Fıstık ezmesi faydaları nelerdir sorusunu açıklamaya yardımcı olacak lezzetli görünen bir kase fıstık ezmesi ve kabuklu yer fıstığı

Kavrulmuş yer fıstığından elde edilen ve kurabiye, kek gibi lezzetli yiyeceklerin tümünün yanına çok yakışan fıstık ezmesinin besleyici yönü de epey fazla. Tam da bu nedenle yediden yetmişe herkesin bayıldığı fıstık ezmesini tüketmek için de birçok neden var. Peki mucizevi besin fıstık ezmesi faydaları nelerdir?

Lezzetli olduğu kadar sağlıklı bir yiyecek olan fıstık ezmesi, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırıyor. İçeriğimizin devamını okuyarak herkesin beslenme rutinine eklemesi gereken güçlü bir besin kaynağı olan fıstık ezmesi faydaları ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

Herkesin Bilmesi Gereken Fıstık Ezmesi Faydaları

Bir kavanoz fıstık ezmesi, kabuklu yer fıstığı ve üzerine fıstık ezmesi sürülmüş bir dilim ekmek

Adana başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde üretilen yer fıstığının ezilmesi ile hazırlanan fıstık ezmesi faydaları saymakla bitmiyor. Şahane lezzeti ile ön plana çıkan fıstık ezmesinin tüketilmesi ise sporcular başta olmak üzere pek çok insana öneriliyor.

Yüksek lif ve protein içeren, karbonhidrat değeri düşük olan fıstık ezmesi günümüzde sağlıklı beslenmeyi hayatının merkezine koymuş birçok kişi tarafından afiyetle tüketiliyor. İçeriğimizin devamını okuduğunuzda fıstık ezmesi faydaları hakkında çok daha detaylı bilgi sahibi olarak sağlık deposu bu besini çok daha severek tüketeceğinize eminiz. Dilerseniz sizi daha fazla bekletmeden fıstık ezmesinin yararlı özelliklerini sıralayalım.

Enerji Verir

Yüksek oranda protein ve yağ içeren fıstık ezmesi, vücutta enerji oluşumunu destekleyen biotin bakımından da zengindir. B7 vitamini olarak da adlandırılan bu vitamin, metabolizmanın düzenli işleyişi için olmazsa olmazdır. Bu nedenle fıstık ezmesi de vücudun enerji miktarını yükselterek her daim zinde hissetmenize yardımcı olur. Bu özelliği ile sporculara spordan önce mutlaka fıstık ezmesi tüketmeleri önerilir.

Kas Onarımını Hızlandırır

ekmeğin üzerine sürülmüş fıstık ezmesi ve reçel kavanozu, fıstık ezmesi dolu bir kap

Protein bakımından zengin olması nedeniyle fıstık ezmesi, çeşitli nedenlere bağlı olarak kas zedelenmelerini kısa sürede onarır. Fıstık ezmesinin aynı zamanda spor sonrası oluşan kas ağrılarını da hızlıca iyileştirdiği bilinmektedir.

Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Protein ve lif bakımından da zengin bir besin kaynağı olan fıstık ezmesi tüketildikten sonra uzun bir süre kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur ve öğünlerinizin arasındaki süreleri uzatır. Protein, lif ve doymamış yağ içeren besinler aynı zamanda tatlı ya da şekerli yiyecek ihtiyacının da önüne geçer. Bu nedenle özellikle kilo vermek isteyen kişilerin her gün aşırıya kaçmadan fıstık ezmesi tüketmeleri önemlidir.

Kalp Dostu Bir Besindir

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi fıstık ezmesi doymamış yağ bakımından da zengindir. Vücudumuz doymamış yağları kendi kendine üretemediğinden ancak yediğimiz besinler ile bu açığı kapatırız. Kasların doğru çalışmasına yardımcı olan bu yağlar sayesinde fıstık ezmesi kalp hastalıklarına yakalanma riskini minimuma çeker.

Diyabete Yardımcıdır

Bir kavanoz dolusu fıstık ezmesi ve yer fıstıkları

Tüketildiğinde ani şeker artışına neden olmayan fıstık ezmesi bu nedenle şeker hastaları tarafından da tüketilebilir bir gıdadır. Kan şekerinizi yükseltmekten korkuyor fakat yağ, protein ve lif alımınızı desteklemek istiyorsanız bu anlamda fıstık ezmesinin pek çok faydasını göreceksiniz.

Unutkanlığa İyi Gelir

Fıstık ezmesi, içerisinde yer alan E vitamini bakımından son derece zengin bir besin kaynağıdır. E vitamini, beyin sağlığı için önemli bir destekleyici görevi görür. Özellikle tahılların içerisinde yer alan bu vitamin, fıstık ezmesinin içerisinde de bol miktarda bulunur. Bu nedenle eğer gün içerisinde önemli şeyleri sık sık unutuyorsanız fıstık ezmesi tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan E vitaminin neredeyse yarısını çok lezzetli bir yöntemle karşılamış olursunuz.

Fıstık Ezmesinin Besin Değerleri

tepsinin içerisinde yer fıstıkları, fıstık ezmesi kavanozu ve bıçak var

İçeriğimizin temelini oluşturan bu faydaların asıl nedeni fıstık ezmesinin yüksek besin değerlerine sahip olması. Bu nedenle merak edenlere fıstık ezmesinin besin değerlerini ve vücudun günlük ihtiyacının ne kadarını karşılayabildiğini sunmak istedik.

Bir porsiyonluk fıstık ezmesi yaklaşık olarak 100 grama tekabül eder. 100 gramlık bir porsiyon fıstık ezmesi ise 588 kaloridir. Tüm bunlara ek olarak fıstık ezmesinin içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunur.

  • Yapısındaki E vitamini vücudun günlük ihtiyacının %45’ini,
  • B vitamini vücudun günlük ihtiyacının %67’sini,
  • Folat vücudun günlük ihtiyacının %18’ini,
  • Bakır vücudun günlük ihtiyacının %24’ünü,
  • Magnezyum ise vücudun günlük ihtiyacının %73’ünü karşılamaktadır.
Artık fıstık ezmesi faydaları hakkında gerçek anlamda bilgi sahibisiniz. Ana besin maddesi en çok tüketilen kuruyemişler arasında yer alan yer fıstığı olan, sağlıklı özelliklerinin yanı sıra damakta eriyen yapısı ile bir o kadar lezzetli fıstık ezmesi faydaları gördüğünüz gibi saymakla bitmiyor.


Fıstık ezmesini marketlerden satın alabileceğiniz gibi, evde kolay bir şekilde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Eğer fıstık ezmesini evde yapmak istiyorsanız yer fıstığı siparişinizi uygun fiyatlı ve kaliteli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası’ndan tek tıkla oluşturabilirsiniz.

Evde fıstık ezmesi yapımını tüm ayrıntıları ile öğrenmek için Evde Kaşık Kaşık Yenilesi Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.

Ek olarak her ne kadar pek çok faydası olsa bile kalorisi yüksek bir besin olması nedeniyle fıstık ezmesi tüketiminde aşırıya kaçılmaması çok önemli. Bu nedenle her gün ama yeterli miktarda fındık ezmesi tüketerek sağlığınıza olumlu katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)