kabuklu yer fıstıkları ve cam kavanozda fıstı kezmesi

Pancake’te, kurabiyede, kekte, bisküvide, yani güzel olan birçok yiyecekte kullandığımız fıstık ezmesi, yer fıstığından elde ediliyor. Besleyici yönü kuvvetli olduğu için küçük-büyük herkesin bayılarak tükettiği fıstık ezmesinin marketlerde birçok çeşidine rastlamak mümkün. Ancak aslında evde fıstık ezmesi yapmak, hem daha ekonomik hem de çok daha lezzetli bir seçenek. Bu noktada ise fıstık ezmesi nasıl yapılır sorusu zihinlerde yankılanıyor.

Spor yapanların, sağlıklı beslenenlerin, diyet yapanların vazgeçilmez besinlerinden biri olan fıstık ezmesini yapmayı öğrendikten sonra bir daha dışarıdan satın almak istemeyeceğinizi garanti edebiliriz. Ancak şimdiden uyarmış olalım; fıstık tekli doymamış yağ bakımından son derece zengindir. Bu da aşırı tüketimde kilo almaya yol açabilir. Dolayısıyla yapacağınız fıstık ezmesini yerken keyfine varacak bir şekilde yavaş yavaş tüketmenizi tavsiye ederiz.

Yer fıstığını daha yakından tanımak için Yer Fıstığı Nerede ve Nasıl Yetişir? başlıklı içeriğimizi incelemenizi öneririz.

Yer Fıstığı Ezmesi Almaya Son! Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

bir tepsi içerisinde kabuklu yer fıstıkları, üçgen ekmek dilimleri ve cam kavanoz dolusu fıstık ezmesi

Marketlerde satılan fıstık ezmelerinde genellikle koruyucu maddeler ve şeker bulunuyor. Fakat kendi sağlığına ve çocuklarının beslenmesine dikkat edenler bu tür ürünleri pek tercih etmiyorlar. Evde yapılan fıstık ezmelerinin içine ne koyulacağı ise tamamen size kalmış. Peki damak tadınıza uyan, lezzetli olduğu kadar sağlıklı ve besleyici fıstık ezmesi nasıl yapılır?

Evde yapabileceğiniz ürünler arasında belki de en kolaylarından biri olan fıstık ezmesi için ihtiyacınız olan temel malzemeleri yer fıstığı ve mutfak robotu olarak sıralayabiliriz. Eğer fıstık ezmenizi tatlandırmak isterseniz yapım sürecinde ezmeye bal, pekmez veya tarçın da ekleyebilirsiniz. Ayrıca fıstık ezmesinin krema gibi bir kıvama sahip olmasını istiyorsanız hindistan cevizi yağı, fındık yağı ya da zeytinyağı kullanmanızı öneririz.

Malzemeleri hazırladıysanız tarife ilk önce kavrulmuş tuzsuz kuruyemişlerin kabuklarını ayıklayarak başlayabilirsiniz. Ardından mutfak robotuna aldığınız yer fıstıklarına tatlandırmak için tercih ettiğiniz malzemeleri ve yağı ekleyip hepsini püre haline getirin. Fıstıkların yağını bırakması için güçlü bir mutfak robotu kullanmanız gerektiğini de belirtelim. İsteğiniz kıvama geldikten sonra fıstık ezmenizi bir kavanoza doldurabilir ve dilediğiniz tarifte kullanabilirsiniz.

Fıstık ezmesi yapmak için kullanacağınız yer fıstıklarını nasıl kavurmanız gerektiğini öğrenmek için Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Fıstık Ezmesini Saklama Koşulları

zemin üzerinde dağırınık bir şekilde duran kabuklu ve kabuksuz fıstıklar, ortada kapaklı cam kavanoz içinde duran fıstık ezmesi ve bir kaşık dolusu fıstık ezmesi

Fıstık ezmesi nasıl yapılır, artık biliyorsunuz. Peki uzun süre boyunca tadını muhafaza eden bir fıstık ezmesine sahip olmak için ne yapmalı? Bu doğrultuda, yaptığınız fıstık ezmesini mutlaka cam kavanozda saklamanızı öneririz. Bilindiği üzere plastik kaplar insan sağlığı açısından sakıncalı. Dolayısıyla sağlıklı bir besin alternatifi olan fıstık ezmenizin riskli bir gıdaya dönüşmemesi için cam materyal tercih etmenizde fayda var.

Ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapattıktan sonra ise buzdolabında aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ev yapımı fıstık ezmeleri oda sıcaklığında kısa sürede bozulabileceği için buzdolabı seçeneği çok daha mantıklı olacaktır. Daha sonra dilediğiniz zaman fıstık ezmenizi ekmeğinizin üzerine sürebilir, kurabiye tariflerine ekleyebilir veya kaşıklayarak tüketebilirsiniz.

Fıstık Ezmesinin Faydaları

peçete üzerinde duran ekmek dilimlerine sürülmüş fıstık ezmesi ve fıstık ezmesi sürmek için kullanılmış kahvaltı bıçağı

Yer fıstığı faydaları ile bilinen bir yemiş olup en çok tüketilenler arasında da kesinlikle sayılabilir. Buradan yola çıkıldığında fıstık ezmesinin de benzer şekilde yararlı bir besin olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sindirime yardımcı lifleri ve protein bakımından zengin yapısıyla yer fıstığının ve dolayısıyla fıstık ezmesinin mükemmel birer besin haline geldiğini düşünmek yanlış olmayacaktır.

Yağlı bir yemiş olsa da yapısındaki yağın sağlığa yararlı olduğunu göz önünde bulundurursak fıstık ezmesinin gayet sağlıklı bir gıda olduğu sonucuna da ulaşabiliriz. Ancak yüksek kalori değerine sahip olduğu için yine de aşırı tüketimden kaçınmanızda fayda var. Zaten birkaç kaşık tüketimde dahi açlığı bastırabilme özelliğiyle diyet yapanların en gözde yiyeceklerinden biri olan fıstık ezmesi; bağırsak sağlığını, kemik yapısını ve kasları güçlendirmeye katkıda bulunan birçok vitamin ve minerale sahiptir.

Eğer siz de kendiniz ve aileniz için yapacağınız tariflere fıstık ezmesi eklemek için yer fıstığına ihtiyaç duyuyorsanız, en kaliteli kuruyemişler için Kuruyemiş Borsası’nı tercih edebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi