Siyah ve dokulu bir zeminin üzerinde yer alan ön planda parçalanmış birkaç tuzlu fıstık ve arka planda kabuğu soyulmamış tuzlu fıstıklar var

Halk arasında tuzlu fıstık ya da Osmaniye fıstığı olarak anılan, aslında bir baklagil olan yer fıstığı asırlardır birçok insan tarafından tüketiliyor. Yer fıstığı, gördüğü çeşitli işlemler sonrasında yağ endüstrisinde ve çerez üretiminde de kullanılmasının yanı sıra en çok tuzlu fıstık olarak sofralarımızda buluşuyor. Ana hammaddesi yer fıstığı olan tuzlu fıstık kalori bakımından da zengin olan kuruyemiş kaynaklarından biri.

İçerdiği besinler ile insan sağlığı açısından son derece önemli olan bu kuruyemiş, sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok noktasında tüketiliyor ve sağladığı faydalardan bütün bir yıl boyunca yararlanmak mümkün.


Eğer tuzlu fıstığın nasıl üretildiğini, kaç kalori olduğunu ve günde kaç porsiyon tuzlu fıstık tüketilmesi gerektiğini merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Yer fıstığı hakkında merak ettikleriniz içinse, Yer Fıstığı Faydaları Nelerdir? Kaç Kaloridir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tuzlu Fıstık Nasıl Üretilir?Ahşap bir tabağın içerisinde yer alan tuzlu fıstıklar var, masanın üzerine de kabukları dağılmış

Yer fıstığı bitkisinin gördüğü işlemlerin ardından oluşan kuru yemişi tuzlu fıstık olarak adlandırırız. Peki tuzlu fıstığın hangi aşamalardan geçerek üretildiğini biliyor musunuz?

  • Tuzlu fıstığın üretiminde ilk olarak yer fıstığının meyvelerinin bir bölümü işlenmek üzere ayrılır.
  • Bu meyveler bir sonraki aşamada ise; içerisinde tuz, un, limon ve sudan oluşan karışımların yer aldığı büyük kazanlarda kavrulur.
  • Ardından yavaş yavaş pembeleşerek birçok insan tarafından sevilen son haline ulaşır. 

Tuzlu Fıstığın Faydaları Nelerdir?kaşık ve tuzlu fıstık

Düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi halinde kuru yemişlerin sağlığımıza birçok faydası bulunur. B ve E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan tuzlu fıstık da yeterli miktarda tüketildiğinde çok yararlı bir gıdadır.

Peki tuzlu fıstığın faydaları nelerdir?

Açlık Krizlerini Önler

Yüksek lif oranı nedeniyle tuzlu fıstık sizi besler ve gün içerisinde oluşan açlık hissini en aza indirger. Bu sayede kendinizi tok hisseder, daha az yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz.

Hastalıklara Karşı Korur

Zengin vitamin ve mineral değerlerine sahip olan tuzlu fıstık, hastalık tehlikelerine karşı kalkan görevi görür.

Beyin Gelişimine Fayda Sağlar

İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde tıpkı doğanın en bereketli yemişlerinden biri olan ceviz gibi tuzlu fıstık da beyin gelişimine katkı sağlar, beyinde yaş almaya bağlı olarak oluşabilecek hafıza gerilemesini önler.

Tuzlu Fıstık Kalorisi Ne Kadar?
bir tabağın içerisinde yer alan tuzlu fıstıklar

Düğünlerde, nişanlarda, arkadaş toplantılarında... Hemen hemen tüm keyifli ortamlarda tuzlu fıstık tüketiliyor. Her ne kadar çok sevilen bir atıştırmalık olsa da insanlar için tuzlu fıstık kalorisi de büyük bir merak konusu… Faydalı ve lezzetli bir kuru yemiş olsa da tuzlu fıstık kalori bakımından çok düşük değerlere sahiptir diyemeyiz.

100 gr tuzlu fıstık kaç kalorisi sorusunu ise ortalama 576 kalori olarak yanıtlamak mümkün. Bir adet tuzlu fıstığın ortalama 2 gram olduğu düşünülürse de kalori değeri yaklaşık olarak 11 olacaktır. Bir avuç tuzlu fıstık tükettiğinizde alacağınız kalori miktarı 227 iken, bir tabak tuzlu fıstığın içerisinde 568 kalori bulunur.

Tuzlu fıstık kalori içeren bir gıda olması nedeniyle tüketirken çok dikkatli davranmak gerekiyor çünkü gereğinden fazla tüketildiği takdirde yarardan çok zarara neden olabilir.

Kaç Porsiyon Tuzlu Fıstık Tüketmeli?üst üste iki kasenin içerisinde yer alan tuzlu fıstıklar

Evlerde en çok tüketilen kuru yemişlerden biri olan tuzlu fıstık kalori bakımından diğer atıştırmalıklara göre daha üst sıralarda yer alıyor demiştik. İçerisinde ortalama olarak %50’ye yakın yağ oranı bulunan tuzlu fıstık fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen kilolara neden olabilir. Bu yüzden özellikle kilo vermek isteyen kişilerin kuru fıstık tüketimine dikkat etmesi, az ama yeterli miktarda tüketmesi gerekir.

Bunun yanı sıra tuzlu fıstık her gün düzenli olarak belirli miktarlarda tüketildiği takdirde içerisinde bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlar sayesinde hayat kalitenizi yükseltir. Bu yüzden her gün 4 – 5 adet tuzlu fıstık tüketmek sağlığınıza büyük fayda sağlar.

Şeker hastalığı olan kişilere de dengeleyici özelliği nedeniyle tuzlu fıstık tüketmeleri önerilir. Fakat tuzlu fıstık kalori miktarı yüksek olan bir yemiş olması nedeniyle damar sertliği yaşayan ve yüksek kolesterol sorunu ile karşı karşıya olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.

Bu içeriğimizde size tuzlu fıstık kalori miktarı ve ne kadar tüketilmesi gerektiğine dair bilgi vermeye çalıştık. 

Taze ve doğal bir kuru yemiş olan tuzlu fıstık, tüm keyifli anlarınıza eşlik etmesinin yanı sıra baklava, aşure, pasta gibi tatlılara da lezzet katıyor. Siz de ihtiyacınız kadar tuzlu fıstık tüketerek daha sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi