kuru kayısı çeşitleri

Taze veya kuru kayısılar, doğal olarak kendinden tatlı meyvelerdir, Beta-karoten bakımından zengindirler ve bu zenginlik onlara o güzel turuncu tonu verir. Kayısıların kullanım alanı oldukça zengindir.

Taze meyve ya da kuru meyve olarak tüketilebilirler, konserve haline getirilebilirler veya reçel ya da marmelat halinde sofraları süsleyebilirler. Nispeten şeker bakımından yüksek olsalar da, porsiyonunuzu günde bir porsiyon oranında tutarsanız bu muhteşem besinin faydalarından  yararlanabilirsiniz.

Bu faydaları günlük diyetinize dahil etmenin en kolay ve en güvenli yolu, kayısıyı evde kendi kendinize kurutmaktır. Bu sayede kayısının tüm yararlarını doğal bir şekilde elde edebilirsiniz. Sizin için evde kayısı nasıl kurutulur konusunu inceledik ve bu keyifli yazıyı hazırladık! Sonbaharda kuruttuğunuz kayısıların keyfini sene boyunca sürebilirsiniz.

Mevsiminde Doğru Kayısıyı Seçmek Önemli

kuru kayısı

Lezzetli kayısı nasıl kurutulur sorusuna yanıt bulmak icin öncelikle doğru kayısıyı bulmak gerek…  Tamamen olgunlaşmış kayısıları mevsiminde bir manavdan alın ya da bahçenizden toplayın. Olgunlaşmamış meyveler kuruduğunda tatları mayhoş hale gelebilir. Bu nedenle olgun kayısı bulmak önemli olacaktır. Bölgenizde yerel olarak yetişiyorlarsa, bunu tercih etmeniz çevre açısından da daha iyi olacaktır.

Eğer kayısı nasıl kurutulur öğrenmek ve bir senelik kuru kayısı ihtiyatınızı kendiniz kurutmak istiyorsanız, uygun fiyatlı alışveriş yapmak sizin için en doğrusu olacaktır.

Sonuçta mideniz kadar bütçenizi de düşünmeniz gerek. Uygun fiyata ve yüksek miktarda kayısı satın alabilmek için yerel süpermarketinizde gerçekleşen indirimleri takip edebilirsiniz. Yaz sonunda veya yıla bağlı olarak Temmuz ve Eylül arasında bir süre kayısıda indirim gerçekleştirilebilir. Bu aylarda kayısı almak ve sonbahara doğru kurutmak en hesaplısı olacaktır.

Olgunlaşmış Kayısılar Daha İyi Kurur

Kayısı nasıl kurutulur sorusuna cevabımızın ilk kısmını kayısıları seçerek verdik. Fakat tam bu aşamada olgunluk konusunun altını bir kere daha çizmek gerekiyor. Aldığınız kayısıların tamamı olgunlaşmış olmayabilir. Belki kimileri henüz olgunlaşmayı bekleyecek, belki de kimiler sert olacak.

Ancak bu kayısıları kurutma işleminde gözden çıkartmanıza hiç de gerek yok. Küçük bir ayarlama ile kayısılarınızı kendiniz kurutabilirsiniz. Bunun için bir kese kağıdına ihtiyacınız var.

Sert kayısıları, pencere kenarına bir kâğıt torba içerisinde koyarak olgunlaştırabilirsiniz. Kayısılarınız, kuruması için zamanınız olmadan önce olgunlaşacağından endişeleniyorsanız, bunları bir hafta kadar buzdolabında bekletebilirsiniz. Bu şekilde siz kurutmaya vakit bulana kadar sizi bekleyeceklerdir.

Adım Adım Kayısı Nasıl Kurutulur

taze ve kuru kayısılar

Gelelim kayısı nasıl kurutulur sorusunun adımlarına… Bunun için ilk adım olarak kayısılarını iyice temizlenir. Eğer üzerinde topraktan kaynaklı kirler varsa, bunları temizlemeniz icin kolay bir yöntem önerimiz var. Kirleri gevşetmek için birkaç dakika su içinde bekletebilirsiniz. Bu suya biraz elma sirkesi eklerseniz kirler daha kolay çıkar. Daha sonra akan su ile durulayın. Bu yıkama süreci içerisinde çürük kayısıları da atabilirsiniz.

Daha sonra sıra geldi kayısıların çekirdeklerini çıkartmaya… Bunun için kayısıları üzerlerinde doğal olarak bulunan çizgiden kesmeniz gerekmektedir. Bir bıçak yardımıyla bu çizgiyi takip eden bir kesik oluşturursanız, kayısıların çekirdeklerini kolayca çıkartabilirsiniz. Bu da kayısı nasıl kurutulur sorusuna verdiğimiz yanıttaki en önemli adımlardan bir tanesidir. Çünkü kayısı üzerinde bıçak kullanırken nazik olmak gerekir, ve kayısıya zarar vermemek önemlidir.

Şimdi kayısıları ters yüz edeceğiz. Kayısı nasıl kurutulur sorusunun püf noktası burada saklı. Kayısıların içini dışına çevirmek, onların daha rahat bir şekilde kurumasını sağlayacaktır.

Bunun için kabarık olan kısımlarından hafifçe bastırmak sureti ile kayısıları ters çevirin. Bu işlemin sonucunda kayısıların içleri dışlarına doğru gelmeli. gelmeli. Bu şekilde çok daha etli kuru meyveler elde edebilirsiniz. Etleri yukarı bakacak şekilde kurutulmalısınız.

Sıra geldi kayısıları kurutacağınız yeri ayarlamaya… Bunun için fırın tepsisine ihtiyacınız var. Bir fırın tepsisinin üzerine yapışmaz bir fırın kağıdını yerleştirin. Alternatif olarak tel raf da kullanabilirsiniz. Eğer fırınınızda büyük bir tel rafınız varsa, kuruma süresini azaltmak için rafı da kullanabilirsiniz.

Kurutmak için hazır ettiğiniz kayısı yarımlarını tel rafa veya doğrudan fırın kağıdının üzerine  yerleştirin. Düzgün aralıklarla yerleştirildiklerinden emin olun. Aralarında biraz boşluk bırakarak yerleştirirseniz, yönlerini değiştirmeniz de daha kolay olacaktır. Kayısı dilimlerini arasında yarım santimetre boşluk bırakabilirsiniz.

Fırın tepsisini fırına yerleştirmeden önce sıcaklığı ayarlamak gerek. Fırını en düşük ayara getirin. Kayısıların en iyi şekilde kurulması için 80 ° C yeterli olacaktır. Eğer aynı anda birden fazla fırın tepsisi kullanacaksanız, fırın rafları arasında birkaç seviye boşluk bırakmanız daha iyi sonuç verecektir. 

Kayısının kuruması için en az 10 ila 12 saat bekleyin. Sürenin ortasına gelindiğinde  ise kayısıları ters çevirin. Piştiklerinde hafifçe yumuşak ancak aynı zamanda da deriye benzer bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Pişirme süresi kayısıların boyutuna ve kuruduğunuz sıcaklığa bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle ara ara kontrol etmeniz gerekmektedir.

Kurutulan Kayısılar Nasıl Saklanır?

kayısı nasıl kurutulur

Kayısıları kuruttunuz, sıra geldi saklamaya… Kayısılarınızın soğumasını bekleyin, ardından büyük cam kavanozlara koyun. Kuru kayısılar en iyi şekilde cam kavanoz içerisinde saklayabilirsiniz. Kuru meyveleri yağlı kağıtla kaplı ahşap veya karton kutulara da muhafaza edebilirsiniz. Bu saklama kaplarını koyacağınız yer de kuru ver serin bir yer olmalıdır.

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kurutulmuş meyveler de en az taze olanlar kadar besleyicidir. Bu nedenle, kuru kayısı gibi besleyici özelliği yoğun kurutulmuş meyveleri, daha sağlıklı bir beslenme düzeni için diyetinize dahil etmelisiniz. Bu çeşit kayısı sadece sağlığınızı iyileştirmekle kalmaz aynı zamanda cildinizin sağlığına da iyi gelir.

100 gram kuru kayısı, organlarınızın oksidasyonun olumsuz etkilerini önleyen yeterli düzeyde antioksidanlar sağlayabilir. Bunun dışında kuru kayısılar uygun sindirimi korumak için idealdir. Bu nedenle kuru kayısıları diyetinizin bir parçası haline getirin ve sağlığınız için harikalar yaratmalarını sağlayın!

Hemoglobin Üretir

Hemoglobin, zayıflatıcı bir sağlık durumu olan anemi riskini önler. Doktorlar ve sağlık uzmanları sıklıkla vücudunuzda hemoglobin üretimini teşvik etmek için bakır ve demir gibi minerallerle dolu dengeli bir diyete sahip olmayı önerirler. Bu minerallerin her ikisini dekuru kayısıdan elde edebilirsiniz.

Meyveyi anemik bir hastanın diyetine dahil etmek durumlarını iyileştirebilir. Bununla birlikte, doktorunuza danışmak ve doğru tedaviyi almak en iyisidir. Özellikle anemi hastalarının evde kayısı nasıl kurutulur sorusunun yanıtını yakından incelemeleri ve evde kendilerine sene boyunca yetecek kayısıyı kurutmaları önerilir.

Kan Pıhtılaşmasına Yardım Eder

sağlıklı kahvaltı

Araştırmalar, K vitamininin aşırı kanamayı önlediğinden, yaralanmada kanın pıhtılaşması için çok önemli olduğunu göstermektedir. K vitamini takviyeleri yaygın olarak bulunsa da, beslenme uzmanları doğal kaynaklardan elde edilmesini teşvik eder. Bu yüzden, vücudunuzda sakatlanma durumunda yardımcı olabilecek K vitaminini stoklamak için günde en az bir kez kuru kayısı yiyin.

Hazımsızlığı İyileştirir

Hazımsızlığın bir çok nedeni vardır. Bununla birlikte, bu yaygın mide bozukluğunu gözden kaçırmamalı ve kalıcı olarak tedavi etmek için sağlık dostu yolları tercih etmemelisiniz. Hazımsızlık durumunda kuru kayısıları yemekten önce tüketebilirsiniz. Kayısı, sindirim sisteminizdeki asidik reaksiyonları kontrol eden ve kısa sürede sindirimi teşvik eden alkali maddeleri içerir. 

Herkesin zaman zaman muzdarip olduğu hazim problemleri için evde kayısı nasıl kurutulur sorusuna cevap arayabilir ve bu sorunun ortadan kalkması maksadı ile doğal bir adım atabilirsiniz. Eğer hazımsızlığınız uzun süre devam ederse, altta yatan sebebi belirlemek için kapsamlı bir inceleme yaptırmalısınız.

Kan Basıncı Seviyelerini Dengeler

Beslenme uzmanları kuru kayısıdaki potasyum miktarının muzdan oldukça yüksek olduğunu ortaya koymuşlardır. Kuru kayısıların yüksek tansiyonu düşürmek için ideal olmasının nedeni  de tam olarak budur.

Günlük olarak potasyum dozlarının alınması, yüksek kan hacmi basıncını azaltan su tutmayı teşvik eder. Çalışmalar, potasyumun kalp hastalıkları üzerindeki faydalarını ancak kuru kayısı gibi doğal kaynaklar şeklinde tüketmeniz durumunda ortaya çıkarmıştır.

Vücuttaki Sıvı Seviyelerini Korur

Vücutta organlar arasında bulunan sıvılar, her organın düzgün çalışması için yeterli miktarda enerji almasını sağlar. Ancak bu sadece vücudunuzda uygun bir elektrolit dengesi olduğunda mümkündür.

Bu elektrolitler enerji üretimine yardımcı olur ve kendinizi yorgun hissetmenize gerek kalmadan günlük işleri gerçekleştirmek için vücut dayanıklılığını arttırır. Vücudunuz, kuru kayısılarda bol miktarda bulunan potasyum ve magnezyum gibi minerallerin yardımıyla sıvı seviyelerini korur. Bu nedenle günlük beslenme düzeninize kuru kayısı ekleyebilirisiniz.

Zayıf Görüşü Geliştirir

A vitamini ve K vitamini göz sorunlarını hafiflettiği bilinmektedir. Görme bozukluğunu zayıflatamasanız da, bu vitaminleri almak gözdeki bozulmaların önüne geçebilir. Bu anlamda özellikle çocuklu ailelerin evde kayısı nasıl kurutulur sorusuna yanıt araması ve çocuklarına kuru kayısı yedirmeleri önemlidir. 

Serbest radikallerin olumsuz etkileri nedeniyle göz sorunları ortaya çıkar ve bu dejenerasyon genellikle yaşlılarda katarakta yol açar. Vücudunuzda yüksek düzeyde A vitamini ve K vitamini varsa, gözlerinize doğru kan akışını teşvik eder ve bu da dejenerasyon riskini engeller. Kuru kayısı, sadece bu vitaminleri değil, aynı zamanda hafif filtreleme işlevleri için gerekli olan antioksidanları içerdiğinden sağlıklı gözler için idealdir.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)