Yılbaşı temalı çam ağacı kasesinde yer alan kuruyemiş çeşitleri

Yılbaşı, insanların aileleri ile birlikte geçirdiği en özel günlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Bu özel günü en güzel hale getiren yılbaşı sofrası ise yeni yıla evde girmeyi planlayanların en çok önem verdiği konular arasında yer alır.

Damak zevkinize uygun yiyeceklerin ve içeceklerin bulunduğu mükellef bir şekilde donatılmış yılbaşı sofrası sayesinde sevdikleriniz ile mutlu bir akşam geçirebilirsiniz. Bu noktada şüphesiz kuruyemişlerin ayrı bir yeri olduğunu da belirtmek gerekir.

Peki yılbaşı menülerinin olmazsa olmazı kuruyemişler hangi tür kuruyemişlerdir? Güzel bir yılbaşı akşamında misafirlerinizi ve ailenizi en iyi şekilde ağırlamak için hangi kuruyemişleri tercih etmelisiniz? İşte zihninizden geçen tüm soruların yanıtları ve yılbaşı sofrasında en çok tüketilen kuruyemiş türleri...

Yılbaşı Sofrasının Baş Tacı Olan Kuruyemişler

bir masadaki kaselerde bulunan kuruyemiş çeşitleri

Ülkemizde kuruyemişin oldukça sevildiğini hepimiz biliriz. Öyle ki günün herhangi bir saatinde herhangi bir kuruyemiş çeşidinin zevkle tüketildiğini söylersek de yanılmış olmayız.

Ancak söz konusu yılbaşı olunca bu özel güne yakışacak en uygun, en leziz ve en besleyici kuruyemişlerin hangisi olduğu sorusuna yanıt vermek her zaman kolay olmayabilir. Özellikle farklı zevklere sahip insanların aynı yılbaşı sofrasını paylaşacak olması da bu durumu biraz daha zorlaştırabilir.

Öte yandan yılbaşı sofraları için vazgeçilmez belli başlı kuruyemiş çeşitleri de vardır. Bu kuruyemiş çeşitleri sadece lezzetleri ile değil aynı zamanda görsel sunumları ile de yılbaşı sofralarını şenlendirebilen etkiye sahiptir.

Biz de kaliteli ve lezzetli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak bu yazımızda yılbaşı sofrasına en çok yakışan ve sevilerek tüketilen kuruyemiş çeşitlerini ve başlıca özelliklerini sıralamak istedik.

1. Ay Çekirdeği

Türkiye’nin en çok sevilen kuruyemişlerinden ay çekirdeği farklı birçok çeşide sahiptir. Tuzlu, tuzsuz, kavrulmuş veya çiğ… Her çeşidi sevilerek tüketilen ay çekirdeği, yılbaşı sofralarının olmazsa olmaz atıştırmalıkları arasında yer alır.

Lezzetli bir kuruyemiş olan ay çekirdeği aynı zamanda son derece faydalı bir kuruyemiştir. Özellikle iyi bir magnezyum kaynağı olan ay çekirdeği, kalp sağlığı için önem taşıyan E vitamini ve folat yönünden de oldukça zengindir.

Ancak siz yine de ay çekirdeğini aşırı tüketmemeye çalışın. Çünkü diğer birçok kuruyemiş çeşidi gibi ay çekirdeği de yağlı bir besin olduğundan aşırı tüketilmemelidir.

2. Kabak Çekirdeği

ahşap bir kasede bulunan ve masaya taşan kabak çekirdekleri

Lezzetli ve bir o kadar da besleyici bir kuruyemiş çeşidi olan kabak çekirdeği ile yılbaşı sofralarına sağlıklı bir boyut kazandırabilirsiniz. Ayrıca, tek başına sunabileceğiniz kabak çekirdeğini farklı kuruyemişler ile birlikte sunabilir, böylece görsellik de katmış olursunuz.

3. Yer Fıstığı

Yılbaşı sofrası için vazgeçilmez bir diğer kuruyemiş çeşidi de elbette yer fıstığıdır. Kabuklu, kabuksuz, tuzlu, tuzsuz, çiğ veya kavrulmuş gibi çeşitleri bulunan yer fıstığı birçok kişi tarafından severek tüketilir.

Protein kaynağı olan yer fıstığı aynı zamanda içerdiği potasyum ve magnezyum miktarı ile de insan sağlığına katkıda bulunur. Hem besin değeri bakımından zengin olması hem de lezzetli bir kuruyemiş olmasından dolayı yılbaşı masasında yer fıstığının da mutlaka bulunması gerektiği sonucuna ulaşabiliriz.

4. Antep Fıstığı

Özel günlerin en sevilen tadı Antep fıstığı, besleyici ve bir o kadar da gösterişli bir kuruyemiş çeşididir. Dolayısıyla kesinlikle yılbaşı sofranızda yer vermeniz gereken kuruyemişlerden bir tanesidir.

Ayrıca Antep fıstığı, geleneksel Türk mutfağında yalnızca tatlılarda değil yemeklerde dahi kullanılmaktadır. Bu da Antep fıstığının kültürümüzdeki önemini kolaylıkla ortaya çıkarır.

5. Fındık

beyaz bir kasede bulunan kabuklu fındıklar

Karadeniz’in göz bebeği olan fındık, günlük hayatımıza renk katan tatlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Enerji verici bir besin olan fındık, insan sağlığına olan faydaları ile de önemli bir kuruyemiştir.

Fındık çeşitleri, tek başına tüketildiği gibi tatlılarda ve ezmelerde de kullanılır. Özellikle Hamsiköy sütlacı adı verilen özel bir sütlaç türünün de vazgeçilmez bir parçasıdır. Görüldüğü üzere her açıdan mükemmel bir besin kaynağı olan fındık, yılbaşı sofrası içinde yer vermeniz gereken kuruyemişler arasında bulunuyor.

Fındık faydaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Fındığın Faydaları ve Fındık İle Yapılabilecek Yemekler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

6. Ceviz

Özellikle kuru meyve çeşitleri ile mükemmel bir uyum sağlayan ceviz, lüks bir yılbaşı sofrasında bulunması gereken kuruyemişler arasında yer alır. Öyle ki cevizin omega-3 kaynağı olması da artı bir özellik olarak karşımıza çıkar.

7. Badem

Kendine has tadı ile badem, yine yılbaşı sofranızda yer vermeniz gerektiğini düşündüğümüz lezzetlerden bir tanesidir. Üstelik badem yalnızca atıştırmalık olarak değil, hemen her tür yemeğin malzemesi olarak da kullanılabilir.

Bu lezzetli kuruyemiş yılbaşı menünüzü süsleyen ana yemeklerinizden zeytinyağlılara, salatalardan çorbalara ve tatlılara kadar her şeyi mükemmel hale getirebilir.

8. Kaju

yılbaşı sofrasında yer alan beyaz bir kasede bulunan ve masaya taşan kaju

Kaju faydaları bakımından en değerli kuruyemişler arasında bulunur. Özel ve lezzetli bir kuruyemiş olan kaju, yılbaşı sofrası için mükemmel bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Ayrıca kaju, diğer kuruyemiş çeşitlerine göre biraz daha pahalı olması nedeniyle lüks bir kuruyemiş çeşididir.

Bu nedenle özel misafirleriniz ve en sevdiklerinizin olduğu masada mutlaka kajuya da yer vermelisiniz. Böylece kaju ile yılbaşı sofranızı zenginleştirebilir ve sevdiklerinize onlara ne kadar kıymet verdiğinizi bir kere daha gösterme fırsatı bulabilirsiniz.

9. Leblebi

Sarı leblebi veya beyaz leblebi fark etmeksizin her halini bayılarak tükettiğimiz leblebi, günlük olarak da çokça tercih ettiğimiz kuruyemişlerden biridir. Ancak bu durum, leblebiyi yılbaşında da tüketmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Her yaş grubuna hitap eden leblebi de mutlaka yılbaşı sofrasında olması gereken kuruyemişler arasındadır.

10. Mısır

Yılbaşı sofrasına bambaşka bir tat katacak olan soslu mısır ile muhabbetin nasıl ilerlediğini fark etmek oldukça zor. Özellikle farklı kuruyemişler ile birlikte sunulduğunda şık bir görüntü oluşturacak mısır ile lezzetli bir kuruyemiş tabağı hazırlayabilirsiniz. Hatta eğer isterseniz patlamış mısır ile de birlikte sunum yapabilirsiniz.

Bonus: Karışık Kuruyemiş!

yılbaşı sofrası için karışık kuruyemiş kasesi

Konu kuruyemiş olunca farklı çeşitlerin bir arada olacağı, tek tek seçim yapmak durumunda kalmayacağınız karışık kuruyemişler arasından istediğinizi seçebilirsiniz. Ayrıca, en sevilen kuruyemiş türlerini barındıran karışık kuruyemiş paketleri ile herkese hitap eden seçimler yapabilirsiniz.

Diğer yandan kendiniz de farklı kuruyemiş çeşitlerini karıştırarak bir kuruyemiş tabağı oluşturabilirsiniz. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki herkes aynı kuruyemişten hoşlanmayabilir. Dolayısıyla bu durumu da göz önünde bulundurarak birbirinden farklı kuruyemiş çeşitlerini de yılbaşı sofranıza eklemenizi tavsiye ederiz.

Kuruyemiş Borsası olarak yılbaşı sofralarını güzelleştirecek kuruyemiş çeşitlerini ele aldık. Siz de aileniz ile birlikte keyifli bir yılbaşı akşamı geçirmek isterseniz farklı tatların bir arada olduğu bir yılbaşı sofrası hazırlayabilir, kuruyemiş çeşitleri ile masanızı renklendirebilirsiniz!

Ayrıca yılbaşı sofrasına yakışacak kuruyemişlerin kullanıldığı tatlı tariflerini bulabileceğiniz Kuruyemişlerin Taçlandırdığı Leziz ve Hafif Tatlılar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)