tahta bir zeminin üzerinde duran cevizli sucuk

Gürcü mutfağına ait olsa bile Anadolu’nun pek çok yöresinde kendine önemli bir yer bulmuş olan cevizli sucuk yapımı hakkında bilmediklerinizi öğrenmeye ne dersiniz? Eğer bu soruya yanıtınız “evet” ise sizler için cevizli sucuk nasıl yapılır sorusunu tüm ayrıntıları ile ele aldığımız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Ana vatanı Gürcistan’da yeni yıl ve bayramların vazgeçilmezi cevizli sucuk; bugün ülkemizin de birçok farklı bölgesinde sevilerek tüketilen atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Lezzetinin yanı sıra besleyen ve enerji veren özellikleri ise cevizli sucuğu vazgeçilmez kılıyor.

Peki Türkiye’nin farklı yörelerinde şıralı sucuk, üzüm sucuğu, köme ve şeker sucuğu olarak da anılan cevizli sucuk yapımı hakkında merak ettikleriniz neler?

Sizler için hazırladığımız içeriğimizde cevizli sucuk nasıl yapılır sorusunu yanıtlıyor, bu konu hakkında en çok merak edilen ayrıntılara ışık tutuyoruz.

7 Adımda Cevizli Sucuk Yapımı

askıda asılı duran cevizli sucuklar

Cevizli sucuk, hem mineral hem protein bakımından zengin bir enerji deposu olması ve bağışık sistemini güçlendirmesi gibi olumlu etkileri nedeniyle 7’den 70’e herkes tarafından tüketilebilen atıştırmalıklar arasında yer alıyor.

Buna ek olarak aniden bastıran tatlı krizleri için en sağlıklı alternatiflerden biri olan cevizli sucuk yapımı ile de çok merak ediliyor.

Peki cevizli sucuk nasıl yapılır? İşte evde 7 adımda hazırlayabileceğiniz, ağızlara layık cevizli sucuk tarifi!

1. Malzemelerinizi Hazırlayın

Cevizli sucuk yapımı için ilk iş, ihtiyacınız olan malzemeleri bir araya getirmek olmalı. Her birini kolaylıkla bulabileceğiniz malzemeleri ise şu şekilde sıralamamız mümkün;

  • 3 bardak üzüm pekmezi ya da dut pekmezi
  • 500 g ceviz
  • 4 bardak su
  • Yarım bardak un
  • Yarım bardak toz şeker
  • Yarım bardak nişasta

2. Cevizleri Bir Gece Önceden Islatın

İhtiyacınız olan malzemeleri temin ettikten sonra cevizleri bir gece boyunca su dolu bir tencerenin içerisinde bekletin. Bu sayede cevizleri ipe zannettiğinizden de kolay dizebildiğini görebilirsiniz.

3. Cevizleri İpe Dizin

Bir gece boyunca suda beklettikten sonra yumuşayan cevizleri kalın bir yorgan ipine dizebilirsiniz. Bu işlemi sivri uçlu bir yorgan iğnesi yardımıyla kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

4. Pekmezi Kaynatın

Sıra geldi pekmez yapımına. Bu aşamada yapmanız gereken pekmezi su dolu bir tencerenin içerisine almak ve orta ateşte bir süre kaynatmak olmalı. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve tencerenin içerisinden almış olduğunuz yaklaşık bir su bardağı kadar karışımı geniş bir başka kasenin içerisine dökün.

5. Diğer Malzemeleri İlave Edin

Cevizli sucuk yapımının bu aşamasında boş kasenin içerisine dökmüş olduğunuz karışımın üzerine bir tahta kaşık yardımıyla olabildiğince yavaş bir şekilde un ve nişastayı ilave etmeniz gerekiyor.

Sonrasında olabildiğince yumuşak ve pürüzsüz bir kıvam elde edene dek iyice karıştırın.

Ardından zaman kaybetmeden şekeri de ocaktaki tencereye ekleyin. Tencerede bulunan karışımı da şeker eriyene dek karıştırın.

6. Karışımları Birleştirin

Cevizli sucuk yapımı konusunda yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. Şimdi de ocakta kaynamaya devam eden karışımın içerisine başka bir kasede hazırladığınız nişastalı karışımı ilave etmeniz gerekecek.

Bu esnada da yavaş yavaş hareket etmeli ve kıvamını bozmamak adına karıştırma işlemine ara vermeden devam etmelisiniz.

Hazırlamış olduğunuz pekmezli karışımın altını kapatmadan önce rengine ve kıvamına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer karışım koyu renge ve hafif katı bir kıvama ulaştıysa ocağın altını kapatma vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz.

7. Cevizleri Pekmeze Batırın

Geldik en tatlı sona! Daha önce ipe dizmiş olduğunuz cevizleri, tenceredeki pekmezin içine batırın ve cevizlerin üzerinde pekmez bulaşmayan bir yer kalmadığından emin olun.

Sonra da pekmezlenmiş cevizleri, kurumaları için uygun bir yere asabilir, iki ya da üç gün güneş alan bir yerde kurumalarını bekledikten sonra streç filme sarabilirsiniz. İşte bu kadar, afiyet olsun!

Pestil de tıpkı cevizli sucuk gibi hem yemesi keyifli hem de lezzetli atıştırmalık seçenekleri arasında yer alıyor.

Hem pestilin nasıl yapılacağı hakkında bilgi edinmek hem de pestil kullanarak hazırlayabileceğiniz tatlı tariflerini öğrenmek için Pestil Nasıl Yapılır? Hangi Tatlılarda Kullanabilirsiniz? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Cevizli Sucuk Tarifi İle İlgili Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

tezgahın üzerinde duran cevizli sucuklar

Cevizli sucuk yapımı, gördüğünüz gibi belli başlı ayrıntılara dikkat edildiği sürece oldukça pratik. Elbette bu konuda dikkate almanız gereken en önemli nokta kullandığınız malzemeler ve bu malzemelerin ölçüsü olsa da cevizli sucuğun lezzetini belirleyen daha başka önemli detaylardan da söz etmek mümkün. Ceviz sucuk tarifi ile ilgili dikkate almanız gereken maddeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Öncelikle cevizli sucuk her ne kadar marketlerden satın alabileceğiniz pekmezlerle de hazırlayabileceğiniz bir atıştırmalık türü olsa da daha sağlıklı olmasını isterseniz evde kendiniz de faydaları ile öne çıkan pekmez hazırlayabilirsiniz.
  • Üzüm pekmezinin yapısı dut pekmezine oranla daha sıvı olduğundan malzeme listesinde bulunan un miktarını daha uygun bir ölçü ile değiştirebilirsiniz.
  • Cevizli sucuk yapımında işinizi çok kolaylaştıracak bir diğer nokta ise cevizleri suda bekletmek. Bu sayede cevizleri, kırılmalarına izin vermeden ve kolaylıkla ipe geçirmeniz mümkün olacak.
  • Ayrıca cevizleri ipe dizmek için kullandığınız iğnenin ucunun ince olması da önemli bir başka ayrıntı. Alacağınız bu önlem de cevizlerin parçalanma ihtimalini düşürecektir.
  • Pekmezi hazırlamadan önce un ve nişastayı direkt olarak tencereye ilave etmek pekmezin kıvamının bozulmasına neden olur. Bu yüzden mutlaka başka bir karıştırma kasesi kullanmanız gerekir. Öte yandan un ve nişasta karışımını tencereye döktükten sonra iyice karıştırarak topaklanmasını engellemeniz mümkün.
  • Son olarak pekmezin içine döküp kuruması için astığınız cevizlerin altına mutlaka tepsi koymalısınız. Aksi takdirde pekmezli karışım yere akıp etrafın kirlenmesine neden olabilir.

Cevizli Sucuk Nasıl Saklanır?

Sunum tahtasının üzerinde duran cevizli sucuklar ve taze cevizler

Cevizli sucuk uygun koşullar sağlandığı müddetçe uzun bir süre boyunca, bozulmadan muhafaza edilebilir. Fakat elbette hem lezzetinden hem de faydalı özelliklerinden bir şey kaybetmemesi adına cevizli sucuğun nasıl saklanacağına dair dikkat edilmesi gereken bazı önemli ayrıntılar bulunduğunu da belirtelim.

Öncelikle her ne kadar kurumaları için güneşte bekletmiş olsanız da cevizli sucukları direkt olarak güneş alan bir yerde muhafaza etmek bozulmalarına neden olabilir. Bu anlamda cevizli sucukları saklamak için en ideal alanlar güneş ışığından uzak ve kapalı alanlardır.

Öte yandan streç filme sarılmış olsa da eğer sakladığınız yer çok korunaklı değilse üzerine bir şeyler bulaşabilir. Bunun yerine cevizli sucukları cam bir kavanozun içerisinde saklamak daha doğru olacaktır.

Bazıları evde cevizli sucuk muhafaza etmek için en uygun alanlardan birinin buzdolabı olduğunu düşünse de bu yanlış bir yargıdır. Çünkü cevizli sucuk buzdolabında bekletildiği takdirde çok sert ve tüketilmesi zor bir hal alabilir.

Bunun yerine cevizli sucuğun muhafazası için oda sıcaklığını aşmayan, güneşten uzak ve kuru bir alan idealdir.

Binbir emekle hazırlamış olduğunuz cevizli sucukları hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız sözünü ettiğimiz yollarla uzun bir süre boyunca tazeliğini kaybetmeyecek şekilde koruyabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için cevizli sucuk yapımı hakkında bilmeniz gerekenleri ve hazırladığınız cevizli sucukları nasıl muhafaza edebileceğinizi sıraladık.

Umuyoruz ki içeriğimiz ile size faydalı olabilmiş ve merak ettiklerinizi yanıtlayabilmişizdir.

Öte yandan her ne kadar yapımı kolay görünse de zannediyoruz ki yazımızı ayrıntılı olarak inceledikten sonra aslında cevizli sucuk yapımının zahmetli ve zaman gerektiren bir tarif olduğunu fark fark etmişsinizdir.

Bu doğrultuda kuruyemiş, kuru meyve ve şekerleme ihtiyaçlarınızı en hızlı şekilde ve en taze ürünler ile karşılayan toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası’na güvenebilirsiniz.

Kuruyemiş Borsası’nın içerisinde üzüm şıralı cevizli sucuk ve üzüm pekmezli cevizli sucuğun da bulunduğu şıralı ürünler kategorisini inceleyerek istediğiniz atıştırmalığı seçebilir ve tek tıkla siparişinizi oluşturabilirsiniz.

Şıra hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için bu konu hakkında hazırlamış olduğumuz Şıra Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Son olarak sizler için hazırlamış diğer yazılarımızı ilk okuyan olmak isterseniz blog sayfamızı sık sık ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)