bir kasa dolusu taze mango meyvesi

"Meyvelerin Kralı" olarak bilinen mangonun faydaları, özellikle ülkemizde oldukça merak edilmektedir. Son derece ferahlatıcı ve lezzetli bir meyve olan mangonun besin değerleri bir hayli zengindir. Yüksek miktarda A, C, ve E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum ve bakır ihtiva eder.

Mangonun Faydaları Nelerdir?

Dünyanın en popüler tropikal meyvelerinden olan mangonun rengi sarıdan portakal rengine çalar ve kabuğunun altında etli ve lezzetli bir kısım bulunur. Hemen tüketilmek isteniyorsa biraz yumuşak olması beklenir. Ancak birkaç gün sonra tüketilmesi plânlanıyorsa nispeten daha sert bir mango seçilmesi gerekir.

mango kurusu
Pürüzsüz dokusu ve çarpıcı rengi ile herkesin ağzını sulandıran mangonun pek çok türü olsa da hepsinin ortak özelliği orta kısmında büyük bir çekirdeğin ve etli kısmının lezzetli olmasıdır. Bununla birlikte hangi türü tüketilirse tüketilsin, sağlık açısından mangonun faydaları bir hayli fazladır.

Dünyanın farklı yerlerine özgü diğer meyve ve kuruyemişleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

1. Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olur

Her gün bir mango tüketerek tansiyonunuzu kontrol altına alabilmeniz mümkün. Potasyum ve magnezyum açısından zengin olan meyve, bu özelliği sayesinde tansiyonu dengelemeye yardımcıdır.

Bununla birlikte B2, B6, A, C ve K vitaminleri de mangonun içinde yer aldığından, kalp ritminizi dengelemeye yardımcı olur. Dengeli bir beslenme programının içerisinde mutlaka bulunması gereken mango, vücudun her yerine oksijen ve besin taşınması konusunda da özel bir görev görür.

2. Sindirimi Destekler

Mide yanması ya da hazımsızlık gibi problemleriniz varsa her gün yarım mango tüketerek daha iyi hissedebilirsiniz. İçeriğinde biyoaktif sindirim enzimleri barındıran bu harika meyve, yiyeceklerin emilimini hızlandırır ve boşaltım sisteminin çok daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.

3. Kansızlığa İyi Gelir

dilimlenmiş mango

Demir eksikliği, hem kadınlarda hem de erkeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir problemdir. Özellikle kadınların regl dönemlerinde demir eksikliği miktarı daha da artabilir.

Kansızlık ile sonuçlanan demir eksikliği için düzenli olarak mango tüketebilirsiniz. Mangonun faydaları arasında kandaki kırmızı kan hücre miktarını artırmak da yer aldığından, zamanla kansızlık sorununuzun çözüldüğünü görebilirsiniz.

Bunların dışında C vitamini de içeren mango, vücuda alınan demir miktarının dengelenmesi konusunda da aktif rol oynar. Bu açıdan çoğunlukla hamilelerin beslenme programlarında mango tüketmeleri önerilir. Benzer şekilde folik asit açısından da zengin olan bu meyve, gebelik sırasında fetüsün gelişiminde de faydalı bir rol oynar.

4. Kemik Sağlığına Faydalıdır

Kemikleri güçlendirici vitamin olarak bilinen K vitamini, vücudun vazgeçilmezleri arasındadır. Kanın pıhtılaşma özelliğini de hızlandıran K vitamininin eksikliği sırasında bazı kemiklerin kırılma olasılığı artabilir.

Mango, içerisindeki K vitamini sayesinde kalsiyum depolanması için çok önemli bir görev alır. Bu sebeple her gün düzenli olarak mango tüketmenin kemik sağlığına büyük faydası bulunur.

5. Maküler Dejenerasyon Gelişimini Önlemeye Yardımcı Olur

mango meyvesi

Özellikle yaşlı insanlarda görülen maküler dejenerasyon, görmenin bulanıklaştığı yaygın göz hastalıklarından biridir. Küçük nesne ve detaylara odaklanırken gözün daha fazla enerji harcamasına neden olan bu hastalık, yaşam kalitesini son derece olumsuz etkiler.

Mangonun faydalarından biri de içeriğindeki zeaksantin adlı maddenin, göz yapısını koruyan bir çeşit antioksidan olma özelliğidir. Bu madde sayesinde maküler dejenerasyon sorunu önlenebilir. Bu madde aynı zamanda güneşin yarattığı göz hasarlarına ve yaşlılıkla oluşması muhtemel diğer göz sorunlarına karşı da etkilidir.

Sağlıklı ve genç bireylerin göz sağlığı için de mango tüketilmesi tavsiye edilir. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığının normal fonksiyonlarına faydalı olan bu meyveden günlük birkaç kuru dilim tüketmeniz bile yeterlidir.

6. Beyin Sağlığını Destekler

Beyin sağlığını korumak ve geliştirmek için en önemli vitamin B6 vitaminidir. Mangonun içerisinde de çok miktar miktarda B6 vitamini mevcuttur. Nöronlar arasındaki bağlantıyı güçlendiren bu vitamin aynı zamanda uyku düzenini de iyileştirir ve hafıza ile konsantrasyonu artırır.

7. Bağışıklığı Güçlendirir

Havuç gibi mango da beta-karoten açısından zengin olan antioksidan besinlerden biridir. Bu sebeple mangonun dış kabuğunda da yer yer turuncu ve sarı renk mevcuttur.

küp küp doğranmış mango

Beta-karoten, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun güçlenmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca bu madde günlük yaşamdaki toksin ve bakterilere karşı da koruyucudur.

8. Sağlıklı Cilt Görünümü Sunar

Hemen herkes temiz ve sağlıklı görünen cilde sahip olmanın hayalini kurar. Gözenekleri arınmış temiz bir cilde sahip olmak için mango tüketebilirsiniz. Mangonun içerdiği antioksidanların akne oluşumunu da engellediği bilindiğinden, düzenli tüketimle cilt sağlığınızı da desteklemiş olursunuz.

9. Yaşlanmayı Geciktirmeyi Destekler

Mangonun içeriğinde kolajen üretimini destekleyen A ve C vitaminleri yer alır. Yüksek miktarda bu vitaminlerden içeren mango düzenli olarak tüketildiğinde vücudun bağ dokularını güçlendirir ve kan damarlarının korunmasında etkili rol oynar. Tüm bunlar da yaşlanmayı geciktirici faktörler olarak bilinir.

tabakta servis edilen dilimlenmiş mango
Bunların dışında mangonun bilinen diğer faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Mango içerisinde yer alan polifenoller başta prostat olmak üzere akciğer, meme ve kemik kanseri ile bağlantılı olan oksidatif strese karşı etkili savunma sağlayabilir.
  • İçeriğinde yüksek miktarda E vitamini bulunduran mangonun erkeklerde iktidarsızlık sorununu önlediği de bilinir. Ayrıca canlı sperm artışını da sağladığı kanıtlanmıştır.
  • Alkali diyet uygulayanların listesinde baş sırada yer alan mango; içerisindeki malik asit, sitrik asit ve tartarik asit ile vücudun alkali rezervlerinin artmasına yardımcı olarak beslenmeyi alkalize eder.
  • Kolesterol seviyesini dengede tutan mango, yüksek kolesterolü önlemeye yardımcıdır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştıran mango, beslenme düzenine uygun miktarda tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı olabilir.

Mangonun Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

mango parçaları ile yapılan salata

Tüketime hazır olan mango yumuşak kıvamlı olduğu için kabuğu soyularak ve dilimlenerek kullanılabilir. Ancak uzun süreli saklamak ve her an tüketmek istiyorsanız mango kurusu tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır.

Mangoyu istediğiniz gibi tatlılarda ya da pastalarda kullanabilirsiniz. Dilerseniz dondurma ve sos yapımında da lezzet verici olarak ilave edebilirsiniz. Meyve salatası, sütlü tatlılar ya da güne serinlik katan bir smoothie hazırlarken de mangonun eşsiz tadından destek alabilirsiniz.

Özellikle diyet listelerine uygun hafif ve lezzet dolu bir smoothie hazırlarken mango kurusu en büyük ilham kaynağı olacaktır. Benzer şekilde akşam yemeklerinde yine kalorisiz bir lezzet arıyorsanız mango kurusu parçaları içeren kinoa salatası ile evdekilere sürpriz yapabilirsiniz.

taze mango meyvesi
Ek olarak, pastane veya restoran işletmeniz varsa müşterilerinize mangolu tatlara sahip farklı bir menü sunabilirsiniz. Mangonun bazı et yemekleri yanında da servis edildiği bilinir. Özellikle Doğu Asya ülkelerinde balık yemeklerinin yanına mango kurusu konulur.

Görüldüğü üzere mangonun faydaları birbirinden etkili ve dikkat çekicidir. Bununla birlikte leziz tariflerin pek çok çeşidinde mangodan faydalanılabilir. Siz de hemen her mevsim mango kurusu tüketmek ve şifa bulmak isterseniz Kuruyemiş Borsası’ndan tek tıkla sipariş verip güvenli alışveriş ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi