Mucizevi Etkileri ile Vazgeçemeyeceğiniz Bitki Kakule Nedir?

Son yıllarda giderek daha da popüler hale gelen bitkisel beslenme alışkanlıkları, bireylerin daha sağlıklı ve aktif hayatlar sürmesine yardımcı oluyor. Doğanın insanlığa armağanı olan bitkileri dengeli ve doğru şekilde tüketmek, hayat kalitesini doğrudan yükseltiyor.

Bitki ağırlıklı beslenmeye yeni başlayan pek çok kişinin merak ettiği kakule nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağımız bu yazıda, bitkinin besin değerlerine ve denemek isteyebileceğiniz tariflere de yer vereceğiz.

Kakule Nedir?

Zencefilgiller ailesine bağlı olan kakule bitkisi, Hindistan ve Güneydoğu Asya bölgesinde yetişir. Ülkemizde diğer bitkiler kadar yaygın şekilde kullanılmasa da sadık bir kullanıcı kitlesine sahiptir.

kakule, kakule nedir

İnsan sağlığına olan olumlu etkileri ile tüm dünyada her geçen gün popülerliğini arttıran bitki, tüm yıl boyunca yeşil kalır. Dünyaca ünlü kahve zincirlerinde satışa sunulan Chai Tea ürünü içerisinde de kakule kullanılır.

Bitkinin meyveleri çok çekirdekli yapıdadır ve çekirdeklerin üzerini kaplayan bir katman bulunur. Bitki taze şekilde ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Yaygın kullanım şekilleri yağ, baharat ve meyve formudur.

Bitkinin meyvelerinden elde edilen özlerin spazm ve gaz giderici, enerji arttırıcı ve virüslerden korunmayı kolaylaştıracak etkileri olduğu bilinmektedir. Pek çok farklı sorunun çözümüne yardımcı olması sayesinde bir kez kullanılmaya başlandığında vazgeçilmesi oldukça zordur.

Kakulenin 100 gramı yaklaşık olarak 310 kaloridir. İçerisinde bolca kalsiyum ve demir bulunur. C ve B6 vitaminleri ile magnezyum için de iyi bir kaynaktır.

Toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası üzerinden kakule aromalı kahve siparişinizi hemen verebilirsiniz!

Kakulenin Faydaları Nelerdir?

kakule, kakule nedir

  • Kakule nedir sorusuna cevap verdiğimize göre bitkinin faydalarını incelemeye başlayabiliriz. Diğer doğal ürünlerde de olduğu gibi, doktorunuza danışmadan kakule kullanmamanız gerektiğini hatırlatalım.
  • Sindirim sistemini destekleyici olması ile tanınan kakule, besinlerin daha kolay hazmedilmesini sağlar. Yemeklere baharat olarak katıldığında mide yanması ve mide ağrısı gibi sorunların ortaya çıkmasına engel olur. Özellikle kronik bulantı ve mide ağrısı yaşayan kişilerde oldukça etkilidir.
  • Kilo vermeye çalışanların uzak durması gereken bitkinin iştah açıcı özellikleri de bulunuyor. Kaynatılarak çayını tüketebilir ya da yemeklerinize ekleyerek düzenli kullanabilirsiniz. Kilo alma sorunu yaşayan bireyler için doğal ve sağlıklı bir seçim olduğunu belirtelim.
  • Kakulenin en yaygın şekilde bilinen özelliklerinden biri de ağız kokusunu giderici ve tükürük salgılamaya yardımcı olmasıdır. Soğan ve sarımsak gibi ağız kokusuna neden olabilecek besinler tüketildikten sonra tablet ya da toz formunda tüketebilir, ya da çay olarak demleyip içebilirsiniz. Ağız kuruluğu sorunu yaşayanlar da kakule kullanabilir. Kaynamış suya ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı toz formundaki kakule, tükürük salgılamanızı tetikleyecektir.
  • Akciğer ve karaciğerin korunması için de oldukça faydalı bir bitkidir. Antiseptik özelliklere sahip olan kakule, mikropları öldürmek için de kullanılır. Mikroplardan korunmak ve vücudu bu zararlı maddelerden arındırmak için tercih edilen bitki, mikroplardan en çok etkilenen organlardan biri olan akciğeri korumak için de idealdir.
  • Bağırsak parazitlerinden kurtulmak isteyenlerin de ilk tercihi kakuledir. Ödem ve gaz atmak isteyen kişiler, kakule tüketerek idrar ve gaz söktürücü özelliklerinden faydalanabilirler.
  • Kakule nedir sorusuna verilen ilginç yanıtlardan biri de afrodizyak olduğudur. İnsan sağlığına oldukça faydalı olan bitki, özellikle yetiştirildiği Hindistan’da yaygın şekilde cinsel istek arttırıcı olarak kullanılır.
  • Kakule üzerine yapılan araştırmalar, şaşırtıcı bir sonucu da ortaya koydu. Kakulenin en belirgin özelliklerinden biri de, kansere karşı doğal bir önleyici olarak kullanılabilmesi. Bitkinin insan vücudu üzerindeki etkilerinden biri, hücre sağlığının korunmasına yardımcı olmak. Kanserli hücrelerin yayılmasını engelleyerek sağlıklı hücreleri koruyan ve sağlıklı hücrelerin çoğalmasını sağlayan bitki, bu açıdan birçok insana da ümit veriyor.
  • Çağımızın en korkutucu hastalığı olan kanser üzerine araştırma yapan sayısız bilim insanı bulunuyor. Kanserden korunma ve kanseri yenme altında sınıflandırılabilecek bu çalışmaların bir kısmında kanıtlanan bu etkiler üzerinde daha detaylı araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtelim. Ancak kakule tüketerek sağlığınızı koruyacak ek önlemler alabilirsiniz.
  • Bitkisel ürünler, modern tıp uygulamalarının muadili olarak değerlendirilmemelidir. Hastalıklarınız için doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerini uygulamanız ve yine doktorunuza danışarak bağışıklığınızı güçlendirecek bitkiler tüketmeniz önemlidir.

Kakule Nasıl Tüketilir?

Kakule nedir sorusundan sonra akla gelen ilk soru, bitkinin nasıl tüketileceği. Kakule kullanmak isteyenlerin değerlendirebilecekleri birkaç farklı yöntem olduğunu belirtelim.

kakule, kakule nedir

Kakule tüketmenin ilk ve en sık tercih edilen yöntemi çay olarak demlemektir. Bitkiyi suya ekleyerek demleyebilir, tadını hafifletmek amacıyla nane ve limon kullanabilirsiniz. Bitkinin faydalarından etkin şekilde yararlanmak isteyenler, tatlandırıcı olarak bal kullanmalıdır.

Kakule bitkisinin çekirdeklerini havanda toz haline getirerek de tüketebilirsiniz. Toz formuna kavuştuktan sonra bitkiyi yemeklerinizde ve tatlılarınızda baharat gibi kullanabilirsiniz. Her türden yemekle tüketilebilecek olan kakuleyi tatlılarınızın üzerine ya da yoğurt içerisine ekleyebilirsiniz.

Bitkinin değerlendirilen diğer bir kısmı ise yapraklarıdır. Kakule yapraklarından elde edilen yağ, güzellik ve bakım ürünlerinde sıkça kullanılır.

Kakule Çayı Nasıl Demlenir?

Kakulenin en sık tüketildiği form çaydır. Hazırlanması oldukça kolay olan kakule çayı, bitkinin faydalarından tam olarak yararlanmanıza yardımcı olur.

kakule çayı

akule çayı hazırlamak için yarım litre suya bir yemek kaşığı kakule ekleyerek demlemeniz yeterlidir. Bitkinin faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için şeker yerine bal kullanmanız önerilir. Hazırladığınız karışımı 10 dakika kadar demlemeye bırakmalı ve ılık şekilde tüketmelisiniz. Kakuleyi toz halinde kullanıyorsanız çayı doğrudan tüketebilirsiniz, ancak tane formunda demlediğinizde süzgeç yardımı ile tanelerden kurtulabilirsiniz.

Kakule çayı tüketmekten hoşlanmayanlar, normal çay içerisine kakule eklemeyi de deneyebilir. Metabolizma hızlandırıcı özellikte olması nedeniyle evde tüketilmesi tavsiye edilir.

Kakule Kahvesi Nasıl Yapılır?

Kakule nedir sorusuna yanıt verirken çay olarak tüketilebileceğinden bahsetmiştik. Oldukça az bilinen tariflerden biri de kakule kahvesi. Kuruyemiş Borsası’nın kakule aromalı kahvesine göz atabilir, toptan fiyatına kahve ve kuruyemiş siparişlerini platform üzerinden verebilirsiniz.

kakule kahvesi

Arap coğrafyasında ve Ortadoğu’da yaygın şekilde tüketilen kakule kahvesi, damak tadımıza daha iyi hitap edebilmesi amacıyla Türk kahvesi kullanılarak hazırlanır. Bir tatlı kaşığı kadar kakule tozu ya da 5 adet kakule meyvesi kullanarak hazırlayabileceğiniz bu tarif, misafirlerine ve sevdiklerine farklı bir lezzet sunmak isteyenler için ideal.

Kahveyi hazırlarken ihtiyacınız olacak malzemeler;

  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi,
  • 3 su bardağı su,
  • 5 adet kakule ya da bir tatlı kaşığı kakule tozu,
  • 1 çay kaşığı kadar gül suyu (isteğe bağlı),
  • ½ çay kaşığı safran (isteğe bağlı)

Kahve, su ve kakuleyi cezve içerisine alarak birkaç dakika boyunca ısıtın. Safran eklemek istiyorsanız, bu aşamada cezve içerisine eklemelisiniz. Cezveyi ocakta 5 dakika kadar tuttuktan sonra altını kapatın ve 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Karışım dinlendikten sonra cezvenizi yeniden ocağa alın ve kaynama noktasına kadar ısıtın. Gülsuyu kullanmak istiyorsanız, kahvenizi ocaktan aldıktan sonra üzerine ekleyebilirsiniz. Türk kahvesi pişirirken yapıldığı gibi kahveniz taşmaya yaklaştığında altını kapatarak fincanlara servis edebilirsiniz.

4 yorum

cuma mıdık

cuma mıdık

hiç kullanmadım ilk defa duydum kullanmak isterim reflum var gastirit var

 Esin Ulu

Esin Ulu

Kakuleyi il kez duyuyorum, nerden alabiliriz acaba? Sizde var mıdır?

Gülcan Ay

Gülcan Ay

Ben kakuleden yapılan çayı çok seviyorum, İstanbul’da belirli bölgelerde de kakule çayı üreten mekanlar var, fiyatı da çok pahalı değildir. Denemenizi tavsiye ederim

Gürsel Uzuner

Gürsel Uzuner

Özellikle sigara kullananların işine çok yarayan bir besindir, çünkü belli miktarda tükettiğiniz takdirde ağız kokusunu önler, ben dişimi fırçaladıktan birkaç saat sonra bir avuç yerim buldukça ve faydasını görürüm hemen

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)