lokum çeşitleri

Onun için Türk mutfağının en tatlı üyesi desek hiç de yanlış olmaz. Yemeye doyamıyor, kokusundan tanıyor, herkese ikram etmek istiyoruz. “Ağzımız tatlansın” dediğimiz anlarda aklımıza ilk gelen seçenek olan lokum, Türk mutfağında oldukça özel bir yere sahip.

En güzel anılarımızda da yanımızda. Bayramlar, ziyaretler, kahve yanında hoş muhabbetler derken, vazgeçilmezlerimizden biri haline gelen lokum; çocukluğumuzdan beri sevdiğimiz tatlardan biri.

Üstelik öyle lezzetli bir şekerleme deyip geçmek de mümkün değil. Geçmişi Osmanlı mutfağına dayanan lokum, her geçen gün dünya genelindeki ününü artırıyor.

Saray Mutfağında Lokum…

Türkiye’yi uluslararası arenada tanıtan lezzetleri saymanızı istesek, ilk aklınıza gelen muhtemelen lokum olurdu. Kökleri bir hayli eskiye dayanan lokum, 15.yüzyıldan beridir hayatımızın içerisinde yerini alıyor.

Kökeni Pers İmparatorluğu’nda sıklıkla tüketilen tatlılardan ‘abhisa’ya dayandığı söylenen bu tatlı, günümüzdeki şeklini 18.yüzyılda aldı. Osmanlı saray mutfağına ilk girdiğinde bugünkü adıyla anılmıyordu elbette.

Tükettikten sonra boğazda sebep olduğu rahatlıktan ötürü ‘rahat ul-hulküm’ yani ‘boğazı rahatlatan’ adı verilmişti. Zaman içerisinde ‘rahat lokum’ olarak evrilen tatlı, Türkçede sadeleşmeye gidilmesiyle birlikte, sadece lokum adını aldı ve (Turkish Delight) Türk lokumu olarak dünya genelinde popülerlik kazanmayı başardı.

Lokum Çeşitleri ve Yapılışı

Lokumun yapılığı esnasında kullanılan malzemeler; sitrik asit, nişasta, şeker, aroma ve gıda boyasıdır. Yapılışı sırasında şeker su içerisinde tamamen kayboluncaya kadar kaynatılır, sonrasında sitrik asit ve nişasta çözüldükten sonra bu su ile karıştırılır.

Birlikte de kaynatıldıktan sonra, içerisinde eklenecekse eğer aroma ve gıda boyası eklenir. Sonrasında ise 20 saat nişastalı kaplarda bekletilir. Bekleme sürecinin ardından ise şekillendirme işlemine geçilir.

renkli lokumlar

Her ne kadar lokum söz konusu olduğunda biz tek tip bir şey anımsasak da çok sayıda lokum çeşidi vardır. Neredeyse bütün meyvelerle lokum yapılabilir.

Yine de lokum çeşitlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Çifte kavrulmuş lokum, kuş lokumu, fıstıklı lokum, limonlu lokum, meyveli lokum, narı lokum, Antep fıstıklı lokum, damla sakızlı lokum, gül yapraklı lokum, kaymaklı lokum…

Bunlar sağlıklı bir şekilde üretildikleri müddetçe oldukça lezzetli hale gelir. Lokum yapılan imalathaneler de Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekiplerle sık sık denetlenmekte ve üretim noktaları kontrol edilmektedir.

Şaşırtıcı Faydalarıyla Lokum…

Her ne kadar şekerli bir tatlı olması nedeniyle lokum zararlı bir besin gibi düşünülse de aslında tüketiminde aşırıya kaçılmadığı müddetçe oldukça faydalıdır. Osmanlı saraylarından bugüne gelen lezzet lokumun 100 gramında 89 gr karbonhidrat, 0.19 gr yağ, 19 mg potasyum, 0.2 gr protein, 5 mg kalsiyum, 0.1 mg da demir bulunur. Ancak bu oranlar bazen kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterebilir.

Lokumun besin değerinden sonra bilinen faydalarından söz etmemiz gerekirse, bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Osmanlı’da ‘boğazı rahatlatan’ olarak anılan lokum, tahmin edilebileceği gibi bademcik iltihabı üzerinde etkilidir. İltihaplanma durumundan daha kısa sürede kurtulmak için lokum tüketmeye özen gösterilmesi faydalı olacaktır. Özellikle kış aylarında evinizden eksik etmemenizi öneririz.
  • İçeriğinde karbonhidrat bulunduğu için uzmanlar lokum tüketiminin böbrek hastaları için olumlu etkiler göstereceğini düşünmekteler.
  • Vücutta meydana gelen çıban, yara ve sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine olanak sağladığı bilinir. Akne ve sivilcelerden kurtulmak için tüketmenin yanı sıra lokum ile bir maske de yapılabilir.

Aşırı şekilde tüketilmediği müddetçe lokum sağlık sorunlarına sebep olmayacağı gibi, kilo alımıma da neden olmaz.

türk kahvesi ve lokum tabağı

Lokum Nasıl İkram Edilmelidir?

Lokum saray mutfağına ait bir tatlı olduğu için servisi ekstra bir özen gerektirir. Her ne kadar halk arasında peçete arasında servis edildiği dikkat çekiyor olsa da lokumu kahve yanında küçük ikramlıklar kullanarak servis edebilirsiniz.

Porselen, cam ya da bakır ikramlıklar lokum için uygun olabilir. Bayramlar ise gümüş şekerlikler içerisinde şık bir sunum hazırlamak iyi bir tercih olacaktır. Birbirinden farklı ve lezzetli lokum çeşitleri web sitemizde de bulunuyor. Online sipariş vererek lokumun en lezzetlisinin kapınıza kadar gelmesini sağlayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)