kuru meyveler

Ramazan ayında sofraların olmazsa olmazlarından bir tanesi o… Özellikle son yıllarda sağlıklı beslenmek isteyenlerin gözdesi haline gelmiş durumda… Ayrıca alternatif tatlıların lezzetli ana maddesi konumunda… Bahsettiğimiz kuruyemiş tabiki de hurma! Hurma, hepimizin severek tükettiği kuru meyvelerden bir tanesi! Üstelik birbirinden lezzetli hurma çeşitleri de on plana çıkıyor.

Bize bir anda enerji veren lezzeti ile hurmayı günlük beslenme düzenimizin ayrılmaz bir parçası haline getirmek, kendimize yapacağımız büyük bir iyilik olur. Çünkü hurma bir yandan bize enerji verirken bir yandan da rafine şeker gibi zarar vermez. Ağzımızın tadını yerine getirirken gereksiz kalori almamıza neden olmaz.

Peki, bu kadar çok sevdiğimiz ve tükettiğimiz hurmayı ne kadar yakından tanıyoruz? Hurma çeşitleri ve isimleri hakkında neler biliyoruz? Farklı hurma çeşitlerini ve özelliklerini sizler için derledik. Bu liste sayesinde hurma çeşitleri konusunu daha yakından tanırken bir yandan da bölgemizde küçük bir yolculuğa çıkıyoruz! Hazırsanız başlayalım!

Çöl Güneşinde Olgunlaştı: Bağdat Hurması

hurma

Hurma çeşitleri arasında görüntüsü ile en kolay şekilde ayrılabilecek olanı, Bağdat hurmasıdır. Bağdat hurması öteki hurma çeşitleri aranda özellikle rengi ile ayrılıyor. Öteki hurma çeşitleri daha ziyade koyu kahverengi olurken Bağdat hurması parlak sarı rengi ile dikkat çeker. Bu anlamda ilk farklılığı renginden algılayabilirsiniz. Bağdat hurmasının bir başka farklılığı ise şeklidir. Öteki hurmalar biraz daha ince ve uzun olurken Bağdat hurması şekil olarak daha yuvarlak ve küçüktür.

Peki, Bağdat hurması neden farklı? Bağdat hurması, farkı bir iklimin bitki örtüsünde yetişiyor. Bu hurma özellikle çöl güneşi altında olgunlaşan bir meyveden elde ediliyor. O nedenle de daha farklı bir renge ve şekle sahip. İsmini de bu nedenle Irak’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük kenti olan Bağdat’tan alıyor.

Türk Kahvesinin Can Dostu: İran Hurması

hurma çeşidi

Ülkemizde çok sevilen ve sıkça tercih edilen hurma çeşitleri arasında İran hurması da yer alıyor. Bu hurma hem tadı hem de hesaplı fiyatı ile gönülleri kazanıyor! Özellikle taze İran hurması, geleneksel Türk kahvesinin en keyifli eşlikçilerinden bir tanesi…

Ofiste kahve saatine, ya da kahvaltı sonrası keyif kahvesinde sağlıklı bir alternatif olarak Iran hurması ikram edebilirsiniz. Koyu kahverengi bir dış renge sahip olan İran hurması, içerisinde lezzetli bir özü saklıyor. Hurma çeşitleri arasında en ince kabuğa sahip olan İran hurması, bu özelliği ile hem çocukların hem de yaşlıların kolayca tüketebildiği bir hurmadır. Herkesin dişi bu hurmayı kolayca keser, yeni yeni diş çıkartmakta olan minik yavrular bile bu hurmayı güvenle tüketebilir.

İran hurması öteki hurma çeşitlerine göre daha yumuşak ve daha tatlıdır. Bu nedenle tatlı seven ancak iştahını kontrol altında tutmak isteyenlerin bir numaralı tercihi niteliğindedir. Zira İran hurması, çikolata ya da şekere göre daha az kalorilidir ama tıpkı bu zararlı atıştırmalıklar gibi kan şekerinizi yükseltir ve sizi mutlu eder.

Kutsal Topraklardan Soframıza Gelen Lezzet: Medine Hurması

hurmalar

Hurma çeşitleri arasında yine şekli ve rengi ile ötekileren kolayca ayrılabilen bir tanesinden bahsedelim şimdi. Onu bir görüşte tanıyabilirsiniz! Nasıl mı? Medine hurması, öteki hurma çeşitlerine göre çok daha küçük bir şekle sahiptir. Böyle minik olması nedeni ile de atıştırmalık olarak daha çok tercih edilir. Medine hurmasını ayrıt edici hale getiren bir başka özelliği daha vardır. Bu da hurmanın rengidir. Rengi öteki hurmalara göre biraz daha açıktır. Ayırca üstünde daha alacalı bir ton vardır çünkü Medine hurmasında hem köyü hem de açık renkler görülebilir.

Medine hurması, özellikle küçük olması nedeni ile atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hurma çeşitlerinden biri… Bu hurmayı fındık ve fıstık gibi daha tuzlu bur tada sahip kuruyemişler ile bir arada karıştırıp, gün boyu yanınızda taşıyabilir, ara ogün olarak tüketebilirsiniz. Medine hurması ile gün boyunca enerjinizi yüksek tutabilirsiniz.

Filistin’in Göz Bebeği: Kudüs Hurması

kudüs hurması

Hurma çeşitleri peşinde yolculuğumuz devam ediyor. Bu seferki durağımız Kudüs! lezzetli hurması ile ön plana çıkan yerlerden bir tanesi olan Kudüs, dünyaya harika bir hurma çeşidi hediye etmiş. Kudüs hurması özellikle yumuşak ve parlak dokusu ile ön plana çıkıyor. Bu şekilde çok daha kolay bir şekilde tüketilebiliyor. Ayrıca Kudüs hurması tatıların içerisinde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Kudüs hurması kimi zaman karşımıza Filistin hurması ya da Arapça ismi olan Medjood olarak da çıkabiliyor. İklim olarak harika bir bitki örtüsünün yetişmesine olanak sağlayan Kudüs hurması, son derece lezzetlidir. Klasik bir hurma lezzeti arayanlar için birebir niteliktedir. Eğer hurmayı günlük beslenme düzeninize dahil etmek arzusundaysanız, Kudüs hurması ile başlamanızı öneririz.

Peygamber Hurması ile Tanısın: Acve Hurması

acve hurması

Medine’nin sevilen lezzetlerinden bir tanesi ile listemize devam edelim. Peygamber hurması olarak da bilinen Acve hurması var sırada. Bu hurmayı özellikle Hac görevini yerine getirmek üzere yolculuğa çıkan hacılarımızın dönüşte getirdiği hediyelerin arasından tanıyoruz. Kutsal kitaplarda adına peygamberlerce övgüler düzülen Acve hurması, tarihi bir öneme sahip.

Acve hurması da ayırt etmesi kolay olan hurma çeşitleri kategorisine dahildir. Acve hurması ilk bakışta hurma çeşitleri arasından bir tanesinden ziyade, kuru üzüm ya da kuru erik gibi algılanabilir. Bunun nedeni siyaha çalan köyü rengi ve küçük yapısıdır.

Bu özellikleri ile Acve hurması, şekli en farklı hurma çeşitleri arasında yer almaktadır. Acve hurması lezzeti ile de on plana çıkmaktadır. Özellikle kuru meyve ve kuruyemiş seçenekleri arasında kendinize farklı bir tat, farklı bir lezzet arıyorsanız, bu hurmayı mutlaka denemelisiniz.

Lezzette Son Durak: Tunus Hurması

tunus hurması

Hurma denince gözünüzün önünde ne canlanıyor? Hafif sarıya çalan kahverengi bir renk tonu, biraz buruşuk bir üst yapı, etli ve lezzetli bir meyve, içerisinde irice bir çekirdek… İşe gözünüzün önünde canlanan şey aslında Tunus hurması! Klasik ve lezzetli bir hurma çeşidi arayanlar, sofrasına hurmanın o vazgeçilmez tadını dahil etmek isteyenler! Sizin aradığınız ürün kesinlikle Tunus hurması…

Tunus hurması yediğinizde modunuz anında yükselebilir. Kendinizi mutlu hissedebilirsiniz. Bunun nedeni Tunus hurması içerisinde yoğun bir şekilde yer alan potasyumdur. Bu potasyum sayesinde kendinizi daha enerjik ve daha mutlu hissedersiniz. Meyveler arasından muzun ve atıştırmalıklar arasından çikolatanın yaptığı şeyi Tunus hurması sizin için yapar. Bu sayede bu lezzetli kuru meyvenin tadı harika bir şekilde çıkar!

Hurmanın Faydaları

Hurma çeşitleri konusuna göz attığımıza göre gelelim hurmanın faydalarına! Bu faydaları okuduktan sonra gözünüze kestirdiğiniz hurma çeşitleri sofranızda da olsun isteyeceksiniz. Zira hurma oldukça sağlıklı bir besindir.

Hurma Önemli Bir Lif Kaynağıdır

Yeterince lif almak genel sağlığınız için önemlidir. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini arttırır. Ayrıca, hurmalardaki lif kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yedikten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini engelleyebilir.

Hurmanın Besin Değerleri

ormanda koşan insanlar

Tüm farklı çeşitleri ile hurmalar mükemmel besin değerlerine sahiptirler. Kuru meyve olarak tüketilmeleri nedeni ile kalorileri çoğu taze meyvelerden elbette biraz daha yüksektir. Ancak öteki atıştırmalıklarla yani şeker ya da çikolata ile kıyaslandığında bu oran çok daha azdır.

Hurmaların kalori içeriği, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyvelere benzer. Hurmalardaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Gerisi çok az miktarda proteinden meydana gelmektedir,. Kalorilerine rağmen, hurmalar önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitamin ve mineralleri de içerir. Haydi gelin hurma çeşitleri için genel olarak geçerli olan besin değerleri listesine beraber göz atalım!

100 gram hurma içerisinde yaklaşık olarak 280 kalori bulunmaktadır. Karbonhidrat miktarı ise yaklaşık olarak 75 gramdır. Hurmanın içindeki Lif miktarı genellikle 7 ile 10 gram arasındadır. 100 gramında iki gram protein bulundurmaktadır.

Hurmalar mineral açısından da oldukça zengin kuru meyve çeşitleri arasında yer almaktalardır. Günlük potasyum ihtiyatınızın % 20’sini 100 gram hurmadan karşılayabilirsiniz. Bunun yanısıra günlük almanız gereken magnezyumun da % 14’unu hurmalardan alabilirsiniz. Hurma ayrıca manganez, çinko ve demir açısından da zengindir.

Hurmanın içerisinde mineraller kadar vitaminler de yer almaktadır. Özellikle de sağlıklı bir yaşamın anahtarı olan B6 vitamini, hurmanın içerisinde bulunmaktadır. 100 gram hurma tüketerek günlük B6 vitamini ihtiyatınızın % 12’sini karşılayabilirsiniz. Hurma varken multivitamin haplarına kimin gereksinimi var!

Farklı hurma çeşitleri ile ilgilenenlere kısa bir hatırlatma yapmakta yarar var. Hurma çeşitlerinin besin değerleri değişiklik göstermektedir. Ancak çoğunun içerisindeki maddeler genel olarak aynıdır. Miktarları ve günlük ihtiyacınızın ne kadarını karşılayacağı konusu değişebilir. Bu nedenle damak tadınıza en çok hitap eden hurma çeşitleri ile bu faydaları yakalamanız mümkün olacaktır!

Hastalıklarla Mücadele Eden Antioksidanlar

Hurma çeşitleri, birkaç hastalık riskinin azaltılması da dahil olmak üzere, sağlık açısından birçok yararı bulunan çeşitli antioksidanlar sunar. Antioksidanlar, hücrelerinizi vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olan ve hastalığa yol açabilen dengesiz moleküller olan serbest radikallerden korur.

İncir ve kuru erik gibi benzer meyvelerle karşılaştırıldığında hurma çeşitleri en yüksek antioksidan içeriğine sahip görünmektedir. Bu nedenle genel olarak daha sağlıklı olabilmek için hurma tüketmek gerekmektedir.

Beyin Sağlığını Besler

Günlük bir düzende hurma çeşitleri tüketmek beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Beyindeki plaklar biriktiğinde, beyin hücreleri arasındaki iletişimi rahatsız edebilir, bu da beyin hücresi ölümüne ve Alzheimer hastalığına yol açabilir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, hurma tüketiminin beyin sağlığına fayda sağladığını ortaya koymuştur.

Mükemmel Bir Doğal Tatlandırıcıdır

kayalıkların üzerinde duran adam

Hurmalar meyvede bulunan doğal bir şeker turu olan bir fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle çok tatlıdır ve karamel benzeri ince bir tada sahiptir. Besinleri, lifleri ve sağladıkları antioksidanlar nedeniyle hurmalar beyaz şekerin yerine çok sağlıklı bir alternatif oluştururlar.

Peki, bir tarif içerisinde yazan şeker ile hurmayı nasıl değiştireceğiz? Beyaz şeker ile hurmaları en iyi yolu, hurma macunu yapmaktır. Bir karıştırıcıda şu ile hurmalar karıştırılarak bu macun elde edilebilir. Temel kural, şekeri 1:1 oranında tarihe yapıştırmakla değiştirmektir.

Üstelik hurma ole yapılan tatlılar seker ile yapılan tatlılardan çok daha lezzetli olurlar. Hurmanın kendi lezzeti de tatlının içerisine gecmis olur.

Normal Doğumu Destekler

Hamile kadınlar ya da anneler bilirler! Kimi zaman doğum zamanı gelir ancak bebek gelmek istemez. Böyle durumlarda bazen medikal müdahaleler yapılabilir. Ancak çoğu zaman sadece oturup beklemek gerekir. İşte bu gibi durumlarda doğal yöntemlerden faydalanmak mümkündür. Hurma çeşitleri normal doğuma geçiş sürecini hızlandırır.

Gebe kadınlarda geç dönemde beklenen doğuma teşvik etme ve kolaylaştırma potansiyelleri bakımından hurmalar önem taşımaktadır. Hamileliğin son birkaç haftasında bu meyveleri yemek servikal genişlemeyi teşvik edebilir ve indüklenmiş doğum ihtiyacını azaltabilir. Ayrıca doğum süresini kısaltmak için yardımcı olabilirler.

Nefis hurma çeşitleri ile mutfağınızı renklendirebilir, sofralarınıza farklı lezzetler katabilirisiniz. Her zaman aynı şeyleri yemekten sıkılanları, Kuruyemiş Borsası’ndaki nefis hurma çeşitleri ile tanışmaya davet ediyoruz. Bu birbirinden güzel hurma çeşitleri hem sağlığınıza iyi gelecek hem de damak tadınıza uygun farklı alternatifleri sizlere sunacak.

1 yorum

Elif Kadir

Elif Kadir

Yazi cidden hossuma gitti tessekurler

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)