Cam fincan içerisinde servis edilmek üzere doldurulan yeşil çay görseli
Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde, havaların soğumasıyla birlikte içimizi ısıtacak bir fincan bitki çayına olan ihtiyacımız giderek artıyor. Özellikle de bakterilere ve virüslere karşı bağışıklığımızı güçlendirmek için şifalı bitkilerin arayışına girdiğimiz bir dönemde imdadımıza yetişen yeşil çay bitkisi, sağladığı birçok faydayla demliklerimizin vazgeçilmezi haline gelmek konusunda iddialı. 

Sağlıklı beslenmenin ve şifalı bitkilerin yaşamımızda önemli bir yere sahip olmaya başlamasıyla, beslenme düzenimizde birtakım değişiklikler ve yenilikler yapmanın tam zamanı. Bu sebeple, toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borası olarak bugünkü içeriğimizde, sizler için yeşil çay faydaları konusunu ele alıyoruz. 

Bitki çayı dendiğinde akla gelen ilk içeceklerden biri olan ve oldukça sevilen nane limonun yapımı ve faydaları ile ilgili detaylı bilgi için Nane Limon Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Yeşil Çay Nedir?

Masanın üzerinde duran kurutulmuş yeşil çay yaprakları görseli

Yeşil çay, son yıllarda ülkemizde giderek popüler olan ve mucizevi faydaları sayesinde her geçen gün daha fazla tercih edilen bir bitki haline geldi. Uzak Doğu kökenli camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bu çay türünün ilk olarak Çin ve Hindistan’da ortaya çıktığı biliniyor. 

Yeşil çay, beyaz çay ve günlük hayatımızda sıkça tüketmeye alışık olduğumuz siyah çay, aynı bitkinin yapraklarından üretilir. Fakat üretim aşamalarındaki farklılıklarıyla sahip oldukları nitelikleri kazanır. 

Çay yaprakları, toplanmasının hemen ardından oksitlenmeye müsait olan bir bitkidir. Siyah çayın üretiminde bu oksitlenmeye izin verilir. Beyaz çay, kurutulma işleminden önce kısmen de olsa oksitlenme işleminden geçer. Yeşil çay ise toplanmasının ardından kavrulur ve hızlıca kurutulur. Böylelikle yaprakları yeşil kalır. Yeşil çayın geçirdiği bu süreçler antioksidan özelliğe sahip olmasındaki en önemli etkenlerdir.

Ülkemizde sevilerek tüketilen ve her öğünümüzde bizimle olan çay bitkisi ile ilgili daha detaylı bilgi için Çay Nedir, Nasıl Yetiştirilir, Çay Türleri Nelerdir? konulu içeriğimize göz atabilirsiniz.

Antioksidan Nedir?

Antioksidan hem vücut tarafından üretilebilen hem de besinler yoluyla dışarıdan alınabilen bir grup kimyasal maddedir. En önemli görevi, vücudumuzda bulunan serbest radikallere karşı savaşmaktır. 

Serbest radikaller vücudumuza soluduğumuz oksijen yoluyla rahatlıkla girebilir. Havadaki oksijen, toksik etkileri olan serbest radikallerin oluşmasına sebeptir. Bunun yanı sıra sigara, alkol ve stres gibi yan etkenler de serbest moleküllerin oluşumunu tetikler. 

Dolayısıyla serbest radikallerin oluşmasına engel olmak mümkün değildir. Ancak yeşil çay gibi antioksidan madde açısından zengin olan sağlıklı gıdalar tüketerek bu zehirli etkenlerden kaçınabiliriz. Ayrıca yeşil çayın içerisinde bulunan A, B1, B2 B3, C ve E vitaminleri sayesinde ihtiyacımız olan vitamin desteğini de kolaylıkla sağlayabiliriz.

Yeşil Çay Faydaları

Yeşil çay faydaları-cam fincanda servis edilmiş yeşil çay ve yanında tarçın çubukları ile yeşil çay yaprakları

Yeşil çay, içerdiği antioksidanlar sayesinde pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuş ve faydaları üzerinde uzun yıllardır çalışılan bir bitkidir. Yeşil çay faydaları, ilk olarak tüketildiği bölgeler olan Çin’de ve Hindistan’da bilinirdi. Bu sebeple, geleneksel tıpta, yaraları iyileştirmek, sindirimi düzenlemek, vücut ısısını, ayrıca kalp ve akıl sağlığını korumak amacıyla uzun yıllar kullanılmıştır. 

Geleneksel tıptaki kullanım alanlarına ek olarak, son yıllarda birçok açıdan araştırılan ve faydaları bilimsel araştırılmalara tabi tutulan yeşil çay, insan sağlığına olan kanıtlanmış olumlu etkisiyle ön plana çıkmayı başaran şifalı bitkilerin başında geliyor. İşte düzenli tüketildiğinde hem beden hem ruh sağlığı için şifa olabilecek yeşil çayın faydaları:

  1. Kanseri Önler

Ulusal Kanser Enstitüsü, yaptığı çalışmalarla, çayın içerisinde bulunan polifenollerin kanserli hücrenin büyümesine engel olarak kanseri önlediğini ortaya koymuştur. Elbette kanser oranını doğrudan yeşil çay tüketimiyle bağdaştırmak ve bir sonuca varmak mümkün değildir. Fakat, yeşil çayın etkili olduğu bilinen kanser türleri şunlardır: 

  • Meme
  • Mesane
  • Cilt
  • Akciğer
  • Bağırsak
  • Yumurtalık
  • Mide
  • Yemek borusu
  • Prostat

  2. Metabolizmayı Hızlandırır

Yeşil çay faydaları dendiğinde akla gelen bir diğer gerçek, metabolizmayı hızlandırıcı etkisidir. Ayrıca, başarılı bir idrar söktürücü olmasından ötürü vücuttan ödemin atılmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yağ yakıcı özelliğiyle yağ hücrelerini parçalama görevi üstlenir. Bu nedenle zayıflamak veya formunu korumak isteyenler için de tercih edilir bir içecek haline gelmiştir.

  3. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Harvard Tıp Okulu’nun ortaya koyduğu veriler, yeşil çayın kötü kolesterol seviyesini düşürerek olası kalp hastalıklarının önüne geçtiğini belirtiyor. Bu sebeple, kalp hastaları için yeşil çay tüketimi günlük beslenmenin vazgeçilmez bir parçası olabilir.

  4. Diyabete İyi Gelir

Yeşil çay, glikoz seviyesini düzenleme özelliğiyle yemekten sonra tercih edilebilir. Özellikle şeker hastaları için oldukça faydalı olan bu bitki çayı, insülin artışının ve yağ depolanmasının önüne geçerek diyabet rahatsızlığı konusunda gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

  5. Cildi Güzelleştirir

Yeşil çay faydaları arasında, antioksidan madde açısından zengin olması sebebiyle, cildin zaman içerisinde oluşan yaşlanma belirtilerini azalmakta başarılı bir bitki olması da yer almaktadır. Ayrıca anti inflamatuar özelliğiyle de sedef, kepek ve akne gibi cilt sorunlarının önüne geçebilir. Yorgun görünüme sebebiyet veren göz altı torbalarını önlemek için de yeşil çay bakımını kolaylıkla uygulayabilirsiniz. 

Tüm bu faydaları ile yeşil çay, cildin güzelleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Düzenli kullanımda yeşil çayın cildiniz üzerindeki olumlu etkilerini siz de rahatlıkla görebilirsiniz. 

  6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yeşil çay C vitamini açısından zengin bir bitkidir. Bunun yanında içerisinde bulunan kateşin ile bakterilere ve virüslere karşı savunma geliştirir. Bu sayede, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon, öksürük ishal gibi pek çok rahatsızlığa yeşil çay ile meydan okumak mümkündür. 

  7. Zinde Tutar

Yeşil çay faydaları konusunda bir diğer önemli konu, sahip olduğu kafeindir. Kahve kadar olmasa da hatırı sayılır miktarda kafein içeren yeşil çay bitkisi, gün içerisinde zinde ve canlı hissetmenizi sağlarken, önerilen miktarda tüketilirse kahvenin aksine çarpıntı veya gerginlik gibi belirtileri yaşamanıza da neden olmaz.

  8. Sakinleştirici Etki Gösterir

Yeşil çay aynı zamanda yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle de bilinmektedir. Sahip olduğu L-theanine amino asidi sayesinde stres ve anksiyete gibi sıkıntıların önüne geçmenize yardımcı olur. 

  9. Alzheimer ve Parkinson Riskini Azaltır

Alzheimer ve Parkinson en sık görülen nörolojik rahatsızlıkların başında geliyor. Yapılan araştırmalar, yeşil çayın içerisindeki biyoaktif bileşenlerin beyinde koruyucu bir göreve sahip olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bilişsel faaliyetlerin güçlenmesiyle Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının riskleri önemli ölçüde azalmış olduğunu ileri sürmektedir. 

Ayrıca Çin’de hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar, yeşil çayın kimyasal bileşenlerinin öğrenme ve hafıza gibi bilişsel fonksiyonları olumlu etkilediği sonuçlarını ortaya koymaktadır.

  10. Kan Basıncını Düzenler

Yeşil çayın etken maddeleri kan basıncını düzenleyici özelliğe sahiptir. Bu nedenle yüksek tansiyonu düşürmekte oldukça faydalı bir bitkidir. Düzenli yeşil çay tüketimi yüksek tansiyondan mustarip hastalar için tavsiye edilir. 

  11. Diş Çürümesini Engeller

Yeşil çayın diş ve diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği de yapılan son araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Dişleri koruyan bir bariyer görevi görerek çürümelere engel olan yeşil çay, bu etkisiyle de oldukça sevilen bir içecek olmayı başarmıştır.

Yeşil Çayın Olası Zararları

Yeşil çay faydaları bilimsel araştırmalara konu olarak ispatlansa da her şeyin aşırısı zarar olduğundan çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Yeşil çayın belirtilenden fazla tüketilmesi halinde meydana gelebilecek rahatsızlıklar şu şekildedir: 

  • Gün içerisinde 3 bardaktan fazla yeşil çay tüketimi baş ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk, baş dönmesi ve çarpıntı gibi belirtilere yol açabilir.
  • Mide ağrısı, bulantı, kusma ve reflü gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ise yeşil çay tüketimi riskli bir durum olabilir. Bu yüzden herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için tüketilmeden önce bir doktora danışılması gereklidir.

Bu rahatsızlıklar göz önünde bulundurularak yeşil çay tüketiminde önerilenin üzerine çıkmamakta fayda vardır. Sağlık için tercih ettiğiniz bir besinin sağlık problemlerine yol açması isteyeceğiniz son şey olacaktır.

Yeşil Çay Nasıl Yapılır?

Cam bardakta limon dilimi ve nane ile sevis edilmiş yeşil çay

Yeşil çay nedir, yeşil çay faydaları nelerdir, gibi soruları detaylıca yanıtladığımıza göre artık lezzetli ve şifalı bir çay hazırlamanın vakti geldi. Peki yeşil çay nasıl hazırlanır? Nasıl demlenir? Püf noktaları nelerdir? Tüm bu sorularınızın cevabı olan adım adım yeşil çay yapımına birlikte bakalım: 

  1. Kişi sayısına göre belirlediğiniz suyu kaynama noktasına gelinceye kadar bir demlikte veya cezvede ısıtın. Ancak tamamen kaynamış olmasını beklemeniz gerekmiyor.
  2. Ardından hazırlamış olduğunuz sıcak suyu 1-2 dakika dinlenmesi için bekletin.
  3. Yine kişi sayısına göre belirlediğiniz birer yemek kaşığı yeşil çayı sıcak ve dinlenmiş olan suyun içine ilave edin.
  4. Yeşil çayı ekledikten sonra, ortalama 2-3 dakika dinlenmesi için bekletin. Ardından çayınızı sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeşil çayı daha da lezzetli ve keyifli bir hale getirmek için içerisine farklı aromalar katabilirsiniz. Örneğin bir dilim limon, bir çay kaşığı bal veya bir parça tarçın çubuğu çayınızın hem lezzetine hem de faydalarına katkıda bulunacaktır.

Beyaz porselen fincanda yeşil çay içen ve gülümseyen bir kadın
Yeşil çay faydaları konusunu ve şifalı bir yeşil çayın hazırlamanın püf noktalarını sizler için kaleme aldık. Artık birbirinden güzel ve sağlıklı yeşil çayları öğünlerinize güvenle ekleyebilirsiniz.

Antioksidan bakımından zengin bileşenleriyle hastalıklara karşı en büyük destekçiniz olan yeşil çay siparişleriniz için, taze, kaliteli ve güvenilir ürünlerin adresi Kuruyemiş Borsası’nı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)