Hem Çiğ Hem Kavrulmuş Çok Seviyoruz! Peki Fındık Kalori Ne Kadar?

Çiğ olarak tüketilebildiği gibi kavrulmuş halde de ilgi gören fındığın kreması da özellikle kahvaltıların baş köşesinde yer alıyor! Her haliyle lezzetli bu yemiş, içeriğindeki önemli mineraller, vitaminler ve proteinin yanı sıra hatrı sayılır oranda doymamış yağa da sahiptir. Besin maddeleri bakımından son derece zengin olsa da fındık kalori değeri oldukça yüksek olduğundan tüketim miktarına dikkat edilmesinde büyük fayda var.

Ülkemizde en fazla Karadeniz bölgesinde yetişen ve birçok çeşidi olan fındık, en çok tüketilen yemişlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Hem lezzetli, hem besleyici, hem de oldukça sağlıklı bir meyve olan fındık, Türkiye’nin yanı sıra İtalya, İspanya ve ABD gibi ılıman iklimlerde de üretiliyor. Ancak dünya genelinde yıllık fındık üretim miktarı ile ilk sırada Türkiye geliyor.

fındık kalori, fındığın faydaları

Fındık kalori açısından zengin bir yemiş olduğu için önemli bir enerji kaynağı olarak da anılabilir. Dolayısıyla fındığın faydaları saymakla bitmez. Vücuda güç veren yapısı, besin değerleri ve sağlığa yararlı diğer özellikleri ile özellikle çocuklar ve hamileler için benzersiz bir besindir. İşte bu harika yemişin yararları, kalori değerleri, tüketimi hakkında tavsiyeler ve hakkında bilinmesinde fayda olan diğer önemli noktalar...

Fındığın Sağlığa Faydaları Neler?

Fındık, besin değerleri bakımından harika bir meyvedir. Fındık kalori değeri oldukça yüksek olmasına karşın iyi bir omega-3 ve omega-6 kaynağı olup; A, B, C, E, K vitaminleri ve magnezyum, demir, potasyum, çinko, fosfor gibi mineraller ile de sarmalanmıştır. Peki tüm bu değerler ne anlama geliyor?

Kalp Dostu

Öncelikle fındık her yaşta tüketilmesi gereken son derece besleyici bir besindir. Kalp sağlığını korumayı destekler. Bunu da damarların esnekliğini yitirmesini önleyerek gerçekleştirir. Ayrıca fındığın kan akışını düzenlemeye yardımcı olduğunu ortaya koyan araştırmalar da mevcuttur.

Antioksidan Kaynağı

Antioksidan deposu olma özelliği ile vücutta oluşan serbest radikallerin atılmasını kolaylaştırır. Bu sayede yaşlanmayı hızlandıran ve kanseri teşvik eden strese karşı vücudu korumaya katkıda bulunur.

Ancak antioksidanları hastalıklarda tedavide bir araç olarak görmemeli, hastalıklara yakalanmamak adına önem verilmesi gereken bir önlem niteliğinde değerlendirmeli. Bu doğrultuda, fındık tüketimi ile özellikle ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek rahatsızlıkların önüne erkenden geçilebileceği sonucuna ulaşılabilir.

fındık kalori, fındığın faydaları

Kan Şekeri Düzenleyici

Lifli bir yapıya sahip olan fındık, vücutta yavaş yavaş yakılacağı için kan şekerinin bir anda yükselmesinin önüne geçebiliyor. Dolayısıyla sindirim sistemini düzenlemeye de yardımcı olan fındık, diyet dostu olarak da anılıyor.

Ayrıca şeker hastalığına yakalanma olasılığı yüksek olanların fındık tüketimi ile insülin dirençlerini düşürebilmeleri de mümkün. Bu sayede kan şekerini dengelemek çok daha kolay hale gelebiliyor.

Kemik Sağlığını Destekleyici

Fındık, içeriğindeki kemik sağlığının gelişmesini destekleyen mineraller sayesinde özellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkabilecek kırık-çıkık risklerini ve kemik erimesini önlemeye yardımcı olurken kas kramplarının oluşma ihtimalini de en aza indirger.

Düşük sodyum ve zengin mineraller sayesinde fındık, çocukların kemik gelişimi ve sağlığı açısından da son derece önemlidir. Ancak fındık kalori yüksek olduğu için tüketim miktarına dikkat etmekte büyük fayda var. Örneğin günde bir avuç kadar fındık tüketerek vücudunuzun günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabilir, kemik ve kas sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.

fındık kalori, fındığın faydaları

Kalori Nedir?

Bir tür ısı ölçüm birimi olan kalori kavramı, Latince’de “ısı” anlamına gelen “calor” sözcüğünden türetilmiştir. Gıdalar söz konusu olduğunda da besinlerin sahip olduğu değerlerin vücutta yakılarak ortaya çıkardığı enerjiyi ifade eden kalori sözcüğü, vücudun yakıtı olarak da tanımlanabilir.

Bu açıdan bakıldığında, yediğiniz fındığın kaç kalori olduğunu merak etmekte son derece haklısınız. Yağ bakımından zengin olan fındığın yüksek bir kaloriye sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda, vücut için iyi bir enerji kaynağı olduğu sonucuna rahatlıkla varabilirsiniz. Öte yandan vücudun gün içinde yakamayacağı kadar kalori almanın, yani çok miktarda fındık tüketmenin kilo alımını artıracağı da buradan çıkarılabilecek bir diğer sonuç.

Ne kadar fındık tüketilmesi gerektiği ise fındık kalori değeri ile yakından ilişkili olduğu için miktara göre fındık kalorisini öğrenmekte büyük fayda var. Peki fındık kalori ne kadar?

Çiğ Fındık Kalori Değeri

1 adet fındık, yaklaşık olarak 25-30 kaloriye sahiptir. Buradan yola çıkarak fındık kalorinin düşük olduğu kanısına kapılmak mümkün. Fakat 100 gram fındığın ortalama 630 kaloriye denk geldiği de mutlaka göz önünde bulundurularak porsiyon hesaplamaları yapılmalı. Buna göre, bir avucun 25 gram çiğ fındık aldığı varsayıldığında kalori değerinin 150-160 arasında olduğu öngörülebilir.

Bu değerler, elbette fındık türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca sizin günlük kalori ihtiyacınıza göre bir porsiyonun ne kadar çiğ fındık içermesi gerektiği de değişebilir. Fakat çiğ fındığın sahip olduğu kalorinin büyük bir kısmını içeriğindeki yağdan aldığı unutulmamalı ve aşırı tüketime kaçmamaya dikkat edilmeli.

Kavrulmuş Fındık Kalori Değeri

Çiğ fındıktan biraz daha farklı bir tat elde etmek için kavrulan fındık, hiç şüphesiz ki en sevilen kuruyemiş türlerinden. Özellikle akşamları günün yorgunluğunu atarken çayın yanında tüketilen kavrulmuş fındığın kimi zaman da tuzlanarak tüketildiğine mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Nasıl tüketilirse tüketilsin, sağlık için fındık kalori değerine önem vermekte yarar var.

fındık kalori, kavrulmuş fındık kalori, fındığın faydaları

Peki kavrulmuş fındık ile çiğ fındık kalori değerleri farklı mı? Bu doğrultuda, öncelikle fındık kavurma işlemi sırasında yemişin içeriğindeki yağların da yandığını belirtmek gerekiyor. Bu da kavrulan fındığın nemini kaybettiği için çiğ fındığa oranla daha hafif, ancak daha kalorili olduğu anlamına geliyor. Buna göre, 1 avuç çiğ fındığın yaklaşık 650-670 kaloriye sahip olduğu düşünülebilir.

Fındık Şişmanlatır mı?

Günün her saatinde büyük bir keyifle tüketilen fındık, çay ve kahvenin de en iyi dostlarından biri. Ancak her yaştan herkes için hem besleyici hem de lezzetli bir seçenek olan fındığın kalorisi yüksek olduğu için kilo alımını tetikleyici olup olmadığı ise merak konusu.

Peki doğanın insanlığa armağanlarından biri olan bu enerji deposu gerçekten şişmanlatır mı? Aslında bu sorunun yanıtı tamamen size bağlı. Çünkü tükettiğiniz miktara göre kilo almayı sağlayabileceği gibi kilo vermeye de yardımcı olabilir.

Lifli bir yemiş olan fındık, özellikle çiğ tüketildiğinde kan şekerini düzenlemeyi desteklediği için tokluk süresinin uzamasına katkıda bulunur. Ancak her ne kadar yararlı yağlar içerse de fazla tüketim halinde vücudun harcayabileceğinden çok enerji almasını sağlar ve bu da şişmanlamayı tetikleyebilir.

fındık kalori, fındık süslemeli tatlı

Kimileri için abur cubur yerine konulan fındığın ne kadar tüketildiği kadar nasıl tüketildiği de kilo alımında önemli bir rol oynuyor. Diyetlerin önemli parçalarından biri olan fındık; kek, pasta ve kurabiyelerde de sıklıkla kullanılıyor. Bir yandan lezzeti artıran bir öge olan fındık, kurabiye gibi unlu ve şekerli ürünlerin daha fazla tüketilmesinde de etkili olabiliyor. Bu da kilo alımını sağlayan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Lezzetinden dolayı her ne kadar daha fazlasını tüketmek istesek de fındık kalorisini göz önünde bulundurmak sağlığımız açısından önemli. Artık fındık kalori değeri hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre kendi beslenme ihtiyacınıza göre porsiyonunuzu belirleyebilirsiniz. Daha sonra da sağlıklı ve harika bir yemiş olan fındığa ara öğünlerinizde yer verebilir ve tatlılarınızın lezzetine fındık ile kat kat lezzet katabilirsiniz!

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)