badem

Küçükten büyüğe herkesin koşulsuz seveceği şey kuruyemişlerdir. Birçok çeşidi bulunan kuruyemişler tüketiminde aşırıya kaçılmadıkça inanılmaz faydaları olan atıştırmalıklardır.

Vücuda sayısız faydaları olan kuruyemişlerden fındık, ceviz ve bademin faydaları, vücuda olan katkıları ve lezzeti onları bizim için daha da özel yapan unsurlardır. Kuruyemişlerin vücuda yağdan başka hiçbir katkısının bulunmadığını düşünülen zamanlar olsa da uzmanlar tarafından tam tersinin doğrulandığını ve günlük olarak mutlaka tüketilmesi gerektiğinin de altını çizmeden geçmeyelim.

Günümüzde tükettiğimiz yapay atıştırmalıkların da çoğunlukla zararlı maddeler içerdiğini göz önünde bulundurursak, kuruyemiş tüketmenin aslında ne kadar faydalı olduğunu bir kez daha rahatlıkla anlayabiliriz.

Günlük olarak tükettiğimiz besinler arasında kesinlikle olması gereken kuruyemişlerden ilk akla gelenler badem, fındık, cevizdir. Kuruyemişler arasında belki de en faydalı ve bulunması en kolay olan kuruyemişlerden bademin faydaları hakkında konuşacak olursak, kadınların da çok iyi bildiği gibi saçtan cilde kadar tüm vücudumuzu her açıdan etkileyecek kadar yararları bir kuruyemiş çeşididir.

Sayarak bitirilemeyecek özellikleri bulunan bademin faydaları nedir, vücudumuza ne tür katkılarda bulunur ve nasıl bir kuruyemiştir, dilerseniz biraz da bunlardan bahsedelim.

Bademin Faydaları

Badem ılıman iklimi bulunan ülkelerde daha çok yetiştirilen bir kuruyemiş çeşididir. Bu ülkeler Suudi Arabistan, Türkiye, Suriye, Ürdün, İsrail gibi ülkelerdir. Bademin bizim yaygın olarak bildiğimizin aksine tatlı ve acı olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.

Bademin faydaları hakkında bilgi sahibi olanların ve yemeklerine lezzet katmak için kullananların sayısı çok fazla olmasa da acı badem tüketen oldukça fazla sayıda insan vardır. Tatlı badem ise bizlerin daha çok bildiği çiğ bademdir. Ayrıca sütü de bulunan bademin faydaları hakkında söylenebilecek birçok şey olsa da biz sizlere özet bir şekilde aktarmaya çalışacağız.

Bademin faydaları hakkında söyleyebileceğimiz ilk şey, besin değerlerinin oldukça yüksek olduğudur. İçerisinde E vitamini, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyumu bol miktarda bulunduran bademin faydaları işte bu noktada başlıyor demek hiç de yanlış olmayacaktır.

Bu maddelerin insan sağlığı için çok önemli olduğunu ve birçok rahatsızlığın tedavisinde aslında bu maddelerin ağırlıklı bulunduğunu söyleyebiliriz.
Bademin faydaları insan sağlığı için son derece önemlidir ve aslında vücut için farkında olmadığımız oldukça fazla etkisi bulunmaktadır. Bademin faydaları dediğimizde sayabileceğimiz birçok madde bulunmaktadır. Peki bademin faydaları nelerdir?

1. Beyin Sağlığı

insan beyni

Bademin faydaları arasında en başta gelen şey beyin sağlığıdır. Birçok kuruyemiş türü aynı etkiye sahip olsa da bademin faydaları beyin sağlığına bir nebze daha yararlıdır denilebilir. Beyin gelişimi için gereken bileşenleri içeren badem hem çocuk hem yetişkinler için oldukça faydalıdır ve ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek alzehimer hastalığının önlenmesinde son derece etkilidir.

2. Kolesterol Sağlığı

Bademin faydaları dediğimizde en bilinen yararı kolesterol seviyesini korumasıdır. Kolesterolün dengesiz seyri için günlük olarak tüketilen 6-7 adet badem oldukça doğal ve lezzetli bir tercih olacaktır.

3. Kemik ve Kalp Sağlığı

Badem başta da bahsettiğimiz gibi içerisinde bol miktarda fosfor bulundurduğundan kemik ve diş sağlığı için oldukça yararlıdır. Bademin faydaları arasında sayılabilecek en önemli noktalardan biri kemik ve diş sağlığıdır. İleriki yaşlarda ortaya çıkabilecek osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur.

4. Kalp Sağlığı ve Bağışıklık Sistemi

Badem, içerisinde doymamış yağlar, bol miktarda protein ve potasyum bulundurur. Bademin faydaları arasında belki de en başta gelebilecek olan bu yararı kalp sağlığı için oldukça önemlidir.

Bağışıklık sisteminden söz edecek olursak, bademin faydaları arasında bağışıklık sistemine olan yararını da sayabiliriz. İçerisinde bulunan ve bağışıklık sistemine olan yararını göz ardı edemeyeceğimiz alkali maddesi bulunduran badem, bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

5. Cilt Bakımı ve Kan Basıncının Düzenlenmesi

Bademin faydaları içerisinde sayabileceğimiz en bilinen fayda cilde olan yararıdır. Badem sütü ve badem yağını özellikle bebekler için öneren uzmanlar, yetişkinler için de bir o kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Bademin faydaları ve vücuda olan etkilerinden bahsederken içerisinde bulunan sodyum ve potasyum sayesinde kan basıncını düzenlediğini de söylemekte yarar var. Bu etkisi sayesinde badem aynı zamanda kan basıncını düzenlerken kalp sağlığını da korumamıza yardımcı olmaktadır.

6. Diyabeti Önleme ve Diyetlere Katkısı

Özelikle yemek yedikten sonra artan insülin ve glikoz miktarını azaltması da bademin faydaları arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra badem bağırsak hareketlerini düzenlediğinden kilo vermeye de yardımcı olmaktadır ve uzmanların bademin faydaları denince en çok bahsettiği konulardan birisi kilo vermedir.

Badem İle Yapılabilecek Yemekler

Bademin faydaları hakkında bu kadar konuştuktan sonra tüketiminin sadece kuruyemiş olarak değil, aynı zamanda yemek ya da tatlılarda da kullanılabilecek bir yiyecek olduğundan bahsetmek isteriz. Sizler için, bademin faydaları ile ilgili bilgi verdikten sonra badem ile yapılabilecek yemek ve tatlılar arasından en güzellerini derledik. Dilerseniz biraz da bunlardan bahsedelim.

1. Bademli Tavuk Çorbası

bademli tavuk çorbası

Midemiz için oldukça önemli olan çorba, bademin faydaları ile de birleşince besin değeri yüksek olan bir tarif oluyor. Yapımı son derece kolay olan bademli tavuk çorbasının malzemeleri de mutfağınızda muhtemelen bulunan malzemeler diyebiliriz. Tavuk, tereyağı, un, krema, badem ve tavuk suyu ile yapılan bademli tavuk çorbasına bayılacağınıza eminiz.

2. Buhara Pilavı

Etli bir pilav olan Buhara pilavı bademin faydaları yanı sıra birçok yararlı besini de içeren bir pilavdır. İçerisinde havuç, kuşbaşı et, tereyağı, çiğ badem, kuş üzümü ve fıstık bulunduran etli buhara pilavı Türk mutfağına hitap eden zengin bir tada sahiptir. Etli pilavı sevenlerin bayılacağına eminiz.

3. İshakiye

Belki de adını hiç duymadığınız ishakiye isimli yiyeceği, bademin faydaları hakkında birşeyler okurken görmeniz size enteresan gelebilir. Fakat bilmeyenler kadar seveni de çok olan bu helva türünü denemenizi öneririz.

Süt, margarin, pirinç unu, tereyağı, badem ve toz şeker ile yapabileceğiniz bu helvayı sevdiklerinize de ikram ederek onların da denemelerini sağlayabilirsiniz. Bademin faydaları hakkında bilgi sahibi olan misafirleriniz afiyetle tüketerek size teşekkür edecektir.

4. Kavala Kurabiyesi

kavala kurabiyesi

Son zamanlarda daha çok bilinen ve yenen kavala kurabiyesi de badem içeriyor. Yapımı da çok kolay olan kavala kurabiyesi bademin faydaları açısından da ideal olabilecek bir tarif denilebilir.

Kavala Kurabiyesinde kullanılan malzemeler tahmin edeceğiniz üzere badem(tuzsuz), un, pudra şekeri, tereyağı, kabartma tozu ve vanilyadır. Kavala kurabiyesini yeni deneyenlerin severek yiyeceğini söyleyebiliriz.

5. Bademli Atıştırmalıklar

Bademin faydaları arasında kilo verdirme özelliğinden de bahsetmiştik. Gün içerisinde ara öğünlerde tüketebileceğiniz bu atıştırmalıkları özellikle kilo vermek istiyorsanız kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Hurma ve kuru kayısıların içlerine yerleştirdiğiniz çiğ bademleri hoş bir sunum ile sevdiklerinize ikram etmek için ya da ara öğünleriniz için tercih edebilirsiniz. Bademin faydaları hakkında bilgi edinen sevdikleriniz bu atıştırmalıkları sandığınızdan daha iştahlı yiyecektir.

Bademin faydaları için söylediğimiz birçok şeyin aslında sağlığınızı doğrudan etkilediğini aktarmaya çalıştık. Bunlar haricinde bademin faydaları hakkında konuştuktan sonra ekleyeceğimiz şey ise badem tüketimi vücut için her ne kadar önemli olsa da her şeyin fazlasının zarar olduğunu ve aşırıya kaçıldığında bademin faydalarının bademin zararlarına dönüşebileceğini unutmayın. Günlük tüketim miktarı 7-8 adedi geçmedikçe sağlığınız için söz ettiğimiz gibi bademin faydaları vücudunuzda hissedeceğinize eminiz.

7 yorum

 FATMA YÜCEL

FATMA YÜCEL

BEN BADEMİ SALATAYA KATIYORUM ÇOK GÜZEL OLUYOR YEŞİLLİKLE BERBAER GÜZEL OLUYOR

Burcu Cihan

Burcu Cihan

Tavuk çorbasının bademli yapıldığını ilk kez duyuyorum, deneyeceğim 🙂 güzel bir derleme olmuş, farklı yemek çeşitlerinden bahsetmeniz mutfağımızı zenginleştiriyor, iyi oluyor

Ali Baycan

Ali Baycan

Eski Hintliler Afrikalılara kadar gider badem. Çok da eski bir kuruyemiş ve müthiş faydalı

 Betül Solmaz

Betül Solmaz

Ben helva hiç sevmem ama ishakiye gerçekten çok güzel oluyor. Badem olmasa hayatta yemem ama o ayrı bir tat veriyor

 sercan

sercan

bilgiler gayet iyide her görseller az geldi bana. her maddeye ayrı bir resim koysanız bence daha iyi olur

 Hüseyin Tuna

Hüseyin Tuna

Valla iyi bir blog hazırlamışsınız, elinize sağlık 🙂

Andaç sezgin

Andaç sezgin

bademin şekeri bile güzel 😀

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)