soslu leblebi

Kuruyemiş denildiğinide aklınıza ilk hangisi geliyor? Fıstık? Ceviz? Fındık? Herkesin favorisi başka ancak kuruyemişlerin en popüleri şüphesiz ki leblebidir.

Leblebi eski bir dost gibi, karışık kuruyemiş tabağında hemen göze çarpar. Kimileri onu sona bırakıp öteki çeşitleri tercih etse de, o her daim zamansız bir lezzet olarak kalacaktır. Üstelik artık leblebi tek bir çeşit olarak karşımıza çıkmıyor. Birbirinden lezzetli leblebi çeşitleri ile bu zamansız klasiği yeniden keşfedin!

Leblebi Nasıl Elde Ediliyor?

Hepimizin çocukluğundan beri aşina olduğu kuruyemişlerden biri aslında leblebi. Peki, hiç düşündünüz mi leblebi nasıl yapılır? Leblebinin özü, nohutların kavrulması ile oluşturulmaktadır. Kavrulan nohutlar hem daha uzun dayanır hem de daha sonra ısıtılması ya da başka bir işleme tabii tutulması gerekmeden yenebilir. Leblebi de bu şekilde keşfedilmiştir.

Leblebinin kavrulması için bir takım aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Bunlardan ilki temizlik ve derecelendirmedir. Daha sonra ıslatma gelir. Üçüncü aşama  tavlama olarak adlandırılır. Hemen ardındaysa kaynama aşaması gerçekleştirilir. Daha sonra ise  dayanma, kavurma ve kabuk ayırma aşamalarından geçirilir. Bu şekilde hazırlanan leblebilerin tadına doyum olmaz!

Leblebi Çeşitleri

Leblebinin nasıl elde edildiğine baktığımıza göre, sıra geldi leblebi çeşitlerine. Kimisi tatlı kimisi tuzlu; kimisi baharatlı kimisi ise çikolatalı… Leblebi çeşitleri birbirlerinden kavrulma biçimleri ve kapmala materyalleri ile ayrılıyor. Ancak her biri gerçekten müthiş bir lezzet vadediyor.

O Bir Klasik: Sarı Leblebi

sarı leblebi

“Leblebi” denince insanın aklına hemen o gelir! Sarı leblebi, leblebi çeşitleri arasında en yaygın görüleni ve pek çok kişi tarafından da en çok sevilenidir. Koyu bir saman sarışını andıran o klasik rengi ve üzerindeki benekleri andıran minik kahverengi noktalar ile alışılmış, garantili bir lezzetin haberini vermektedir.

Easında nohutun kavrulması ile elde edilen sarı leblebi, mutfağımızın vazgeçilmez parçalarından bir tanesidir. Leblebi oldukça sağlıklı ve düşük kalorili bir atıştırmalıktır. İster alkollü ve asitli içeceklerin yanında, ister boza ile yiyin. İster karışık kuruyemiş tabağına ekleyin, isterseniz onun tadını yalnız bir şekilde çıkarın. Düşük kalorili ve zararsız bir atıştırmalık isteyenler için ideal seçim sarı leblebidir.

Biraz Daha Lezzet: Tuzlu Sarı Leblebi

leblebi

Kimileri leblebiyi biraz fazla sade buluyor. Her ne kadar karışık kuruyemişlerin birbirinden farklı tatları arasında dengeleyici bir özelliği olması ile tercih edilse de, sarı leblebinin böyle bir yönü olduğunu kabul etmek gerek. Ancak heyecan arayanlara bir haberimiz var! Birbirinden farklı türlerin yer aldığı leblebi çeşitleri listesine geçmeden önce, sizlere tuzlu sarı leblebiden bahsedelim öncelikle.

Ona aslında, bir klasiğin yeniden yorumlanmış hali de diyebiliriz… Sarı leblebinin o klasik ve sevilen tadını alıp, üzerine biraz daha lezzet yakalamak için tuz ekleyerek elde edilen bu basit fikir; müthiş bir lezzete kavuşmanızı sağlıyor. Tuzlu sarı leblebi, klasikten şaşmadan küçük değişiklikler arayanlar için ideal tercih!

Onun Yeri Ayrı: Beyaz Leblebi

beyaz leblebi

Sarı leblebi kadar popüler olan bir başka klasik leblebi turu de beyaz leblebi elbette… Beyaz leblebi, leblebi çeşitleri arasında akla ilk gelenlerden bir tanesi. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre biraz daha küçük ve kesinlikle daha az yağlıdır. Bu özelliği ile kimileri tarafından öteki çeşitlerle kıyaslanamayacak bir şekilde sevilmektedir.

Peki, nasıl oluyor da leblebi beyaz olabiliyor? İşin sırrı nohutta saklı. Beyaz leblebi üretiminde kullanılan nohut turu, sarı leblebiden farklıdır. Bu nedenle kavrulma işlemi sırasında leblebinin kabuğu beyazlaşır. Bu Şekilde beyaz leblebi elde edilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Güvendiğiniz bir markadan alışveriş etmediğiniz takdire, kimyasal maddeler kullanılarak beyazlatılmış beyaz leblebi ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kuruyemiş alışverişinizi güvenilir markalardan yapmayı ihmal etmeyin.

Çocukların Sevgilisi: Çikolatalı Leblebi

çikolata kaplamalı leblebi

Bir kase dolusu rengarenk, cıvıl cıvıl lezzete kim hayır diyebilir ki? Sanıyoruz ki hiç kimse! İşte bu lezzeti yakalayan atıştırmalık, çikolatalı leblebi! Hem çocuklar hem de her daim çocuk kalanlar için çikolatalı leblebi bir numaralı tercih!

Leblebi çeşitleri arasına yeni katılan çikolatalı leblebi, özellikle bayram günlerinin yeni vazgeçilmezi oluyor. İçerisinde leblebi yer aldığı için çocuklar daha az çikolata ve daha fazla leblebi tüketmiş oluyor. Bu şekilde de hem keyif aldıkları lezzetten geri kalmıyorlar hem de daha sağlıklı oluyorlar. Aileleri bundan daha faza ne mutlu edebilir ki? Aynı zamanda kilo kontrolü yapan ancak ağzı tatlansın diye minik ve masum bir atıştırmalık arayanların da yen favorisi halde gelmiş durumda! Kısacası çikolatalı leblebi herkesi memnun ediyor!

Atıştırmalık Tadında: Çıtır Leblebi

çıtır leblebi

Koyu bir sohbetin ortasına dalmışken, heyecanlı bir film izlerken, maçta gol pozisyonundan hemen önce… Şimdi biraz düşünelim. Ortak noktası nedir bu anların? Elbette ki yediğimiz atıştırmalıklar. Kimimiz için heyecan demek atıştıracak çıtırtılı bir şeylerin özlemini çekmek demek. Böyle anlarda bol ve gereksiz miktarda tuzlu ve sağlıksız trans yağlar içeren cipslere saldırıyoruz. Bunu yaparak da aslında kendimize oldukça büyük bir zarar veriyoruz.

Peki bu keyiften vazgeçmemiz mi gerek? Tabii ki hayır! Tek yapmamız gereken, bu sağlıksız cipsler yerine daha sağlıklı bir alternatif bulmak. Çözümü leblebi çeşitleri arasında aramaya ne dersiniz? Çıtır leblebi size aradığınız bu alternatifi yaratacaktır. Leblebi çeşitleri arasında yine görece yeni olan çıtır leblebi, kısa zamanda çok sevildi. Artık en favori tuzlu atıştırmalık alternatifiniz çıtır leblebi olacak!

Nostaljik Bir Lezzet: Şekerli Leblebi

şekerli leblebi

Şarkının da dediği gibi: “Biz büyüdük ve kirlendi dünya!”. O yüzden de aynı kalan şeylerin değerini ayrı bir biliyoruz sanki. Bize çocukluğumuzu hatırlaran, bizi masum günlere götüren lezzetlerin peşinden gidiyoruz. Bir ısırıkla bizi çocukluğuma götüren bu lezzetlerden bir tanesi de şekerli leblebi.

Leblebi çeşitleri arasında en nostaljik olan çeşit pek çok kişi için şekerli leblebidir. Üzeri şeker kaplı rengarenk görüntüsü ile önce gözleri kazanır. Ardından dışındaki tatlı şeker kaplaması ve içindeki leblebinin dengeliyici tadı ile sizi mutlu eder. Hatırlattığı çocukluk anıları ile de kalpleri fetheder! Çocuklarınıza bu nefis lezzeti mutlaka tattırmalı, bir yandan da kendi çocukluk anilerinizi anlatmalısınız.

Farklı Lezzet Arayanlara: Susamlı Leblebi

susamlı leblebi

Leblebiyi aslında ne kadar sıradan bir yiyecek maddesi olarak düşünüyoruz. Oysa ki onun bize sunacak çok fazla şeyi var. Listemiz de bunu gösterdi aslında bir bakıma… Şimdi yaratıcı leblebi çeşitleri ile devam edelim.

En ilginç leblebi çeşitleri arasında bir tanesi de susamlı leblebi. Nefis susam parçacıklarını leblebinin etrafına sarıp onu farklı ve alternatif bir lezzet haline getirmek, gerçekten yaratıcı ve damak tadınızı şenlendirecek br fikir. Eğer bugüne kadar denemediyseniz susamlı leblebiyi mutlaka denemelisiniz.

Bazıları Acı Sever: Biberli Leblebi

biberli leblebi

Leblebinin tadı size sade mi geliyor? Biraz baharat, biraz hareket mi istiyorsunuz? O zaman doğru başlık sizin için burası!

Biberli leblebi, leblebi çeşitleri arasında yenilerden bir tanesi. Üzerindeki hafif acılı ve baharatlı biber kaplaması ile gerçekten nefis bir lezzet yaratıyor. Yine içinizdeki baharatlı bir cips paketini açıp avuç avuç yeme arzusunu bastıracak bir kuruyemiş. Üstelik son derece masum ve zararsız. Karışık kuruyemiş kaselerine hareketli bir eklenti yapmak istiyorsanız bu leblebi çeşidini mutlaka denemeniz gerek!

Bir Çorum Spesiyalı: Ağın Leblebisi

ağın leblebisi

Kuruyemiş piyasasına uzak olanların pek de aşina olmadığı bir leblebi türünden bahsedeceğiz şimdi: Ağın Leblebisi.

Leblebinin memleketi Çorum’un gizli kalmış yöresel lezzetlerinden bir tanesi aslında kendisi. Ağın leblebisini özel kılan, kavrulma biçimidir. Sıcak kumda eski usul kavrulan bi leblebi, otantik bir lezzet arayanların bir numaralı tercihi olacaktır. Hemen küçük bir hatırlatma yapalım, kumda kavrulan bu lezzetli leblebi öteki leblebi çeşitleri ile kıyaslandığında biraz sert gelebilir. Ancak bu otantik lezzetin tadı da işte tam olarak böyle çıkar.

Yöresel Tatları Sevenlere: Gevrek Leblebi

gevrek leblebi

Çorum kentine gitmişken sadece Ağın leblebisinden söz etmek olmaz. Kentin meşhur leblebi çeşitleri arasında bir de gevrek leblebi yer almaktadır. Özel bir kavrulma yöntemi ile kavrulduğu için öteki türlerden ayrılan ve bu adı alan gevrek leblebi, yeni favoriniz olmaya aday.

Dış yüzeyini kaplayan enfes lezzet damağınızı şenlendirecek. Gevrek leblebinin bir başka özelliği de mide asidi üzerinde dengeleyici bir etkisi olmasıdır. Eğer mide asiti ile ilgili bir rahatsızlık yaşıyorsanız, yemekten sonra birkaç gererek leblebi yiyerek bu asidin dengelenmesini sağlayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)