Doğasından Ballı! Ama Kuru İncir Kalori Değeri Ne Kadar?

Kilosuna özen göstermek isteyenlerin favorisi olan kuru meyveler, birçok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Tadı ile olduğu kadar kalori dostu olmasıyla da öne çıkan bu atıştırmalıklar, kan şekerini dengeleyerek açlık ve bitkinlik hissetmememize de yardımcı oluyor.

Kuru incir ve kayısı gibi kuru meyvelerin faydaları saymakla bitecek gibi değil. Ancak birçok kişinin aklındaki soru, kuru incir kalorisinin diyete uygun olup olmadığı. Bu yazımızda kuru incirin faydalarının ve besin değerlerinin yanı sıra sevdiklerinize sunabileceğiniz leziz ikramlıkların tariflerine de yer vereceğiz.

Kuru İncir Nedir?

Kuru incir kalori değerlerini incelemeden önce, dilerseniz gelin kuru incirin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını birlikte inceleyelim.

İncir, dutgiller familyasına üye olan ve çoğunlukla Akdeniz kıyılarında yetişen bir ağaçtır. Bu ağacın meyvelerine de incir adı verilir. Tat olarak oldukça şekerli olan bu meyve, ince bir kabuğa sahiptir ve tohumlu yapıdadır.

İnsanlık tarihine damga vuran bir ağaç olan incir, yıl boyunca meyve vermektedir. Bu nedenledir ki göçebe toplumdan yerleşik hayata geçilirken ilk dikilen ağacın da incir ağacı olduğu söylenir. Besleyici meyveleri sayesinde yalnızca insanlar için değil, doğadaki pek çok canlı türü için de önemli bir kaynaktır.

kuru incir, kuru incir kalori

Dünya üzerindeki neredeyse her kültürde önemli bir yeri olan incir, aynı zamanda bereketin sembolü olarak da kullanılır. Antik Yunan’dan Roma’ya, Mısır’dan Osmanlı’ya kadar incire çeşitli anlamlar yüklenmiştir.

Oldukça geniş ve derin köklere sahip olan incir ağacı, bazı toplumlarda yıkımın sembolü olarak da görülür. Dilimizde “ocağına incir ağacı dikmek” deyimi, yok etmek ya da yıkmak anlamına gelir. Özellikle harabe ve yıkık binaların, incir ağacı köklerine ev sahipliği ettiği görülmüştür.

Kuru incir, incir meyvesinin çeşitli yöntemler kullanılarak kurutulması ile elde edilen bir atıştırmalıktır. Meyvelerin kurutulması, içerdikleri bazı besin değerlerini olumsuz olarak etkilese de saklanmasını ve tüketilmesini kolaylaştırdığı için sıkça tercih edilir.

Her yaştan insan için oldukça faydalı besin değerlerine sahip olan kuru incir, yaygın olarak ara öğünlerde tüketilir. Kuru incir kullanılarak çeşitli tatlılar ve atıştırmalıklar da hazırlanabilir.

Toptan incir ihtiyaçlarınız için Kuruyemiş Borsası’nı ziyaret edebilir, en uygun fiyatlı kuruyemişleri online olarak sipariş ederek kapıda ödeme şansı ile sahip olabilirsiniz.

Kuru İncir Kalori Değeri Nedir?

Kuru incir, kilo kontrolü yapmak ya da kilo vermek isteyen kişilerin ara öğün olarak kullandığı atıştırmalıklar arasındadır. Ancak dikkatli şekilde tüketilmezse aşırı kalori alımına neden olarak kilo alımına neden olabilir.

kuru incir, kuru incir kalori

Kuru incirin adedi, yaklaşık olarak 50 kaloridir. Diğer atıştırmalıklarla kıyaslandığında oldukça yüksek olan bu değer, içerdiği besin değerlerinin önemi sayesinde dengelenir.

Kolesterol içermeyen meyve, potasyum ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Yaklaşık 13 gram karbonhidrat ile 0,67 gram protein barındıran kuru incir içerisinde 0,19 gram yağ da bulunur.

Kuru incir kalori bakımından yüksek bir değere sahip olsa da, çok sayıda tüketilmediği için diyet içerisinde değerlendirilebilir. 1 adet kuru incir, ara öğün olarak tüketildiğinde oldukça faydalıdır.

Tadını şekerli yapan doğal bal sayesinde kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Özellikle yaz aylarında, öğle yemeğinden sonra hissedilen bitkinliğin engellenmesinde oldukça başarılıdır. Kuru kayısı ve diğer kuru meyvelerle birlikte tüketilebilir. Ceviz ve süt ile birlikte kullanıldığında ideal bir ara öğündür.

Kuru İncir Faydaları

  • Kuru incir kalorisi yüksek olmasına rağmen, insan sağlığına olan faydaları nedeniyle birçok diyet programında yer bulur. Yaş meyve olarak tüketildiğinde sunduğu tüm faydalar, kuru meyve halinde de bulunur.
  • İncir, yüksek lif oranına sahip bir meyve olmasıyla tanınır. Sindirim sistemi üzerinde pek çok rahatlatıcı etkisi bulunan atıştırmalığın bir kasesinde 7,3 gram lif bulunur.
  • Antioksidan bakımından zengin olması sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Vücutta zaman içerisinde birikebilen zararlı maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcı olan bu özelliği ile kronik hastalıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler içerisinde bulunan bazı maddeler, zamanla vücutta birikmeye başlayabilir. Antioksidan meyve ve sebzeler sayesinde bu zararlı maddelerin atılması kolaylaşır, bu sayede organlarımız normal işleyişlerini devam ettirebilir.
  • Antioksidan özellikteki meyve ve sebzelerin önemli faydalarından biri de, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmasıdır. Çağımızın en korkutucu hastalıklarından biri olan kansere, zararlı toksinlerin neden olduğuna dair pek çok araştırma yapılmaktadır. Kalp ve dolaşım sistemi, vücudun işleyişini sürdürmek için en kritik sistemlerdir ve bu nedenle özenle korunmaları gerekir.
  • İçerdiği yüksek kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Kalsiyum, kemiklerin sert ve dayanıklı olmasını sağlayan en önemli kaynaktır. Özellikle ileri yaşlarda kadınlarda ortaya çıkan kemik erimesi sorununa karşı doğal bir önleyicidir.
  • Yüksek lif içermesi sayesinde sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kabız ya da ishal gibi bağırsak sorunlarının engellenmesi için kullanılabilir.
  • Yüksek tansiyon sorunu olan kişiler için de idealdir. Yüksek oranda potasyum içermesi sayesinde kan şekerini düzenleyerek tansiyonu dengelemeye yardımcı olur. Tansiyon sorunu yaşayanlar için sağlıklı bir atıştırmalıktır.
  • Kuru incirin kalori bakımından yüksek değerlere sahip olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Günlük tüketim miktarı belirli seviyelerde tutulduğunda oldukça sağlıklı bir atıştırmalık olmasına rağmen, diğer ürünlerde de olduğu gibi kuru inciri de doktorunuza danışarak kullanmanızı hatırlatalım.

Kuru İncir ile Leziz Kek

Ara öğün olarak kullanılabildiği gibi çeşitli tariflerde de değerlendirilen kuru incir, mutfağınızda bir kez yer verdiğinizde asla vazgeçemeyeceğiniz ürünlerden. Tatlılarda, atıştırmalıklarda ve salatalarda keyifle kullanarak sağlıklı lezzetler hazırlayabilirsiniz.

kuru incirli kek

Kuru inciri kalori hesabı yapmadan kullanmak isteyenler, benzersiz lezzeti ile gönlümüze taht kuran kek tarifini deneyebilirler. Diğer kuru meyvelerle birlikte deneyebileceğiniz tarif için ihtiyaç duyacağınız malzemeler;

  • ½ su bardağı süt,
  • 1 su bardağı toz şeker (tercihen esmer şeker),
  • 3 adet yumurta,
  • ½ su bardağı zeytinyağı,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 10 adet kuru incir,
  • 1 adet rendelenmiş limon kabuğu.

Keki hazırlamaya başlamadan önce kuru incirlerinizi küçük küpler halinde doğrayın. Bütün şekilde incir kullanmak, aşırı yoğun bir tat yaratacak ve kalıbın dibine çökerek yanmaya neden olacaktır.

Yumurtalarınızı ve şekerinizi bir kaba alarak mikser yardımı ile iyice karıştırın. Zeytinyağı ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. Unu azar azar karışıma yedirin, vanilya ve kabartma tozunu son olarak karıştırın.

Kekinizi limonlu yapmak için bir adet limon kabuğunu rendeleyerek karışıma ekleyin ve iyice karıştırın. İncir parçalarını da eklediğiniz karışımı, önceden yağladığınız kek kalıbına boşaltın. 170 dereceye ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirdiğiniz keki soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Kekinizi kuru incirin yanı sıra kayısı ve yaban mersini kuruları ile de hazırlayabilirsiniz. Ancak aşırı şekerli bir tattan kaçınmak için ekleyeceğiniz diğer malzemeleri az miktarda kullanmanızı öneririz. Kayısı gibi şekerli kuru meyveler kullanmak isterseniz, 10 adet yerine 5 adet kuru incir yeterli olacaktır.

3 yorum

Orhan Meriç

Orhan Meriç

İncirdeki lif kilo aldırmaya yardımcı olur ve genellikle obez insanlar için önerilir. Ama yüksek kalorili olması, özellikle de sütle vs. tüketildiğinde kilo almayla sonuçlanabilir. Önerilen besin miktarı günde birkaç tanedir, bu yüzden fazla tüketmeyin.

Nagehan

Nagehan

Ben incirin tadını hiç mi hiç sevmem ama çeşitli tatlı ya da yemeklerle karıştırınca gayet güzel gidiyor. O yüzdden tadını almak faydalanmak için keklere, pastalara koyarak yemeye çalışıyorum.

 Özlem Gültürk

Özlem Gültürk

Merhaba. Kilo vermek için kuru incir tüketeceğim ama ortalama günde ne kadar tüketirsem yeterlidir? Nekadar tüketirsem kilo almamış olurum

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)