gümüş bir kabın içerisinde yer alan birkaç tane siyah incir var

Sağlıklı olduğu kadar lezzetli, faydalı besin kaynaklarından biri olan incir; Türkiye’nin tüm sahil bölgelerinde yetişen, kutsal kitaplarda da adı geçen bir meyvedir. Aslında geniş yapraklı bir ağacın ve verdiği meyvelerin adı olan incir, mevsiminde taze olarak tüketildiği gibi kuru meyve olarak da dört mevsim boyunca tüketilebilir. Peki lezzetiyle mideleri şenlendiren başlıca incir çeşitleri nelerdir?

Türkiye’nin dünya pazarına sunduğu en değerli ihraç ürünlerinden biri olan incirin pek çok faydası olduğu gibi birçok çeşidi de bulunuyor. Yetiştirildiği bölge ve kurutulma şekli ile aralarında çeşitli farklar ortaya çıkan incir çeşitlerini, toptan kuruyemişin en güvenilir adresi Kuruyemiş Borsası olarak sizler için bir araya getirdik. İşte lezzetine doyum olmayan başlıca incir çeşitleri!

1. Sarılop İnciri

Kurutmaya en uygun incir çeşitlerinden biri olan Sarılop’un en iyi uyum sağladığı bölgeler Aydın ve İzmir. Küçük çekirdekli bir yapıya ve düşük nem oranına sahip Sarılop’un kabukları son derece incedir. Bu özelliği ile kurutma işlemi sırasında büyük avantaj sağlar.

7-8 metre yüksekliğinde bir ağaca sahip olan Sarılop’un henüz gençken yayvan şekilli dalları ilerleyen dönemde sarkık bir hal alır. İri meyvelere sahip olan bu incir çeşidi aynı zamanda çok lezzetlidir. Ortalama 65-70 g ağırlığındaki meyvelerin olgunlaşması eylül sonu gibi tamamlanan Sarılop inciri, en kaliteli kurutmalık çeşitlerdendir.

Ek olarak, incirin evde de kurutulabileceğini biliyor muydunuz? Evde incir kurutmak ile ilgili daha detaylı bilgi almak için İncir Nasıl Kurutulur? İster Evde İster Satışta Kullanabileceğiniz Tarifler başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.

2. Sarı Zeybek İnciri

bir tanesi yarım olan, üç adet incir

Bir diğer kurutmalık çeşit olan sarı zeybek inciri de meyve kalitesi yönünden çok başarılı bir incir çeşididir. Sık meyveli bir ağaca sahip olan sarı zeybeğin koyu pembe ve yuvarlak yapılı meyveleri bulunur.

Ortalama 70-80 g ağırlığında meyvelere sahip olan sarı zeybek incirinin kabukları son derece kolay soyulabilir. Sarı zeybeğin olgunlaşma dönemi genellikle eylül sonunu bulur.

3. Bardacık İnciri

Dik yapraklı, büyük bir ağaca sahip olan bardacık inciri de İzmir ve çevresinde yetiştirilen incir çeşitlerinden biridir. Orta büyüklükteki meyveleri çekirdeksiz olan bardacık inciri, soğuğa son derece dayanıklı, çok tatlı ve kolay soyulabilen bir incir çeşididir.

4. Bursa Siyahı

bir tabağın içerisinde yer alan birkaç adet kurutulmuş incir

Adından da anlaşılacağı gibi Bursa yöresinde yetiştirilen bir incir çeşidi olan Bursa siyahının asıl üretim amacı taze tüketimdir. Güçlü ve yayvan dalları olan ağacı, mora çalan bir renge sahip çok lezzetli ve iri meyveler verir.
Sofralık da tüketilen ve kurutulmaya uygun bir çeşit olan Bursa siyahı, en kaliteli incir çeşitleri arasındadır.

5. Dağ İnciri

Kalitesiyle tüketicilerin en çok tercih ettiği incir çeşitlerinden biri olan Dağ inciri, Aydın’ın dağlık alanlarında yetişir. Sahip olduğu mineralleri yağmur suyundan ve topraktan edinen dağ inciri yetiştirilirken kimyasal ürün kullanımına başvurulmaz.

Dalında kendi kendine kuruyan dağ inciri, uygun koşullarda saklandığı taktirde 1.5 – 2 yıl boyunca herhangi bir şekilde bozulmaya uğramadan tüketilebilir.

6. Morgüz

Ege bölgesinde üretilen kaliteli bir incir çeşidi olan Morgüz, hafif tatlı yapısı ile ön plana çıkar. Ortalama 65 – 70 g meyve ağırlığına sahip olan Morgüz’ün ağacı çok hızlı bir şekilde büyüyen yüksek dallara sahiptir.

Morgüz ortalama olarak ağustos ortası ya da kasım başı gibi olgunlaşabilir.

7. Yediveren İnciri

tahta bir tabağın içerisinde bir kısmı yarım olarak kesilmiş kalanı tam incir çeşitleri

Türkiye’de yalnızca Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yetişen yediveren inciri, yıl içerisinde bir ağaçtan 7 kez meyve alınması nedeniyle bu ismi almış. İlk olgunluğa Temmuz sonunda erişen Yediveren inciri, iri yapılı özelliği ile dikkat çeker.

8. Sultan Selim İnciri

Sultan Selim inciri, iri boyutlarda açık yeşil renge sahip bir incir çeşididir. Bol etli iç yapısı aynı zamanda çok da lezzetli olan Sultan Selim inciri ülkemizde genellikle taze olarak tüketilen bir incir çeşididir.

Saksıda da yetiştirilebilen bu incir çeşidi, yarı gölgeli ortamları sever. Sultan Selim inciri asıl olgunluğuna Ağustos ortalarına doğru erişmektedir.

9. Sıra İncir

bir zeminin üzerinde kurutulmuş sıra incirler var

Oldukça lezzetli incir çeşitleri arasında yer alan sıra incir, kurutulma sırasındaki dizilim şeklinden dolayı bu ismi almıştır. Yüksek besleyiciliği bulunan bu incir çeşidi, en sık tüketilen kuru incir çeşitleri arasındadır.

Hepsi birbirinden lezzetli incir çeşitleri ile ilgili bilgi vermeye çalıştığımız yazımızın sizin için faydalı olmasını umuyoruz. Dilerseniz müşterilerine en kaliteli ürünleriyle hizmet sunan Kuruyemiş Borsası’nın birbirinden lezzetli toptan incir çeşitlerinden sipariş edebilirsiniz.

Her mevsim tüketilen bir kuru meyve olan incirin, vücut sağlığına da pek çok katkısı bulunuyor. Şifa kaynağı bir meyve olan kuru incirin faydaları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Tanrıların Meyvesi İncir ve 5 Faydası başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat2.010,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat870,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.815,00 ₺ + KDV(%1)