Hepimizin Severek Tükettiği Leblebi Nasıl Yapılır?

Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği kuruyemişlerin başında gelen leblebi, çerez tabaklarının ayrılmaz bir parçası. Diğer kuruyemişlere göre daha geniş bir kullanım alanı olan ve daha sık şekilde tüketilen leblebi, evlerimizin de vazgeçilmezi konumuna geldi.

Pek çok kişi hazırlanışını görmüş olsa da, leblebi nasıl yapılır sorusunun cevabını merak edenlerin sayısı azımsanacak gibi değil. Bu yazımızda leblebinin yapılışını, dikkat edilmesi gereken püf noktaları ve farklı kullanım alanlarını bulabilirsiniz.

Leblebi Nedir?

Ülkemizde en sevilen kuruyemişler arasında yer alan leblebi, en kısa tanımıyla kavrulmuş nohuttur. Özel bir fırında kavrulan ve daha sonra ısıtma işlemine tabi tutulan nohutlar, leblebi halini alır.

leblebi nasıl yapılır, kavrulmuş leblebi

Leblebinin birçok farklı çeşidi bulunur ancak bu çeşitlerin birçoğu, leblebiden türetilen farklı kuruyemişlerdir. Ortadoğu ve Asya’da yaygın şekilde tüketilen kavrulmuş leblebinin yanı sıra şekerli, çikolatalı, soslu gibi çeşitleri de satışa sunulur.

Çerez tabaklarında mutlaka yer alan leblebi, sağlık açısından önemli olan birçok besin değerine de sahiptir. A, C ve E vitaminleri ile demir, bakır, potasyum, kalsiyum ve sodyum da barındırır. Ancak nohut ile kıyaslandığında bazı besin değerleri kavrulma esnasında kaybedilir.

100 gram leblebi yaklaşık olarak 180 kalori içerir, bu da yaklaşık olarak iki dilim ekmekle eşdeğerdir. Bir kahve fincanı leblebi ortalama 20 gram gelir ve 54 kaloridir. Ancak leblebinin en önemli özelliği, lifli yapısı sayesinde kendinizi uzun süre tok hissetmenize yardımcı olmasıdır.

Özellikle bol su ile birlikte tüketildiğinde leblebi, iştah kesici olarak da kullanılabilir. Leblebi, su ile birleştiğinde şişer ve yemek yerken daha az bir porsiyonla doymanızı sağlar. Aynı zamanda lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenler, kabızlık ve bağırsak sorunlarını engellemenize yardımcı olur.

leblebi nasıl yapılır, kavrulmuş leblebi

Leblebi Nasıl Yapılır?

Leblebi yapmak için öncelikle nohut seçiminin doğru yapılması oldukça önemlidir. Nohudun istenen kalitede olmaması, leblebinin de kalitesiz olmasına neden olacaktır.

Elenen ve temizlenen nohutlar, genellikle odun ateşi ile yakılan fırınlarda kurutulur ve çuvallara doldurularak bekletilir. Leblebi nasıl yapılır sorusunun cevabı da tam olarak bu aşamada başlar.

3 gün bekletilerek dinlendirilmiş olan nohutlar ikinci kez fırınlanır ve sonrasında kurumaları için düz bir yüzeye yayılarak 20 gün bekletilir. Bekleme süresinin sonunda nemlendirilen ve artık iyice leblebi halini alan nohutlar üçüncü ve son kez fırınlanma işleminden geçirilerek kabuklarından ayrılır. Bu aşamada nohutlar, halk arasında bilinen adıyla sarı leblebi haline gelmiştir.

Leblebiler, üretilmek istenen türe göre farklı işlemlerden geçirilebilir. Örneğin tuzlu leblebi hazırlamak için, kavrulmuş olan leblebilerin tuzlu sos ile aromalandırılması gerekir.

Leblebisi ile ünlü olan Çorum şehrimiz, sarı leblebilerin işlenmesi ile elde edilen ve çoğunlukla Çorum leblebisi olarak adlandırılan tür ile en çok üretim yapan bölgelerimizden biridir. Ege bölgesinde üretilen leblebi, Çorum’dan farklı olarak beyaz nohuttan hazırlanır.

Leblebinin yaklaşık 7.000 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde ve bölgemizde oldukça yaygın şekilde tüketiliyor olsa da, dünyanın birçok ülkesinde bilinmez.

leblebi nasıl yapılır, kavrulmuş leblebi

Leblebi Nerelerde Kullanılır?

Leblebi nasıl yapılır sorusunu cevapladıktan sonra ilk akla gelen, leblebi nerelerde kullanılır sorusudur. Genellikle kuruyemiş olarak tüketmeye alışkın olduğumuz bu yemiş ile deneyebileceğiniz pek çok tarif de vardır.

Yaygın kullanımlarına bakıldığında leblebi; kuruyemiş olarak, çeşitli mayalı içeceklerle birlikte ya da toz halinde kurabiye ve atıştırmalıklarda kullanılır. Özellikle boza ile birlikte tüketmeye alışkın olduğumuz leblebiyi, mayalı diğer içeceklerle de tüketebilirsiniz.

Özellikle çocukları eğlendirmek için kullanılan leblebi tozunu, kurabiye ve atıştırmalık tariflerinde de değerlendirebilirsiniz.

Leblebi ile Lezzetli Atıştırmalıklar

Leblebi kullanarak hazırlayabileceğiniz pek çok tarif bulunuyor. Bu tariflerin bir kısmı için leblebi tozu kullanabilir, ya da satın aldığınız leblebileri rondo kullanarak ufalayabilirsiniz.

Leblebi nasıl yapılır başlığı altığında belirttiğimiz gibi leblebi, işlenmiş nohuttur. Bu nedenle birçok hamur işinde leblebi tozu kullanmayı deneyebilirsiniz. Damak zevkinize göre leblebi miktarını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.

Ağzınızda dağılan leziz mi leziz ilk tarifimiz, kalori açısından doğru tercih olmayabilir. Ama bir kez tadına baktığınızda misafirleriniz ve aileniz için keyifli bir atıştırmalık haline geleceğinden eminiz.

leblebi

Leblebili kurabiye tarifi için ihtiyaç duyacağınız malzemeler;

  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 3 bardağı leblebi (toz haline getirilmiş)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Pudra şekeri ile sıvı yağı bir kaba alarak çırpın. Toz haline getirdiğiniz leblebilerinizi ve unu ekleyerek iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde koparttığınız hamur parçalarını avucunuz içinde yuvarlayarak, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında üstü kızarana kadar pişirin.

Leblebi tozu ile hazırlanan enfes kekler yapmanız da mümkün. Hazırlayacağımız kek için ihtiyaç duyacağınız malzemeler;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı leblebi (toz haline getirilmiş)
  • 2 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilin
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Keki hazırlamaya başlarken yumurta ve şekeri bir kaba alarak çırpın. Sıvı yağ, süt ve toz haline getirdiğiniz leblebileri ekleyerek iyice karışana kadar çırpmaya devam edin. Kalan malzemeleri ekledikten sonra unu yavaş yavaş hamura katın ve karıştırın. Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında 35 dakika pişirin.

Toptan kuruyemiş ihtiyaçlarınız için Kuruyemiş Borsası‘nı ziyaret edebilir, online kuruyemiş alışverişini toptan fiyat farkı ile çıkarabilirsiniz!

5 yorum

çeteleton

çeteleton

Yaptığınız tarifte her şey var birtek leblebi tarifi yok. Evde sarı leblebiyi nasıl yaparız. Adam gibi açıklasaydın çok iyi olurdu. Akşamdan ıslayıp tavada kavurunca leblebi olmuyor. Sizden tarif bekliyoruz.

pasha doğan

pasha doğan

abicim hepsi leblebinin nasıl yapıldığını anlatacan,nohuta bir cenaze namazı kalmış,nohutun çocukluğu,psikolojisi askerlik anıları ne var ne yok yazmışsın,ne arıyoruz karşımıza ne çıkıyor

Elif Devre

Elif Devre

Merhaba, blogdaki yazılar oldukça çok çeşitli olmuş, elinize sağlık. Ben şeyi soracaktım, sizde leblebi tozu bulunuyor mu acaba? Yani satıl alabiliryor muyuz?

Mert Bekçi

Mert Bekçi

lEBLEBİ iyi miktarda kalori ve çeşitli vitamin ve mineral içerir. Aynı zamanda iyi bir lif ve protein kaynağıdır. Günde bir avuç yerseniz faydalarını görürsünüz

 Fahrettin polat

Fahrettin polat

Hayvansal gıdalar yemek istemeyenler insanlarında tüketebileceği bir gıda leblebi. ben bir süredir sigarayı bıraktım, et tavukda yemiyorum leblebi beni sakinleştiriyor tok tutuyor

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)