Bilim İnsanları Araştırdı: Haftada İki Defa Bir Avuç Kuruyemiş Yemek Ömrü Uzatıyor

Harvard Üniversitesi bilim insanları, araştırmaları sonucu kuruyemişe dair bir dizi faydalı sonuç elde ettiler. Açıklamalarına göre; kalp damar hastalıkları riskinin sadece haftada 2 kere kuruyemiş tüketilerek önlenebileceğini belirttiler. Buna göre bir hafta içerisinde yaklaşık 1 avuç kuruyemiş tüketirseniz kalp damar hastalıkları riski ortalama yüzde 25 azalıyor.

Geçtiğimiz yıllarda da buna benzer bulguların elde edildiği haberler, çoğunlukla İngiliz medyasında yer alıyor. Bilim insanlarının elde ettikleri bir diğer sonuç ise düzenli kuruyemiş tüketiminin yalnızca kalp damar hastalıklarıyla mücadele etmesi değil. Özellikle yaşlılarda görülebilen inmenin neden olduğu erken, beklenmeyen ölüm riski de kuruyemişle beraber azaltılabiliyor. Bu çalışma 1986 yılında bu yana süren ve yani yaklaşık olarak 32 sene süren bir çalışma. Bu çok kapsamlı araştırma ve incelemeye ise iki yüzden fazla doktor, bilim insanı ve hemşire katılmış.

kuruyemiş satışı, kuruyemişçi

Onbinlerce Kişi Katıldı

Yaptıkları bu oylumlu araştırmanın birkaç uygulamasından bahsedecek olursak; katılımcılar her iki yılda bir diyet ve yaşam tarzlarını, sağlık durumlarında yaşanan değişimleri ve hastalıklarını içeren bir anket dolduruyorlar. Bu süre zarfında alınan sonuç ise şöyle: 14 bin 136 kalp damar rahatsızlığı görüldü. 8 bin 390 iskemik kalp hastalığı ve 5 bin 910 de inme vakası kaydedildi. Ayrıca aralarından bazılarının ise ölümle sonuçlandığı biliniyor. Araştırma sahipleri yaşamı uzatmak, kalp krizi ve inmeleri önlemek için ceviz, badem, fındık, kaju fıstığı ve Antep fıstığı gibi faydalı kuruyemiş türleri ile baklagillerden olan yer fıstığının özellikle yararlı olduğunu söylüyor. Yani mesele o ki haftada iki kere bu saydığımız kuruyemişlerden bir avuç tüketirseniz ileride yaşanabilecek rahatsızlıkları önleyebilir, hatta yaşadığınız hastalıkların da üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca araştırmanın takipçilerinden olan Gıda Mühendisi Ayşen Orhan’ın da bu hususta şu tarz açıklamaları yer alıyor:

“Harvard Üniversitesi tarafından 32 yıl boyunca sürdürülen çalışmanın sonuçları açıklandı. Bu açıklamaya göre, toptan kuruyemiştüketimi kalp damar hastalıkları riskini yaklaşık yüzde 25 oranında azaltıyor. Uzmanlar kuruyemişteki yararlı yağlar kalp damar yollarını açtığı için haftada iki kere fındık, ceviz, badem, kaju, antepfıstığı ve yerfıstığı tüketilmesini öneriyor. İçerdiği Omega 3 nedeniyle kalp ve damar dostu bir besin olarak bilinen fındık ve badem, kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önlerken tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltıyor. Fındıkta Omega 3’ün yanı sıra,B5, B9 ve bor bulunuyor. B6 vitamini kaynağı olan ceviz ise, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve damar sertliğini önlemede önemli bir görev üstleniyor. Kaju, içerdiği potasyum nedeniyle tansiyon düşürücü özelliğe sahip olmasının yanı sıra, sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Vücudu hastalıklardan koruyan, şeker hastalığının gelişimini engelleyen ve antioksidan olarak nitelenen selenyum da içeren kajunun demir ve D vitamini açısından da zengin olduğu biliniyor. İçeriğindeki B1 vitamini ile kan şekerinin yakılmasını, B3 vitaminiyle de kolesterolün düşmesini sağlayan yer fıstığı, lezzetinin yanı sıra, zihin açıcı özelliği ile biliniyor.’’

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)