kumkuat nedir

Ülkemizde çok fazla kişinin ismini duymamış olduğu kumkuat nedir? Kumkuat, oldukça ilginç özelliklere sahip ve belki de en gözden kaçırılan meyvelerden biri. Bir üzümden daha büyük olmayan bu lezzetli besin, “altın portakal” veya “altın mandalina” olarak da adlandırılıyor.

Bu yazımızda, birçok tarifte değerlendirebileceğiniz kumkuat nedir, faydaları nelerdir ve nasıl tüketilebilirsiniz sorularını cevaplamaya çalıştık. Taptaze ve en kaliteli tropikal meyve kurularını bulabileceğiniz Kuruyemiş Borsası, tüm çeşitleri toptan fiyatına, hızlı kargo avantajlarıyla evlerinize getiriyor.

Kumkuat Nedir?

kumkuat meyvesi

Kumkuat veya kamkat, Güneydoğu Asya'ya özgü, portakal benzeri bir meyvedir. Turunçgiller ailesine ait olan kumkuatın diğer turunçgillerin aksine kabuğu da tatlıdır ve yenilebilir; eti ise sulu ve ekşidir.

Kumkuat, Çin, Japonya, Hindistan ve Tayvan gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde yüzyıllardır yaygın olarak tüketilen bir meyveydi. 1800'lerin ortalarında Avrupa'ya getirildi. 1850'de ise Kuzey Amerika'da yetiştirilmeye başlandı.

Başlangıçta sadece Çin'de yetiştirilen kumkuat, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida ve Kaliforniya gibi tropikal eyaletleri de dahil olmak üzere başka birçok ülkede tarımı yapılıyor.

Sıcak iklimlerde yetişse de soğuğa oldukça dayanıklı olan bu meyvenin ağacı, büyüklüğüne bağlı olarak her yıl yüzlerce hatta binlerce meyve verebiliyor. Boyutu bir zeytin kadar olan kumkuat, hiçbir süreçten geçirilmeden dalından koparıldığı gibi yenebiliyor.

Kumkuat kurusuna en yakın alternatif ise sarı üzüm kurusu olabilir. Sarı üzüm kurusunun tadı, üzerine az bir miktar limon sıktığınızda kumkuat kurusuyla aynı olacaktır.

Kumkuat nedir sorusunun yanıtını öğrendikten sonra başlıca çeşitlerine bir göz atalım.

Kumkuat Çeşitleri

yıkanmış taze kumkuatlar

Nagami: Nagami, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen en yaygın kamkat çeşididir. Küçük koyu yeşil yapraklı, yaprak dökmeyen ağacın bakımı kolaydır. Bu nedenle kumkuat tarımı için tercih edilir.

Meyveye ek olarak, ağaçta beyaz, tatlı kokulu çiçekler de bulunur. Nagaminin tadı meiwadan daha mayhoş ve acıdır.

Meiwa: Meiwa kumkuatları daha çok Çin'de yaygındır. 1910'da Amerika Birleşik Devletleri'ne Japonya'dan getirildi. Ancak yetiştiriciliği daha nadirdir. Meiwa genellikle nagamiden daha tatlı ve yuvarlaktır.

Jiangsu: Ham olarak yenebilen jiangsu kumkuatı, aynı zamanda jöle ve marmelat yapımı için tercih edilir. Meyvesi yuvarlak veya çan şeklinde olabilir ve tamamen olgunlaştığında parlak turuncu bir renkte olur. Ağaçları belirgin şekilde yuvarlak yaprakları ile diğer kumkuatlardan ayırt edilebilir.

Marumi: Yaprak dökmeyen ağaçlarında yenilebilir altın sarısı meyveler veren marumi kumkuatı küçük, yuvarlak veya ovaldir. Kabuğunun tatlı bir tadı vardır. Ancak meyvenin eti belirgin bir şekilde ekşidir. Pişmiş olarak da yenebilir. Esas olarak marmelat, jöle ve diğer sürülebilir reçellerin yapımında kullanılır.

Kumkuatın Besin Değerleri

sarı kumkat meyvesi

Kumkuatlar, zengin C vitamini ve lif kaynakları olmalarıyla dikkat çeker. Bir porsiyonundan diğer taze meyvelerin çoğundan daha fazla lif alabilirsiniz.

Ayrıca B vitamini, E vitamini, demir, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko içerirler. Yenilebilir çekirdekleri ve kabuğu az miktarda olsa de omega-3 yağı bulundurur.

Diğer meyvelerde olduğu gibi, kumkuatlar oldukça iyi bir su kaynağıdır. Ağırlıklarının yaklaşık %80'i sudur. Kumkuatların yüksek su ve lif içeriği onları doyurucu bir besin haline getirir. Fakat kalorileri değerleri nispeten düşüktür. Bu özellikleri onları, kilo vermek veya kilolarını kontrol altında tutmak isteyenler için harika atıştırmalıklar yapar.

Kumkuatlar; flavonoidler, fitosteroller ve uçucu yağlar dahil olmak üzere bitki bileşikleri açısından zengindir. Meyvenin yenilebilir kabuğunda, etinden daha fazla miktarda flavonoid vardır.

İçeriğindeki flavonoidler, antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bunlar çok çeşitli hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Kumkuatlardaki fitosteroller, kolesterole benzer bir kimyasal yapıya sahiptir. Yani vücudunuzdaki kötü kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olabilirler. Bu, kandaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

Kumkuat, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini açısından eşsiz bir kaynaktır. Ayrıca, kumkuatlardaki bazı bitki bileşikleri, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye de destek olabilir.

Leziz ve eşsiz tadıyla tropikal meyvelerin en bilinenlerinden olan kivinin faydalarını öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi