Bol Köpüklü Türk Kahvesi Tarifinin Sırları

Kahve, sohbetlerin eşlikçisi ve molaların en keyifli içeceğidir. Türk kahvesi ise kahvenin en sert çeşitlerinden birisi olup, diğer kahvelerden de pişirme tekniğiyle ayrılır. Diğer kahve çeşitleri pişirildikten sonra telve ile ayrılırken Türk kahvesi doğrudan tüketilir. Mis gibi kokan lezzetli bir Türk kahvesinin tamamlayıcısı bol köpüklü olmasıdır. Peki, kahve köpüğü nasıl yapılır?

Kahve Köpüğü Nasıl Yapılır?

Köpüklü Türk kahvesi yapmak için ayrıntılara dikkat etmek son derece önemli olup gözden kaçırdığınız en ufak bir ayrıntı kahvenizin köpüklü olmasını engelleyebilir.

Türk kahvesi hazırlarken cezveye öncelikle kahvenizi koymalısınız. Kullanılan miktar damak tadına göre değişmekle birlikte ideali, her fincan için 2 çay kaşığı kahve kullanmaktır. Eğer kahveyi daha sert seviyorsanız, kullanacağınız miktarı artırabilirsiniz. Ancak daha az kullandığınızda kahvenin köpüksüz olabileceğini aklınızda bulundurmalısınız.

cezvede türk kahvesi

  • Eğer sade kahve içiyorsanız şeker atmamalısınız. Az şekerli kahve için 1, orta şekerli için 1,5; şekerli kahve için ise 2 çay kaşığı şeker eklemelisiniz. Son olarak fincan sayısına uygun miktarda soğuk su ilave etmelisiniz.
  • Malzemeleri ekledikten sonra birbirleri içerisinde çözünmeleri için iyice karıştırmalısınız.
  • Ocağın en küçük gözünce ve kısık ayarda yavaş yavaş pişirmeye başlayabilirsiniz.
  • Kahveyi ocağa koyduktan sonra bir daha kesinlikle karıştırmamalı ve kaynamaya başlamadan önce almalısınız.
  • Kabarmaya başlayan kahvenin üzerindeki köpükleri fincanlara bölüştürdükten sonra tekrar ocağa alarak birkaç saniye bekleyerek yeni köpüklerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kahvenin kalan kısmını fincanlara pay ederken mümkün olduğunca yavaş olmalı ve fincanların yanların doldurmalısınız. Bir anda fincanın ortasına döktüğünüz kahve köpüklerin yok olmasına neden olabilir.

Kahve Köpüğü Neden Oluşur?

Henüz kahve ilk kavrulma aşamasındayken yoğun miktarda karbondioksit salınımı gerçekleşir. Bu karbondioksitin önemli miktarı dışarı verilse de bir kısmı ise çekirdeğin içerisinde hapsolur.

Çekirdeğin Türk kahvesine uygun olacak şekilde en ince ayarda çekilmesiyle karbondioksit çıkışı hızlanır. Bu nedenle kahve ne kadar ince çekilmişse o kadar fazla köpük oluşur. Karbondioksit de kahvenin içeriğindeki protein ve kafeinin yanı sıra sonradan eklenen suyla bir araya gelince tepkimeye girer.

Ocakta kahvenin ısınmaya başlamasıyla gaz çıkışıyla birlikte çözünme hızı artarak köpük oluşur. Kahvenin yüksek ateşte pişirilmesi durumunda köpükler daha büyük şekilde oluşur ve kahveniz taşar.

cezvede Türk kahvesi

Kahvenin bayatlaması, gereğinden fazla bekleyerek içeriğindeki karbondioksitin azalması anlamına gelir. Bu nedenle de kahve köpüğü oluşmaz.
Köpüklü Türk Kahvesi İçin Kahve Seçimi
Ne kadar uğraşırsanız uğraşın kahveniz yeterince köpürmüyorsa, köpüklü Türk kahvesi yapımının püf noktasının kahve seçimi olduğunu unutmamalısınız.

Türk kahvesi adını pişirme yönteminden alır. İçerisinde kullanılan kahve çekirdekleri ise Arabica cinsidir. Yalnızca yüksek rakımlı bölgelerde yetişebilen bu çekirdeğin üretimi oldukça zor olsa da bıraktığı lezzet oldukça başarılıdır. Eğer farklı cins çekirdeklerden üretilen kahveler kullanırsanız istediğiniz köpük oranına ulaşamamanız olasıdır.

Kullandığınız kahvenin kaliteli ve taze olmasına özen göstermelisiniz. Kuruyemiş Borsası’nın Türk kahvesi çeşitleri arasından damak tadınıza uygun olanı seçerek kullanabilirsiniz. Bade Bahçe’de yer alan tüm kahveler özenle seçilen kahve çekirdeklerinden üretilmiştir. Taze mahsuller, ideal zamanında toplanarak kurulur ve kavrulur. Çekildikten sonra uzun süre taze kalacak şekilde paketlenir.

Köpüklü Türk Kahvesi için Cezve Seçimi

Köpüklü Türk kahvesi tarifi yapmak için kullanacağınız cezvenin bakır olmasında fayda vardır. Bakır metalinin özelliği ısıyı yavaş bir şekilde iletmesidir. Bu sayede kahve bir anda pişerek taşmaz. İçeriğindeki karbondioksit yavaş yavaş açığa çıkar ve bakır cezvede yapılan kahvenin kıvamı daha yoğun olur. Ayrıca köpüğünün çok daha fazla olduğunu rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Köpüklü Sütlü Türk Kahvesi Tarifi

Türk kahvesinin orijinali suyla yapılıyor olsa da tercihini daha yumuşak tatlardan yana kullananlar sütlü olarak da tüketebilir. Ayrıca dibek kahvesi de farklı bir alternatif olabilir.

Dibek kahvesi tarifi için tıklayın.

Türk kahvesi fincanı
Sütlü Türk kahvesi için su ile süt eşit ölçülerde koyulmalıdır. Kahve miktarını 1 bardak için 1 tatlı kaşığı olarak ayarlayabilirsiniz. Şeker miktarını ise orijinal Türk kahvesine göre daha az tutmanızda fayda vardır.

Malzemeleri karıştırıp kahvenin çözünmesini sağladıktan sonra kısık ateşte pişirebilirsiniz. Kahve, sütle bir araya geldiğinde oldukça lezzetli ve yoğun bir köpük oluşturur.

Makinede Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi

Türk kahvesi makineleri, özellikle son yıllarda pratikliği sayesinde ön plana çıkar. Beklemenize gerek kalmadan birkaç dakika içerisinde kahve yapabilmenizi mümkün kılar. Ancak eğer kahve makinesiyle Türk kahvesi yapacaksanız makinenizin plastik malzemeden üretilmemesine dikkat edebilirsiniz.

Makinede yapacağınız kahvenin köpüklü olması için pişirme hızına etki edemeseniz de içerisine buzlu su koymak, kahvenin taze olması gibi ipuçlarını göz ardı etmemenizde fayda vardır.

Közde Orijinal Türk Kahvesi Tarifi

Közde Türk kahvesi genellikle mangal sonrası kalan közle yapılsa da hızlı şekilde köze dönüşen kömürleri kullanarak bir tavada da hazırlamanız mümkündür.

Közde yapacağınız Türk kahvesinin köpüklü olması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta közün hafif geçmeye başlamasıdır. Henüz kırmızı kor halindeki közü kullandığınız takdirde kahve hızlı şekilde pişer ve istediğiniz sonucu elde edemezsiniz.

Közde kahvenin pişme süresi ocağa göre daha uzun olur. Bu nedenle suyun buharlaşmasının daha yoğun olacağını göz önünde bulundurarak su miktarını ayarlamalısınız. Her 2 fincan kahve için yaklaşık yarım fincan fazladan su ilave etmelisiniz.

Kahve, şeker ve suyu damak tadınıza uygun ölçüde ekledikten sonra karıştırmadan közün içerisine almalısınız. Kahve yavaş yavaş pişerek köpürmeye başlar. Ancak hemen kabarmaya başladığı gibi almayıp taşmasından bir önceki adımda işlemi tamamlamanızda fayda vardır. Böylece köpük oranı daha fazla olur.

Kumda Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi

kumda pişirilen Türk kahvesi

Kumda kahve sahip olduğu köpükle ön plana çıkar. Dışarıda içtikleriniz genellikle özel kumda kahve makinelerinde yapılıyor olsa da evde de yapmanız mümkündür.

Kumda kahve için ihtiyacınız olan yalnızca akvaryumda kullanılan özel kumlardır. Bir tavanın içerisini 2 parmak kadar boşluk bıraktıktan sonra kumla doldurmanız gereklidir.

Ocağın altını açıp kumu ısıttıktan sonra bir kaşık yardımıyla ortasını açabilirsiniz. Bu alana daha önceden içine su, kahve ve kullanıyorsanız şeker koyduktan sonra karıştırdığınız fincanlarınızı koyabilirsiniz. Fincanların çevresini kumla sarmalı ve kahveler kabarana kadar beklemelisiniz.

Eğer kumda kahveyi 2’den fazla kişi için yapacaksanız fincan yerine doğrudan bakır cezvede de yapabilirsiniz.

Köpüklü Türk Kahvesinin İpuçları

Türk kahvesi sunumu
  • Kahvenin daha köpüklü ve lezzetli olması için kullandığınız ekipmanların temiz olması önemlidir. Bu nedenle cezvenizi ve bardaklarınızı gözden geçirmenizde fayda vardır. Ayrıca temizlik için sıcak su kullanmak, kahvenin daha uzun süre sıcak kalmasını sağlar.
  • Kahvenin büyük bölümünün su olduğundan ideal kullanacağınız su son derece önemlidir. Çeşme suyu kireç içerdiğinden tercih edilmemesi yararınıza olacaktır.
  • Kullanılacak su için ideal pH derecesi ise 7’dir. Ayrıca arıtılmış suları da kullanabilirsiniz.
  • Kahvenin daha köpüklü olması için maden suyu kullanabilirsiniz. Maden suyunun içerisindeki karbondioksit daha fazla köpük oluşmasını sağlar.
  • Kahveye koyduğunuz suyun soğuk olmasına dikkat edebilirsiniz. Eğer hazırda soğuk suyunuz yoksa fincan sayısının bir eksiği kadar su koyup bu miktarı 1 küp buzla tamamlayabilirsiniz.
  • Eğer kahveyi şekerli tüketiyorsanız kahvenizin daha köpüklü ve lezzetli olması için şeker yerine çikolata koyabilirsiniz. Her 1 çay kaşığı şekeri 1 kare (5 gram) çikolata ile değiştirebilirsiniz.

En lezzetli Türk kahvesi tarifleri için ihtiyaç duyacağınız taze ve kaliteli kahveleri tek tıkla Kuruyemiş Borsası üzerinden satın alabilirsiniz.

Ek olarak, Türk kahvesinin faydalarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)