Ülkemizde büyük bir üretim potansiyeline sahip olan yer fıstığı, halk arasında kabuklu fıstık ve Osmaniye fıstığı olarak da bilinir. Türkiye’de fıstık üretiminin yüzde 70 oranında Çukurova’da gerçekleştiriliyor olması da bu şekilde isimlendirilmesinde etkin unsurlardan biri.
Asırlardır hayatımızın içinde yer alan kabuklu fıstık sadece bir besin kaynağı olarak değil, alternatif tıp unsuru olarak da kullanılıyor. Lezzetinden ziyade, faydalarıyla da evlerimizden uzak tutmamanız gereken yer fıstığı kurutularak muhafaza edilen bir besin. Bu nedenle sadece tazeyken değil, bütün bir yıl boyunca yer fıstığının faydaları sizi etkisi altına alabilir. Peki, bunlar nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim:
Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Enerji ihtiyacınızı fazlasıyla karşılar
- Tam anlamıyla bir mineral deposu olan yer fıstığı, içeriğinde yoğun olarak bulunan B6 ve B9 vitaminlerinin yanı sıra bakır, magnezyum, manganez, demir ve selenyum sayesinde başlı başına bir enerji unsuru haline gelir.
- Yoğun olarak potasyum ve çinko da içeren yer fıstığı güne iyi başlamak isteyenler için etkili bir araçtır. Kahvaltıda fıstık tüketmeye başladıktan sonra, gün içinde kendinizi daha iyi hissettiğinizi de görebilirsiniz. Ayrıca fıstık ezmesi de kahvaltı için iyi bir seçenek olabilir, ama hazır tercih edilecekse onun kalorisi de hesaba katılmalıdır.
Cildinize de iyi bakar, saçlarınıza da…
- Yer fıstığının faydaları içerisinde cilt sağlığına olan olumlu etkileri de gösterilir. Bunun sebebi içeriğinde yoğun olarak E vitaminin de bulunmasıdır. E vitamini bilindiği gibi vücut fonksiyonları üzerinde oldukça olumlu etkiler sunan bir mikro-besindir. Daha sağlıklı bir cilt ve saç yapısına sahip olunabilmesine izin verir.
- Aynı zamanda bir protein deposu da olan yer fıstığı hücreleri onarır ve yenilenmesini destekler. Aslında bu özelliği de cilt için olumlu etkiler sunacağı anlamına gelir. Beyin hücreleri üzerinde de koruyucu etkiler gösterir.
- Omega 3 içerdiği için saçların sağlıklı uzamasını ve parlak görünmesini sağlar. Saçlarınızın geç uzuyor olmasından ve sağlıksız görünmesinden şikâyet ediyorsanız, fıstık tüketmeye biraz daha özen göstermeniz gerekebilir.
Kolon kanserine karşı koruyucudur
- Yer fıstığının faydaları arasında en çok dikkat çeken unsurlardan biri de kadınların kolon kanserine yakalanma riskini azaltıyor olmasıdır. Günde sadece 5 fıstık tüketmek bile bu riski %50 oranında azaltır.
- Yüksek oranda polifenolik asit içeren fıstık, midede kanserojen nitro aminoların azalmasına olanak sağlar. Bu da mide kanseri riskini azaltacağı anlamına gelir. Ayrıca diğer mide problemleri için de olumlu etkiler gösterecektir. Tabi ki bu etkilerden yararlanmak için tuzsuz yer fıstığı tercih edilmesi gerekiyor.
- Kötü kolesterolün düşüp iyi kolesterolün yükselmesine olanak sağlayan yer fıstığı kan şekeri seviyesinin de dengelenebilmesine izin verir.
Kalp ritmini dengeler
- Fıstık türlerinin içeriğinde bulunan resveratrol, kalp ritmini dengelemeye yardımcıdır. Bu da kalp sağlığını olumlu etkileyeceği ve inme riskini de azaltacağı anlamına gelir.
- Sağlıklı kas ve kemik yapısının oluşmasında da etkisi olduğu için özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.
- Sindirim problemlerinin de önüne geçilebilmesine olanak sağlayan fıstık, içeriğindeki faydaları yağlar sayesinde metabolizmanın düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Zihninizin ona ihtiyacı var
- Yer fıstığının faydaları içerisinde zihin sağlığını koruması da dikkat çeker. Bu durumda sinir sistemini de olumlu etkilediği söylenebilir. Depresyon halinden daha kısa sürede kurtulmak için de yer fıstığı doğru bir araç olacaktır.
- Konsantrasyon güçlüğü çekenlerin de dikkatini toplaması ve odaklanabilmesi için fıstık tüketmesi önerilir.
- Spor yapanların enerji ihtiyacını karşıladığı gibi vücut geliştirmeye de yardımcı olan besinlerden biridir.
Yer Fıstığı Kalorisi Ne Kadar?
Diyet yapan ya da kuruyemiş tüketiminin kendisine kilo aldıracağını düşünenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de yer fıstığının kalorisi oluyor. Aslında fıstık için kalorisi düşük bir besin diyemeyiz.
100 gr yer fıstığı ortalama 567 kaloridir. Bir adet fıstığın 2 gram olacağı düşünülürse kalorisi de 11 olacaktır. Her gün 5 fıstık kalori alımınızı artırmazken, sağlığınız için pek çok şeyi değiştirebilir.
Fıstık Kilo Aldırır mı?
Yer fıstığının kalorisi yüksek bir besin olduğunu hepimiz öğrendik. Ancak yukarıda yer fıstığının faydaları konusundan bahsederken antioksidan özellikte olduğunu ve içeriğinde faydalı yağlar bulunduğu bildirmiştik.
Yağ bakımından oldukça zengin olan yer fıstığı, aşırı tüketmemeye dikkat edildiği durumda kilo aldırmayacaktır. Bunun için kendinize bir sınır koyarak haftada bir avuçtan fazla tüketmemeye özen gösterdiğinizde kilo alımının önüne geçebilir, fıstığın faydalarından yararlanmaya devam edebilirsiniz. Tabi ki bunun için tuzsuz fıstık tercih etmenizi öneririz.
Diyet Yapanlar için Yer Fıstığı Ezmesi Tarifi
Kilonuzu kontrol altında tutmak, ama bir yandan da fıstığın etkilerinden ve enerjisinden yararlanmak istiyorsanız, kendi fıstık ezmenizi yapmayı deneyebilirsiniz. Üstelik oldukça pratik ve hafif bir tarifle… Hazır olarak satın alacağınız fıstık ezmesi barındırdığı katkı maddeleri, yoğun şeker ve yağ nedeniyle diyetinize pek de uyum sağlayamayacaktır.
Malzemeler:
- 250 g yer fıstığı
- 3 yemek kaşığı organik bal
- 1 fincan yarım yağlı süt
Yapılışı:
- Diyet fıstık ezmesi tarifi için öncelikle fıstıkların kabuklarını soyun ve iyice kabuktan arındıklarından emin olun.
- 5 dakika boyunca tavada kavurun, orta ateşte kavurmak yeterli olacaktır.
- Kavurduğunuz fıstıkları parçalayıcıdan geçirin, ancak un gibi olmamasına özen gösterin. Biraz taneli kalması tüketimi daha keyifli hale getirecektir.
- Parçalama işleminin ardından içerisine sütü ekleyin ve bir müddet bekleyin.
- Son olarak balı da karışıma ilave ederek iyice karışmasını sağlayın ve cam bir kavanoz içerisinde saklayın.
- Diyet fıstık ezmesi ile artık kilo almadan yer fıstığının faydaları sizin için de etkisini gösterebilir.
2 yorum
ankara çilingir
Teşekürler bilgiler için
Hızlı Resim Yükle
fıstığın zararları oldugu kadar yararı oldugunu bilmiyordum. tşkler.