bir tabağın içinde çeşitli lokumlar var

Lokum, yüzyıllar boyunca Anadolu’dan Osmanlı’ya kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada varlığını sürdürmüştür. Türkiye mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan lokumu günümüzde dünyanın pek çok ülkesi de tanıyıp biliyor. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği lokumun faydaları ise zannedildiğinden de fazla…

Keyifli kahve sohbetlerinin yanına en çok yakışan lezzet, Türk mutfağının en sevilen şekerlemelerinden biridir. Bayramların, kız isteme törenlerinin ve daha pek çok önemli ziyaretin başrolü olan lokumun neredeyse 15. yüzyıldan beri her özel anımıza eşlik ettiğini söyleyebiliriz. Peki tüketmekten keyif aldığımız lokumun faydaları hakkında neler bilgi sahibiyiz?

A’dan Z’ye Lokumun Faydaları Nelerdir?

Bir tabağın içinde farklı lokum çeşitleri var

İçerisinde bol miktarda şeker bulunması nedeniyle pek çok kesim lokumun zararlı bir tatlı olduğunu düşünse de dikkatli bir şekilde ve az miktarlarda tüketildiğinde lokumun faydaları azımsanamaz.

Limonlu, fıstıklı, damla sakızlı başta olmak üzere pek çok çeşidi bulunan lokumun faydalarından yararlanmak için beslenme düzeninize mutlaka lokumu da eklemenizi öneririz. O halde dilerseniz artık lokumun birçok insan tarafından bilinmeyen faydalarından bahsedelim…

Bademcik İltihaplarını Önler

Yumuşacık bir tatlı olan lokum, Osmanlı’da “rahat ul-hulküm” olarak da bilinirdi. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise “boğazı rahatlatan”dır. Bu anlamda lokumun bademcik iltihaplarını iyileştirme konusunda başarılı bir besin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Bademcik rahatsızlıkları özellikle kış aylarında çoğaldığından bu mevsimde lokumu beslenme rutininize ekleyebilirsiniz.

Besin Değeri Yüksektir 

fıstıklı lokum görseli

Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.

Böbrek ve Karaciğer Rahatsızlıklarına İyi Gelir

Lokumun faydaları arasında yer alan bir diğer şey özellik ise böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmesi. İçerisinde karbonhidrat bulundurması nedeniyle insanların tüketmeden önce temkinli davrandıkları lokum, böbrek sağlığı konusunda protein grubunda yer alan besinlere göre çok daha masumdur.

Bunu şu şekilde açıklayabiliriz; kırmızı et gibi protein miktarı yüksek besinler kas oluşumunu arttırmak için tüketilir. Fakat kas oluşumu için öncelikle proteinin enerjiye dönüştürülmesi gerekir. Bu esnada da kreatinin ve ürit asit gibi maddeler atık haline gelerek vücutta birikir ve idrar yoluyla atılamayabilir. Bu zararlı maddeler zamanla kanda biriktiğinde ise karaciğer ve böbrekler görevlerini getiremez hale gelir ve yıkıcı etkileri bulunan böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları ortaya çıkar.

Düşük kalorili bir tatlı olan lokum ise vücutta biriken bu maddelerin çok kısa bir sürede dışarı atılmasına ön ayak olur. Ayrıca böbrek üstü bezlerinin daha hızlı çalışmasına yardımcı olan lokum, kum ve taş oluşumunu da önler. Bu anlamda lokumun böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları konusunda en tatlı ilaç olduğunu söyleyebiliriz.

Enerji Deposudur

tabakların içinde renkli lokumlar ve cam bardakta çay var

Aşırıya kaçmadan tüketildiği takdirde sağlıklı bir besin olan lokum, içerisinde bulunan şeker ve nişasta sayesinde ise adeta enerji deposudur. Yüksek besin değerleriyle gün içerisinde kendinizi daha dinç ve dinamik hissettirmesinin yanı sıra lokum, karbonhidrat grubunda yer aldığı için tüketildikten çok kısa bir süre sonra vücut tarafından yakılmaktadır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırdığı için bu özelliği ile kilo alma probleminin de önüne geçer.

Yaraları İyileştirir

Lezzetine doyulmayan lokumun faydaları arasında yaraları iyileştirmesi de bulunmaktadır. Vücutta çeşitli nedenlerden dolayı oluşmuş yaraları kısa sürede iyileştirebilen lokumdan iltihaplı bir cilt hastalığı olarak bilinen çıbanın tedavi edilmesinde de yararlanılır. Çıbanın üzerine lokum sarılıp bir süre bekletildiğinde yavaş yavaş iyileşmeye başladığı görülür. Bu özelliği ile lokum geçmiş yıllardan beri alternatif tıpta kullanılmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak lokum akne ve sivilce tedavisinde de kullanılmaktadır. Stres kaynaklı ortaya çıktığı düşünülen sivilcenin üzerine lokum ile yaptığınız maske, sivilcenin oldukça kısa bir sürede kurumasına ve iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca vücutta ödem oluşan bölgelerde bir süre lokum bekletildiği takdirde oluşan şişliklerin indiği de bilinir.

ön tarafta bir tabağın içinde gül lokumları arkasında da taze güller var

Pek çok besin gibi lokum da yalnızca aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücuda fayda sağlar. Aksi takdirde zararlı etkileri ile karşı karşıya kalmanız mümkündür. Ek olarak lokum, faydalı bir besin kaynağı olsa bile şeker oranının yüksek olması sebebiyle özellikle diyabet rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından tüketilmeden önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Beslenme rutininize lokumu da ekleyerek sunduğu faydalardan yararlanabilir, lokum siparişlerinizi uygun fiyatlı toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası’ndan hızlı ve güvenilir bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Lokumun faydaları ile ilgili öğrendiklerinizin ardından bu eşsiz tatlı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Türk Tatlılarının En Özeli: Lokum başlıklı içeriğimize de göz atmanızı öneririz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi