fındık yağı nasıl yapılır

Yüksek yağ oranına sahip kuruyemişlerden fındık, sağlığa olan faydalarıyla bilinir. Fındık yağı ise yalnızca beslenmek için değil, cilt ve saç bakımında da sıklıkla kullanılır. Üstelik Kuruyemiş Borsası’nın kaliteli fındıklarını kullanarak evde kendiniz de fındık yağı yapabilirsiniz.

Fındık Yağı Nasıl Yapılır?

Fındık yağı yapımında genellikle soğuk press yönteminden faydalanılır. Yöntemin mantığı kaliteli fındıkların uygun koşullarda toplanarak kurutulması ve preslenerek yağlarının çıkarılması şeklindedir.

Fabrikalarda kullanılan makinalar, uyguladıkları yüksek basınçla işlemin kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağlar. Ancak her zaman satın alınan fındık yağının doğallığından emin olmak mümkün değildir. Bu nedenle fındık yağını evde kendiniz de yapmayı deneyebilirsiniz.

Blender ile Fındık Yağı Yapımı

  • Eğer daha önce evde fındık yağı yapmadıysanız her evde bulunan malzemeleri kullanarak uygulayabileceğiniz yöntemi deneyimleyebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan yalnızca fındık, bir tülbent ya da süt süzgeci, fırın ya da ocaktır.
  • Evde fındık yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise kaliteli fındık kullanımıdır. Ayrıca mümkün olduğunca yağlı fındık cinslerini kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Eğer fındığı taze olarak aldıysanız kabuklarını soyarak hafif kurutmanız gerekir. Ancak doğrudan kavrulmuş fındık da kullanabilirsiniz.

Fındıkların nasıl kavrulması gerektiğini öğrenmek için buraya tıklayın!

  • Fındıkları bir fırında ya da tepside düşük sıcaklıkta biraz daha kavurarak yağlarının açığa çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra güçlü bir blender kullanmanız gerekir. Fındıklarınız soğumadan önce blendere alarak çekmeye başlayabilirsiniz. 1 dakika çekip birkaç dakika mola vererek 15 dakika kadar çekmeye devam etmelisiniz. Fındıklarınızın hazır olduğunu kıvamının iyice sıvılaşmasından anlayabilirsiniz.
  • Hazır olan karışımınızı bir tülbentten geçirerek yağını temiz bir kapta toplayabilirsiniz. Bu yağı 6 ay kadar oda sıcaklığında sorunsuz bir şekilde saklayabilirsiniz. Hava sıcaklıkları yükseldiğinde ise buzdolabına alabilirsiniz. Kalan tortuyu ise başka kaba alarak fındık ezmesi olarak tüketebilirsiniz.

fındıklar ve kasede fındık yağı

Presleme Makinesi ile Fındık Yağı Yapımı

Eğer fındık yağını mutfağınızda sık sık kullanıyorsanız ev tipi pres makinelerinden faydalanabilirsiniz. Bu makineler sayesinde 3-4 kg fındıktan 1 kg yağ elde edersiniz. Ayrıca kalan bölümünü de fındık ezmesi olarak tüketebileceğinizden oldukça uygun fiyata sağlıklı ve doğal bir fındık yağı yapmış olursunuz.

Presleme makinelerinin kullanımı oldukça pratiktir. Fındığı, makinenin üst bölümünden bıraktığınızda hafifçe ısıtılarak yüksek basınç uygulanır. Alt bölümüne ise bir tepsi koymanız gereklidir. Bu bölgeden yağın aktığını göreceksiniz.

Presleme işleminin tamamlanmasından sonra şişelemeye geçmeden en az 12 saat beklemenizde fayda vardır. Daha sonra cam şişelere alarak saklayabilirsiniz.

Fındık Yağı Nerelerde Kullanılır?

Fındık yağı geniş kullanım alanlarına sahip bir esansiyel yağdır. Cilt sorunları için oldukça etkili olmakla birlikte saçların güçlendirilmesi ve bakımı için de kullanılır. Ayrıca zengin besin değerlerine sahiptir. Bu nedenle özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösterenler tarafından sıklıkla tüketilir.

Saç ve Cilt Bakımında Fındık Yağı Kullanımı

Fındık yağından saç ve cilt bakımı için faydalanabilirsiniz. Cildinize uygulamadan önce derinlemesine temizlik sağlayan bir ürünle cildinizi kirlerden arındırmalısınız. Daha sonra bir pamuk ya da parmaklarınız yardımıyla yağı cildinize uygulayabilirsiniz.

saç bakımı için saçlarına yağ süren kadın
Fındık yağını cildinize gece uygulamanız daha uygun olur. Bu sayede vücudun biyolojik saatinden de faydalanarak cildin kendini yenilemesini hızlandırabilir ve bir sonraki güne hazırlayabilirsiniz. Düzenli kullandığınız fındık yağı sayesinde cildinizin daha parlak göründüğünü ve cilt sorunlarınızın azaldığını fark edebilirsiniz.

Fındık yağı saç bakımında da sıklıkla kullanılır. Duşa girmeden birkaç saat önce uygulayarak saçınızın yağı emmesini sağlayabilirsiniz. Yağı hafif ısıttıktan sonra köklerine gelmeyecek şekilde saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Bir streç film ve daha sonra havluyla sararak saçlarınızın sıcak kalmasını sağlamanızda fayda vardır. Birkaç saat bekledikten sonra mümkünse zeytinyağı sabunu kullanarak saçlarınızı arındırabilirsiniz.

Fındık Yağının Saç ve Cilt İçin Faydaları

Saç ile cilt bakımında kimyasal içerikli ürünler kullanmayı tercih etmiyorsanız içeriğinde yer alan esansiyel yağ ve vitaminlerle doğanın gücünü yansıtan fındık yağından faydalanabilirsiniz.

  • Fındık yağının içeriğindeki E vitamini, cildinizin ihtiyaç duyduğu nemi sağlar. Bu sayede cildiniz kir, oksidan, güneş, rüzgâr gibi dış etmenlere karşı kendisini güçlendirir. Üstelik daha sıkı ve esnek görünmesini sağlar. İçeriğinde alkol bulunmadığından hassas ciltler tarafından da rahatlıkla kullanılabilir.
  • Cildinizin dış katmanındaki yağ tabakasını güçlendirir ve sebum dengesini sağlar.
  • Fındık yağının sıkılaştırıcı özelliği bulunur. İçeriğinde yer alan antioksidanlarla cildinizi destekleyen yağı düzenli olarak kullandığınızda gözeneklerinizin içinin boşaldığını ve zaman içerisinde kapandığını görebilirsiniz.
  • Hızlı kilo alma ya da verme dönemlerinde karşılaşabileceğiniz çatlaklar için fındık yağı kullanabilirsiniz. Doğrudan fındık yağı uygulayabileceğiniz gibi birebir oranda zeytinyağıyla da karıştırarak kullanabilirsiniz. Günde iki kere kullanmanız ideal olup cildinize vereceği esneklik sayesinde oluşabilecek çatlakları önler. Ayrıca hamilelik döneminde de rahatlıkla kullanılabilir.
  • Fındık yağı kolajen sentezlenmesini hızlandırır. Kolajen ise cilde gençlik vermesiyle bilinir. Anti aging özelliğinden faydalanmak için cildinizi kimyasal içermeyen bir ürünle temizlemeniz önemlidir. Daha sonra nemli bir pamuğa dökeceğiniz fındık yağıyla çok bastırmadan yüzünüzü silebilirsiniz. Kırışıklık görünümünü azalttığı gibi yeni oluşacak kırışıklıkları da geciktirir.
  • Fındık yağı, ameliyat ya da yara izleri için sıklıkla kullanılan doğal bir üründür. Ancak açık yaraya sürmemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Yaranın kapanmasından sonra yara izinin üzerine günde 3 kere fındık yağı uygulayarak daha kısa sürede kapanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Güneş lekelerinin oluşumunu önlemek ve cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için fındık yağından faydalanabilirsiniz.
  • Fındık yağı, hiperpigmentasyona karşı etkili bir üründür. Yapılan araştırmalar sivilce, gebelik, güneş gibi nedenlerle oluşan cildin belli bölgesindeki koyulaşmalara karşı düzenli olarak fındık yağı kullanmanın olumlu etkilerini kanıtlamıştır.
  • Saçlarınızın güçlenmesi ve saç dökülmelerinin azaltması için fındık yağı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yemek Tariflerinde Fındık Yağı Kullanımı

fesleğenli spagettiye dökülen yağ

Fındık yağı hoş aroması ve sağlıklı olması nedeniyle yemeklerde sıklıkla kullanılan bir yağdır. Yemeklerde ve kızartmalarda kullanabileceğiniz gibi salatalarınıza lezzet katmak için de faydalanabilirsiniz.

Özellikle içerisinde keten tohumu, çörek otu gibi sağlıklı tohumlar bulunan salatalarda muhteşem bir uyum yakalar. Karadeniz bölgesinde pek çok yemeğin içerisinde yer verilen yağı kurabiye ve yaylılarda da kullanmanız mümkündür.

Fındık ile yapabileceğiniz tarifleri öğrenmek için ise buraya tıklayın!

Fındık Yağı Tüketmenin Sağlığa Faydaları

  • İçeriğinde yer alan yüksek miktardaki kalsiyum, iskelet sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur ve ilerleyen yaşlarda kemik erimesiyle karşılaşma riskini azaltır.
  • Antioksidan özelliği, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken cildinizin daha parlak görünmesini sağlar.
  • Düzenli tüketilmesi durumunda beyni güçlendirerek dikkat eksikliğinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Potasyum içeriği antrenman esnasında oluşabilecek krampları en aza indirir.
  • Boğazda oluşan tahrişlerin giderilmesinde faydalıdır.
  • Sakinleşmeye yardımcı olan bir yağ olduğundan gece uyumadan önce bir çay kaşığı tüketebilirsiniz. Bu sayede uykuya daha kolay daldığınız gibi derin uyku sürenizi de artırabilirsiniz.



Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi