kitap okuyan hamile kadının elinde bulunan bir kase kuruyemiş

Düzenli olarak kuruyemiş tüketiminin insan sağlığı üzerindeki faydaları oldukça fazladır. Özellikle hamilelikte kuruyemiş tüketimi doktorlar tarafından anne adaylarına önerilmektedir. Böylece hem bebeğin gelişimine katkıda bulunulabilir hem de anne sağlığı için olumlu olabilir.

Peki faydaları ile dikkatleri çeken kuruyemiş çeşitleri hamilelikte nasıl tüketilmeli? Hangi tür kuruyemişten ne kadar yenilmesi gerekir? İşte hamilelikte kuruyemiş tüketimi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları…

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi Neden Önemli?

bir torba karışık kuruyemiş

Hamilelik dönemi, bebeğin anne karnındaki gelişimi için son derece önemli bir süreçtir. Bu dönemde, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi meydana gelir. Dolayısıyla anne adaylarının yediği ve içtiği her şeye dikkat etmesi gerekir.

Hamilelik döneminde yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ alınmalıdır. Özellikle Omega-3 gibi yağ asitlerine sahip yiyecekleri tüketmek, bebeğin zihinsel gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu noktada değerli yağlar içeren kuruyemiş çeşitleri tüketimine önem verilebilir.

Ancak hamilelikte kuruyemiş tüketimi sırasında tüketilen kuruyemiş çeşidi tuzsuz ve çiğ olmalıdır. Böylece fayda anlamında daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Ayrıca gebelik sürecinde ilk 5 ayın bebek gelişimi için son derece önemli olduğunu da belirtmek gerekir.

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi Nasıl Olmalı?

kuruyemiş tüketen hamile kadın

Düzenli olarak belirli miktarda kuruyemiş tüketimi, anne ve bebek sağlığı için son derece faydalı olabilir. Ancak hamilelikte kuruyemiş tüketimi söz konusu olduğunda ilk olarak doktora danışılması gerekir. Ardından belirtilen porsiyonlarda kuruyemiş tüketilebilir.

Hamilelikte sıkça tüketilmesi gereken kuruyemişlerin başında ceviz, Antep fıstığı, fındık ve kaju gibi insan sağlığı için faydalı yağ asitleri içeren kuruyemiş çeşitleri gelir. Buna ek olarak hamilelikte kuru meyve tüketimine de önem verilebilir.

O halde gelin hamilelikte kuruyemiş tüketimi nasıl olmalı, hangi kuruyemiş çeşidinden ne kadar tüketilmeli, birlikte bakalım!

1. Ceviz

masada bulunan cevizler

Bebeklerin beyin gelişimini destekleyen ceviz, besin değeri bakımından oldukça zengindir. A, C ve K vitaminleri içeren ceviz, aynı zamanda içerdiği sağlıklı yağ asitleri ile de ön plana çıkar. Omega 3 yönünden zengin olan ceviz, ek olarak fetüsün gelişimini destekleyen bakır içerir.

Hamilelik döneminde günde ortalama 3-4 adet bütün ceviz tüketilebilir. Böylece bebeğin gelişim süreci desteklenirken anne sağlığı da olumlu bir şekilde etkilenir. Ayrıca cevizin kalsiyum, magnezyum ve fosfat içerdiğini de belirtmek gerekir. Bu sayede ceviz, bebeklerin kemik gelişiminde de rol oynar.

2. Fındık

Fındık, folat içeren bir kuruyemiştir. Öyle ki folat, bebeklerde oluşabilecek beyin ve omurga problemlerini azaltmaya yardımcı olabilen bir vitamindir. Bu nedenle hamilelikte fındık tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca fındık da ceviz gibi Omega 3 bakımından zengin bir kuruyemiştir. Bu sayede bebeğin bilişsel gelişimine katkıda bulunur.

Bütün bunlara ek olarak fındık, erken doğum riskini azaltmaya yardımcı bir kuruyemiş çeşididir. Dolayısıyla erken doğumda meydana gelebilecek rahatsızları engelleyebilen bir özelliği vardır. Siz de günde 1 avuç fındık tüketerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.

3. Antep Fıstığı

ahşap bir kase içinde bulunan antep fıstıkları

Tekli doymamış yağ asitleri yönünden zengin bir kuruyemiş olan Antep fıstığı, bu sayede gebelik dönemindeki lipid seviyesini dengeleyebilir. Ayrıca, Antep fıstığı, anne adayının bağışıklığının güçlenmesine yardımcı fenolik asitler barındırır. Böylece hem anne adayını hem de bebeği enfeksiyonlardan koruyabilir.

Protein miktarı ile de dikkat çeken Antep fıstığı, bebeğin kas ve kemik gelişiminin desteklenmesinde de önemli yere sahiptir. Bu nedenle günde ortalama 10 adet Antep fıstığı, hamilelik sürecini olumlu etkileyebilir.

4. Kaju

Kaju faydaları bakımından oldukça değerli bir kuruyemiştir. Yüksek miktarda vitamin barındıran kaju, bebeğin beyin gelişimini desteklerken fiziksel gelişimine de katkıda bulunur. Ayrıca kaju, içerdiği demir miktarı ile de günlük demir ihtiyacının belirli bir miktarını karşılar.

Yüksek lif içeriğine sahip kaju, anne adaylarının bağırsak problemlerinin giderilmesine de yardımcı olabilir. Ek olarak anne adaylarının kemik ağrılarının azalmasına da yardım edebilir.

Dolayısıyla günde 4 adet kaju tüketmek hamilelik sürecini olumlu bir şekilde destekleyebilir.

5. Badem

ahşap masadaki metal kaşıkta bulunan badem

Kalsiyum kaynağı olan badem, aynı zamanda fosfor, çinko ve potasyum içerir. Bu sayede bebeğin kemik ve diş gelişiminin desteklenmesine yardım eder. İçeriğindeki E vitamini sayesinde ise anne adayının cilt sağlığını koruyabilir.

Günde 1 avuç badem tüketmek hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca anne adayının süt miktarını da artırabilen badem, sütün kalitesini de olumlu bir şekilde etkileyecektir.

6. Yer Fıstığı

İçerdiği protein miktarı ile ön plana çıkan yer fıstığı, bebeğin kas ve kemik gelişimine katkıda bulunabilir. Yer fıstığı, insülin seviyesinin dengelenmesine yardımcı bir kuruyemiştir. Dolayısıyla gebelik diyabeti adı verilen ve hamilelik döneminde ortaya çıkan rahatsızlığı da kontrol altına alabilir.

Manganez, magnezyum, fosfor ve B vitamini açısından zengin bir kuruyemiş olan yer fıstığı, bebeğin beyin gelişimini destekleyebilir. Günde yaklaşık 1 avuç yer fıstığı, hamilelik sürecinde hem bebek hem de anne sağlığını olumlu bir şekilde etkileyecektir.

7. Kabak Çekirdeği

kabuklu ve soyulmuş kabak çekirdekleri

Kabak çekirdeği, demir bakımından zengin bir kuruyemiştir. Öyle ki demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkı sağlayan bir mineraldir. Ayrıca kabak çekirdeği, hamilelik döneminde sıklıkla görülen uykusuzluk problemini de engelleyebilir.

İçerdiği çinko sayesinde DNA üretimine yardımcı olabilen kabak çekirdeği, bu sayede bebeğin hücresel gelişini de hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle günde ortalama 1 avuç kabak çekirdeği tüketmek, hamilelik dönemine katkı sağlayacaktır.

8. Ay Çekirdeği

Hamilelik sürecinde fetüs gelişimini destekleyebilmek için yeterli miktarda folik asit alınması gerekir. Folik asidi en çok barındıran kuruyemişlerden bir tanesi olan ay çekirdeği ise bu anlamda bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesine ve omurilik gelişimine yardımcı olabilir.

Günde ortalama 10 adet ay çekirdeği tüketmek gebelik dönemine olumlu etkide bulunacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, tuzsuz ay çekirdeği tüketmek olacaktır.

Bonus: Kuru Meyveler!

bir masada olan kuru meyve çeşitleri

Hamilelikte kuruyemiş tüketimi gibi kuru meyve çeşitleri de tüketilebilir. Ancak kararında tüketilmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde vücutta çok fazla şeker yüklemesi meydana gelebilir. Bu dönemde, özellikle kuru kayısı ve kuru incir gibi kuru meyvelerin tüketimine önem verilebilir.

Kuru kayısı, hamilelik döneminde anne adayının bağırsak hareketlerini düzenleyebilir, ayrıca içerdiği demir sayesinde kansızlıktan da koruyabilir. İçerdiği potasyum ile de hem annenin hem de bebeğin kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Sahip olduğu mineraller ile dikkatleri üzerine çeken kuru incir ise anne adayının sütünü iyileştirebilir. Ek olarak kuru kayısı gibi sindirimi kolaylaştırabilen bir özelliği vardır. Dolayısıyla hamilelikte yeterli miktarda kuru meyve tüketimi, pek çok anlamda olumlu olabilir.

Kaliteli ve lezzetli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak bu yazımızda hamilelikte kuruyemiş tüketimi konusunu ele aldık. Söz konusu hamilelik olunca yalnızca annenin değil bebeğin sağlığının da düşünülmesi gerekir. Siz de düzenli bir şekilde kuruyemiş tüketerek hem bebeğinize hem de kendi sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Bu anlamda kaliteli kuruyemiş çeşitlerini bulabileceğiniz Kuruyemiş Borsası’nı tercih edebilir ve güvenli bir şekilde alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz!

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)