ahşap zemin üzerine serpilmiş siyah kuru üzümler

Birçok kurutulmuş meyve ve sebze gibi kuru üzüm de sağlığa yararları ile ön plana çıkıyor. Üstelik lezzeti ile de damakları şenlendiren kuru üzüm, pek çok tarife de ilham kaynağı oluyor. Peki ama tüketmeye doyamadığımız kuru üzüm faydaları neler? Eğer siz de bu sorunun yanıtını arıyorsanız, her mevsim tüketilebilen leziz mi leziz kuru üzümün sağlığa yararlarını derlediğimiz içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Kuru meyvelerle ilgili daha fazla bilgi almak için 4 Maddede Kuru Meyvenin Sağlığa Yararları başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Lezzetli ve Mucizevi: Kuru Üzüm Faydaları

Çok sayıda sebze ve meyve, her mevsim taze halde bulunamadığı için kurutuluyor. Kurutma işleminin ardından raf ömrü önemli ölçüde uzayan kuru meyvelerden biri olan üzüm de en az taze üzüm kadar seviliyor. Özellikle ülkemizde çayın yanında kuruyemiş olarak veya tatlı tariflerin harç malzemesi olarak kullanılan kuru üzümün faydaları da saymakla bitmiyor. Biz de bugünkü yazımızda sizin için kuru üzümün başlıca faydalarını sıralamaya çalışacağız. İşte kuru üzüm faydaları

Enerji İhtiyacını Karşılar

üzüm kurusu faydaları oldukça fazla olan bir yemiş olarak çömlek kaseye ve yanındaki tahta kaşığa doldurulmuş

İyi bir enerji kaynağı olan kuru üzüm, karbonhidrat açısından son derece zengindir. Bu nedenle vücuda enerji sağlayarak yorgun düşmenin önüne geçebilmektedir. Örneğin ofis çalışanlarının gün içinde bir avuç kuru üzüm tüketmesi, mesai saatlerinin sonuna doğru gelen yorgunluk hissinin kaybolmasına yardımcı olacaktır. Ancak her besin grubunda söz konusu olduğu gibi kuru üzümün de ölçülü miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtmeden geçmeyelim.

Hafızayı Güçlendirir

İçeriğindeki B kompleks vitaminler sayesinde unutkanlığa iyi geldiği gözlemlenen kuru üzüm, hafız sorunları yaşayanlar için oldukça ideal bir besindir. Kuru üzüm faydaları arasında sıralayabileceğimiz hafıza güçlendirme etkisi, özellikle stresli ve yoğun bir iş temposuna sahip bireylerin imdadına koşabilir. Eğer siz de sık sık unutkanlık yaşıyorsanız, düzenli olarak kuru üzüm tüketerek bu konuda önlem almak için harekete geçebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemine Faydalıdır

beyaz kase içinde siyah kuru üzümler ve kasenin yanında duran taze üzüm taneleri

Vücudun savunma sistemi olarak da adlandırabileceğimiz bağışıklık sistemi, hastalıklarla mücadelede adeta bir kalkan görevi görerek yaşanan rahatsızlıkların kısa sürede atlatılabilmesini sağlamaktadır. Kuru üzüm de hücre yapısını bozulmalara karşı koruma özelliği ile bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde büyük rol oynar. Bu yönüyle yaşlanma belirtilerinin önüne geçmeye de yardımcı olan kuru üzüm faydaları arasında yaşlanmayı geciktirici özelliğini de sayabilmek mümkün.

Kansızlığa İyi Gelir

Kuru üzüm, oldukça iyi bir demir kaynağıdır. Demir ise kan oluşumuna yardımcı olan temel maddelerden biridir. Buradan yola çıkıldığında kuru üzümün kansızlığı önlemeye yardımcı besinlerden biri olduğu rahatlıkla savunulabilir. Üstelik demirin yanı sıra içeriğinde bulunan kalsiyum ve potasyum mineralleri ile de kemik gelişimini destekleyen kuru üzüm, anemi hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Siz de her gün 100 gram kuru üzüm tüketerek günlük demir ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilir ve kansızlığa karşı lezzetli bir önlem alabilirsiniz.

Cilt Sorunlarını Gidermeye Yardımcı Olur

mavi bir zemin üzerinde duran tahta kaşık dolusu üzüm kurusu

Düzenli tüketildiği takdirde akne gibi cilt sorunlarını gidermeye yardımcı olan kuru üzüm faydaları arasında sağlıklı bir cilde kavuşmayı mümkün kılmasını da sayabiliriz. Daha önceki maddelerde hücre yapısını korumaya yardımcı olduğundan söz ettiğimiz kuru üzümün bu sayede cildi sarkmalara karşı koruduğunu da belirtmiş olalım. Ayrıca kansızlığı önlemeyi destekleyen bu yemişin cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağladığını iddia etmek de yanlış olmayacaktır.

Toksinlerin vücuttan dışarı atılmasında da rol oynayan kuru üzüm, bu sayede ciltte adeta detoks etkisi yaratır ve daha genç bir cilt görünümü kazanmayı mümkün kılar. Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı cildin korunmasında etkili olan kuru üzümün içeriğindeki aminoasitler sayesinde cilt kanserine karşı koruma sağladığını da belirtmeden geçmeyelim.

İştahı Düzenler

Kuru üzüm, lifli yapısından dolayı sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olurken tokluk hissi de verir. Bu da iştahı kontrol altına almayı kolaylaştırmaktadır. Kuru üzüm bu yönüyle diyet dostu bir besin olarak da değerlendirilebilir. Ancak enerji veren yapısını da göz önünde bulundurarak fazla tüketiminde kilo alımına yol açabileceğini de söylemekte fayda var.

Tüm bu bilgiler ışığında siz de kendi üzümünüzü kurutarak kuru üzümün mucizelerinden yararlanmak istiyorsanız, taze üzümü nasıl kurutabileceğinizi öğrenmek için Şifa Kaynağı Üzüm Nasıl Kurutulur? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)