bir örtünün üzerindeki tabağın içerisinde yer alan hurmalar var, etrafta bir kaşık ve dağılmış birkaç adet daha hurma bulunuyor

Günlük hayatımızda tükettiğimiz vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerin vücudumuza birçok yararı bulunuyor. Özellikle ramazan aylarında adını sık sık duyduğumuz, “Cennet meyvesi” olarak da anılan hurma faydaları nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olarak öne çıkıyor. 

İçerisinde yüksek oranda lif, potasyum, demir ve kalsiyum bulundurmasının yanı sıra hurma, vitamin ve mineraller bakımından da son derece zengin bir kuru meyve. Hatta, insanın sadece hurma yiyerek yaşamını sürdürebileceği de öne sürülüyor çünkü başka hiçbir besinde bu kadar faydalı içerik bir arada bulunmuyor. Adeta bir şifa deposu olan hurma faydalarını öğrendikten sonra bu mucize besini çok daha fazla tüketmek isteyeceğinizden eminiz!

Peki hurma faydaları ve vücut sağlığına etkileri nelerdir?

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Hurmanın faydaları arasından en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı adeta bir kalkan görevi üstlenmesi. Besleyici özellikleri sayesinde yararlı kuru meyveler arasında en ön sıralarda yer alan hurmada yüksek miktarda bulunan antioksidan, bağışıklık sisteminin daha düzgün çalışmasını sağlayarak vücudun işleyişini düzenlemeye yardımcı oluyor. Hal böyle olunca da daha sağlıklı ve zinde bir bedene sahip oluyorsunuz.

Kendinizi Tok Hissetmenize Yardımcı OlurMasanın üzerindeki bir tabağın içerisinde yer alan ve etrafa saçılmış hurmalar

Hurmanın içerisinde vücudumuz için birçok fayda sağlayan pektin ve çözünür diyet lifleri bulunuyor. Yüksek lif oranı nedeniyle midede kapladığı hacmi de büyük olan hurma, gün içinde kendimizi tok hissetmemize yardımcı oluyor. Uzun saatler boyunca aç kaldığımız ramazan ayında daha çok hurma tüketilmesinin en önemli nedeni de budur.

Aynı zamanda kilo vermek isteyenlerin ilk tercihi olan hurma kalori bakımından da diğer atıştırmalıklara göre çok daha düşük bir orana sahip. Özellikle diyet yapacağınız bir dönemde hurma tüketiminizi arttırdığınızda iştahınızı kontrol altına alarak daha az acıkırsınız. Bu sayede tatlılardan, böreklerden uzak durup çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verdiğinizi göreceksiniz.

Kansere Karşı Koruyucu Etki Oluşturur

Hurma faydaları saymakla bitmiyor. Hurmanın aynı zamanda kansere karşı da çok başarılı bir savaşçı olduğunu söyleyebiliriz. 100 gramı yaklaşık olarak 3,5 gram lif içeren hurma, kanser hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Sıcağı ve güneşi seven bir bitki olan hurma ağacı ise sıcak ve tropikal çöl iklimlerinde yetişiyor, içerdiği vitaminleri de yetiştiği bölge ve iklim şartlarının etkisiyle kazanıyor. Yapılan araştırmalar özellikle Arap yarımadasında yaşayan insanların yüksek miktarda hurma tüketimine bağlı olarak daha az kansere yakalandığını söylüyor.

Mükemmel Bir Doğal TatlandırıcıdırTahta kaşığın üzerinde birkaç tane hurma var, yanında da bir kase dolusu hurma var

İnsan vücudunda şeker seviyesini dengeleyen tek meyve hurmadır. Kan şekerini yükselten glikoz aslında zararlı bir şeker türü. Fakat hurmanın içerisinde bulunan; meyve şekeri olarak da adlandırılan früktoz ise zararsız olmasıyla birlikte vücudumuza bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca meyve şekeri tüketildikten sonra hemen dağılıp vücutta kolayca parçalanıyor, ani şeker artışını önleyerek vücudun şeker oranını olması gereken düzeye sabitliyor.

Kansızlığı Önler

Hurmanın zengin besin değerlerine sahip bir kuru meyve olduğunu daha önce de belirtmiştik. Yüksek demir oranına sahip hurma faydaları arasında anemiyi engellemek de var. Hurma, demir eksikliği bulunan kişilerin kan hücrelerindeki hemoglobin sentezini arttırıyor ve düzenli tüketildiği taktirde kansızlık probleminin önüne geçiyor. 

Herkesin dengeli ve düzenli beslenmeye ihtiyacı olsa da özellikle hamilelik dönemindeki kadınların ve gelişim çağındaki çocukların mutlaka hurma tüketmesi gerekiyor. Sağlıklı bir insan her gün düzenli olarak hurma tükettiğinde vücudunun günlük demir ihtiyacını karşılamış oluyor. 

Cildin Daha Sağlıklı Olmasına Yardımcı Olur

Günümüzde cilt sağlığı, hem kadınlar için hem de erkekler için son derece önemli bir konu. Her ne kadar cilt bakımına özen gösteriyor olsak da aldığımız sonuçlar genellikle kısa süreli oluyor. Sağlıklı beslenme ise sağlıklı bir cildin en önemli adımlarından biri.

Daha sağlıklı bir cilde sahip olmak da hurma faydaları arasında yer alıyor. Düzenli tüketildiğinde cildi besleyerek yenilenmesine yardımcı olan hurma, zamanla ciltteki lekeleri de yok ediyor. Daha genç, parlak ve sıkı bir cilt için mutlaka hurma tüketmelisiniz!

Enerji Verir
bakır bir tabağın içerisinde hurmalar, köşede bir masa örtüsü ve tarçın çubukları var

Güne enerjik başlamak isterseniz kahvaltıda hurma yiyebilirsiniz. Özellikle gün içerisinde yorgun düştüğünüzü hissediyorsanız hurma tüketmeye başlamalısınız. Yeterli miktarda hurma yediğinizde, kendinizi daha iyi hissettiğini fark edeceksiniz. 

Bebeklerini emzirmeye devam eden anneler, diğer insanlara göre daha fazla enerji kaybedip yorgun düşerler. Hurma tüketiminin hamilelerde ve büyüme çağındaki çocuklarda çok önemli bir yere sahip olduğunu söylemiştik. Yeni doğum yapmış anneler de enerji kaynağı hurma meyvesini tüketerek daha güçlü bir bedene sahip olabilirler.

Kemikleri Güçlendirir

Kemiklerimiz, vücut ağırlığımızı taşıyarak ayakta kalmamıza yardımcı olur. Kemik yapımız ne kadar güçlü ise hayat kalitemiz de o kadar yüksek olur, kendimizi daha sağlıklı hissederiz. Çocuklarda ve yaşlılarda ise kemik dokusunun daha zayıf olduğu bilinen bir gerçek. Bunun en önemli nedeni kalsiyum ve fosfat miktarının erken ve ileri yaşlarda daha az miktarda olması.

Hurma faydalarından bir diğeri de kemik dokusunu sağlamlaştıran kalsiyum ve fosfat bakımından zengin olması; bu sayede de kemikleri güçlendirmesi. Yaz kış demeden hurma tüketerek daha kuvvetli kemiklere sahip olabilirsiniz.

Kalp Dostudur

Hurma faydalarından söz ediyorken kalp dostu besinlerden biri olduğunu söylemeden geçmeyelim. İçeriğinde bol oranda potasyum minerali barındıran hurma, bu sayede tansiyonu dengeleyerek kalp ritmini de düzenlemeye yardımcı oluyor. Kalbin en önemli düşmanlarından birisi olan kolesterolü de içermeyen hurma, güçlü antioksidan özelliği ile kalbi zararlı bakteri ve mikroplardan koruyor. Kendiniz için bir iyilik yaparak vücudunuza dost olan bu besini mutlaka tüketmelisiniz.

Sağladıkları fayda bakımından hepsi benzer özellikler taşısa da tüketilebilir birçok farklı hurma çeşidi bulunuyor. Hurma çeşitlerinin ne gibi farklılıklar taşıdığını merak ediyorsanız, Birbirinden Nasıl Ayıracağız? İşte Hurma Çeşitleri ve İsimleri konulu içeriğimizden faydalanabilirsiniz.

Yaş Hurma Faydaları Nelerdir?yaş hurmalar

Sağlığına dikkat edenlerin gözde meyvelerinden biri olan hurmanın birçok çeşidi var demiştik. Hepsi çok yararlı olsa da belli başlı farkları da olduğunu söylemek mümkün.

Özellikle yaş hurma faydaları için olduğu kadar diğer hurmalara göre daha küçük olması nedeniyle atıştırmalık olarak sıkça tercih ediliyor. Enerjinizi yüksek seviyelerde tutmaya yardımcı olacak yaş hurmayı gün boyu yanınızda taşıyarak ara öğün olarak da yiyebilirsiniz. 

Özellikle yeni doğum yapan kadınlar için son derece yararlı olan bu besin, doğum esnasında kaybedilen kanı ve enerjiyi normal seviyelere yükseltmeye yardımcı oluyor.

Hurma Özü ve Hurma Çekirdeğinin Faydaları

Tıpkı hurma gibi hurma çekirdeği ve hurma özü faydaları bakımından oldukça zengin. Hiçbir katkı maddesi içermeyen hurma özünü yediden yetmişe herkes tüketebilir. Özellikle çayınızı ve kahvenizi çok şekerli içiyorsanız ya da gün içerisinde çikolata benzeri atıştırmalıkları gereğinden fazla tüketiyorsanız içeceklerinize birkaç damla hurma özü ilave ederek şeker isteğinizin önüne geçebilirsiniz.

Böbrek ve karaciğeri toksinlerden korumak, DNA hasarını önlemek ve vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumak ise hurma çekirdeğinin faydaları arasında bulunuyor. Bir blender yardımıyla hurma çekirdeğini toz hale getirip en sevdiğiniz içeceğin içerisine katarak tüketebilir, faydalarından yararlanabilirsiniz.

Yazımızda sizlere hurma faydaları ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Dilerseniz toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası’nın birbirinden lezzetli hurma çeşitleri ile hem sağlıklı bir bedene sahip olabilir hem de sofralarınızı tatlandırabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi