dikdörtgen beyaz bir kase içerisinde kuru üzümler

En sevilen meyvelerden biri olan üzüm; kırmızı, yeşil ve siyah olmak üzere 3 farklı rengiyle damaklara hitap ediyor. Bunun yanı sıra vücut sağlığı için çok sayıda faydası bulunan bu lezzetli besinin genel olarak ılıman iklime sahip coğrafyalarda yetiştiğine rastlıyoruz. Ayrıca üzümün bol sulu, tatlı ve sağlığa yararlı olduğu için taze haliyle olduğu kadar kurutulmuş haliyle de sevilerek tüketildiğini görüyoruz. Bu noktada, üzüm nasıl kurutulur sorusu zihinlerde yankılanmaya başlıyor.

Eğer siz de kuru üzüm yemeyi sevenlerdenseniz ve kurabiye, kek gibi tatlı ve hamur işlerini kuru üzüm ile tatlandırmayı tercih ediyorsanız, evde üzüm kurutmayı öğrenmenizde büyük fayda var. Üstelik taze aldığınız üzümleri kurutarak çok uzun bir süre boyunca olduğu gibi muhafaza edebilir ve canınız istediğinde dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Bugün biz de en sevilen kuruyemiş türlerinden biri olan kuru üzümü evde kendi imkanlarınızla nasıl kuru hale getirebileceğinize dair ipuçları vereceğiz.

3 Farklı Yöntemle Evde Üzüm Nasıl Kurutulur?

Birçok meyve ve sebzenin taze halinin yanı sıra kurutularak da tüketildiğini biliyorsunuz. Üzüm de bu şekilde oldukça sevilen ve sağlığa yararlı kuru meyvelerdendir. Kuru üzümler aylar boyunca saklanabilir ve daha sonra ihtiyaç duyulduğunda tüketilebilir. Hatta kurutulduğu için hacmi küçülen onlarca üzümü saklamak için ufak bir saklama kabı dahi yeterli hale gelecektir.

zemin üzerinde salkım halinde duran iri ve taze kırmızı üzümler ile minik bir kase içerisinde duran tane kırmızı üzümler

Kuru üzüm, görüntüsü kadar tadıyla da tazesinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Ayrıca bozulma süreleri karşılaştırıldığında da kuru üzüm ile taze üzümün arasında büyük bir fark olduğu rahatlıkla gözlemlenebilir. Tam da bu nedenle mevsiminde toplanan taze ve sulu üzümler, meyvenin mevsimi geçtikten sonra bile tüketilebilmesi için kurutulur. Üzüm kurutmak için ise uygulanabilecek birkaç farklı yöntemden söz etmek mümkün. İşte üzüm nasıl kurutulur sorusunun 3 farklı yanıtı...

1. Güneşte Üzüm Kurutma Yöntemi

Hem doğal hem de oldukça basit olduğu için en çok tercih edilen üzüm kurutma yönteminin güneşte kurutma olduğunu iddia etmek yanlış olmayacaktır. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle kurutacağınız taze üzümleri sağlarından ayırıp bol su ile iyice temizlediğinizden emin olmanız gerekiyor. Ardından üzüm tanelerini birbirleriyle temas etmeyecek şekilde bir tepsi üzerine yayıp üzerini bir örtü ile örtün. Böylece böcekler üzümlerinize ulaşamayacak ve üzümleriniz tozlanmadan kısa sürede kuruyacaklardır.

En az 3 gün boyunca güneşte bırakacağınız üzümleri, nemli havalarda içeri almanızda fayda var. Güneşli havalarda ve nem oranı çok yüksek değilken, ortalama 24 °C sıcaklıkta üzümlerinizi kurutmanız en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. Bu esnada eğer gerekiyorsa üzümlerin her tarafının homojen bir şekilde kuruması için aralıklı olarak üzüm tanelerinin diğer tarafını çevirebilirsiniz. Hepsi tamamen kuruduğunda ise kuru üzümlerinizi artık cam veya metal saklama kaplarında saklayabilirsiniz.

2. Fırında Üzüm Kurutma Yöntemi

üzüm nasıl kurutulur sorusuna yanıt niteliğinde tabak içerisinde duran kuru siyah üzümler

Üzümlerinizi fırın aracılığıyla da kısa sürede kurutabilmeniz mümkün. Bunun için fırınınızı önceden yaklaşık 100 °C’de ısıtın. Bu aşamada üzümleri fırına koymamanız gerekiyor, aksi halde kuru üzüm yerine pişen üzümlere sahip olabilirsiniz. 15 dakika boyunca ön ısıtmaya bıraktığınız fırınınızı şimdi de 60 °C’ye ayarlayın ve fırın tepsisine dizdiğiniz üzümlerinizi fırına yerleştirin. Bu sırada hava dolaşımı olabilmesi için fırın kapağını bir miktar açık bırakın.

Fırında üzüm kurutma yöntemi ile üzümleriniz yaklaşık 4 saatte kuru üzüm haline gelecektir. Fakat bu sürenin elbette üzüm türüne ve fırının performansına göre değişebileceğini unutmamalısınız. Elde ettiğiniz kuru üzümlerinizi artık kapalı bir kap içerisinde uzun bir süre saklayabilirsiniz.

3. Dehidratör ile Üzüm Kurutma Yöntemi

Üzüm nasıl kurutulur sorusuna vereceğimiz son doğal yöntem ise dehidratör, yani gıda kurutucu araç ile üzüm kurutma işlemi. Birçok evde bulunmayan, fakat düzenli olarak meyve-sebze kurutma işlemi yapan kişilerin mutlaka evlerinde bulundurdukları dehidratör adlı cihaz, kurutma sürecini son derece pratik hale getiriyor. Üstelik yukarıda sıraladığımız her iki yöntemde olduğu gibi üzümleri gayet doğal bir şekilde kurutmaya yarıyor.

küçük bir kase içerisinde beyaz kuru üzümler

Dehidratör ile üzüm kurutmak istiyorsanız öncelikle temizlediğiniz üzüm tanelerini dehidratörün tepsisine yerleştirin. Hiçbir tanenin birbiri ile temas etmediğinden emin olun. Ardından dehidratörün sıcaklığını 57 °C’ye ayarlayın. Ancak eğer dehidratörünüzün meyve kurutmak için belirlenmiş bir “meyve” ayarı varsa, bunu da tercih edebilirsiniz. Daha sonra ise üzümlerinizin büyük bir kısmının 24 saatin sonunda kuruduğunu gözlemleyebilmeniz mümkün. Fakat bazı üzümlerin bir süre daha dehidratörde kalması gerekebilir.

Tüm üzümlerin kuruduğundan emin olmak için her 2 saatte bir kontrol etmenizde fayda var. Böylece üzümlerin 24 saatten önce kuruma olasılığına karşı tetikte olabilir ve fazla pişmelerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca daha fazla süreye ihtiyacı olan üzüm tanelerini de bu sayede gözlemleyebilirsiniz.

Üzüme ek olarak şifa deposu kuru erikler için hangi adımları izlemeniz gerektiğini ise Marketten Almanıza Gerek Kalmayacak! Evde Erik Nasıl Kurutulur? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)
Tükendi