kuruyemiş kuru meyve ve kuru kayısının bulunduğu bir tabak

Kayısı diyeti, temel olarak kayısının yardımcı gıda olarak yer aldığı bir diyet çeşididir. Kayısıya ek olarak su tüketiminin de yoğun olduğu bu diyet ile hızlı ve kolay kilo verilebilir. Taze veya kuru kayısı kullanarak iki şekilde de yapılabilen bu diyet, insan sağlığı üzerinde olumlu katkılarda bulunur.

Ancak diyet programları bir diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Bu nedenle herhangi bir diyet programı uygulamadan önce mutlaka bir diyetisyene danışmanızı öneririz. Zira sizler için hazırladığımız kayısı diyeti listesi de tamamen örnek amaçlıdır.

O halde kayısı diyeti nasıl yapılır, kayısı diyeti yaparken nelere dikkat edilmelidir, gelin birlikte bakalım!

Kayısı Diyeti Nasıl Yapılır?

beyaz bir tabakta kuru kayısı ve çay

Öncelikle kayısı diyeti uygularken kayısının tek besin olduğu şok diyetlerden uzak durmak gerekir. Bu şok diyetler, sağlık açısından son derece tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir. Dolayısıyla kayısı diyeti yaparken farklı besin gruplarına da yer vermek oldukça önemlidir.

Özellikle karın yağlarını eritmeye yardımcı olan kayısı, her mevsim taze olarak bulunamayacağı için kuru kayısı çeşitleri ile de yapılabilir. İster kuru ister yaş, her iki kayısı çeşidi sayesinde kolayca kilo verebilmeniz mümkün. Peki hızlı bir şekilde kilo verdiren kayısı diyeti nasıl yapılır?

KAHVALTI

  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • Sınırsız yeşillik (maydanoz, marul, dereotu, semizotu gibi)
  • 1 adet domates
  • 1 adet salata
  • 1 bardak yeşil çay

Not: Kayısı diyeti yaparken sabah ilk iş olarak aç karnına ılık su için ve ardından 2 adet kayısı tüketin.

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

  • 1 kase çorba (kremalı çorba hariç)
  • 4 adet köfte
  • 1 ince dilim ekmek (tam buğday veya tahıllı)
  • Sınırsız yağsız salata
  • 1 bardak yeşil çay

ARA ÖĞÜN

  • Yaş kayısı kürü (1 kase ev yapımı yoğurt, 3 adet kayısı, 2 adet ceviz içi ve 1 yemek kaşığı ruşeymi karıştırın ve tüketin)

AKŞAM

  • 10 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 7 yemek kaşığı bulgur pilavı
  • Sınırsız yağsız salata

GECE

  • 1 bardak kayısı çayı

Not: Kayısı çayı için bir su bardağı kaynar suya 2 adet taze ya da kuru kayısıyı parçalayıp ekleyin. Ardından 2 dakika daha kaynatın ve ortalama 5 dakika kadar demlendikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Ayrıca bitki çayları hakkında merak ettikleriniz için A'dan Z'ye Bitki Çayları Rehberi: Faydaları ve Yapımı adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sizler için örnek olacağını düşündüğümüz kayısı diyeti listesini paylaştık. Ara öğünlerde yardımcı gıda olarak tüketilen kayısı tercihinizi kuru ya da taze kayısı olarak yapabilir, kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Kayısı Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

kuru kayısı ekleyerek yulaf lapası hazırlayan kadın

Kayısı diyeti nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Öte yandan kayısı diyeti uygularken dikkat edilmesi gereken bir takım durumlar vardır. Peki kayısı diyeti yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

  • Öğünler arasındaki saate dikkat edin. Bir öğün ile diğer öğün arasında en az 2 ve en çok 3 saat olması gerekir. Böylece kan şekeri seviyesi dengede kalır.
  • Yemeklerde kullandığınız yağ seçimine önem verin. Özellikle organik zeytinyağı ile yapılan yemekler sağlık açısından çok daha faydalı olacaktır.
  • Yeterli miktarda su tüketin. Günde ortalama 2,5 litre su tüketimi, vücudunuzun su ihtiyacını karşılayarak kilo vermenizi hızlandırır.
  • Egzersiz yapın. Kayısı diyeti ile birlikte yapılan düzenli egzergiz programı ile hem kilo vermeyi kolaylaştırabilir hem de kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
  • Son olarak eğer baş dönmesi, mide bulantısı ve göz kararması gibi yan etkiler yaşarsanız diyeti uygulamayı bırakıp hemen doktorunuza danışmalısınız.

Kayısı Faydaları Nelerdir?

kuru kayısılar ile yapılan kalp şekli

Kayısı diyeti konusunda detaylı bilgiler paylaştık. Öte yandan kayısının faydaları da saymakla bitmiyor. O halde gelin kayısı diyetine adını veren kayısının faydaları nelerdir, bir bakalım.

1. Sindirim Sistemini Destekler

Kuru meyve çeşitleri arasında bulunan kayısı tam bir lif deposudur. İçerdiği yüksek lif miktarından dolayı kabızlığa karşı oldukça etkili bir meyve olan kayısı sindirimi kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Bu lifler, bağırsak hareketini destekleyerek yağ asitlerini hızlı bir şekilde parçalara ayırır. Böylece sindirim süreci kolaylaşır.

2. Kilo Vermeyi Hızlandırır

Kayısı, sindirimi kolaylaştırdığı gibi kilo vermeyi de destekleyen bir meyvedir. Öyle ki kayısı diyeti gibi bir diyet çeşidinin olmasındaki temel neden, kayısının kilo vermeyi hızlandırıcı bir etkiye sahip olmasıdır.

Kayısı, içerdiği lifler sayesinde tok tutmaya yardımcı olur. Bu sayede sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi destekleyebilir ve metabolizmayı da hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Kayısı yanında tercih edebileceğiniz lezzetli kuruyemiş çeşitleri de sizi tok tutarak sağlıklı bir ara öğün imkanı sunacaktır.

Ayrıca Kuruyemiş Kilo Aldırır Mı? Ne Kadar Tüketmeli? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

3. Cilt Güzelliğine Katkıda Bulunur

bir kase kuru kayısı

Antioksidan açısından zengin olan kayısının yaşlanmayı yavaşlatıcı bir etkisi olduğu bilinir. Özellikle yapısındaki beta-karoten adlı antioksidan sayesinde cildin parlak ve genç kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kayısı, cildi nemlendirme özelliğine de sahiptir.

4. Kalp Sağlığı için Faydalıdır

Kayısı, potasyum ve likopen gibi antioksidan bileşenler içerir. Bu antioksidanlar, kan basıncını düşürerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardım eder. Özellikle öğün aralarında tüketilen kuru kayısı, kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

5. Kemik Sağlığına Olumlu Etki Sağlar

Kalsiyum açısından zengin bir besin olan kayısı, düzenli olarak tüketildiği zaman kemiklerin güçlenmesine katkı sağlayabilir. Bu sayede sağlıklı iskelet gelişimini de destekler. Ayrıca içerdiği vitaminler sayesinde kemik erimesiyle de savaşır.

6. Göz Sağlığına Faydalıdır

kayısıyı gözüne koyan küçük kız çocuğu

Kayısı, göz sağlığı için son derece önemli olan A ve E vitamini açısından zengindir. A vitamini, göz yapısını korumaya yardımcı oldukça değerli bir vitamindir. Ayrıca A vitamini, gözün ihtiyaç duyduğu nemin üretilmesinde de rol oynar.

Buna ek olarak kayısı, yapısındaki retinol, beta-carotene ve zeaksantin ile göz sağlığını destekler. Diğer yandan, içerdiği E vitamini ise gözü oluşabilecek hasarlardan korumaya çalışır.

Kaliteli ve lezzetli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak bu yazımızda diyet listeleri arasında popüler olan kayısı diyetini ele aldık. Görüldüğü gibi kayısı, kilo vermeyi hızlandırıcı etkisi bulunan bir meyvedir. Bu nedenle diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunur.

Siz de kayısı diyeti ile hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Ancak tekrar belirtmek isteriz ki diyeti uygulamadan önce mutlaka bir diyetisyene danışmalısınız.

Son olarak, sizler için hazırlamış olduğumuz diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)