağlığı

Fındık, içerisinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulundurur. Fındığın faydaları arasında kemik sağlığı ve kalsiyum ihtiyacını gidermek de en baş sıralarda gelmektedir. Hatta kemiklerde birden bire bir kalsiyum düşüşü olduğunda fındık tüketimi bunu en mükemmel şekilde düzenleyerek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ihtiyacını hızlı bir şekilde giderebilme özelliğine sahiptir.

Fındığın Bilinmeyen Diğer Yararları

Fındığın faydaları yukarıda bahsettiklerimizle sınırlı değildir. Vücudumuza daha birçok faydası olan fındık bağışıklık sistemi için de çok etkilidir. Vücudun savunması ve güçlü olması gibi durumlar için oldukça yararlı olan fındık, bol miktarda da enerji vermektedir.

Ayrıca zayıflamak isteyenler için bir iyi haber olarak verelim; yemeklerden önce tüketilen bir avuç fındık, midenin doyduğu hissine kapılmasına ve daha az yemek yemeye sebep olmaktadır. Bu bir avuç fındıkta bulunan kalori de söylenilenin aksine tüketeceğiniz yemeklerde bulunan kalorilerden çok daha azdır.

Fındığın faydaları arasında stresle mücadeleye yardımcı olduğunu da sayabiliriz. Kabızlık rahatsızlığının da ortadan kalkmasına yardımcı olan fındık diyabeti önlemede de etkili bir kuruyemiştir. Fındık sadece katı hali ile değil, ezilmiş hali ya da elde edilen yağı ile de oldukça faydalıdır. Fındığın faydaları, ezilmiş haldeki ya da elde edilen fındık yağında da aynı şekilde vücudumuza etki etmektedir.

Fındıktan ve fındığın faydaları hakkında bu kadar konuşmuşken fındıkla yapılabilecek yiyeceklerden bahsetmemek olmaz diye düşündük ve sizler için fındık ile yapılabilecek yemekleri araştırdık. Hangi yemeklerde fındık kullanılabilir, birlikte bakalım.

Fındık ile yapılabilecek Yemekler

Fındık Türk mutfağında genellikle tatlı yiyeceklerde daha çok tercih edilir. Bu yüzden de kurabiye, tatlı ve benzeri yiyeceklerde damak zevkimize daha çok uyduğundan bu tarz tariflerde fındığı daha çok kullanırız. Kurabiye çeşitleri dediğimizde aklımıza ilk gelen ev yapımı yiyecek fındıklı kurabiyedir. Fındığın faydaları ile ilgili bir yazıda fındıklı kurabiye tarifi olmazsa olmazdı diyerek ilk tarifimize başlayalım.

Fındıklı Kurabiye

fındıklı kurabiye

Malzemeler

  • 1 bardak pudra şekeri
  • 1 paket margarin
  • 1 yumurta
  • 4 bardak un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Kırılmış fındık içi
  • Toz şeker

Yapılışı

Öncelikle oda sıcaklığında yumuşamış margarin ile pudra şekerini yoğurun. Daha sonra yumurtanın beyazı, toz şeker ve fındık içi hariç tüm malzemeleri bir araya getirerek karıştırın ve istediğiniz büyüklükte şekiller verin. Şekil verdiğiniz kurabiyelerinizin üst kısmını önce yumurta akına sonra da kırılmış fındık içi ile karıştırılmış toz şekere batırın ve tepsiye dizin.

180 derece ısıtılmış fırına verdiğiniz kurabiyelerinizi 15-20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Fındığın faydalarıhakkında aldığınız bilgilerden sonra bu tarifi denemenizi ve sevdiklerinize ikram etmenizi kesinlikle sizlere tavsiye ederiz.

Fındıklı İrmik Helvası

fındıklı irmik helvası

Malzemeler

  • 150 gram tereyağı
  • 1,5 bardak irmik
  • 2 bardak süt
  • 2 bardak toz şeker
  • Fındık içi
  • 1 bardak içme suyu

Yapılışı

Bizim kültürümüzden bir yiyecek olan irmik helvasını birçok kişinin çok sevdiğine eminiz. Fıstık ile de yapılan irmik helvası, fındık ile yapıldığında da oldukça lezzetli oluyor. Fındığın faydalarından yararlanmak isteyenler için severek tüketecekleri irmik helvasının yapımı da oldukça basittir.

Öncelikle süt, su ve toz şekeri kaynatalım. Sonra başka bir kapta irmiği tereyağı ile kavuralım, biraz kavurduktan sonra da fındıklarımızı ekleyip birkaç dakika daha kavuralım.

Sonra az önce hazırladığımız sütlü şerbetimizi irmik ve fındık içimizin üzerine ekleyelim ve birkaç kez karıştırdıktan sonra üzerine helvaya değmeyecek şekilde bir peçete koyup şerbeti iyice çekmesini bekleyelim. Şerbeti çektikten sonra helvanızı servis ederek afiyetle yiyebilirsiniz.

Fındıklı Mozaik Pasta

fındıklı mozaik pasta

Fındık ve çikolatayı sevenler için mükemmel bir tarif vereceğiz. Fındığın faydaları ile çikolatayı birleştiren bu tarif tatlı krizleriniz için harika bir çözüm olacak.

Malzemeler

  • 2 paket petit beurre bisküvi
  • 3 kaşık kakao
  • ½ bardak pudra şekeri
  • 150 gr margarin
  • 1 bardak süt
  • 1 paket vanilya
  • 1-2 fincan fındık içi

Yapılışı

Margarinin ılık bir ortamda yumuşamasını bekleyin ve eritin. Başka bir kapta ise süt, pudra şekeri ve vanilyayı ısıtın ve ardından erittiğiniz margarini ekleyin. Bisküvileri küçük küçük parçalar halinde kırın ve ayrı bir kapta da fındıkları döverek yine küçük parçalar elde edin.

Sonra tüm malzemeleri birleştirerek bir alüminyum folyoya döküp kapatın ve silindirik ya da üçgen prizma şeklinde her yeri kapalı olacak halde şekil verin. Buzlukta 1 saat dondurduktan sonra servis edebilirsiniz. Fındığın faydaları hakkında bilgi sahibi olan sevdikleriniz bu ikramınıza bayılacaktır. Şimdiden afiyet olsun.

6 yorum

Gamze Bölük

Gamze Bölük

Fındık eskisi kadar rağbet görmüyor ne yazık ki değerini bilemiyoruz 🙁

Enes Aydın

Enes Aydın

5 yıldır nerdeyse her gün bir avuç fındık yiyorum yaşım 47, kendimi 18 gibi hissediyorum 😀 pek hastalanmam, yorgun hissetmem, fındık çok iyi bir besin

 Kenan Korkmaz

Kenan Korkmaz

Faydaları için en önemli detay düzenli tüketmektir. Bir hafta fındık yiyip bıraktıntan sonra tabii ki bi fayda sağlamaz. Genelde böyle bir beklenti oluyor

Gonca Çiçek

Gonca Çiçek

Mozaik yapmak için iyi fındıklar seçmek gerekir, ben farklı farklı mozaikler yapıyorum yıllardır

kübra ekşi

kübra ekşi

şu sıralar fındık üretimi kötü durumda. umarım tekrar eski değerine kavuşur. fındık çok ama çok değerli bir besin burada da belirtmişsiniz çeşitli özelliklerini. hele mozaik pastada çok güzel oluyor

Nida Çalı

Nida Çalı

fındıktan fındık sütü de yapılabiliyor, çok leziz ve sağlıklı bir şey. ben kendi evimde kendi kendime yapıyorum. fındık içiyle suyu karıştırıyorum, oranları siz kendinize göre belirliyorsunuz. rondoyu da fındıkların parçalanması için kullanıyorum. güzel bir tariftir o da 🙂

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)