bir kase kaju fıstığı

Kaju, genellikle lezzetiyle çok sevilen bir kuruyemiştir; peki kaju faydaları hakkında yeterince bilgi sahibi miyiz? Zengin içeriğiyle dikkat çeken kaju; C, E, K ve B6, B12 vitaminlerini içerisinde barındırır. Böylece sadece lezzetiyle değil, içeriğiyle de en gözde kuruyemişler arasında yer almayı başarır.

Kaju, aslında dört mevsim yeşil kalabilen bir ağacın meyvesidir. Kuruyemiş olarak tükettiğimiz kaju fıstığı da bu meyvenin çekirdeğidir. Fakat birçok meyveden farklı olarak bu meyvenin çekirdeği içinde değil, dışında bulunmaktadır.

Anavatanı Brezilya olsa da günümüzde dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan olarak bilinmektedir. Öyle ki bu ün kaju fıstığının adının Hint fıstığı olarak da bilinmesine de yol açmıştır.

Eğer ki siz de kaju fıstığı insan sağlığını nasıl etkiliyor diye merak ediyorsanız 9 madde altında derlediğimiz kaju faydalarına bir göz atalım.

Kajunun Faydaları Nelerdir?

1. Enerji Kaynağı Olarak Bilinir

sahada koşan enerjik kadın

Kaju içerdiği yağ miktarı sayesinde enerji veren bir besindir. Özellikle diyet yaparken yorgun hissedildiğinde bir avuç kaju tüketmek halsizliği ortadan kaldırır. İçerdiği vitamin ve mineraller ile de vücudu zinde tutmaya yardımcı olur.

Kaju faydaları ve sahip olduğu yüksek protein değeri ile sporcuların da vazgeçilmezidir. Spor öncesinde tüketilecek 1 avuç kaju, vücuda enerji verirken yağ yakımını da hızlandırır. Böylece daha verimli bir sonuç elde edilir.

2. Cilt Sağlığına Faydalı Vitaminler İçerir

Kaju faydalarına baktığımızda içerdiği birçok vitamin ve mineral sayesinde cilt sağlığını koruma konusunda önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz. E vitamini açısından zengin olması hücrelerin yenilenmesine, sivilce, yara gibi sorunların düzelmesine yardımcı olur.

E vitamini içeren diğer kuruyemişlerden biri olan bademin faydalarına da buraya tıklayarak bakabilirsiniz.

Kaju, düzenli olarak tüketildiğinde cildin daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar. Ayrıca cildin daha genç görünmesine katkıda bulunur. Siz de daha genç ve parlak bir cilde sahip olmak istiyorsanız yeterli miktarda kaju tüketmeye çalışın.

3. İyi Bir Antioksidan Kaynağıdır

meyve, sebze ve kuruyemiş tabaklarının olduğu masa

Antioksidan özelliğine sahip olduğu için vücutta bulunan toksinlerin atılmasında etkin rol oynayan kaju, kolesterole de etki etmez. Günlük tükettiğiniz takdirde bu antioksidanlar sizi enfeksiyonlardan uzak tutar.

İçerdiği antioksidan sayesinde kaju, vücuttan sadece toksinlerin atılmasını kolaylaştırmakla kalmaz; aynı zamanda kilo vermeyi de kolaylaştırır. Metabolizmayı çalıştıran ve yağ yakımının hızlanmasına etki eden kaju, diyet listelerinde de ön planda yer almaktadır.

4. Saçın Sağlıklı Olmasına Katkıda Bulunur

Saç dökülmesi gibi problemleriniz bulunuyorsa, bu muhtemelen bakır eksikliğinden kaynaklanır. Kaju faydaları ve içerdiği bakır sayesinde saç sağlığını olumlu etkileyecektir. Sağlıklı ve hızlı uzayan saçlara sahip olmak, kaju tüketmek için en geçerli sebebiniz olabilir.

Daha da ilginci, saç dökülmesini önleyeceği gibi saçların beyazlamasını da yavaşlatan kaju size daha genç bir görünüm verecektir.

5. Kas ve Kemik Yapısının Korunmasını Destekler

spor yapan kaslı kadın

Kemik sağlığı söz konusu olduğunda magnezyum ve kalsiyum alımının önemi artık herkes tarafından biliniyor. Özellikle çocuğunuzun kaju tüketmesini sağlamak, daha sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca, kajunun faydaları hamilelik döneminde de kendisini gösterir. Bu dönemde tüketilen kajunun bebeğin kemik gelişimi açısından son derece faydalı olduğu bilinmektedir. Anne açısından da rahim ağrılarına iyi geleceği için doğumun ağrısız geçmesini sağlayacaktır.

6. Kan Basıncının Dengelenmesinde Yardımcıdır

Yoğun olarak magnezyum içeren kaju, kan basıncının dengelenmesini sağlar. Bu durum yüksek tansiyon problemi yaşayanlar için bir kurtarıcı olabilecek niteliktedir. Kan basıncını dengelemek ve yüksek tansiyon probleminden uzaklaşmak için düzenli olarak kaju tüketmek faydalı olacaktır.

7. Gözler İçin Faydalı Vitamin ve Mineralleri Barındırır

uzağa bakan bir kadının gözleri

Göz hastalıklarından korunmak için düzenli olarak kaju tüketmeniz önerilir. Başta "zeaksantin" olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengin olan kaju, göz sağlığını muhafaza ederek retinayı korur. Bu sayede görüşünüzü iyileştirdiği gibi gözünüzü de dış etkilerden uzaklaştırır.

8. Uyku Kalitenizi İyileştirir

Deliksiz ve rahat bir uyku… Kulağa ne kadar da hoş geliyor öyle değil mi? Özellikle akşam yemeğinden sonra bir avuç kaju tüketmek uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Böylece sabaha kadar uykunuz kesilmeden rahat bir uyku çekmenizde yardımcı olacaktır.

9. Kalp Fonksiyonlarını Düzenlemede Yardımcıdır

elinde plastik kalp tutan kadın

Çiğ olarak tercih edildiğinde kalp dostu kuruyemişlerden biri olan kaju, kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Günlük düzenli olarak tüketildiğinde kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte kalp damarlarının fonksiyonlarını da iyileştirerek kişiyi birçok hastalıktan korur.

Kalbinizi korumak için kuruyemiş seçiminizi “dost” olanlardan yana yapmanız, kendiniz için bir iyilik yapmanız anlamına gelecektir. Tercih edeceğiniz kajunun kaliteli olmasına da özen göstermenizi tavsiye ederiz. Kuruyemiş Borsası size gereken kaliteyi sunacaktır.

Sağlıklı Kahvaltılar İçin Lezzetli Kaju Ezmesi Tarifi

kaju ezmesi dolu kavanoz

Kajunun faydaları tüm aileye etki etsin ve çocuklarınız da severek tüketmek istesin diyorsanız bu tarifi not almanızı tavsiye ederiz.

Kaju Ezmesi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:

  • 200 gr kaju fıstığı
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 kaşık süzme bal

5 Adımda Kaju Ezmesi Tarifi

1. Adım: Kaju fıstığını robot ya da parçalayıcı kullanarak küçük parçalar haline getirin. (200 gr kaju ilk etapta fazlasıyla yeterli olacaktır.)
2. Adım: Yağı çıkana kadar parçaladıktan sonra geniş bir kabın içerisine alın.
3. Adım: Geniş bir kaba aldığınız kaju fıstığının üzerine 2 yemek kaşığı süt ekleyin, karıştırın ve 10 dakika boyunca sütü çekmesi için bekleyin.
4. Adım: Sonrasında yapmanız gereken şey bu karışıma 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklemek olacaktır. (Eğer kalorisi düşük olsun istiyorsanız kendi yağı da yeterli olabilir.)
5. Adım: Son olarak bu karışıma 3 kaşık süzme bal ekleyin ve iyice karıştırın. Hafif taneli bir fıstık ezmesi görünümünü aldığında, kaju ezmeniz hazır demektir.

Püf Noktası: Kaju ezmesini cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamak tadını korurken kullanım ömrünü de uzatacaktır.

Marketlerde pek sık rastlanmasa da evdeki imkânlarınızla, yukarıdaki adımları uygulayarak kendi kaju ezmenizi yapabilirsiniz.

Kaju ezmesi gibi evde oldukça pratik bir şekilde yapabileceğiniz fındık ezmesi tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)