kabuklu yer fıstığı

Yer fıstığı tadına doyulmaz kuruyemişlerden bir tanesi… Onun tadını soğuk bir içeceğin yanında uzun bir günün sonunda çıkartmak mümkün. Yapması inanılmaz derecede basit ve taze kavrulmuş yer fıstığı lezzeti henüz fırından çıkmadan kokusu ile sizi büyüleyecek. Peki, evde yer fıstığı nasıl kavrulur? Detaylar için okumaya devam edin!

Adım Adım İlerleyin: Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur?

fıstık kasesi

Kendi mutfağınızda yer fıstığı kavurmanın aslında zor bir yanı pek de yoktur. En büyük endişe, zamanlamadır. Eğer zamanlamaya dikkat ederseniz ve fıstıkları doğru zamanda fırından çıkartırsanız sıkıntısız bir şekile bu işlemi gerçekleştirmiş olacaksınız.

Yer fıstığı kavurmak yaklaşık 30 dakika sürer. Yarım saatin sonunda da sağlıklı bir atıştırma için hazır, lezzetli ve karşı konulmaz fındıklara sahip olursunuz.

Yer Fıstığı Kavurmak için Gereken Malzemeleri

Evde yer fıstığı nasıl kavrulur sorusuna verilen yanıtta, malzemeler oldukça limitlidir:

  • Kabuksuz veya kabuklu yer fıstığı (dilediğiniz kadar)
  • Tat vermek için tuz (isteğe bağlı)
  • Tatmak için ek baharatlar (isteğe bağlı)

Malzemeler tezgahta yerini aldıysa, tarif adımlarına geçelim!

Yer Fıstığı Kavurma Adımları

tuzlu fıstık

Yer fıstığı nasıl kavrulur konusundaki tarif adımları oldukça basittir.

  1. Adım: Bir fırını önceden 177 º C’ye kadar ısıtın. Fırınınızın ısınmasını beklerken, sonraki birkaç adıma geçebilirsiniz.
  2. Adım: Kabuklu mu yoksa kabuksuz fıstık mı istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Kabuklu yer fıstığı nasıl kavrulur sorusuna verilen yanıt ile kabuksuz yer fıstığı nasıl kavrulur sorusuna verilen yanıtlar, kızartma prosedürü açısından esasında birbirine çok benzer. Ancak, başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey vardır.

Hangi Fıstık Türleri Daha Uygun?

  • Kabuksuz yer fıstığı, yer fıstığı ezmesi ve pişirme tarifleri için kullanımı çok kolaydır. Bunun nedeni daha sonra kabuklarını çıkarmanız gerekmemesidir. Fıstık ezmesi yapıyorsanız, daha yüksek yağ içeriğine sahip İspanyol fıstıkları kullanmanızı öneririz. İsterseniz, kabuklu yer fıstığının kabuklarını başlamadan önce parmaklarınızla soyabilirsiniz, ancak kızartma işleminden sonra bunu yapmak daha kolaydır.
  • Kabuklu yer fıstığı istiyorsanız, önce biraz temizlik yapmanız gerekmektedir. Kabuklar üzerinde biriken fazla kiri çıkarmak için kısa bir süre soğuk suyla durulanmalıdır. Yıkama işlemi sona erdikten sonra fıstıkları bir kağıt havluyla kurulayabilirsiniz. Alternatif olarak bir tel rafta yaklaşık beş dakika daha kurumasını beklemek çözüm olabilir.
  1. Adım: Yer fıstığını fırın tepsisine veya çerez kağıdına yayın. Kavrulmuş fıstıkların hepsinin kızarmasını sağlamak için tek bir tabakada düz durması gerekir. Yalnızca bir katman oluşturmak için çok fazla yer fıstığınız varsa, bunları gruplar halinde pişirin. Daha kolay temizlik için, kağıdı pişirme kağıdı veya folyo ile hizalayın.
  2. Adım: İşte geldik yer fıstığı nasıl kavrulur sorusunun cevabı niteliğinde olan adıma” Fıstıkları pişirin. Fırın tepsisini veya tabakayı fırının orta rafına yerleştirin. Bu, boyunca eşit olarak pişmiş olmalarını sağlamaya yardımcı olacaktır. Bir zamanlayıcı ayarlayın ve rahatlayın – yemek pişirirken yer fıstığını çevirmeye gerek yoktur. Ne tür bir fıstık kızarttığınıza bağlı olarak pişirme süreleri değişecektir. Kabuksuz yer fıstığı için 15-20 dakika pişirin. Kabuklu fıstık için 20-25 dakika pişirin.
  3. Adım: Yer fıstıklarını sürenin sonunda fırından çıkarın. Yer fıstığı, fırından çıkardıktan sonra biraz daha fazla pişer. Burada dikkatli olun – hem tepsi hem de yer fıstığı kendileri aşırı sıcak olacaktır. Bu durum özellikle de kabuklu yer fıstığı için geçerlidir.. Tepsiyi, soğuyabilecekleri bir yere yerleştirin.
  4. Adım: Ve işte yer fıstığı nasıl kavrulur sorusunun en keyifli anına geldi sıra… Yemekten önce yer fıstıklarının soğumasını bekleyin ve baharat ekleme işlemini gerçekleştirin. Yer fıstığı ellerinizde tutacak kadar soğuk olduğunda, yemeye hazırlar demektir. Kavrulmuş yer fıstığı harika bir sade tadı vardır, ancak bu noktada onları hafif bir tuz serpinti ile de atabilirsiniz. Yer fıstıkları üzerine ekleyeceğiniz tuz miktarı bir veya iki çay kaşığı miktardan daha fazlasına ihtiyacınız olmamalıdır. Keyfini çıkarın!

Yer Fıstıkları İçin Alternatif Baharatlama Önerileri

tuzlu fıstık

Yer fıstığı nasıl kavrulur sorusuna standart bir yanıt verdik… Sıra geldi yer fıstıkları için alternatif baharat çeşnisi önerilerine! Yaratıcı baharat kullanmak er fıstığı nsl kavrulur sorusuna verdiğiniz yanıtı daha keyifli hale getirecektir. Doğal, kavrulmuş yer fıstığını daha da lezzetli yapmak için biraz baharata ihtiyacınız var. Burada aslında “doğru cevap” yoktur, ancak birkaç baharat önerisi ile denemeye başlayabilirsiniz.

  • Tatlı bir atıştırmalık isteyenler için bir öneri ile başlayalım. Esmer şekerin ve tarçının hafif hafif fıstıklar üzerine pudralanması lezzetli ve tatlı bir atıştırmalık ortaya çıkarır. Bu şekilde yer fıstığını sağlıklı ve tatlı bir aperitife çevirebilirsiniz.
  • Cajun baharat karışımını biraz tuzla birleştirmek, çok lezzetli bir yer fıstığı elde etmenize yardımcı olur. Bu lezzetli fikir baharat sevenleri mutlu edecektir.
  • Cayenne tozu, sarımsak tozu ve füme biber, size kırmızı-sıcak bir yer fıstığı seçkisi hazırlar. Özellikle de gazlı içeceklerle bu karışım çok lezzetli gider.

Yer Fıstığının Faydaları

çiğ yer fıstığı

Yer fıstığı nasıl kavrulur sorusunu bu harika beşini günlük beslenme düzeninize dahil etmek için soruyorsanız, kendinize büyük bir iyilik yapıyorsunuz demektir. Çünkü yer fıstığı oldukça faydalı bir beşindir.

Güney Amerika menşeli bir çeşit yemiş olan yer fıstığı bilimsel olarak Arachis hypogea adı ile bilinmektedir. Teknik olarak bir fıstık değil baklagil ailesine ait bir besin olan yer fıstığı, fasulye, mercimek ve soya ile yakın akrabadır.

Yer fıstığı sadece lezzetli değil, aynı zamanda protein, yağ ve çeşitli sağlıklı besinler açısından da zengindir. Çalışmalar yer fıstığının kilo kaybı için faydalı olabileceğini ve kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Yer fıstığı iyi bir protein kaynağıdır. Protein içeriği, kalorilerin % 22-30’u arasındadır. Bu durum da yer fıstıklarını zengin bir bitki-bazlı protein kaynağı yapar. Eğer hayvansal protein tüketmiyorsanız yer fıstığı ile günlük protein ihtiyatınızı karşılayabilirsiniz.

Yer fıstığı içerisindeki karbonhidrat düşüktür. Aslında, karbonhidrat içeriği toplam ağırlığın sadece% 13-16’sı kadardır. Karbonhidratları düşük, protein, yağ ve lifleri yüksek olan yer fıstığı, karbonhidratların yemekten sonra kan dolaşımına ne kadar çabuk girdiğini ölçen çok düşük bir glisemik indekse sahiptir. Bu da onları özellikle diyabet hastaları için uygun kılar.

Yer istifi kalp sağlığı için oldukça faydalı bir kuru yemiştir. Kalp hastalığı, dünya çapında ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Bunun nedeni içerdiği antioksidanlardır. magnezyum, niasın, bakır, oleik asit ve resveratrol içermesi nedeni ile yer fıstığı kalp sağlığını besler. 

Kalp rahatsızlıkları olanlar içi yer fıstığı nasıl kavrulur sorusuna yazımızdaki gibi pratik bir yanıt bulmak ve bu yemisi günlük beslenme alışkanlıklarınız arasına katmak önemlidir.

Çeşitli Vitamin ve Minerallerin Mükemmel Bir Kaynağı

fıstık ezmesi

İçerisinde yer alan vitamin ve minerallerden bazıları ile bu maddelerin faydaları şu şekildedir.

Biyotin: Yer fıstığı, hamilelikte özellikle önemli olan en zengin diyet biyotin kaynaklarından biridir.

Bakır: Batı diyetinde bakır genellikle düşük bir mineraldır. Bakır eksikliğinin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Yer fıstığı bakır açısından zengin olduğu için tercih edilmelidir.

Niasin: Ayrıca B3 vitamini olarak da bilinen niasin, vücutta çeşitli önemli fonksiyonlara sahiptir. Niasin azalmış kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Niasin içeren yer fıstığından her gün bir avuç yiyerek kalp sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.

Folat: B9 vitamini veya folik asit olarak da bilinen folat birçok önemli fonksiyona sahiptir ve özellikle hamilelikte önemlidir. Bu nedenle hamilelere yer fıstığı yemeleri tavsiye edilir.

E Vitamini: Genellikle yer fıstığı gibi yağlı yiyeceklerde yüksek miktarda bulunan E vitamini güçlü bir antioksidandır.

Thiamin: B1 vitaminlerinden biri olan bu madde, vücudun hücrelerinin karbonhidratı enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur ve kalbin, kasların ve sinir sisteminin çalışması için gereklidir.

Fosfor: Yer fıstığı, vücut dokularının büyümesinde ve korunmasında önemli rol oynayan bir mineral olan iyi bir fosfor kaynağıdır.

Magnezyum: Çeşitli önemli fonksiyonları olan temel bir diyet mineralidir. Magnezyum alımının kalp hastalıklarına karşı koruduğuna inanılmaktadır. Magnezyum alabilmek için de yer fıstığı tüketmek gerekir.

Yer fıstığı pek çok farklı açıdan kilo vermeye yardımcı olabilecek olan bir besindir. Evde yer fıstığı nasıl tüketilir konusunda kendinizi geliştirdikten sonra kilo verebilmek için de yer fıstığı tüketebilirsiniz.

  • Yer fıstığı, zayıflamak için genel olarak tüketilen diyet bisküvisi gibi diğer yaygın atıştırmalıklardan daha fazla doygunluğu teşvik ederek gıda alımını azaltabilir. Üstelik eğer evde kavurursanız çok daha sağlıklı bir atıştırmalık tüketmiş olursunuz.
  • Yer fıstığı esasında epeyce doyurucu olduğu için, diyet yapan kişiler diğer yiyeceklerden daha az yiyerek iştahlarını dengelerler.
  • Yer fıstığındaki yüksek protein ve tekli doymamış yağ içeriği, enerji tüketimini artırabilir. Bu da kilo kontrolüne yardımcı olur.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)