keçi boynuzu pekmezi

Doğanın biz insanlara mucizelerinden bir tanesi keçi boynuzu… Keçi boynuzu bir zamanlar, henüz paketli ve zararlı yiyecekleri renkler ve şekilleri ile çocukları büyülemeden önce severek tüketilen bir yemişti.

7’den 70’e herkesin sevdiği bir lezzetti. Şimdilerdeyse yeniden gündemde. Bir yandan sağlıklı yaşam alışkanlıklarını küçük yaştan evlatlarına kazandırmak isteyenlerin yeni favorisi haline geldi. Keçi boynuzu pekmezi faydaları saymakla bitmiyor!

Bir yandan da kendini güçlendirmek isteyenlerin tercih ettiği bir besin halini aldı. Hem nostaljik bir lezzet arayanları mutlu ediyor hem de sağlık faydaları ile ön plana çıkıyor. Keçi boynuzu pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor ancak en çok sevilen türlerinden birisi pekmez hali.

Mutfağımızın olmazsa olay yiyeceklerinden bir tanesi olması gereken keçi boynuzu pekmezi faydaları ile ön plana çıkıyor. “Ne varsa doğada var” diyenler için keçi boynuzu pekmezi faydaları konusunu aydınlattık!

Keçi Boynuzu ile Tanışın!

keçiboynuzu

O bir zamanlar çocukların favorisiydi… Şimdi onunla yeniden tanışma vakti! Keçi boynuzu pekmezi faydaları hakkında konuşmadan önce, gelin bakalım neymiş bu keçi boynuzu…

Keçi boynuzu, Latincesi Ceratonia siliqua olarak geçen bitki. Sadece ülkemizin mutfağında değil, coğrafyamızdaki pek çok farklı mutfakta ön plana çıkmakta olan bir yemiş. Arapça ve İbranice konuşan halkların da geleneksel olarak yemek düzenlerine dahil ettikleri bir yiyecek.

Farklı dillerde farklı isimleri var. Uzun ve sivri olması ile sakala benzetilip kimilerince “Aziz John’un Sakalı” olarak anılıyor. Ya da kimilerince kavisli şekli ile fasulyeye benzetilip “loktüs fasulyesi” olarak da adlandırılabilmekte. Ülkemize ise adının da gösterdiği gibi bir keçinin boynuzuna benzediği için “keçi boynuzu” olarak tanınmaktadır.

Keçi boynuzu, tam bir Akdenizli! Akdeniz ilkiminin görüldüğü bölgelerde karşımıza çıkmakta. Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya’da keçi boynuzu ağaçlarına rastlamak mümkün. Farklı türleri Latin Amerika’da da görülebiliyor. Kısacası keçi boynuzu, sıcak hava seven bir bitki!

Peki Dünyada En Çok Keçi Boynuzu Nerede Üretiliyor?

dünya haritası

Portekiz: Dünyada keçi boynuzu en çok Portekiz’de üretiliyor. 2016 yılında Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’nün ortaya koyduğu verilere göre, Akdeniz ikliminin uygun koşulları sağladığı bu ülkede 40,385 ton keçi boynuzu üretilmiş.

İtalya: Porteniz’in hemen ardından “Akdeniz” gelince akla ilk gelen ülkelerden bir tanesi olan İtalya geliyor. Yine aynı yıl içerisinde İtalya’da 28,925 ton keçi boynuzu üretimi kaydedilmiş.

İspanya: Güney Avrupa’da Akdeniz ikliminin kendini gösterdiği bir başka ülke olan İspanya ise üçüncü sırada geliyor. Burada yıllık kaydedilen üretim miktarı 26,185 ton.

Fas: Avrupa kıtasından ayrılıyoruz şimdi. Sırada dünyanın dördüncü en çok keçi boynuzu üreten ülkesi var. Hedefimiz Kuzey Avrupa… Fas dünyada en çok keçi boynuzu üreten dördüncü ülke. Buradaki üretim miktarı 22,032 ton

Türkiye: Ve beşinci sıra… Burası bizim için çok önemli! Çünkü, dünyada en çok keçi boynuzu ürten beşinci ülke Türkiye! Birleşmiş Milletler verilerine göre 2016 yılında Türkiye’de 13,405 ton keçi boynuzu üretilmiştir.

Türkiye’de en çok keçi boynuzu Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Antalya’nın Gazipaşa, Manavgat ve Alanya ilçeleri keçi boynuzu üretiminde ön plana çıkmaktadır.

Bunun yanı sıra Muğla’nın Marmaris ve Datça ilçelerinde de keçi boynuzu üretimi gerçekleştirilmektedir. Ayraca Mersin’in Silifke, Gülnar, Aydıncık, Erdemli, Bozyazı ve Anamur ilçeleri de keçi boynuzu üretimi için ideal doğal koşulları sağlamaktadır.

Keçi Boynuzu Nasıl Tüketilir?

keçiboynuzu pekmezi

Keçi boynuzu pekmezi faydaları ile ön plana çıkıyor. Peki, keçi boynuzu sadece pekmez olarak mı tüketilir? Yoksa başka türleri de var mıdır? Bu besleyici yiyeceğin tüketilme biçimlerine göz atalım şimdi.

Öncelikle keçi boynuzunun tek talihlisi biz insanlar değiliz! Keçi boynuzu hem insanlar hem de hayvanlar tarafından tüketilebilmekte. Yani gıda endüstrisi kadar hayvancılık alanında da ön plana çıkan bir yiyecek.

Kimi zaman tohumları kimi zaman ise posası ile tüketilebiliyor. Posası olarak kabul edilen kısmı, toz halinde kullanılabiliyor. Keçi boynuzu tozu, pek çok yiyeceğin yapımında tercih ediliyor. Özellikle bu toz eklenerek elde edilen tatlılar çok seviliyor.

Gelelim keçi boynuzunun tohumlarına…. Kendi başlarına hafif tatlı olan bu tohumlar, yine toz haline getirilebiliyor. Bu tozlar bazen yonga veya sürüp formunda keklerde ve çerezlerde bir bileşen olarak, bazen tariflerde çikolata yerine kullanılmaktadır.

Gelelim keçi boynuzunun hayvancılıkta kullanımına. Keçi boynuzu çikolataya benzer bir yapıya sahiptir ancak çikolatanın içerdiği ve bazı memeliler için toksik olan seviyelerde kimyasal bileşikler içermez. Bu yüzden hayvanlarca rahatlıkla tüketilebilir.

Minik dostlarınıza tatlı ikram etmek isterseniz, keçi boynuzunu deneyin!  Bunun yanısıra Keçi boynuzu tohumu unu hayvancılıkta enerji bakımından zengin bir yem olarak da kullanılmaktadır.

Keçi Boynuzunun Besin Değerleri

laboratuvar deneyi

Bir ürünün faydaları, içerisindeki besin değerlerine bağlı olarak anlaşılır. İçerdiği maddeler, onun neye iyi geldiği, hangi sorunun çözümünde rol aldığının ipucunu verir. Bu nedenle de, keçi boynuzu pekmezi faydaları konusunda bilgi sahibi olmak için öncelikle keçi boynuzunun besin değerlerini inceleyeceğiz,

100 gram keçi boynuzu, toplamda 540 kcal’dir. İçerisinde yoğun miktarda vitamin mineral, ve lif bulundurmaktadır. Antioksidan özelliği olması ile genel olarak insan sağlığına çok faydalıdır,

100 gram keçi boynuzunun besin değerlerini sizin için sıraladık. İçerisinde…

  • 56,30 gram karbonhidrat
  • 8,15 gram protein
  • 31,35 gram yağ
  • 4 gram lif bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra keçi boynuzu, vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. İçerisinde…

  • 635 miligram potasyum
  • 305 miligram kalsiyum
  • 107 miligram sodyum
  • 1,29 miligram demir
  • 10 miligram A vitamini
  • 0,5 miligram da C vitamini bulunmaktadır.

Bu oranların yaklaşık olarak ve 100 gram keçi boynuzu için olduğunun bir kere daha altını çizelim. Pek çoğumuz keçi boynuzunu işlenmiş bir şekilde tüketiyor. O ağaçtan bize ulaşana kadar ya toz haline geliyor, ya bir yiyeceğin içerisine ekleniyor ya da pekmez formuna kavuşuyor.

Bu nedenle esasen tükettiğimiz halinin besin değerlerine göz atmakta fayda var. Ancak keçi boynuzunun işlenmemiş halinde ne açıdan zengin olduğunu bilmek, keçi boynuzu pekmezi faydaları konusunda bize ipucu verecektir.

Keçi Boynuzu Pekmezi Faydaları

alışveriş yapan yaşlı insanlar

Keçi boynuzu pekmezi faydaları ile ön plana çıkan yiyeceklerden bir tanesi. Hem bünyeyi koruması hem de enerji vermesi ile ön plana çıkıyor. Keçi boynuzu pekmezi faydaları konusunu inceledikten sonra, bu yiyeceği hemen günlük yeme alışkanlıklarınıza dahil etmek isteyeceksiniz.

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Keçi boynuzu pekmezi faydaları kendini bağışıklık sistemi üzerinde gösterir. Bu açıdan özellikle üst solunum yolları rahatsızlıklarının arttığı kış aylarında tercih edilmektedir. Bu hastalıklara karşı bünyeyi sağlamlaştırır ve sizi kişi rahat geçirmeye hazırlar.
  • Balgam Söktürür: Hastalıktan korunamadınız, bir şekilde kapıldınız… Şimdi günlerinizi kirli peçeteler ve ateş düşürücüler arasında geç Merak etmeyin, keçi boynuzu pekmezi faydaları ile imdadınıza yetişecek! Balgam söktürücü özelliği olan bu mucizevi yiyecek ile kısa sürede akıntılarımızdan kurtulabilirsiniz.
  • Nefes Almayı Kolaylaştırıcıdır: Nefes darlığı ve astım gibi rahatsızlıklar yaşayanlar, kronik olarak bu sorunlardan çekenler; modern tıp kadar alternatif tip yöntemlerini de denemeyi bilirler. Eğer bu tarz rahatsızlıklarınız varsa, bir alternatif yöntem olarak keçi boynuzu pekmezi faydaları size iyi gelebilir. Astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara karşı keçi boynuzu pekmezi etkilidir.
  • Beyne Zindelik Verir: Pek çok kuru ve yaş yemiş gibi keçi boynuzu ve keçi boynuzu pekmezi faydaları arasında da, beyne kazandırılan zindelik yer alıyor. Tüketildiği anda enerji veren bu lezzetli pekmez, sizi kendinize getirecek. Paketli bir çikolata ya da yüksek kalorili bir bisküvi yerine tüketilen bir yemek kaşığı keçi boynuzu pekmezi faydaları ile sizi çok daha sağlam bir şekilde canlandıracaktır.
  • Mideye Çiyi Gelir: Vücudu kontrol eden organ beyinden, ikinci beyin olan mideye geç En az düşünmemize yardımcı olan beynimiz kadar yediklerimizi sindirmemize yardımcı olan ikinci midemiz beynimize de iyi davranmamız gerek… Midemiz için de keçi boynuzu pekmezi faydaları ile ön plana çıka bir yiyecektir. Öncelikle sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Özellikle de insanın günlük yaşam kalitesini düşüren ishal ve kabız gibi rahatsızlıklara karşı iyi gelir. Bunlar dışına mide ve bağırsakta yaşanan pek çok farklı rahatsızlıkla mücadele etmek için keçi boynuzu pekmezi faydaları kendini gösterecektir.
  • Kansızlıkla Mücadele Eder: Pek çok kişi için pekmez demek kansızlıkla mücadele demek… Aynı şey keçi boynuzu pekmezi faydaları için de geç Tıpkı üzüm pekmezi gibi keçi boynuzu pekmezi faydaları da kendini kansızlık konusunda göstermektedir. Özellikle çocuklarda görülen kansızlık şikayetine karşı birebirdir.
  • Erkeklere Enerji Verir: Enerji veren keçi boynuzu pekmezi faydaları arasında özellikle erkekleri ilgilendiren bir konuya gelelim simdi de… Keçi boynuzu pekmezi faydaları üreme sağlığı üzerinde de etkisini gö Çocuk sahip olmak arzulayan kişilerin güçlerini arttırmak maksadı ile keçi boynuzu pekmezi tüketmesi önerilmektedir.
  • Diyabetlilere Alternatif Oluşturur: Diyabet hastalığı ile mücadele edenlerin dikkatini çekecek bir faydaya yönelelim şimdi. Çikolataya oranla daha düşük bir şeker miktarına sahip olan keçi boynuzu, kan şekerinin yükselmesini önler ve bu düzeyde yaşanan düzensizliklerin giderilmesine yardımcı olur. Bu anlamda çikolataya daha sağlıklı bir alternatiftir.

Keçi Boynuzu Hakkında İlginç Bilgiler

pekmez

Keçi boynuzu pekmezi faydaları konusuna değindik. Eğer bu lezzetli bitkiyi daha yakından tanımak istiyorsanız, işte keçi boynuzunun dünya kültüründeki ve ülkemiz tarihindeki yeri hakkında iki ilginç bilgi…

Atasözü Yaratan Bitki

“İki dirhem bir çekirdek” sözünü mutlaka bir yerlerde duymuşsunuzdur. Genellikle derli topu bir şekilde kıyafet giyen, giyimine ve temizliğine önem veren bir kişiyi tasvir etmek için kullanılır.

Peki, hür düşündünüz mü bu söz nereden geliyor diye? İşte bu atasözünün kaynağı, keçi boynuzu! Eski zamanlarda, henüz “gram” ya da “kilo” gibi batılı ağırlık ölüme biçimlerine geçilmeden önce, farklı amirlik birimleri kullanılmaktaydı. Bunlardan bir tanesi de dirhem birimiydi. Dirhem günümüzde yaklaşık olarak 3 grama tekabül etmektedir.

Tıpkı bugün olduğu gibi, eski zamanlarda da sağlık faydaları ile ön plana çıkan keçi boynuzu, o yıllarda da sık sık tezgahlarda kendine yer buluyordu. Keçi boynuzunun 16 adet çekirdeği, bir dirheme denk geliyordu. Alıcılar genelde iki dirhemlik yani 32 adet çekirdeklik alışveriş yaparlardır.

Eğer bu alışveriş sırasında, bol gönüllü satıcı bir çekirdek fazla koyarsa, bu satışa “iki dirhem bir çekirdek” denirdi. Yani, gönlü bol satıcının tartıya fazladan bir çekirdek daha koyması, onu alıcıların gözünde değerli bir hale getirirdi. “İki dirhem bir çekirdek” sözü de buradan ileri gelmektedir.

Elmasın Değerini Ölçmek

Keçi boynuzu ve ticaret ile ilgili bir başka hikayeye geçelim şimdi… Keçi boynuzu çekirdekleri, sadece Osmanlı’da pazar alışverişinde kullanılmıyordu. Yetiştiği tüm coğrafyalarda önemli bir bitki olarak kabul edilen keçi boynuzu, aynı zamanda Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinde de tercih ediliyordu. Tohumları da alışveriş hesaplarında kendini gösteriyordu.

Hemen her bitkinin çekirdeği var. Neden keçi boynuzu çekirdekleri alışverişte ve ticarette on plana çıkıyor? Çünkü keçi boynuzu bitkisinin çekirdeklerinin her biri aynı ağırlıkta! Doğanın bir mucizesi, ancak durum bu… Bu nedenle en hassas ölçümlerde keçi boynuzu çekirdekleri kullanılmaktaydı. Buna değerli taşların ve madenlerin ölçümü de dahildi.

Bugün elmas bir yüzük almaya gitseniz, size “Kaç karat istiyorsunuz?” diye sorarlar. İşte bu karat kavramı da keçi boynuzu tohumlarından geliyor. Arapça’da kharnub, Yunanca’da keration ve İngilizce’de carob olarak geçen keçi boynuzu, daha sonraki yıllarda kuyumculukta kullanılan ve bir taşın değerini en hassas şekilde ölçmeyi ifade eden karat kelimesinin ortaya çıkışını sağlamıştır!

Mucizevi etkileri olan kakule bitkisinin ve papaya meyvesinin faydaları hakkında bilgi almak isterseniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)