kivi faydaları

Tropikal bir meyve olan kivi faydaları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Bu hâkî ve kahverengi karışımı tüylü meyve, hafif keskin ancak tatlı bir tada sahiptir. İçi yeşil renge sahip kivide lif, C vitamini, potasyum, bakır, folat, çeşitli antioksidanlar, E ve K vitaminleri gibi besin ögeleri yer alır.

Kivinin kabuğu ve tohumları da yenilebilir. Fakat tüylü dokusu nedeniyle genellikle pek çok kişi kivinin kabuklarını soymayı ve içerisindeki yeşil kısmı yemeyi tercih eder. Çoğu kişi de her mevsim kivi lezzetinden vazgeçemediği için kivi kurusu tüketmeyi tercih eder.

Kivi, genel olarak zor yetişen ve tropikal iklim seven bir meyvedir. Neyse ki Kuruyemiş Borsası sayesinde bu faydalı ve lezzetli meyvenin kurusunu her mevsim bulabilmeniz mümkün.

Kivi Faydaları ve Besin Değerleri

kivi kurusu dilimleri

Kivinin C vitamini açısından zengin olduğunu daha önce duymuş olabilirsiniz. Fakat, kivinin diğer besin değerleri de oldukça fazladır. 100 g başına yalnızca 61 kalori içeren düşük kalorili bu meyve, ihtiyacınız olan günlük besinleri karşılamanıza yardımcı olur. 100 g'lık bir kivide besin maddesi olarak 61 kalori, 0,5 g yağ, 3 mg sodyum, 15 g karbonhidrat, 9 g şeker, 3 g lif ve 1,1 g protein vardır.

Tıptaki adı ile askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini, vücuttaki dokuların büyümesi ve onarılmasının yanı sıra bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu da destekler. Kivi, C vitaminin yanı sıra iyi bir K vitamini deposudur. K vitamini, kanın pıhtılaşması ile kalsiyum seviyelerini dengeleyen bir vitamindir.

Kivi faydaları arasında bol miktarda bakır içermesi de sıralanabilir. Özellikle demir ile birlikte aktif olarak görev yapan bakır, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcıdır. Öte yandan bakırın bir diğer görevi de bağışıklık fonksiyonunu desteklemek ve demir emilimine yardımcı olmaktır. Günlük bakır ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılayan kivi aynı zamanda folat ve potasyum açısından da zengin bir meyvedir.

10 Maddede Kivinin Faydaları

dilimlenmiş kivi

Kivi faydaları olarak kanın pıhtılaşmasını önleme, sindirimi kolaylaştırma, kan basıncını düzenleme ve bağışıklığı güçlendirme gibi örnekler sıralanabilir. Kivinin sağlık için mucizevi faydaları şöyle sıralanabilir:

1. Kan Pıhtılaşmasını Önler

Kivi kanın pıhtılaşmasını önleyen ve kandaki yağ miktarını azaltarak kan basıncını düzenleyen bir meyvedir. Ayrıca bu görevleri yerine getirirken kolesterol seviyesini de olumsuz etkilemez. Araştırmalara göre günde 2 - 3 kivi tüketmek, kan basıncını dengeler ve kalp sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur.

2. Astım Hastalarına Yardımcıdır

Göğüste hırıltı ve nefes darlığı olarak bilinen astım, yaşam kalitesini son derece düşüren bir rahatsızlıktır. Kivi içerisinde bulunan C vitamini ile antioksidanlar, astım semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olur. Araştırmalara göre, düzenli olarak kivi gibi tropikal meyveler tüketenlerde akciğer fonksiyonlarının iyileştiği görülür.

3. Sindirimi İyileştirir

Kivi faydaları arasında sindirimi iyileştiren yararlı lifler içermesi de vardır. Diğer yandan kivinin bağırsaktaki proteinleri aktif şekilde parçalayan "actinidin" adlı bir enzim de içerdiği bilinir. Ayrıca et ve balık gibi yiyecekleri tükettikten sonra sert proteinlerin parçalanmasını kolaylaştırdığı için kivi tüketebilirsiniz.

4. Kan Basıncını Düzenlemede Görev Yapar

kivi kurusu

Kivi, hipertansiyon problemini düşürmenin yanı sıra felç ve kalp krizi gibi hastalıkları da önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalara göre, 8 hafta boyunca günde 3 adet kivi tüketmek kan basıncını düzenler. Kivinin, kan basıncını düzenleme özelliği içerdiği lutein adlı bir antioksidandan kaynaklanır. Kivinin içerisinde yüksek miktarda bulunan C vitamini, kan basıncının düşmesinde etkilidir.

5. Bağışıklığı Güçlendirir

C vitamini, hücresel fonksiyonların iyileşmesi ve hücrelerin vücuttaki serbest radikal hasarlarından korunması açısından önemlidir. Ayrıca C vitamini dokuların büyümesinden ve onarımından sorumlu olup bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Kivide bulunan bol miktardaki C vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirir. C vitamini aynı zamanda enfeksiyon, soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkları etkili bir şekilde önlemeye yardımcı olur.

6. DNA Hasarını Azaltmaya Yardımcıdır

Vücuttaki serbest radikallerin ve antioksidanların dengesizliği olarak bilinen oksidatif stres, DNA hasarına neden olabilir. Bu durum, sıklıkla teşhisi ve tedavisi zor olan sağlık problemlerine sebep olabilir.

Kivi, oksidatif stresi azaltabilen antioksidanlar içerir. Araştırmalara göre kivi tüketen bireylerde DNA'nın kendini onarma yeteneği artar. Sonuç olarak, düzenli kivi tüketimi DNA hasarı ile bağlantılı olan kolon kanseri gibi uzun süreli kanser türlerini önleme konusunda yardımcı olabilir.

7. Görme Kaybını Önler

Kivi, içerdiği lutein ve zeaksantin adlı maddeler sayesinde makula dejenerasyonunu ve buna bağlı olarak ortaya çıkan görme kaybını önleyebilir. Bu özel bileşikler, antioksidanlarla birlikte çalışır ve gözleriniz için temel bir besin olan A vitamini oluşturmaya yardımcı olur.

Diğer yandan bileşikler, retinaya zarar verme ihtimali olan fazla ışığı absorbe ederek katarakt başta olmak üzere pek çok göz hastalığına engel olur. Ayrıca kivi, sinir sistemini de desteklediğinden gözlerin sağlıklı çalışmasını sağlayan bakırı da bol miktarda ihtiva eder.

8. İltihapla Mücadele Eder

ağaç dalında yetişen kiviler

Kivi içeriğinde bulunan bromelain adlı madde, proteinleri parçalama yeteneğine sahiptir. Bu da maddenin kan dolaşımında salınmasını ve iltihaplı alanları keşfederek parçalamasını sağlar. Kivinin aynı zamanda artrit ile ilgili iltihabı azaltma özelliği de vardır. Böylece muhtemel kalp hastalığı ve felç gibi diğer hastalıkları da engeller.

Kivide bulunan yüksek miktarda C vitamini, vücutta iltihaplanmalara yol açabilecek serbest radikallere karşı savaşarak iltihaplanmayı da önler. Bol miktarda C vitamini içerdiğinden, düzenli olarak tüketildiğinde iltihaplanmaları iyileştirebilir.

9. Cilt Sağlığına Faydalıdır

Cildin yapısını destekleyen ve kemikleri güçlendiren temel madde kolajen adlı bir besindir. Kivideki C vitamini, vücutta kolajen sentezinde kullanılan anahtar bir bileşendir. Böylece kivi tüketildiğinde cilt yapısı desteklenir, nemli ve sağlıklı bir görünüm kazanılır.

Akne, cilt iltihaplanmasının bir sonucudur. Ayrıca yüzde ve vücutta sivilcelere neden olabilir. Kivideki antienflamatuar özellikler ve C vitamini gözeneklerdeki sebum üretimini büyük ölçüde azaltarak sivilce problemlerinin önlenmesine yardımcı olur. Hatta aloe vera ile karıştırılmış kivi özünün cilde uygulanması bu konuda başarılı bir çözüm elde etmenizi sağlar.

10. Zayıflamaya Yardımcı Olur

Kilo vermek istiyorsanız tüketmeniz gereken kuruyemiş ve kuru meyveler arasında mutlaka kivi kurusu da bulunmalıdır. Kivinin yüksek su ve lif içeriğinin yanı sıra kalorisinin düşük olması avantajlıdır. Bu özellik sayesinde kivi, sağlıklı bir atıştırmalık olarak kullanılabilir veya sabah kahvaltıları için hazırlanan içeceklere eklenebilir.

Kivide bulunan yüksek miktardaki C vitamini kilo vermeye de yardımcı olur. Kan basıncını kontrol etme görevi üstlenen C vitamini, aynı zamanda yağların metabolize edilmesini ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesini sağlar. Kilo verme sürecinde bu özelliklerin hepsi önemli faktörlerdir.

Kivi, kan şekeri seviyesini düzenler. Ayrıca kivide bulunan lif içeriği tokluk hissini artırarak ve sindirim sistemini destekleyerek zayıflamayı hızlandırır. Lif, aynı zamanda diyet sırasında aşırı yemeyi de önler.

Kivi, faydaları oldukça fazla olan bir meyvedir. Bu yüzden gerek porsiyon gerekse salata veya meyve suyu olarak bol miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz. Dilerseniz sağlıklı bir atıştırmalık olarak nefis bir besin maddesi olan kivinin kuru formunu Kuruyemiş Borsası'ndan satın alabilir, bu mucizevi etkileri olan meyveden yılın her anında yararlanabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)