Mavi arka planda bir kase içerisinde goji berry kurusu

Son yıllarda giderek popüler bir meyve olan goji berry ya da wolf berry, Türkiye’de kurt üzümü olarak biliniyor. Peki, kendine özgü tadı ile diğer meyvelerden farklılaşan bu goji berry nedir?

Kuruyemiş Borsası olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda sağlık açısından oldukça faydalı bir meyve olan goji berry nedir, faydaları nelerdir konusunu inceleyeceğiz.

Goji Berry Nedir?

Goji berry ana vatanı Tibet olan bir meyvedir. Kuşburnuna benzeyen, küçük kırmızı tanecikleri olan goji berry, sulu ve hafif ekşiye kaçan tatlı bir tada sahiptir. Canlı kırmızı tonları ile bilinen bu meyve binlerce yıldır Asya ve Uzak Doğu ülkelerinin geleneksel tıp yöntemlerinde kullanılmaktadır.

İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde tüm dünyada ilgi gören bir meyve olan goji berry, diğer birçok meyve gibi hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilmektedir.

Kaliteli ve lezzetli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası aracılığıyla goji berry gibi insan sağlığına faydalı kuru meyveleri tek tıkla satın alabilirsiniz.

Ayrıca kuru meyvelerin sıvı formu ile de faydalarından yararlanabilmek için Kuru Meyve ile Yapabileceğiniz 5 Komposto Tarifi adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Goji Berry Faydaları Nelerdir?

Bir avuç içerisinde taze goji berry meyvesi

Sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde son derece dikkat çekici bir sağlık deposu olan goji berry, dünya genelinde “superfood” olarak adlandırılan bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Peki oldukça faydalı olan goji berrynin faydaları nelerdir?

1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Goji berry içerisindeki yüksek miktarda bulunan A ve C vitaminine ek sahip olduğu kuvvetli antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Ayrıca vücuttaki önemli savunma mekanizmalarının yönetimine katkı sağlar. Bu sayede vücut direncini arttırarak kişinin hastalıklara karşı korunmasını sağlar.

2. Enerji Verir

Halsizliğe karşı olan etkisi nedeniyle geleneksel Çin tıbbında yorgunluğun giderilmesi için başvurulan goji berry, vücuda enerji vermesi ile bilinir. Küçük porsiyonlarda tüketildiğinde bile yüksek oranda enerji verebilen goji berry kişiyi halsizlik ve yorgunluğa karşı korumaya yardımcı olur.

3. Kilo Vermeyi Hızlandırır

Tahta bir kaşık içerisinde goji berry kurusu

Goji berry, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde tıpkı kuru kayısı gibi sindirimi kolaylaştırıcı bir meyvedir. Ayrıca barındırdığı yüksek oranda lif miktarı sayesinde kişiye tokluk hissi verir. Bütün bunlara ek olarak yağ yakıcı bir özelliğe sahiptir ve diyet yaparken düzenli olarak tüketildiği takdirde kilo vermeyi hızlandırır.

4. Yaşlanmayı Geciktirir

Sahip olduğu antioksidan miktarı sayesinde yaşlanmayı geciktiren goji berry, cilde zarar veren moleküllerin seviyesini azaltır. Bu sayede kolajen gibi cilt yapısal moleküllerini üreten fibroblast hücreler ile cilde elastik bir görünüm kazandırmaya yardım eder.

Ayrıca, temel bir fitokimyasal olan beta-karoten içeren goji berry, ciltteki kırışıkları azaltmaya yardımcı olan ve cildin genel sağlığını koruyan bir etkiye sahiptir. Bu da yaşlanmayı yavaşlatarak kişiye daha genç bir görünüm sunar. Dolayısıyla düzenli olarak goji berry tüketimi ile kişi daha bir genç görünüme kavuşabilmektedir.

5. Göz Sağlığı İçin Faydalıdır

Goji berry, barındırdığı zeaksantin ve beta karoten gibi maddeler ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Buna ek olarak, içeriğindeki A vitamini sayesinde görmeyi iyileştirebilen bir özelliği vardır. Böylece goji berry, göz sağlığını korumaya yardım ettiği gibi görmeyi de iyileştirebilen bir etkiye sahiptir.

Goji berry gibi A vitamini açısından zengin olan muzun faydaları için 13 Maddede Muzun Faydaları Nelerdir? adlı yazımızı okuyabilir muz hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

6. Stresi Azaltmaya Yardım Eder

Ahşap arkaplanda bir kase içerisinde kurutulmuş goji berry

İçerisinde bulundurduğu bileşenler ile stresin azaltılmasına yardımcı olan goji berry, depresyon ve diğer psikolojik sorunların da tedavisinde kullanılabilir. Bu özelliği ile goji berry, geleneksel Çin tıbbında uzun yıllar depresyon ile mücadelede kullanılan bir meyve olarak karşımıza çıkar.

7. Kolesterol Seviyesini Dengeler

Kolesterol, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasındaki en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Kalp damarlarında olumsuz etkiye sahip olan kolesterol, kalbin zayıflamasına ve ilerleyen safhalarda kalp krizine neden olabilir.

Goji berry tüketimi, kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol seviyelerini azaltırken iyi kolesterol olarak adlandırdığımız HDL seviyesini arttırır. Böylece toplam kolesterol ve trigliserit değerlerini düşürmeye yardımcı olarak kişinin kolesterol seviyesini dengeler.

8. İnsülin Seviyesini Düzenler

Geleneksel Çin tıbbında eski yıllardan beri diyabete karşı tedavide goji berry kullanılmaktadır. 2015 yılında yapılan bir araştırma ile özellikle Tip 2 diyabete karşı insülin seviyesini dengelemeye yardım ettiği kanıtlanan goji berry, kandaki şeker ve insülin seviyesini düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Ayrıca, goji berry içerisinde olan betain maddesi ile diyabet hastalarında görülen rahatsızlıklara iyi gelebilmektedir. Eğer tatlı tüketmeyi seviyor fakat sağlık problemlerinizden dolayı tüketemiyorsanız gönül rahatlığıyla goji berry tüketebilirsiniz. Fakat tüketmeden önce yine de doktorunuza danışmakta fayda var.

9. Kansere Karşı Koruma Sağlamaya Çalışır

Goji berry kurusundan oluşturulan kalp şekli

Goji berry, yüksek miktarda antioksidan içerir. Antioksidanlar ise kansere karşı koruyucu olarak bilinir. Özellikle meme kanseri ve karaciğer kanserine karşı güçlü antioksidan özelliklere sahip olan goji berry kanserli hücrelere karşı koruyucu bir etki sağlamaya çalışır.

10. Karaciğer İçin Oldukça Faydalıdır

Sahip olduğu zeaksantin dipalmitat sayesinde karaciğer için oldukça faydalı bir meyve olan goji berry, karaciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Buna ek olarak karaciğerdeki yağlanmanın ilerlemesini önlemeye çalışır.

11. Uyku Kalitesini İyileştirir

Goji berry uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilen bir meyvedir. Siz de uyku kalitenizi iyileştirmek için goji berry tüketebilirsiniz. Ancak bu meyveyi erken saatlerde tüketmeye dikkat etmelisiniz. Eğer gece yatmadan önce tüketirseniz uyku kalitenizi iyileştirmek yerine uykusuzluk problemi ile karşılaşabilirsiniz.

Bu yazımızda oldukça faydalı bir meyve olan goji berry nedir, faydaları nelerdir sorularını cevaplamaya çalıştık. Görüldüğü üzere, goji berry tüketimi yaşlanmaya karşı savaştığı gibi insan sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Siz de düzenli olarak goji berry tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Son olarak, sizler için hazırlamış olduğumuz diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)