Farklı Tadıyla Bağımlılık Yapan Yaban Mersini Nedir?

Mutfakta zaman geçirmekten hoşlanan ve yeni yemekler keşfetmeyi seven herkesin adını giderek daha da sık duyduğu yaban mersini, ülkemizde de yaygın şekilde kullanılmaya başladı. Büyük marketlerde paketli şekilde, lokal manavlarda ise istenen gramajda satışa sunulan bu meyve hakkında bilinmeyen birçok konu var.

Ülkemizin belli kesimlerinde ayı üzümü olarak da bilinen bu meyve, çok farklı şekillerde kullanılabilir. Peki yaban mersini nedir? Rengiyle ve tadıyla öne çıkan meyve hakkında bilmek istediğiniz konuları yazımızda bulabilirsiniz.

Yaban Mersini Nedir?

Türkiye’de özellikle Karadeniz bölgesinde tanınan yaban mersini, fundagiller ailesine üye bir meyvedir. Ancak en yoğun olarak Kuzey Avrupa ve Amerika’da yetiştiği bilinir.

Odunsu çalı formundaki ağaçlarda yetişen yaban mersini, orman meyveleri olarak adlandırılan böğürtlen ve frenk üzümü gibi meyvelerle birlikte tüketilebilir. Ancak ülkemizde yoğun olarak reçel ve pekmez şeklinde de işlenmektedir.

yaban mersini nedir, yaban mersini reçeli

100 gramında 57 kalori bulunan yaban mersini vitamin açısından da oldukça zengindir. Meyvenin A, C, E ve K vitaminleri barındırdığı bilinir. Aynı zamanda kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi pek çok besin değerine de sahiptir.

Yaban mersininin birçok farklı türü vardır ve meyvelerin rengi kırmızı ile mor arasında değişebilir. Temmuz ve Eylül ayları arasında olgun hale gelen meyveler toplanarak tüketilebilir. Bazı bölgelerde bitkinin yaprakları da kullanılmaktadır.

Sadece insanlar için değil, hayvanlar için de faydalıdır. Özellikle hamster gibi yaşam döngüsü kısa süren hayvanlara verilmesi tavsiye edilir. Köpek ve kediler için de yaban mersinli mamalar bulunur.

Yaban mersini çiğ olarak, pişirilerek ya da kurutularak tüketilebilir. Pasta ve keklere oldukça yakışan meyvenin çayı da vardır.

Yaban Mersini Faydaları

Yaban mersini nedir sorusunu yanıtladığımıza göre, meyvenin sağlık bakımından sunduğu faydaları incelemeye başlayabiliriz. Kalori bakımından oldukça hafif olan meyve, kilo kontrolü uygulamaya çalışan kişiler için ideal atıştırmalıklar arasındadır.

yaban mersini faydaları, yaban mersini nedir

Antioksidan özelliğe sahip olan yaban mersini, zaman içerisinde vücutta biriken ve birçok hastalığın temeli olduğu düşünülen toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olur. Tükettiğimiz gıdalardaki tarımsal kimyasallar, katkı maddeleri ve renklendiriciler gibi yapay maddeler vücuttan atılamayabilir.

Bu durumda zaman içerisinde vücutta zararlı toksin oranı artar ve sağlığa olumsuz etki edecek boyutlara ulaşabilir. Antioksidan özellikteki meyve ve sebzeler, toksinlerden kurtulmayı kolaylaştırır ve sağlığınıza zarar verebilecek bu maddelerin atılımını sağlar.

Antioksidan meyveler ile ilgili en ilgi çekici araştırmalar, kanser alanında yapılmaktadır. Araştırmacılar, vücutta biriken toksinlerin çağımızın en zorlu hastalıklarının ortaya çıkmasına temel hazırladığını düşünmekteler. Bu hastalıklar arasında en yaygın şekilde görüleni ise kanser. Antioksidan özellikteki besinlerin düzenli tüketilmesinin kansere karşı önleyici olarak kullanılabilirliği üzerine devam eden pek çok araştırma bulunuyor, ancak kesin sonuçlar için biraz daha beklememiz gerekiyor.

Hücrelerin yenilenmesini de sağlayan yaban mersini, yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya da yardımcı olur. Vücuda enerji verir, barındırdığı tanen maddesi ile ağrı kesici ve iltihap önleyici etkilere sahiptir.

Kalp sağlığı üzerinde de birçok olumlu etkisi bulunur. Düzenli olarak yaban mersini tüketilmesi, kalp krizi riskini azaltır ve damar tıkanıklarını engeller. Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri vardır.

Yaban Mersini Hücre Sağlığını Koruyor

Yaban mersini nedir sorusundan sonraki en önemli faydalardan bir tanesi, beyin sağlığını destekleyici özellikleri olmasıdır. Hafızanın güçlendirilmesi, hücre ölümünün engellenmesi ve hücre sağlığının korunması gibi etkileri vardır. Günde bir kase kadar yaban mersini tüketilmesi, beyin sağlığı üzerinde ölçülebilir etkiler yaratır. Bu nedenle özellikle ilerleyen yaşlarda düzenli şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.

yaban mersini nedir

Modern yaşamın beraberinde getirdiği stres, vücudun bağışıklık sistemlerini zayıflatarak bedenimizi hastalıklara karşı korunmasız hale getirebiliyor. Düzenli olarak yoğun strese maruz kişilerin daha sık hastalığa yakalandığı ve iyileşme sürecinin uzadığı da biliniyor. Yaban mersini, beyin ve sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkileri sayesinde stresin etkilerini azaltmaya da yardımcı oluyor. Bağışıklığı güçlendirici özellikleri sayesinde direncinizi arttırarak genel sağlığınızı olumlu yönde etkiliyor.

Toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası‘nı ziyaret edebilir, en taze ve uygun fiyatlı yaban mersini seçeneklerine hızlı teslimat fırsatı ile sahip olabilirsiniz!

Yaban mersini nedir ve faydaları nelerdir sorularını cevapladıktan sonra, evinizde hazırlayabileceğiniz yaban mersinli enfes tariflere de bir göz atalım.

Yaban Mersinli Cheesecake Tarifi

Mutfaklarımızda giderek daha sık kullandığımız yaban mersini, geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Çiğ, pişmiş ya da kurutulmuş şekilde kullanabileceğiniz meyve ile birbirinden lezzetli tariflere de imza atabilirsiniz.

Cheesecake, evde yapmak için oldukça zorlu tatlılar arasında yer alıyor. Ancak deneyimli şefler için vereceğimiz yaban mersinli cheesecake tarifini sizde deneyebilirsiniz.

yaban mersini nedir, yaban mersinli cheesecake

Tarif için ihtiyaç duyacağınız malzemeler;

Kek Tabanı İçin:

  • 1 paket bisküvi (tercihen yulaflı)
  • 50 gram tereyağı
  • 20 gram toz şeker
  • 10 gram tarçın

Krema İçin:

  • 900 gram labne peyniri
  • 300 gram toz şeker
  • 250 gram süzme yoğurt
  • 4 adet yumurta

Sos İçin:

  • ½ kilogram yaban mersini (taze)
  • 300 gram toz şeker
  • 5 yemek kaşığı nişasta (buğday)

Yaban Mersinli Cheesecake Yapımı

Cheesecake yapımına başlarken bisküvileri bir kaba ufalayın. Oda sıcaklığındaki tereyağı, şeker ve tarçını ekleyerek hamur haline getirin. Hamurunuzu kek kalıbının tabanına iyice ezerek oturtun ve tabanının tamamı kaplanacak şekilde yayın.

Suyunu iyice süzdüğünüz peynir ve yoğurdu mikser kullanarak çırpın. Krema için gerekli şekeri ekleyerek çırpmaya devam edin. Yumurtaları tek tek karışıma ekleyin, sonraki yumurtaya geçmeden önce eklediğiniz yumurtanın karışıma iyice karıştığından emin olun.

Kremanızın tamamen karıştığından emin olduktan sonra, kalıptaki tabanın üzerine eşit şekilde yayın. Kabarcık oluşumunu engelleyebilmek için kalıbı birkaç kez tezgaha vurmayı deneyebilirsiniz.

Fırınınızı 165 dereceye ısıtın ve kalıbı yerleştirin. 45 ile 55 dakika boyunca pişmesi, cheesecake için yeterlidir.

Sos için hazırladığınız malzemeleri bir tencereye alarak kısık ateşte kaynayana kadar pişirin. Fırından çıkartarak soğumaya bıraktığınız kekin üzerine eşit şekilde dökün. Buzdolabında 6 saat dinlendirdikten sonra leziz tatlınız servise hazır olacak.

Perakende kuruyemiş ihtiyaçlarınız için ise Hacıbaba Kuruyemiş web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

3 yorum

Gülşah Özdemir

Gülşah Özdemir

Ben birkaç sene önce Artvin’e gitmiştim. Orada Kafkasör Yaylası diye bir yayla vardır, epey tepe bir yer. Orada direkt dalından koparıp yemiştim, mevsim gereği de tam olgunluk vaktiydi. Muhteşem bir tattı, dalından kopariıp yemiş gibi olunur mu bilemem ama yaban mersini mutlaka yiyin derim. Herkesin damak tadına uyuyor

Hepgül Eğribel

Hepgül Eğribel

valal bu nasıl tat bilmiyorum diğer meyveler de tabiiki güzel ama bunun çok farklı bir tadı var

 Kayhan kaan

Kayhan kaan

siz de var mı ne kadar kilosu

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)