Faydaları Saymakla Bitmiyor, Kabul! Ama Ceviz Kalori Ne Kadar?

Sağlıklı yaşama doğru giden yolun vazgeçilmezlerinden olan ceviz, günlük hayatta çeşitli tariflerin içinde veya sadece yemiş halinde sıklıkla tüketiliyor. Oldukça doyurucu ve lezzetli olmasının yanı sıra pek çok faydası da bulunan cevizin sahip olduğu kalori değeri, hakkında en çok merak edilen noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ceviz kalori değeri ve bu yemişle ilgili bilinmesinde fayda olan noktaları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

A’dan Z’ye Ceviz Hakkında Önemli Detaylar

kırık ceviz içi, ceviz kalori

İnsanların günlük beslenme alışkanlıkları içinde kendine sağlam bir yer edinen ceviz, aslında kavram olarak cevizgiller familyasına mensup Juglans cinsinden ağaç türlerinin ortak adıdır. Günümüzde en fazla bilinen Juglans cinsine ait ceviz türleri ise Anadolu cevizi, İran cevizi ve İngiliz cevizidir.  

Ceviz ağacı, kış ve ilkbahar aylarında soğuk hava ve yaz aylarında da olgunlaşmaya yetecek kadar sıcak havaya gereksinim duyarlar. Buna göre, -10°C ila 35°C aralığındaki ısıya sahip iklimlerde ceviz yetiştiriciliği rahatlıkla yapılabilmektedir.

Dünyanın en eski sert kabuklu meyvelerinden cevizin üretimi bakımından Türkiye, küresel anlamda önemli bir yere sahiptir. Çünkü Türkiye’nin birçok noktasında ceviz yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Cevizin ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmesi, tüketicilerin de beslenme düzenlerinde cevize büyük bir yer vermelerini sağlıyor.

Genellikle çerez olarak tüketilen cevizin tatlı ürünlere tat katmak ve diyet ürünlerinin besleyiciliğini artırmak için kullanıldığına da mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Bunlara ek olarak, cevizin suyu ve yağının da sağlığa büyük ölçüde faydaları olduğu biliniyor. Üstelik ceviz yalnızca gıda malzemesi olarak değil, parfümlerin aromasında, ilaç içeriklerinde ve oymacılık alanında da kullanılabiliyor.

Hemen her haliyle insan hayatı üzerinde önemli ve olumlu etkileri olan ceviz hakkında biraz daha detaya girmekte yarar var. İşte çocukluktan yaşlılık dönemine kadar her yaşta tüketilmesi gereken cevizin kalorisi, içerdiği besin değerleri, başlıca faydaları ve diğer noktalar...

Ceviz Kalori Değeri Nedir?

kabuklu ceviz, ceviz kalori

Cevizin her haliyle keyifle tüketilen ve son derece sağlıklı bir yemiş olduğundan söz etmiştik. Peki ceviz kalori hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bu besinin tüketiminde oldukça kritik ve dikkate değer bir ayrıntı olan kalori değeri, aslında günlük ideal tüketim miktarını belirlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca günlük beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği konusunda da ipuçları veren ceviz kalori, mutlaka hesaba katılması gereken bir olgudur.

Bu doğrultuda, 100 gram cevizin yaklaşık 654 kaloriye sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Sağlık üzerindeki olumlu etkileri olmasına karşın ceviz kalori değerinden de anlaşılacağı gibi aşırı tüketim durumunda olumsuz etkiler de yaratabilir. Dolayısıyla ceviz veya içeriğinde ceviz bulunan mamul yerken porsiyona dikkat etmek işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Ayrıca yapılan araştırmalar, cevizden en yüksek faydayı sağlayabilmek adına işlenmiş formlarındansa çiğ halini tüketmenin en ideal tercih olacağını ortaya koyuyor. Beslenme uzmanlarının önerisi de günlük 1 avuç çiğ iç cevizin yeterli seviyede olacağı yönünde. 1 avuç ceviz ise yaklaşık 25 grama tekabül ederken ceviz kalori değerinin 25 gramda 164 olduğu biliniyor.

Cevizde Bulunan Besin Değerleri

Her ne kadar ceviz kalori bakımından değerlendirdiğimizde fazla tüketimi sakıncalı bir besin olsa da insan sağlığı açısından benzersiz bir yemiş olduğunu söylersek abartmış olmayız. İçeriğindeki vitamin, mineral ve lifler, cevizi vücudumuz için önemli bir besin deposu haline getiriyor.

Genel beslenme düzeninde kritik bir rol oynayan cevizin 100 gramlık porsiyonundaki içeriğine bakacak olursak; yaklaşık olarak 15 gram protein, 65 gram yağ, 14 gram karbonhidrat, 7 gram diyet lifi, 98 miligram kalsiyum, 2,9 miligram demir, 3,1 miligram çinko, 441 miligram potasyum, 346 miligram fosfor, 1,6 miligram bakır, 98 miligram folik asit, 158 miligram magnezyum, 1,7 miligram C vitamini ve 0,54 miligram B6 vitamini olduğunu söyleyebiliriz.

Sahip olduğu besin değerleri ile son derece ideal bir gıda olduğu net bir şekilde görülebilen cevizi siz de günlük beslenme rutininize ekleyerek hayat kalitenizin artması için önemli bir adım atabilirsiniz. Ancak kilonuza ve günlük almanız gereken kalori miktarına göre kendiniz için ideal ceviz porsiyonunu ayarlamanızda yarar var.

Cevizin İnsan Sağlığına Faydaları

ceviz içi, ceviz kalori

Antioksidan bakımından harika bir kaynak olan ceviz, bu sayede vücutta yaşlanmayı hızlandıran serbest radikalleri kontrol altına almayı ve yaşa bağlı gelişen kronik hastalıkların önüne geçmeyi mümkün kılar.

Beyin şekline sahip olması da cevizin zihin gelişimi üzerindeki olumlu etkisini kanıtlar nitelikte. İçeriğindeki besin maddeleri sayesinde ceviz, beyni iltihaptanmadan koruyarak sağlıklı işleyişini destekler.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olan bu besin, bunu kolesterol ve trigliserit seviyelerini azaltarak başarır. Böylece olası kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlıklarına karşı koruma kalkanı geliştirmenize katkıda bulunur.

Kemik sağlığı açısından da mükemmel bir gıda olan ceviz; içerdiği omega-3, bakır, çinko, B vitamini ve kalsiyum sayesinde kemik yoğunluğunu artırmayı sağlar.

Bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olur. Bu sayede bağırsaklarınız sağlıklı bakteriler yönünden zenginleşir ve potansiyel hastalıklara karşı vücudunuz korumaya alınır.

Bazı kanser türlerinin gelişme riskini azaltmaya katkıda bulunduğu bilinen cevizin buan ek olarak, alzheimer hastalığının gelişimini erteleme ve azaltmada da etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Tip 2 diyabeti kontrol altına almada önemli bir rol oynar. Üstelik kan şekerinin düzenlenmesinde de etkili olduğu, yapılan bazı araştırmalardan ortaya çıkan sonuçlar arasındadır.

Ceviz kalori değeri her ne kadar yüksek olsa da lifli bir besin olması ve doyuruculuğu sayesinde diyetlerin vazgeçilmez unsurlarındandır. Kilo kontrolüne yardımcı olduğu gözlemlenen cevizi yine de aşırı tüketmediğinizden emin olmanızda fayda var.

Sağlıklı yağlara sahip olan ceviz, yapısında bulunan diğer tüm ögelerle birlikte cildinizi de beslemenize yardımcı olur. Kolajen üretimini desteklemenin yanı sıra hücre yenilenmesine de katkıda bulunur.

Hem leziz hem besleyici cevizin her halini çok seviyoruz. Üstelik artık kendiniz ve sevdikleriniz için kalori değerlerini ölçerek ideal porsiyonu oluşturabilmeniz de mümkün. O halde artık bu şahane yemişi günlük beslenme rutininize ekleyebilir ve sağlığınızı en lezzetli yolla korumaya başlayabilirsiniz!

Ceviz ağacı yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak için linke tıklayarak blog yazımızı okuyabilir ya da ceviz suyunun faydaları ile ilgili detaylı bilgi edinmek için yazımıza göz atabilirsiniz!

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.850,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat800,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.500,00 ₺ + KDV(%1)