buzlu üzüm şırası

Serinlemeye, günlük su ihtiyacını karşılamaya, bağışıklığı güçlendirmeye ve daha birçok faydasına karşın şıra nedir, ne işe yarar sorusuna net bir şekilde yanıt verebilen kişi sayısı, özellikle genç nesil arasında ne yazık ki pek de fazla değil.

Oysa şıra, geleneksel içeceklerimizden biridir ve faydalarının yanı sıra lezzetiyle de büyük bir ilgiyi hak etmektedir. Biz de bu doğrultuda, toptan kuruyemişin ilk adresi Kuruyemiş Borsası olarak şıraya dair bilinmesi gereken tüm detayları bugünkü içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. 

Şıra Nedir?

Şıra, temel olarak üzüm elma ve armutun suyunun çıkarılması ile elde edilen bir tür meyve suyu olarak tanımlanabilir. Genellikle şerbet ve şurup ile karıştırılsa da şıra tamamen doğal bir içecektir. Yani içerisinde herhangi bir tatkuru üzlandırıcı ve aroma verici katkı maddeler olmadan yalnızca mayalanarak üretilir. 

Şıranın tadı, kokusu ve dokusu elbette tercih edilen meyveye göre çeşitlilik gösterir. Şıra çeşitleri, taze veya kuru meyveler kullanılarak yapılabilir. İşte meyve tercihine göre şıra çeşitleri ve özellikleri...

Şıra Çeşitleri ve Genel Özellikleri

1. Elma Şırasının Özellikleri

elma şırası

Bölgelere göre farklılık gösteren renkleri, tatları ve türleri olan elma meyvesi kullanılarak yapılan şıra, elma suyundan çok farklı bir lezzete sahiptir. Elma şırası mayalandığı için daha keskin bir tat, koku ve aroma özellikleri gösterir. Elma şırası, çubuk tarçın ile aromalandırılabilir ve buz küpleri ile sıcak havalarda serinletici ve lezzetli bir içecek alternatifi olarak değerlendirilebilir. 

2. Armut Şırasının Özellikleri

armut şırası

Olgunlaşmış armut ile yapılan ve tatlı bir aromaya sahip olan armut şırası, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kabızlık sorunun giderilmesine de destek olur. Ayrıca armut şırası da yemeklerin yanında besleyici, sağlıklı ve lezzetli bir içecek alternatifi olarak değerlendirilebilir.

3. Üzüm Şırasının Özellikleri

şıra nedir

Şıra nedir dendiğinde ilk akla gelen imgelerden biri olan üzüm şırası, koyu ve iştah kabartıcı rengiyle diğer şıra çeşitlerinden kolaylıkla farklılaşmaktadır. Üzümdeki doğal şeker ve aroma sayesinde en çok tercih edilen şıra çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkan üzüm şırası, özellikle ağır yemekleri dengelemek için iyi bir içecek alternatifi olabilir.

Şıra Nasıl Yapılır?

Şıra nedir sorusunu yanıtladıktan sonra elbette şıra tarifi paylaşmadan olmaz. Yapım süreci düşünüldüğü kadar zor olmayan bu içecek için biz en çok tercih edilen şıra çeşidi olan üzüm şırasını seçtik. Siz dilerseniz malzemeleri farklılaştırarak diğer şıra çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

Üzüm Şırası İçin Gereken Malzemeler

  • 1 litre oda sıcaklığında içme suyu
  • 250 g siyah kuru üzüm veya yaş üzüm
  • Tercihe göre aroma için limon, nane, kekik, tarçın ya da karanfil

Kuru üzümün sağlığa etkilerini ise buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Üzüm Şırasının Yapılışı

kuru üzüm

1. Eğer taze üzüm kullanıyorsanız, sap kısımlarını temizlediğiniz taneleri bol su ile yıkayıp süzgece koyun. Kuru üzüm kullanmayı tercih ediyorsanız, tozlarından arındırmak için yine su ile durulayın.
2. Üzümleri blenderdan geçirerek küçük parçalara ayırın.
3. Parçalanan üzümleri bir kavanozun içine ilave edip üzerine içme suyu ekleyin.
4. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
5. Kavanozun etrafını temiz bez ile sararak ışık almayan bir ortamda 1 gün boyunca saklayın.
6. Mayalanma sürecinde kavanozda görünen pembe renk ve beyaz kabarcıklar, şıranızın mayalanıp tüketime hazır hale gelmeye başladığını gösterecektir. 
7. Mayalanma işlemi bitince kavanozun içinde bulunan suyu süzerek bir şişeye veya sürahiue boşaltın.
8. Üzüm şırasını buzdolabında muhafaza edin. Dilediğiniz zaman soğuk bir şekilde servis edin. 
9. Servis öncesinde üzüm şırasına aroma katmak amacıyla içine karanfil, limon, kekik, nane ya da tarçın ekleyebilirsiniz.

Üzüm şırası için kullanacağınız üzümlerin kalitesinden emin olmanız, lezzeti açısından büyük önem taşıyor. Kuruyemiş Borsası'nın lezzetiyle ün salan kuru üzümlerinden sipariş vermek için ise buraya tıklayın!

Üzüm Şırasının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Şıra nedir

Şıra nedir, artık gayet iyi biliyorsunuz. Peki üzüm şırası tüketmenin vücut sağlığı üzerindeki başlıca etkileri nelerdir? 

Kansızlığı Önlemeye Yardımcı Olur

Kan değerleriniz normalin altında olduğu zaman kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Normal seviyede olmayan kan değerleri ise baş dönmesi ve üşüme gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Potasyum yönünden zengin üzüm şırası ise kırmızı kan hücrelerinin gelişimine yardımcı olarak kansızlık sorununun giderilmesine destek olabilmektedir.

Ödem Atmayı Sağlar

Üzüm şırasında vücudu ve kanı zararlı toksinlerden temizleyen doğal antioksidan bulunmaktadır. Dolayısıyla düzenli olarak şıra tüketildiği takdirde vücutta bulunan ödem ve şişlik gibi rahatsız edici durumlar büyük oranda azalacaktır.

Cildi Gençleştirir

üzüm şırası

Şıranın içinde bulunan faydalı ve doğal maddeler cilt dokusundaki fazla yağdan arınmaya yardımcı olur. Yağdan arınmış ciltte ise akne ve leke oluşumu belirgin bir şekilde azalacaktır. Düzenli şıra tüketimi ile cildinizin sağlığını ve güzelliğini uzun yıllar koruyabilmeniz mümkün.

Metabolizmayı Hızlandırır

Doğal meyvelerden üretilen şıra, bağırsakların hareketlerini destekleyerek metabolizmayı hızlandırır. Düzenli üzüm şırası tüketimi, kabızlık sorununun ortadan kalkmasına da yardımcı olur.

Kalp Sağlığını Destekler

Üzüm şırasının içinde bulunan maddeler vücuttaki kanı temizleyerek dolaşımın düzenli olmasını sağlar. Kalp sağlığını koruma, damar tıkanıklığını açma, nabzı ve tansiyonu dengede tutma gibi özellikler üzüm şırasını ön plana çıkarmaktadır.

Şırası ile Meşhur Şehirlerimiz

Geleneksel bir içecek şıra, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan lezzetlerdendir. Şıra üretimi ve tüketimi ile ön plana çıkan şehirlerimiz arasında ise Bursa ve Kahramanmaraş ilk sıralarda yer almaktadır. Gelişmiş mutfak kültürüne sahip Bursa ve Kahramanmaraş sofralarında etli yemeklerin yanında soğuk şıra ikram edilir.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi